Graham: “Anything is possible on the field”

jefumaster 24.2.2013 13:26 Ei kommentteja

Butchers epäonnistui viime kaudella vahvistusten valinnoissaan pahasti. Nyt mitään ei jätetä sattuman varaan. Keskushyökkääjäksi on värvätty Clinton Graham.

Clinton Graham on yksi kokeneimmista ja menestyneimmistä amerikkalaisista pelaajista Euroopassa. Kuusi kautta vanhalla mantereella pelannut keskushyökkääjä on kantanut palloa Eurobowl-finaalissa kolme kertaa ja voittanut sen kahdesti. Grahamia pidetään otteluiden ratkaisemiseen kykenevänä pelaajana. Hän on tuonut vahvan juoksupelotteen jokaiselle joukkueelleen, jonka paitaa on kantanut. Seitsemännen Eurooppa-kautensa Clinton aloittaa Porvoossa tulevana keväänä.

Edellisen kerran Graham pelasi suomalaisella turffilla vuonna 2007, jolloin hän dominoi peliä kentän pinnalla Eurobowl-mestaruuteen rynnineen Vienna Vikingsin kohdatessa Helsinki Wolverinesin EFL:n alkusarjassa. Gridiron tavoitti amerikkalaisen keskushyökkääjän ja otti selvää vieläkö 31-vuotiaassa pelaajassa riittää virtaa tutustua vielä yhteen Eurooppalaiseen joukkueeseen ja liigaan.

Too stiff and too slow..?

Alun perin myös Clintonilla on taustalla ollut haave pelaamisesta NFL:ssä, mutta kuten usealla muullakin lahjakkaalla pelaajalla, nuoruuden suunnitelma jäi haaveeksi ja Eurooppa kutsui.

Hello Clinton. Olet pelanut nyt kuusi vuotta Euroopassa. Miten alun perin päädyit tänne vuonna 2006?

– Unelmani oli totta kai pelata NFL:ssä ja uskoin sen olevan mahdollista harjoittelullani ja asenteellani ja kentällä pelatessani koin kaiken olevan minulle mahdollista.

– Harjoittelin täysillä NFL:n combines testeihin ja minulle tarjoutui tilaisuus Pro Day Tryouttiin New England Patriotseille. Pro Dayssa NFL-joukkueen edustaja saapuu yliopistoon seuraamaan parhaiden urheilijoiden suorituksia. Patriotsin edustajan mukaan näytin kuitenkin liian kankealta (”Stiff”) juostessani, joten se mahdollisuuteni kuihtui kerralla siihen. Toisen mahdollisuuteni sain Buffalossa. Olin mukana Billsien virallisessa try out tilaisuudessa erään kanadalaisen pelaajan kanssa. Tuolloin 40 jaardin kiihdytykseni oli liian hidas valitsijoiden mielestä.

The representative said I looked “Stiff” when I ran so that was it.

– Entinen joukkuekaverini David Charles oli pelannut kauden 2005 Itävallassa ja kertoi nauttineensa kokemuksestaan. Tuolloin minusta kiinnostunut Vienna Vikingsin edustaja seurasi NFL try outtien tuloksia, ja tippuessani pois jatkosta he tarjosivat sopimusta kertoessani kiinnostuksestani jatkaa uraa Euroopassa.

Kerro vähän kokemuksistasi Euroopassa. Mitkä liiigat ovat tehneet sinuun parhaan vaikutuksen?

– Saksassa ja Itävallassa ovat Euroopan kovatasoisimmat liigat. Sanoisin, että Saksa vie voitin kovatasoisimmasta liigasta. Sarjassa taso on leveä ja maassa on pitkä amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen kulttuuri. Tämä on NFL Europen ansiota. Maanosan viidestä parhaasta joukkueesta kolme tulee Saksasta, joten se kertoo tasosta eniten.

Olet voittanut Eurobowlin kahdesti. Mikä saa sinut palaamaan Eurooppaa vuosi toisensa jälkeen?

– Minulla on intohimona olla paras kaikessa mitä teen. Uskon edelleen kovaan offseason harjoitteluun ja vaikka se ei aina olekaan hauskaa, se palkitsee… tulette näkemään sen ensi kaudella! 

– Jalkapalloon kohdistuvan intohimoni ohella olen erittäin kiinnostunut oppimaan uusista maista, ihmisistä ja kulttuureista eri asioita. Nautin uuteen hyppäämisestä ja esimerkiksi ollessani jossain maassa pitempään kuin kuukauden pyrin aina opettelemaan kieltä. (Clintonin Europlayers-profiilin mukaan matkalta on tarttunut mukaan ainakin Saksan ja Italian kielten taito)

Mitä tiedät Suomesta ja Vaahteraliigasta ennen saapumistasi maahamme?

– En tiedä juuri mitään Vaahteraliigasta. Olen kuitenkin kuullut keskiyön auringosta. Kesäisin aurinko vain paistaa ja paistaa. Tämän opin maastanne kun kävin pelaamassa Vienna Vikingsin miehistössä Helsinki Wolverinesia vastaan .

