Kummaltaki puolelt jokke

Viljami 21.2.2013 16:16 Yksi kommentti

Ensi sunnuntaina Turussa tärähtää, kun korkeakoulujenkkifutiksen toistaiseksi kiistaton hegemoniakaupunki saa tuta ensimmäiset sisähallien sulosävelet.

Kuluvan viikon sunnuntaina 24.2. tapahtuu, kun Caribia-Areenalla kohtaavat Turun yliopiston UTU Beaver Hunters ja Åbo Akademin 09ers. Ottelu alkaa klo 11.15 ja liput ovelta 5e. Tähän tunnelmaan Gridiron.fi virittäytyy tekemällä suurjutun kaikista kolmesta turkulaisesta korkeakoulujoukkueesta, unohtamatta tietenkään viehkeitä neitoja, jotka myös ottelevat kevään aikana. Tällä kaudella naisväriä nähdään hallitsevien ruhtinattarien UTU Damersin sekä TUAS Tornadettesin ja ÅA In10’sin yhteisjoukkueen kohdatessa toisensa.

Gridiron.fi:n kysymyksiin vastasivat Benjamin Rydgren Åbo Akademista, Antero Kivinen Turun yliopistosta ja TUAS Tornadoesin Petteri Hellgren Turun ammattikorkeakoulusta.

Arvon herrat, millä mielellä kauteen?

Benjamin: “Joukkueiden kanssa on treenattu syksystä asti, joten hyvällä mielellä mennään. Treeneihin on osallistunut paljon opiskelijoita ja mielenkiinto lajiin on säilynyt.”

Antero: “Valmistautuminen tulevaan kauteen alkoi mukavissa merkeissä viime vuoden mestaruusjuhlien vielä ollessa muistissa. Luonnollisesti lähdemme puolustamaan mestaruutta, mutta minkäänlaisia paineita en ainakaan henkilökohtaisesti asiasta ole ottanut joten valmistautuminen on mennyt samoissa merkeissä kuin aikaisempinakin vuosina.”

Petteri: “Kauteen suunnataan samalla jännityksellä ja innolla kuin aina ennenkin. Nopea vaihtuvuus ja liigan vähintään huikea kasvuvauhti saavat jokaisen vuoden tuntumaan siltä ensimmäiseltä ja hyvä niin.”

Miten joukkueen kasaaminen sujui syksyllä? Millaista väkeä teiltä löytyy taustajoukoista, valmennuksessa ja seurajoukkueista?

B: “Ensimmäisiin treeneihin syyskuussa ilmestyi sekä vanhoja että uusia naamoja. Syksyn aikana seuramme oli näkyvillä erilaisilla messuilla ja opiskelijapirskeissä, mikä tietysti auttoi rekrytoinnissa. Miesjoukkue on tällä hetkellä kasassa ja valmiina kauteen. Naisjoukkueesta puuttuu vielä muutama pelaaja, mutta uskon että asia järjestyy kevään aikana.

Meitä valmentaa Juuso Karppinen ja Otto Tikkanen Raision Oakmenista. Kyseisen seuran kanssa olemme tehneet nyt pari vuotta tiivistä yhteistyötä, josta uskon molempien osapuolien hyötyneen.”

Meillä oli viime vuonna koossa hyvä ydinporukka, joka säilyi suurimmilta osilta entisellään.

A: “Meillä oli viime vuonna koossa hyvä ydinporukka, joka säilyi suurimmilta osilta entisellään. Muutamia menetyksiä kuitenkin tuli, esimerkiksi Kai Routilan vaihdettua NDU Black Knightsin paitaan, päävalmentaja Sami Toivosen lähdettyä vaihtoon koko vuodeksi ja muutamia muita siirtymiä, jotka kuuluvat opiskelijan elämään, on ollut. Ylivoimaisesti suurin menetys on ollut Toivosen puuttuminen, mutta pienen alkujärkytyksen jälkeen hommat saatiin rullaamaan ja Wolverinesissa tänä vuonna pelaavan Ilya Redinin liittyminen joukkueeseen voidaan laskea todella suureksi vahvistukseksi.

Päävalmentajanamme tänä vuonna toimii Ilkka Koiranen ja hänen apunaan on pelaajavalmentajina toiminut Aleksi Vuorinen linjan osalta, Joonas Henriksson puolutuksen takakentällä ja Mikko Nyman hyökkäyksen osalta. Lisäksi saamme peleihin aikaisempina vuosina toiminnassa mukana olleen, mutta tänä vuonna Helsinkiin muuttaneen Ilkka Marja-Ahon.

Olemme tehneet yhteistyötä Turku Trojansin kanssa harjoitusottelun muodossa ja iso osa joukkueestamme osallistui Trojansin järjestämälle mini-leirille.”

P: “Syksyn treenit aloitettiin tuttuun tapaan avoimina vakiintuneemman joukon voimin. Tuoreempi pelaajamateriaali löysi itsensä hallille treenikautta pitkin aiempien kausien innostamana ja tuttuun tapaan koulukaverien kautta. Vahvuudeksi on jälleen kerran muodostunut noin 20 hengen aktiivikööri.

Turun AMK on oppilaitoksena suuri mutta pahasti hajautettu. Haaste on vuosittain saada ympäri kaupunkia ripotellut koulutalot mukaan toimintaan, vaikka joinakin vuosina rosterissa ei kaikkia edustettuna olekaan. Tätä lähdetään entistä vahvemmin korjaamaan tulevia vuosia varten yhdessä opiskelijajärjestöjen ja AMK:n kanssa. Terveisiä seurakuntayhtymän oppilaitospappi Atte Airaksisen suuntaan, joka on ymmärtänyt Tornadoesin ja muiden joukkueiden tarjoaman vaihtoehtoisen opiskelijatoiminnan tärkeydyen haalaribileiden hämyisessä arjessa!”

Pelaako joukkueessa paljon kokeneita pelaajia vai oletteko lähteneet pääosin rookie-voimin liikkeelle?

B: “Suurin osa joukkueestamme koostuu kokeneista pelaajista, mutta toki joukossamme on myös rookie-pelaajia. On mahtavaa, että riveistämme löytyy sekä pelaajia, jotka ovat olleet mukana ensimmäisestä kaudesta asti, että uusia naamoja, joissa on juuri sitä mitä tähän lajiin tarvitaan!”

Rosterissa komeilee paljon tuttuja nimiä viimeisten parin vuoden ajalta.

A: “Joukkueemme runko koostuu hyvästä sekoituksesta ensimmäistä, toista ja kolmatta vuotta Beaver Huntersissa pelanneita. Aikaisempaa pelikokemusta korkeakoulujenkkifutiksen ulkopuolelta omaavia pelaajia meillä ei ole kuin neljä. Käytännössä siis joukkueemme pyörii täysin ”omien pelaajien” voimilla, vaikka toista ja kolmatta vuotta pelanneista osa onkin hakenut vauhtia aina Vaahteraliigaa myöten.”

P: “Rosterissa komeilee paljon tuttuja nimiä viimeisten parin vuoden ajalta, mutta varsin tasaisella 50-50 jakaumalla joukkue tuntuu joka vuosi muodostuvan. Isojen poikien sarjoista niin pelaajavalmennusta kuin kenttähommaa painavat mm. Turku Trojansin Miko Ylikoski ja Kimmo Pajunen. Moni kokeneempi kaveri on kuitenkin tänä vuonna syystä tai toisesta lomilla, eli näytönpaikkoja löytyy varmasti jokaiselle pelipaikasta riippumatta.”

Miten pitkä ja synkkä treenikausi on sujunut?

B: “Treenejä on ollut pari kolme kertaa viikossa riippuen siitä, minkälaisia treenivuoroja on saatu. Suurimmilta loukkaantumisilta on onneksi vältytty. Nais- ja miesjoukkueet ovat treenanneet yhdessä ja joukkueiden yhteistyö on sujunut hyvin. Miesjoukkueella on vielä harjoitusottelu edessä ennen kauden alkua.”

A: “Treenikausi on sujunut mukavasti. Joukkueen rungon ollessa pääosin valmiina oli siirtyminen seuraavaan kauden harjoituskauteen helppoa, sillä kaikkea ei tarvinnut aloittaa täysin alusta. Tänä vuonna saimme mukaan noin 10 uutta pelaajaa, jotka ovat sulautuneet hyvin osaksi joukkuetta. Treenikauttamme on hivenen haitannut lukuisat loukkaantumiset, mutta lajin luonteen huomioon ottaen tämä taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Pienen lisän antaa myös treeniolosuhteemme, jotka tapahtuvat pelkästään koulun jumppasaleissa, joiden kova parketti alusta ei aina ole paras mahdollinen.”

P: “Treeneissä on painettu hyvällä fiiliksellä ja loukkaantumisilta on vältytty. Harjoituksia on ollut 2-3 kertaa viikossa, jolla mahdollistetaan mm. työssäkäyville opiskelijoille sauma harjoitteluun.”

Kauden alku on jo käsillä ja OSM-kisat tulossa, millä ajatuksin suuntaatte kohti kautta?

B: “Luulen, että kaudesta tulee mielenkiintoinen. Meillä on lohkossamme vastassa tutut joukkueet, mutta koskaan ei voi olla varma toisten vahvuuksista tai heikkouksista – vaikka melkein naapureita ollaankin. Kamppailu Turun herruudesta tulee olemaan kova ja tasainen!”

A: “Viime kaudet ja tulokset on unohdettu kokonaan ja keskitytty vain ja ainoastaan tulevaan kauteen. Kuten sanottua, joukkoeen rungon ollessa viime vuodesta valmiina olemme voineet keskittyä pelikirjan hiomiseen ja näin muutamaa päivää ennen ensimmäistä peliä olemme voineet hyvillä mielin valmistautua tulevana sunnuntaina tapahtuvaan kauden avaukseen. Ensimmäinen pelimme on Åbo Akademia vastaan ja odotan pelistä olevan tasaista vääntöä. Vaikka olemme voittaneet aikaisempina vuosina suurimman osan peleistämme heitä vastaan, ei 09ersia tule silti aliarvioida, heillä on hyviä pelaajia jotka pelaavat hyvin yhteen ja rankaisevat nopeasti virheistä.”

P: “OSM:aan lähdetään hakemaan mestaruutta. Viimekausi osoitti että yksikin piste voi ratkaista koko potin ja että ykkössija on käden ulottuvilla. Toivottavasti päästään kokeilemaan kannuksia myös ulkopaikkakuntalaisia (toim. huom: “Ei-turkulaisia”) vastaan.”

OSM:aan lähdetään hakemaan mestaruutta.

Korkeakoulujefujoukkueita on nyt 10 kappaletta. Miltä tuntuu, kun sisällä talvisin pelattava kainalopallo kasvattaa suosiotaan?

B: “Tuntuu ihan mahtavalta, että laji on kasvanut näin räjähdysmäisesti! Ja pakko sanoa että ollaan vähän ylpeitä tästä, mehän oltiin Tornadoesin kanssa perustamassa korkeakoulujefua. Toivotaan että laji kasvaa kasvamistaan myös tulevaisuudessa!”

A: “Korkeakoulusarjaa alusta asti seuranneena ja mukana olleena olen ollut todella ilahtunut joukkuemäärän yllättävän nopeasta noususta. On hienoa nähdä lajin nostavan suosiotaan ja toivottavasti korkeakoulusarja vaikuttaa positiivisesti yleisesti koko lajin näkyvyyteen ja asemaan Suomessa.”

P: “Liigan kasvu vuoden 2010 09ers-Tornadoes matsista nykyiseen mittakaavaan on uskomatonta. Mukana toiminnassa on ollut loistavia persoonia ja kiitos kuuluu pelaajien lisäksi niille taustahemmoille jotka ovat promonneet ja järjestäneet toiminnan niin liittoon kuin isomman yleisön tietoon. Turku on siis perinteikäs jefukaupunki myös koulupallossa eikä pelkästään nurmikentillä, pientä ylpeyttä pitää kyllä Tornadona tästä tuntea!”

Loppuun vielä vähän näytön paikkaa muille joukkueille, mikä on sellaista mitä teidän joukkueenne tuovat pelikentille, mitä kukaan muu ei pysty sinne loihtimaan?

B: “Kuten mainitsinkin, meillä on sekä nais- että miesjoukkueessa pelaajia, jotka ovat olleet mukana ensimmäisistä kausista eli kokemusta ja pelituntumaa löytyy. Tämä on mahdollistanut uusien pelikuvioiden kokeilun, mikä tulee näkymään 09ers:n ja in10s:n taktiikoissa.”

A: “Hallitsevan Suomen mestarin.”

P: “Tornadoes on pioneeri myös cheerleadingin suhteen, sillä ensimmäiset liigan chiidut nähtiin jo pari vuotta sitten ja nykyään Tornadojen lipun alla toimiva cheerleaderjoukkue TUAS Tornadoes Cheerleaders käsittää nykyään yli 15 mimmiä. Kotipeleissä on siis odotettavissa hitonmoista meininkiä, annetaan show’n puhua puolestaan. Let’s go Tornadoes!”

Toimittaja on nykyinen Wasa Dogsin sekä entinen TUAS Tornadoesin pelaaja ja joukkueenjohtaja, joka menossa ensimmäistä kertaa tänä vuonna kotikaupunkiinsa Turkuun, jotta näkisi kauden avausottelun.

Kommentoi

  • Yleensä tommoset kotivideohenkiset sketsimainosvideot on noloja, mutta toi damerssin rekrypätkä aiheutti kyllä myötähäpeätöntä repeilyä loppua kohden. Hienoa stereotypioiden hyödyntämistä:)

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *