Toby Henry Lightsin pelinrakentajaksi

Tuomo Tomperi 15.3.2013 12:12 4 kommenttia

Northern Lights on julkistanut 32-vuotiaan amerikkalaispelinrakentaja Toby Henryn sopimuksen kaudelle 2013. 

Northern Lightsin on tiedetty jo pitkään havittelevan pelinrakentajaa tulevalle kaudelle. Kokenut, vuosia Euroopassa pelannut Henry sopii ennakkokaavailujen mukaan joukkueen suunnitelmiin erinomaisesti. Joulukuussa ensimmäisen amerikkalaisvahvistuksensa julkaissut joukkue saa näin jenkkikiintiönsä täyteen tulevalle kaudelle. Joukkueenjohtaja Jyrki Seppälä kertoo olevansa helpottunut Henryn sopimuksen jälkeen.

– Löydettiin sellainen pelinrakentaja, mitä haettiin. Olimme tänä vuonna erityisen kärsivällisiä hakuprosessissa. Voin nyt helpottuneena sanoa, että signausurakka on ohi.

Joukkueenjohtaja Seppälän mukaan joukkue alkaa olla nyt “98-prosenttisesti valmis.” Northern Lights pitää silmänsä auki siirtomarkkinoilla, ja joitain muutoksia kokoonpanoon saattaa vielä tulla. Nyt kasassa oleva joukkue on kuitenkin erittäin pitkälle se, joka myös kesällä pelaa.

– Olen todella tyytyväinen vahvistuksiimme. Haimme nimenomaan kokenutta, noin 30-vuotiasta pelinrakentajaa. Toby Henry osaa myös valmentaa, mikä on ehdottomasti hänen vahvuutensa.

Kokenut kettu Euroopassa

Pelinrakentaja Henryn saavutukset yliopistokentillä ja Euroopassa ovat vaikuttavat. NAIA-tason Peru State Collegen kasvatti pelasi aloittavana pelinrakentajana kahtena vuonna, heittäen yhteensä yli 5000 jaardia. Liigansa kärkinimiin kuulunut Henry valittiin kauden 2004 päätteeksi koko sarjan maanlaajuiseen All-Stars -otteluun.

Yliopistouransa jälkeen Henry ehti pelata Euroopassa kausilla 2004-2008 viidessä eri seurajoukkueessa sekä Yhdysvaltain maajoukkueessa. Huomionarvoisina voidaan pitää kausia 2006 ja 2007, jolloin Henry pelasi Itävallassa Vienna Vikingsin ja Cineplexx Blue Devilsin joukkueissa. Vikingsissa Henry johdatti joukkueensa sarjan finaaliotteluun johtaen sarjaa kaikissa pelinrakentajatilastoissa. Blue Devils -kaudellaan Henryn joukkue selvisi EFAF-cupin finaaliotteluun saakka. Henryllä on kokemusta myös Tanskasta Roskilde Kingsista sekä Saksasta Langenfeld Longhornsista ja Cologne Falconsista. Pelaajan meriittilista Suomen I-divisioonaan on liki ennennäkemätön.

Olen joutunut sanomaan “ei” monta kertaa viimeisten vuosien aikana, enkä halua tehdä sitä enää

Henryn viimeisimmästä kaudesta Euroopassa tulee kuitenkin kesällä täyteen viisi vuotta. Miksi palata jälleen takaisin pelikentille näin monen vuoden jälkeen?

– Paluu kentille johtuu yksinkertaisesti kovasta halusta pelata jälleen jalkapalloa, Gridironin tavoittama Henry kertoo.

– Olin pelaamatta muutaman vuoden työ- ja perheasioiden vuoksi. Nyt tilanteeni on kuitenkin sellainen, että tunnen haluavani pelata jälleen. Olen joutunut sanomaan “ei” monta kertaa viimeisten vuosien aikana, enkä halua tehdä sitä enää. Nautin matkustamisesta ja uusien asioiden kokemisesta tehden samalla jotain jota rakastan, eli pelaten jalkapalloa.

Henryn viime vuodet ovat kuluneet tiiviisti lajin parissa, vaikka oma peliura onkin ollut tauolla. Yliopistouransa jälkeen mies on valmentanut pelinrakentajia yliopistotasolla sekä toiminut hyökkäyksen koordinaattorina lukiojoukkueissa. Jenkkifutiksen lisäksi Henryltä löytyy kokemusta koripallovalmennuksesta. Kokenut pelinrakentaja pystyykin toimimaan myös pelaajavalmentajana Northern Lightsille tulevana kesänä. Heittopainotteista hyökkäystä ensimmäistä kauttaan johtava päävalmentaja Petteri Isokoski pystyy varmasti hyödyntämään Henryn tietotaitoa.

Toby Henry (#13) Vienna Vikingsin paidassa 2006.

– Tavoitteeni tulevalle kaudelle ovat samat kuin aina aiemminkin, Henry kertoo.

– Haluan voittaa jokaisen pelaamamme ottelun sekä sarjan mestaruuden. Olen kovaa töitä tekevä joukkuepelaaja, pelaajavalmentaja ja asenteeltani täysi ammattilainen. Amerikkalainen jalkapallo on elämäni. Koetan aina löytää keinoja tulla paremmaksi.

Henryn sopimus tuo Northern Lightsin ulkomaalaispelaajien määräksi neljä kappaletta. Amerikkalaistukimies Antonio Harrisin joulukuinen sopimus sai keväällä jatkoa tanskalaisen laituri Dennis Okholmin ja latvialaisen linjamies Artūrs Pušmucānsin sopimuksista. Muut I-divisioonan joukkueet ovat julkaisseet tähän mennessä korkeintaan yhden vahvistuksen joukkuetta kohden. EU-passin vahvistuksia ei ole Northern Lightsin lisäksi hankkinut kukaan.

Haasteellinen vuosi

Jyrki Seppälän joukkueen rakennusprojekti on ollut monella tapaa haasteellinen. Joukkueen tilanne vaikuttaa nyt hyvältä, mutta syksyllä tilanne oli toinen. Viime vuonna Seinäjoki Crocodilesin juniorivalmennuksessa vaikuttaneen Seppälän astuessa ohjaimiin lokakuussa joukkue oli menettänyt liigapaikkansa ja yleinen ilmapiiri oli alamaissa. Uskon palauttaminen toimintaan on ollut tärkeä osa joukkueenjohtajan työtä. Joukkue on saatu palautettua oikeille urille, ja tulevan kauden menestys näyttää hyvinkin mahdolliselta.

Jos epäonnistumme, olen epäonnistunut henkilökohtaisesti. Joukkue on parempi kuin viime vuonna. Piste.

– Olemme uhranneet paljon aikaa ja kymmeniä unettomia öitä joukkueen menestyksen eteen. Kesällä tulemme näyttämään, että Oulussa pystytään ja osataan rakentaa voittava jalkapallojoukkue. Jos epäonnistumme, olen epäonnistunut henkilökohtaisesti, Seppälä lataa.

Vaikka Northern Lights on ollut aktiivinen kansainvälisillä siirtomarkkinoilla jo pitkään, pelinrakentaja Henry ilmestyi tutkaan yllättäen. Pelaaja otti joukkueenjohtaja Seppälään itse yhteyttä.

– Olen viimeisen kuuden vuoden ajan kerännyt “mustaan vihkoon” sellaisia pelaajia Europlayerista, jotka kiinnostavat minua, Seppälä avaa.

– Koetan pitää yhteyttä näihin pelaajiin, vaikka he tekisivätkin sopimuksen muualle. Joku vuosi polkumme voivat hyvinkin kohdata. Toby Henry ei kuitenkaan ole koskaan ollut listallani johtuen siitä, että hän on viimeksi pelannut vuonna 2008. Uskon, että Toby voi tarjota meille Scott Mackeyn aikanaan tuomaa johtajuutta ja rauhallisuutta hyökkäykseen, Seppälä toteaa viitaten vuonna 2010 Lightsiin kesken kauden tulleeseen amerikkalaispelinrakentajaan.

– Joukkue on parempi kuin viime vuonna. Piste.

Kommentoi

  • Ne teköö jokka taitaa, muut arvosteloo!

  • Pakko nyt kuitenkin kommentoida että en ymmärrä Lightsin päätöstä tuoda maahan pelaaja jolla on puoli vuosikymmentä pelaamattomuutta takana. Tarjontaa kun on Paljon. Ihmettelin jo Butchersin päätöstä ottaa nimekäs mutta pelaamaton rb joukkueeseen mutta Oulun päätös menee todella yli hilseen.

  • Viime vuonna NL:n paidassa esiintynyt Nick Garratt on tehnyt sopimuksen Norjaan, Trondheimin Domersiin. Kaikesta päätellen mies viihtyy pohjoisissa olosuhteissa.

  • Jep! Nick on itseasiassa jo tällä hetkellä Norjassa ja harjoittelee joukkueen mukana.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *