Crocodiles: mitä virkaa sopimuksella

Tuomo Tomperi 6.3.2013 19:57 8 kommenttia

Seinäjoki Crocodiles haluaa tukea pelaajan kehitystä, mutta ihmettelee, miksi jo tehtyä sopimusta ei kunnioitettu.

Seinäjoki Crocodilesin puheenjohtaja Jari Jalava pyörittelee päätään Aappo Salorannan sopimustilanteen suhteen. Joulukuussa Crocodilesiin sitoutunut Saloranta sai tarjouksen Euroopan huippujoukkueesta, ja päätti lähteä Sveitsin Churiin. Seinäjoella ei missään tapauksessa haluta rajoittaa kenenkään pelaajan kehittymistä, mutta tapa jolla asioita on hoidettu, ei kerää kiitosta. Crocodiles on ollut yhteydessä suoraan Broncosiin asian suhteen. Asialistalla oli myös mahdollisuus vuokrata Saloranta kaudeksi Churiin.

– Olemme olleet asiasta yhteydessä Sveitsiin muutamaan otteeseen. Meillä on Salorannan kanssa olemassa pelaajasopimus. Oikeudet ovat kyllä edelleen teknisesti Oulussa, mikä on selvästi meidän virheemme. Voidaan kuitenkin kysyä, mitä virkaa näillä sopimuksilla on, jos niitä ei tarvitse kunnioittaa, Jalava murehtii.

– Kyseessä on enemmän periaatteesta. Meidän joukkueemme ei nouse tai kaadu yhden pelaajan mukana. Tämä on kuitenkin asia, mitä tulisi käsitellä liittotasolla laajemmin.

Crocodiles on ollut yhteydessä SAJL:ään ratkaisun toivossa. Liittokaan ei ole osannut antaa asiaan yksiselitteistä vastausta. Seinäjoella ymmärretään lajin realiteetit ja status amatöörilajina, mutta kyseenalaistetaan samalla esimerkiksi SAJL:n liigakriteeristöön kuuluvat vaatimukset pelaajasopimusten määrässä. Jatkuvuuden takaamiseksi aikanaan suunnitellut kriteerit sisältävät pykälän, joka vaatii liigaseuroja ilmoittamaan 25 nimeä lokakuun loppuun mennessä. Crocodilesin Jalava kuitenkin ihmettelee vaatimusta Salorannan tapauksen valossa.

– Voimmehan sanoa, että meillä on vaaditut 25 pelaajasopimusta lokakuussa. Jos sopimuksista kuitenkin pääsee näin helposti irti, mitä virkaa niillä on? Eihän meillä silloin käytännössä ole sopimuksia lainkaan. Liiton tehtävä olisi meidän mielestämme olla tässä tapauksessa tukena.

Liigakriteerit ristitulessa?

Crocodilesin Jalava on valmis kyseenalaistamaan sovitut liigakriteerit laajemminkin. Oulu Northern Lightsin pudotessa liigasta syksyllä Seinäjoki ilmaisi oululaisille tukensa. Myös Seinäjoki oli joutua heikoille jäille saatuaan miinuspisteitä tilastoinnista ja ottelutaltioinnista.

– Kun kriteerijärjestelmää aikanaan lähdettiin miettimään, niiden tarkoitus oli varmistaa syksyllä se, että joukkue todella pelaa tulevana kesänä. Esimerkiksi juniorimäärillä ei ole mitään merkitystä sen suhteen, pystyykö seura todella pelaamaan seuraavalla kaudella, Jalava toteaa.

Seurojen julkistaessa 25 nimen nimilistojaan syksyllä joutui useampikin seura jälkikäteen muokkaamaan julkistuksiaan. Listalta hävisi yllättäen useita korkean profiilin pelaajia, joihin myös Oulu Northern Lightsia silloin edustanut Saloranta kuului. Salorannan lähtö Churiin lisää epäselvyyttä pelaajasopimusten ympärillä entisestään. Crocodilesin Jalava näkee asian sellaisena, mitä tulee käsitellä tulevaisuudessa.

– Seuroina olemme liiton toimijoita. Tähän asiaan pitäisi tehdä muutos. On tärkeää, että sopimusten suhteen tiedämme, mihin voimme luottaa.

Kommentoi

 • Olis varmaan kannattanu siirtää pelaaja silloin kun tekivät sopimuksen niin ei tarvisi nyt syytellä liittoa tai kriteerijärjestelmiä. Crocodiles kunnostautuu taas kerran etsimään vikaa muualta kun ovat itse töpänneet. Ilmankos mestaruudetkin kiertää paikkakuntaa kovista panostuksista huolimatta. Kannattais keskittyä siihen oman toiminnan arviointiin eikä muiden arvosteluun.

 • “Seurojen julkistaessa 25 nimen nimilistojaan syksyllä joutui useampikin seura jälkikäteen muokkaamaan julkistuksiaan. ”

  Tätä olen kanssa itsekin vähän ihmetellyt. Tuntuu olevan tapana, että tuolloin listoille heitetään vielä eläkkeelle jääneitä veteraaneja, kakkosjoukkueen parhaimmistoa sekä kovimpia junioreita, joista kukaan ei todennäköisesti pelaa peliäkään vaahteraa tulevalla kaudella. Onko sitten niin, että tuo lokakuun aikaraja on liian nopeasti vastaantuleva ja tämän vuoksi listoille pitää “keksiä” nimiä, jotta 25 on plakkarissa?

 • Aiemminhan tuo takaraja on ollut 2kk myöhemmin, eli vuodenvaihteessa. Lyön pääni pantiksi, että jos niitä listoja tutkii, löytää aika monelta seuralta äijiä, jotka eivät oo kyseisenä kesänä pelanneet.

  Toki aiempi takaraja tuo lisähaasteita. Se on minusta nyt seurojen tehtävä hoksia, että toimintatapoihin pitää tehdä muutoksia. Tai sitten jatketaan siten, että yhteisesti sovitaan tietyt kriteerit, mutta käytännössä ei kuitenkaan pidetä niistä kiinni.

 • Uskon, että tämä case-Saloranta on lajille arvokas käytönnön opetus matkalla pikkuisen vielä ammattimaisempaa toimintaa – vaikka amatöörilajista onkin kysymys. Lokakuun listat ovat pelkkää turhaa simputusta mikäli niiden sisällön todenmukaisuutta ei arvioida millään tavalla. Olisiko tarkoituksenmukaista, että vaatimuksena olisi esim lisenssin maksu – se ainakin olisi aika vahva tosite pelaajan sitoutumisesta mutta samalla iso kuluerä hetkellä jolloin seuran tulot ovat minimissään.

  Toinen asia on Seinäjoen peräänkuuluttama pelaajasopimuksen merkitys. Kahden oikeushenkilön välinen kirjallinen sopimus on aina vakava ja pitävä dokumentti jonka sisällön kohtuullisuudesta voidaan epäjatkuvuustilanteissa vetää sitten köyttä. Yleensä neuvottelemalla löytyy ratkaisuja myös ikävissä tilanteissa. Tässä ilmeisesti puuttuu taho joka halusisi neuvotella.

  Kolmas asia on siirtoon liittyvä ITC, international transfer card. Mikäli siirto on ongelmaton allekirjoittaa kansallinen liito, tässä tapauksessa SAJL, tuon dokumentin ja antaa luvan siirrolle. Nyt ei ole ainakaan julkisuudessa ollut tietoa mikä on ollut SAJL:n tulkinta tilanteesta, jossa pelaajasopimus on voimassa mutta kansallinen siirtobyrokratia viivästynyt tai pitäisikö sanoa laiminlyöty.

  Uskoisin, että tästä eteenpäin liitto tulee saamaan siirtokorvaukset seuroilta nopeammin kuin koskaan ikinä historiassaan…

 • Jefumaster, eipä tuo lisenssin maksu onnistu ennen vuoden vaihdetta. Lisenssi kun on aina voimassa siitä hetkestä kun sen lunastat kyseisen kalenterivuoden loppuun. Pelaaja on sen seuran lisenssipelaaja, kenen nimiin on lisenssin lunastanut.

  Lisäksi kyllä pääsääntöisesti pelaajat ihan itse maksavat lisenssimaksun, ei se seuran kukkarolle käy. No ameriikan pojaat on toinen luku ja taitavat nuo muutkin maan ulkopuolelta tulevat samoin.

  Tuo ajankohta johon mennessä eri asiat pitää olla selvillä, eli nyt lokakuun loppu, ei oikein ole simputusta. Sama virsi kuin monessa muussakin asiassa. Seurat ovat ihan itse asian päättäneet ,joten mielestäni turha nikotella asiasta.

  Mutta se että herra ,tai nyt mielestäni narri, Saloranta ei kunnioita sopimusta johon on nimensä kirjoittanut on hamekankaan arvoinen asia. Ei muuta kuin sopiva määrä oikein kukkakuvioista hamekangasta Salorannalle ja pitsit päälle. Itse en tekisi jatkossa ko narrin kanssa sopimusta.

  Toki valtit ovat nyt eräässä mielessä Oululla. Jos löytyy pätevä syy,niin ei anna siirtoa. Saa SAJL sitten ratkaista asiaa. Toki jos Crocodiles olisi tehnyt siirron heti kun sopimus oli kirjoitettu, olisi keskustelu käynyt varmaan Broncojen kanssa toisella tavalla.

 • Tuli tuossa vielä mieleen jonkinlainen hatara yhtymäkohta jääkiekon maailmaan. Urheilua seuraavat muistavat varmaan Mikael Granlundin myrskyisän siirron Oulusta Helsinkiin. Kärpät oli hoitanut junioripelaajan sopimusasiat vähän vasemmalla kädellä ja HIFK näki mahdollisuutensa. Tuon kohun jälkeen kaikki liigajoukkueet ovat muuttaneet käytäntöään lupaavien junnujensa kanssa ja nykyään kasvattajaseurat hoitavat sopimusasiat junioreiden kanssa ammattimaisemmin varmistaakseen etunsa. Uskon ja toivon että tämän Saloranta-jutun jälkeen jefussakin ollaan taas piirun verran ammattimaisemmalla pohjalla näitä siirtoja käsiteltäessä, jotta tämän kaltainen tilanne saadaan estettyä.

 • Mielestäni tässä tapauksessa ei ole kyse siirrosta.31.3.2013 on ensimmäinen “eräpäivä” halvalle siirrolle.
  Tämänkin jälkeen pelaajia voi siirtää,maksut vähän nousee ja pelaajalle tulee karenssia.Tässä casessa on kyse pelaasopimuksen sitovuudesta ja sen yksipuolisen purkamisen seurauksista vai onko niiitä.Uskon ,että seura tulee katsomaan tämän “kortin” loppuun asti.Se missä tätä tapausta tulisi käsitellä on varmaan vähän epäselvä kaikille.Seuraan mielenkiinnolla mitä tässä tulee tapahtumaan.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *