Ardo Aasmaa – Margus Huntin jalanjäljilläkö?

jefumaster 11.3.2013 8:00 2 kommenttia

Viroa voidaan pitää jenkkifutiksen kehitysmaana. Siitä huolimatta maa on saanut pelaajansa NFL-kentille reilusti ennen ensimmäisen suomalaisen läpimurtoa.

Helsinki Wolverinesin kanssa sopimuksen tehnyt linjamies Ardo Aasmaa on vielä kaukana NFL:stä haaveilemisesta eikä hän suinkaan itse rakenna aasinsiltaa itsensä ja maanmiehensä Margus Huntin välille. NFL-scouttien kuumalla listalla olevan kiekonheiton ja kuulantyönnön nuorten maailmanmestarin Huntin esimerkki kertoo kuitenkin siitä, että oikealla asenteella ja fysiikalla varustettu urheilija kykenee rikkomaan perinteisiä lajirajoja niin halutessaan. Aasmaan seuraava etappi jenkkipalloilijana on kuitenkin varsin maanläheinen. On ansaittava pelipaikka EFL-sarjassa, sekä Vaahteraliigassa pelaavassa Wolverinesissa.

Helsinki Wolverinesin joukkueessa ehkäpä suurimman muutoksen kourissa ollut osa-alue on hyökkäyksen linja. Viime kauden aloittavista pelaajista ainoastaan kolmen on tähän mennessä kerrottu jatkavan joukkueessa. Karri Kuuttilan jatkosopimus ja Iiro Luodon siirtyminen Wolverinesiin antoivat odottaa enemmänkin kokeneiden mörssärien sopimusjulkistuksia. Wolverinesin urheilutoimen johtaja ja päävalmentaja Mark Garza on kuitenkin valinnut toisen tien. Linjavalmentajaksi on värvätty kokenut saksalainen Andre Miersch ja leveyttä rosteriin on lähdetty hakemaan omasta reservistä, Wolverines II:sta. II-divisioonassa vauhtia hakeneista miehistä on tarkoitus koulia liigavauhtia kestäviä pelimiehiä.

Aasmaa Garzan timanttihiomossa

Luodon ohella ainoa tähän mennessä joukkoon rekrytoitu linjamies on Tallinna Tormissa neljä vuotta jenkkifutista pelannut Aasmaa. Pelaajasopimuksen julkistuksen yhteydessä Garza kuvaili Ardoa hiomattomaksi timantiksi. Aasmaan Torm on Viron ainoa jenkkifutisjoukkue, joten se on profiililtaan myös maan maajoukkue. SAJL:n II-divisioonassa tallinnalaiset pelasivat vuosina 2009 ja 2010 voittaen 14 pelaamastaan ottelusta kaikkiaan 2. Tähän mennessä virolaista jenkkifutista ei varsinaisesti ole pidetty minään tähtihautomona. Nyt maaliskuun alusta alkaen Aasmaa on saapunut kuitenkin Helsinkiin ”hiottavaksi”. Gridiron tavoitti Eestin miehen ja kyseli millä mielellä hän saapuu Vaahteraliigaan.

Margus Hunt CVTere Ardo, olet ehtinyt jo hiukan tutustua joukkuetovereihisi ja Wolverines organisaatioon. Millaisen mielikuvan olet saanut tulevan kesän ”kodistasi”?

– Olen saanut erittäin hyvän kuvan joukkueesta ja koko organisaatiosta. Kaikki tekevät rajusti töitä kentällä ja sen ulkopuolella. Ihmiset ovat mukavia ja kaikki tuntuvat kulkevan yhteen suuntaan kohti yhteistä maalia.

Olet pelannut Suomessa Tormin riveissä II-divisioonaa ja kohdannut mm. Wolverines II:n. Mikä sai sinut lopulta valitsemaan juuri Wolverinesin joukkueeksesi.

– Valinta oli minulle helppo. Kyseessä on menestyvä joukkue jossa on erinomainen valmennustiimi.

Mikä sai sinut alun alkaen valitsemaan jenkkifutiksen lajiksesi.

– Se oli vuonna 2007, kun työkaverini Tallinnassa kutsui minut mukaan Tormin harjoituksiin. Innostuin lajista heti ensi yrittämällä ja nykyään siitä on tullut minulle niin tärkeää että haluan pelata sitä niin kauan kuin fysiikka kestää.

Minkälaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi pelaajana?

– Haluan parantaa henkilökohtaista tekniikkaani ja taitojani amerikkalaisessa jalkapallossa. Uskon että kokeneiden pelikavereiden rinnalla pelatessani he tavallaan työntävät myös minun tasoa ylöspäin. Haluan voittaa ja haluan kehittyä aina vaan paremmaksi ja paremmaksi pelaajaksi. En pelkää kovaa työtä ja tulen antamaan kaikkeni joukkueeni eteen kentällä ja treeneissä.

Olet nyt ottamassa todella suurta harppausta urallasi. Miltä sinusta tuntuu asetelma, jossa tulet pelaamaan Euroopan parhaita joukkueita vastaan Wolverinesin linjassa?

– Tämä on todellakin suuri harppaus eteenpäin mutta olen valmis antamaan parhaani itsestäni pelatessani parhaita vastaan.

Kerro miten kuvailisit toisin sanoin sanan joukkue?

– Joukkue on ryhmä pelaajia jotka työskentelevät yhdessä perheen lailla kohti yhteistä tavoitetta.

Oikeastaan hän on eräänlainen luonnon oikku, ”freak of nature”

Halusit tai et, aioin verrata sinua tässä kirjoituksessa maanmieheesi Margus Huntiin. Mitä mieltä olet hänestä?

– Margus Hunt on puhdas lahjakkuus, hän on iso, vahva ja nopea. Oikeastaan hän on eräänlainen luonnoin oikku, ”freak of nature”, kuten ne häntä USA:ssa kutsuvat. Hänen tarinansa motivoi minua suuresti ja toivon, että NFL-draftissa onni suosii ja hänet valittaisiin mahdollisimman hyvään joukkueeseen.

”Linjamme tulee tuottamaan vaikeuksia vastustajillemme”

Valmentaja Garza kutsui Aasmaata aiemmin hiomattomaksi timantikseen. Nyt Ardo on ehtinyt olla mukana harjoituksissa muutamaan kertaan. Kysyin amerikkalaiselta millaiseksi kuva virolaisesta on tarkentunut kun hänen otteitaan on päästy näkemään kamppailutilanteissa.

Coach Garza, millainen hiomaurakka teillä on edessä näin ensimmäisten tutustumisten perusteella?

– Ardolla on paljon tehtävää ennen kuin hän on valmis pelaamaan linjassamme. Todellisuudessa häntä ei ole tähän mennessä koskaan oikeasti valmennettu pelipaikkaa edellyttävällä tasolla. Ensimmäisenä mies on saatava kunnoltaan Vaahteraliigan tasolle. Hän on myös hieman kankea mutta nopeatempoinen harjoittelumme tulee tekemään hänelle hyvää. Normaalilla tunnin harjoitusvuorollamme käymme läpi 5 erilaista 12 minuutin harjoitetta.

“It would be a dangerous combination to have power and speed with those two on the same side” (Garza Luodosta ja Kuuttilasta)

Kokonaisuudessaan joukkueen päävalmentaja on tyytyväinen hyökkäyslinjaansa. Iiro Luodon ja Karri Kuuttilan rooleja ei ole vielä täsmennetty, mutta Garzalla olisi suuri kiusaus peluuttaa tähtiään samalla puolella linjaa. Sveitsiläinen Cedric Charpilloz tuo kokemusta ja blokkivoimaan linjan päätyyn ja samalla TE:n pelipaikalla harjoitteleva venäläinen Nikita Shevchenko tulee olemaan Garzan jokeri-kortti ainakin eurokentillä. II-joukkueesta nostettujen linjamiesten lisäksi Garza on siirtänyt jo viime kaudella Vaahteraliigatuntumaa hakeneen puolustuksen linjamiehen Sander Toomlan hyökkäyksen puolelle. Ja sitten vielä kotimaisilta siirtomarkkinoilta on tulossa ainakin yksi vahvistus Ahmojen vahvuuteen. Nimeä ei paljasteta ennen kuin kaikki paperityö on saatu valmiiksi.

Lue myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Jos ihan tarkkoja ollaan, niin Viron ensimmäinen NFL-pelaaja on liigassa pelannut jo vuodesta 2005 saakka ja kerännyt Pro Bowl ja All-Pro valintojakin.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Roos

  • Kiitos hyvästä tarkennuksesta.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *