Korttelipallon paluu – Malmi Blaze

jefumaster 4.3.2013 12:43 2 kommenttia

Suomalaisen jenkkifutiksen glory days-aikoina uusi laji levisi Pääkaupunkiseudulla kulovalkean tavalla. Nyt korttelipallon henki palaa kaupunkiin Malmi Blazen myötä.

Uusi ja dynaaminen palloilulaji jenkkifutis valtasi nopeasti Pääkaupunkiseudun urheilukentät ja viheriöt 1980-luvun kasvuvuosina. Ympäri kaupunkia perustettiin omia kaupunginosajoukkueita joiden nimiä löytyy edelleen Vaahteraliigan maratontaulukossa. Nimekkäimmän, Munkka Coltsin ohella Kaivopuiston alueen valtasi Bruins, Lauttasaarta hallitsi Rams ja Laajasalossa varusteitaan kalisteli Pukit. Vantaan puolella Viherlaaksossa pelasi Gorillas. Menestynein ”korttelijoukkue” on kirkkaasti Colts. Pisimpään kaupunginosajoukkueen imagoa pitäneistä joukkueista liigaa tahkosi Kannelmäki Whips, jonka taival pääsarjassa päättyi vuonna 1994.

Kauden 2013 SAJL:n III-divisioonaan on ilmoittautunut uusi joukkue, Malmi Blaze joka ainakin nimensä puolesta palauttaa korttelipallon meiningin Pääkaupunkiseudun jenkkifutikseen. Gridiron tavoitti joukkueen puuhamiehet, Aarni Korhosen ja Veli-Pekka Vuorelan ja tiedusteli mistä tässä kaikessa on kysymys.

Malmi Blaze on uutena joukkueena ilmoittautunut mukaan SAJL:n III-divisioonaan. Mikä ihme on Malmi Blaze, kerrotteko vähän taustoista ja syntyhistoriasta?

– Malmi Blaze on pienen kaveriporukan perustama jefuseura. Aluksi tämä kaveriporukka alkoi pelaamaan yhdessä silloin tällöin vuonna 2007 tai 2008, ei voi muistaa tarkalleen tuota vuotta. 2008-2009 talvena päätettiin alkaa pyörittää jonkunlaista ”oikeaa” -seuraa. Lähinnä tämä tarkoitti sovittuja pelikertoja/treenejä ja näin tammikuun pakkasilla 2009 syntyi Malmi Blaze. Nimi ehdotuksia oli tuolloin paljon…ehdotettuna oli ainakin Ghetto Blazers ja Supastars. Mutta päädyimme Malmi Blaze nimeen, joka tuli ”Malmi The Place” ideasta – jota piti alkaa käyttää sloganina. Kesällä 2012 päätimme vihdoinkin järjestäytyä kunnolla ja liittyä III-divariin.

Helsingissä pelaa tällä hetkellä jenkkifutista kolme joukkuetta Vaahteraliigassa ja kaksi joukkuetta II-divisioonassa. Vantaalla melkein Malmin naapurissa operoi Taft, mikä on teidän markkina-aukkonne tässä ruuhkassa, tuotteko jotain uutta lajiin?

Malmi Blaze ei ole Helsingin joukkue – se on Malmin joukkue. Tavoitteenamme on tehdä tästä Malmin ns.kulttijoukkue.

– Location, location, location… Me tuomme lajin aivan uudelle alueelle Helsingissä, jossa lajia ei ole koskaan ennen nähty. Kotipelejä ei pelata Käpylän pyhätössä vaan oikeasti kotona. Myös se, että Malmi Blaze ei ole Helsingin joukkue – se on Malmin joukkue. Tavoitteenamme on tehdä tästä Malmin ns.kulttijoukkue. Pelipäivät tarkoittaa satoja Pohjois-Helsinkiläisiä nuoria ja miksei vähän vanhempiakin pitämässä hauskaa katsomossa ja huutamassa kotijoukkueelle. Myös pyrimme isoon medianäkyvyyteen…

Onko joukkueella pelillisiä tavoitteita lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä?

– Lyhyen tähtäimen tavoitteena on saada hyvä porukka kasaan ja opettaa kaikille mistä jefussa on kyse. Tämän kauden pelilliset tavoitteet ovat Playoff -turnaukseen pääseminen ja siellä katsotaan mihin rahkeet riittävät. Vuodessa parissa pyrimme nousemaan II-divariin, joka tarkoittaa seuran resurssien ja talouden nostamista.

Mitkä ovat olleet uuden seuran suurimmat haasteet tähän mennessä?

– Taloudelliset haasteet ovat tietysti aina uuden seuran riesana, mutta niistä on tähän mennessä selviydytty hyvin.

Minkä verran harjoittelijoita kuuluu joukkueen runkoon tällä hetkellä?

– Tätä kirjoittaessamme (3.3.2013) kuuluu yli kymmenen pelaajaa, mutta ennen kesäkuuta tavoitteena on nostaa rosteri vähintään viiteentoista.

Mitä muuta haluatte kertoa yleisölle tässä vaiheessa toiminnastanne?

– Jefun harrastaminen Malmi Blazessa on edullisinta koko pääkaupunkiseudulla. Teemme tätä vain rakkaudesta lajiin, joten pyrimme pitämään kausimaksut alle sadan euron nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteemme on harjoitella ja pelata täysillä, veren maku suussa, mutta kumminkin pitää aina pilke silmäkulmassa. Pitäkää silmät auki mediassa ja vierailkaa Pro Shopissa sivuillamme! ;)

Kaupunginosajoukkueet kuolevat kasvaessaan

Jäin pohtimaan haastattelun jälkeen aiempien kaupunginosajoukkueiden kohtaloa Pääkaupunkiseudulla. Vaikka talousalueella asuu yli viidennes Suomen populaatiosta, ei marginaalilajille riitä paikallistasolla aina riittävän suurta yhteisöä tuekseen. Menestymisen mahdollisuudet ovat pitkälti kiinni harrastajamäärän kehittymisestä. Tavoittelin jo kuopattujen paikallisjoukkueiden henkilöitä kommentoimaan Gridironille mihin homma on kaatunut. Kannelmäki Whipsin taustalla pitkään vaikuttanut Janne Vainio kertoo mihin hänen joukkueensa tarina päättyi.

Terve Janne, sinun joukkueesi Kannelmäki Whips on viimeisin Vaahteraliigassa pelannut kaupunginosajoukkueeksi profiloitunut kokoonpano. Mihin seuran toiminta kaatui?

– Käytännössä Whipsin kannelmäkeläisyys päättyi jo liiganousun yhteydessä. Seura haluttiin profiloida helsinkiläiseksi ja tuo Kannelmäki jätettiin pois joukkueen nimestä. Siitä huolimatta toiminta oli Kannelmäki-keskeistä aika pitkään. Käsittääkseni yksi Whipsin Kannelmäki-perinne elää edelleen seuran eräänlaisen kaukaisen perillisen, Wolverinesin toiminnassa. Olen kuullut, että joukkueen off season aktiviteetteihin kuuluu Kannel-kierros niminen kaikki paikallisbaarit kattava maratooni.

Erityisesti ensimmäisen liigakauden tuomat jenkkihankintoihin liittyvät pankkilainat kuormittivat rajallisten puuhamiesten ja naisten kapasiteettia likaa.

– En tiedä noista muista kaupunginosajoukkueista, mutta Whipsin lento päättyi liian kovaan kasvuvauhtiin. Erityisesti ensimmäisen liigakauden tuomat jenkkihankintoihin liittyvät pankkilainat kuormittivat rajallisten puuhamiesten ja naisten kapasiteettia liikaa. Olen edelleen ylpeä siitä, että loppujen lopuksi kaikki velka saatiin maksettua pankeille, eikä kenenkään yksittäisen henkilön tarvinnut asettautua takaajan roolistaan maksajaksi.

– Toinen syy lorun loppumiseen oli alkuperäisen yhteen hitsautuneen pelaajajoukon vanheneminen. Vaikka seura oli parhaimmillaan Suomen toiseksi suurin junnukasvattaja, ei tuosta jälkikasvusta ehtinyt monikaan mukaan liigavauhtiin. Itse asiassa huomasin, että liigassa pelaa ensi kaudella vielä yksi viimeinen Whips-juniorimyllyn kasvatti Tuomas Rönnqvist (Taft). Viime kaudella heitä oli jäljellä vielä kolme (Tomi Aarne ja Teemu Kuusisto). Nykyinen Wolverines on kuitenkin saanut alkunsa Whipsin tarun päättymisestä. Tavallaan tarina jatkuu edelleen geeneissä.

Vainio halusi lisätä juttuun terveisiä myös malmilaisille. Hänen mukaansa Blaze ei ole ensimmäinen Malmia asemapaikkanaan pitävä porukka. Whipsin menestysvuosien aikana joukkueen junioritoiminnassa oli mukana joukkue, joka operoi Malmilta käsin. Valmentaja Juha Eskelisen johtama kokoonpano pelasi menestyksekkäästi C-junioritasolla SM-turnauksissa.

Ensimmäinen turnaus Malmin naapurissa Pihlajamäessä

Malmi Blaze on tuo varmasti III-divisioonan toimintaan uutta energiaa. Joukkue on ennättänyt saada järjestettäväkseen III-divarin 3. kierroksen turnauksen, joka pelataan 15.6. Blazen uudessa kotipyhätössä Pihlajamäessä. Seuran nettisivuilla on myös esitelty näyttävästi pelaajasopimuksia suuren maailman tyyliin.

Gridiron toivottaa Malmi Blazelle onnea ja pitkää ikää polullaan suomalaisella jefu kartalla. Tervetuloa mukaan!

Lue myös:  Malmi Blaze nettisivut

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Pahoittelut jo heti etukäteen pienestä pilkun nysväämisestä, mutta Viherlaakso sijaitseee kylläkin Espoossa :)

    Ja Gorillasin yhteydessä puhuttiin tosiaan aina Viherlaaksosta, mutta mulla on muistikuva, että seuran virallinen nimi olisi ollut ”Green Rock Gorillas” joka viittaa kait Viherkallioon?

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Viherlaakso

  • Joo, itse asiassa olin alun perin itsekin sitä mieltä että Espoosta tottakai, mutta lunttasin vielä faktat kuntoon SAJL:n ylläpitämästä Vaahteraliiga maraton-taulukosta ja sinne on painettu että Vantaalta ovat joten korjasin sitten tuohon virallisten arkistojen muotoon. Mutta joku alkuasukas saattaa vielä oikasta nämä tiedot lopullisesti oikeaan asuun.