Päivän pituudesta Clintonilla on vielä paljon opittavaa. Wolverines ja Vikings kohtasivat vuonna 2007 jo toukokuun alussa jolloin päivän pituus ei ole vielä lähelläkään huippuaan. Muistot Helsingistä ovat varmasti muutenkin positiiviset itävaltalaisjoukkueen voitettua Wolverinesin Finnair Stadionilla selvin lukemin 6-38. Ottelussa eniten jaardeja tilastoihin kirjasi keskushyökkääjä nimeltä Graham.

Linjamiehet kaikki kaikessa

Tunnetko ketään pelaajia sarjastamme?

– Olen tähän mennessä ehtinyt keskustelemaan joidenkin Butchers pelaajien kanssa (Pasi, Arttu, Mickey,Tero, Jani, Ville, and a few others). Ennestään tunnen Suomesta yhden pelaajan. Pelasin kauniin linjamieheni, Antti Martikan kanssa Tsekeissä Prague Pantherseissa vuonna 2010. Kyllä, käytin sanaa kaunis (beautiful). Käytän sitä kaikista linjamiehistäni osoittaakseni kiitollisuuteni sitä upeasta työstä jota he tekevät eteeni. Juuri linjamiehet raivaavat minulle aukkoja, joista pääsen juoksemaan maaleja. Rakastan ja arvostan heidän uhrauksiaan, kukapa ei.

I have a great appreciation for what they do; pushing people out of the way so I can score a touchdown

Pitkällä kokemuksellasi Euroopan sarjoista osaatko sanoa kuka voisi olla paras amerikkalainen vahvistus joka on pelannut maanosan sarjoissa?

– Tuohon kysymykseen pystyvät antamaan parhaan vastauksen nimenomaan fanit eri maista. Itse harjoittelen lujaa, koska päämääränäni on voittaa pelejä ja olla paras. Voisinko minä olla se paras – se on tätä lukevien fanien päätettävissä.

Olet jo 31-vuotta vanha. Mitä ovat tavoitteesi ja kuinka vonta vuotta uskot vielä pelaavasi palloa?

– Haluan vain pelata, pelata kovaa ja se on kaikki mitä juuri nyt urastani ajattelen. Tavoitteenani on aina ollut se, että kaikki ennen minua saavutettu on syrjäytettävissä ja kaikki urastani jälkeen jäänyt on pysyvää.

Haluatko lähettää terveisiä joillekin suomalaisille?

– Haluan lähettää viestin Butchers-joukkuekavereilleni: Odotan juuri nyt ainoastaan kohtaamistamme, mahdollisuutta asettaa tavoitteemme yhdessä ja niiden saavuttamista. Ajatelkaa vain yhtä asiaa. pelaajat tietävät kyllä mikä se on!

– Butchers faneille: Moi, miten voit? Mukava Tavata. I look forward to meeting you all and make you proud to be a fan of the Butchers. Kii tos!

Clinton on selvästi aloittanut jo prosessin Suomen kielen oppimiseksi ja alku näyttää lupaavalta.

Graham Kuva. Europlayers-profiili

Kauden 2013 Butchers ei kaadu ainakaan amerikkalaisiin

Porvoo Butchers on ollut vuosikausia kuuluisa maajoukkuetason linjamiehistään. Sen sijaan amerikkalaisvahvistusten saralla viime kaudet ovat olleet epäonnisemmat. mennellä kaudella huono kierre alkoi pelinrakentajavalinnasta. Joukkueeseen alunperin rekrytoitu Jon Grant loukkaantui laskettelurinteessä jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Pikaisesti korvaajaksi hankittu Ray Wagner ei taidoiltaan yltänyt Vaahteraliigassa vaadittavalle tasolle ja vasta Mackenzie McGradyn värvääminen nosti porvoolaisten QB:ksi nosti joukkueen pelin pudostuspeleihin pääsyä edellyttävälle tasolle.Butchers joutui vaihtamaan myös keskushyökkääjänsä. Pallonkantajaksi hankittu Jeff Langley oli tasoltaan jopa Wagneria heikompi ja sai väistyä samassa suursiivouksessa joukkueesta. Keskushyökkääjäksi hankittu Alex “A-Train” Allen oli mies paikallaan, mutta ei onnistunut taikomaan joukkuettaan välieräpaikkaa pidemmälle.

Viime kauden vahvistuksistaan Butchers kelpuutti 2013 miehistöönsä ainoastaan Rafael Pinedan. Alkukaudesta loukkaantunut tukimies osoitti olevansa taistelija ja taidoiltaan todellinen pelimies suomalaisessa liigassa. Joukkueen hyökkäyksen vahvistukset, Graham sekä pelinrakentajaksi värvätty Bill Ashburn muodostavat parivaljakon, joka saattaa nostaa porvoolaiset takaisin mitalitaisteluihin Vaahteraliigassa.

Clinton Graham Euroopassa

Kausi Joukkue Saavutus
2006 Vienna Vikings Eurobowl
2007 Vienna Vikings Eurobowl, Austrian Bowl
2008 Vienna Vikings EFL 2.
2009 Bergamo Lions EFL quater finals
2010 Praque Panthers Czech Bowl
2011 Basel Gladiators Swiss 2.

Lue myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *