Ketosen Sun City aikoo parantaa

Tuomo Tomperi 7.3.2013 18:02 3 kommenttia

II-divisioonan lohkossa B pelaava hankolaisjoukkue lähestyy tulevaa kautta hyvillä mielin päävalmentaja Kari Ketosen johdolla.

Kaudeksi 2011 uudelleen perustettu Hanko Sun City pelasi yllättävän hyvän tulokaskauden, voittaen lopulta kolme ottelua viittä tappiota vastaan. Nuori ja nälkäinen poppoo lähti viime kauteen tavoitteenaan ottaa askel eteenpäin, mutta toisin kävi. Odotuksiin nähden alakanttiin suorittanut joukkue piristyi kauden loppua kohden, mutta saalisti silti kahdeksasta ottelusta vain kaksi voittoa.

Nyt Sun Citylta odotetaan jälleen enemmän. Joukkue on valmistautunut tulevaan kauteen harjoittelemalla ahkerasti ja leireilemällä myös useaan otteeseeen. Joukkue etsii aktiivisesti vetäjiä orastavalle junioritoiminnalleen. Hangossa ollaan perustamassa myös cheerleading-toimintaa, joten koko seuran ympärillä käy positiviinen kuhina.

– Fiilikset on kaikin puolin hyvät ja kesää odotetaan innolla, Ketonen iloitsee.

– Asiat ovat edenneet ihan suunnitellusti. Toki valmentajana sitä tietenkin toivoisi aina lähes sitä 100% osallistumisprosenttia joka treeniin, mutta ihan ok näinkin. Yhtenä seuran sopimuksessa asettamana henkilökohtaisena tavoitteena minulle oli nostaa treeneissä aktiivisesti käyvien määrää – ja siinä ollaan ainakin käsittääkseni onnistuttu.

Yhtenä tavoitteena minulle oli nostaa treeneissä aktiivisesti käyvien määrää

Sun Cityn off-season on ollut kaiken kaikkiaan täynnä toimintaa. Lokakuun alussa Hanko Sun Cityn päävalmentajaksi valittu Kari Ketonen palasi jälleen valmennustehtäviin pienen tauon jälkeen. Miehen meriittilistalta löytyy mm. Kouvola Indiansin päävalmentajan pesti viime vuosilta sekä tietenkin Eurobowl II:n voitto 80-luvulla pelaajana. Ketonen on tunnettu ja arvostettu hahmo jenkkifutispiireissä. Kokeneen vaikuttajan tulo mukaan joukkueeseen on varmasti koettu Hangossa positiivisena asiana.

Hyökkäyksen asiantuntijana tunnettu Ketonen saa tehtäväkseen viime kaudella varsin tehottomasti toimineen kokoonpanon parantamisen. Vain 74 pistettä kahdeksassa ottelussa ei pystynyt pitämään joukkuetta kilpailukykyisenä. Keskellä viime kautta yksinkertaistettu pelikirja auttoi asiaa, ja joukkue voittikin viimeisestä kolmesta ottelustaan kaksi. Ovatko yksinkertaisuus ja hyvä suorittaminen avainasemassa myös tulevalla kaudella? Ketonen myöntää ajattelevansa juuri näin, eikä pelkää hieman naureskella itselleen.

Simple coach, simple playbook, vai miten se nyt menee?

Ketonen kertoo miettineensä valmennusfilosofiaansa pitkään, kun päätös palata valmentamaan oli tehty. Tällä kertaa valmentaja päätti laittaa taktiset kuviot vähän sivummalle, ja lähteä valmentamaan enemmänkin yksilöitä joukkueen sisällä.

– Löysin talvella netistä Chris Burken urheilijan viisi toivomusta valmentajalle, joita olen pyrkinyt noudattamaan. Ne menevät näin:

  1. Näytä ja opeta minulle kuinka tulen lajissani paremmaksi.
  2. Ole kiinnostunut minusta myös ihmisenä.
  3. Kommunikoi minulle roolini ja asemani selkeästi.
  4. Anna minulle tehtäviä joissa onnistun ja menestyn.
  5. Ole minulle esimerkkinä elämässä ja urheilussa.

Joukkueen rosteri ja treeniaktiivisuus ovat näyttäneet koko talven varsin hyvältä. Kahdesti viikossa harjoitteleva joukkue on saanut järjestettyä myös useita viikonloppuleirejä, joissa on ollut hyvä osanotto. Viimeksi Sun City leireili helmikuun alussa Raaseporissa. Joukkueen tavoite on järjestää vielä kaksi leiriä ennen kauden alkua.

– Tavoittenani oli ennen kauden alkua se, että hyökkäyspaketti on kokonaisuudessaan sisällä neljännen leirin jälkeen ja siitä tavoitteesta pidetään tiukasti edelleen kiinni, Ketonen totesi tuolloin joukkueen tavoitteista.

Ketosen pelinrakentajana toimii tulevalla kaudella parivaljakko Sebastian Berndtsson-Joakim Lindholm. SAJL:n pelinrakentaja-akatemian toimintaan osallistunut Berndtsson pelaa parhaillaan yliopistosarjaa voittamattoman Åbo Akademi 09ersin riveissä. Turussa opiskeleva Berndtsson on isokokoinen nuori pelinrakentaja, jonka varaan Ketosen hyökkäystä on hyvä rakentaa. Jo viime kaudella Berndtssonin kanssa pelinrakentajan tehtävät jakanut Lindholm on Ketosen mukaan myös varsin potentiaalinen vaihtoehto hyökkäystä pyörittämään.

– Täytyy sanoa, etten ole koskaan urani aikana ollut vastaavassa tilanteessa. Joukkueesta löytyy kaksi innokasta ja potentiaalista pelinrakentajaa – ja kaiken lisäksi he ovat mitä parhaita kavereita keskenään ja auttavat toinen toisiaan parhaansa mukaan, Ketonen iloitsee.

– Kaiken lisäksi ”Jocke” on tehnyt aivan älyttömän työn hoitamalla jokaisen treenin videoimisesta ja videoiden laittamista esille joukkueen pelaajien katseltavaksi Hudl-palveluun. Kommentitkin Jocke on niihin usein lisännyt, tosin ruotsiksi, mutta sehän vaan tuo koutsillekin lisää haastetta ja opeteltavaa, Ketonen nauraa.

Kuoleman lohko B

Berndtssonilta, Lindholmilta ja koko joukkueelta kaivataankin ensi kaudella hyviä otteita heti kauden alusta alkaen, sillä kömmähdyksiin ei varsinkaan B-lohkon joukkueilla ole varaa. Viime kaudella Sun Citylla oli teoreettiset mahdollisuudet pudotuspeleihin vielä alun neljän peräkkäisen tappion jälkeenkin, mutta kaudella 2013 tilanne on eri. Yksinkertaisena sarjana pelattavan lohkon runkosarja kestää vain kuusi ottelua. Kun seitsemästä joukkueesta vain kolme selviää pudotuspeleihin, on pudotuspeleihin varmuudella päästäkseen käytännössä voitettava neljä ottelua.

Kuopio Steelers lähtee sarjaan II-divisioonan ”kuoleman lohkoon” ennakkosuosikkina, mutta muista pudotuspelipaikoista käydään verinen kilpailu. Helsinki East City Giants on viime kauden I-divisioonajoukkue. Helsinki Wolverines II ja Mikkeli Bouncers selvisivät molemmat viime kaudella II-divisioonan pudotuspeleihin. Lappeenrannan Rajaritarit ovat nousussa, eikä Anthony de Carvalhon valmentamaa Päijät-Häme Panthersiakaan voi ohittaa kintaalla. Ketonen ei ole kuitenkaan valmis lupaamaan pudotuspelipaikkaa.

– Rehellisesti sanottuna en ole paljon noita asioita vielä miettinyt. Käsittääkseni nyt keväällä päätetään tulevien vuosien sarjasysteemeistä ja yhtenä vaihtoehtona lienee se, että II-divisioonan joukkuemäärää pienennetään ja muodostetaan uusi III-divisioona.

– Sitä silmällä pitäen Sun Cityn tavoitteena on pysyä vielä kaudella 2014 II-divisioonassa. Jotta siellä sitten pelataan, täytyy tänä kesänä päästä ilmeisesti omassa lohkossa kolmen tai neljän parhaan joukkoon. Se on minusta ihan realistinen tavoite tässä vaiheessa kautta.

Kaikesta päätellen on luvassa hieno jenkkifutiskesä

Sun City ei ole kuitenkaan lähdössä päävalmentaja Ketosen mukaan häviämään yhtäkään ottelua. Vaikka sarja-avauksessa vastaan asettuu heti lohkosuosikki Steelers, myös kuopiolaiset pyritään haastamaan. Ketosen mukaan Steelers-ottelun jälkeen tiedetään varmasti paremmin, missä mennään.

Loppuun Ketonen haluaa lähettää terveisiä myös tuleville vastustajille.

– Omasta ja koko Sun Cityn perheen puolesta tsemppiä kaikille muillekin joukkueille kauteen valmistautumisessa. Kaikesta päätellen on luvassa hieno jenkkifutiskesä naisten MM-kisoineen ja kaikkien aikojen kansainvälisimmän Vaahteraliigan muodossa, Ketonen miettii.

Lue myös

Kommentoi

  • Ei kaikki ole nuoria on meitä vanhojakin sotaratsuja joukkueessa :) Mutta hyvä juttu ja tervetuloa vaan kesällä hankoon.

  • Hyvä Hanko! Onnea tulevaan kesään!

  • Viime kaudelta Hanko oli ehkä reiluin ja rennoin poppoo mitä vastaa pelasin :) Tsemppiä vain kauteen, tänä vuonna ei todennäköisesti kohdatakkaan.