Korkeakoulusarja tuo uusia jännitteitä jenkkifutikseen

jefumaster 17.2.2013 12:43 2 kommenttia

Amerikkalaisen jalkapallon korkeakoulusarja 2013 rymisteli käyntiin lauantai-iltana Helsingissä. Tuoreet joukkueet, Aalto Predators ja KyAMK Eagles ottivat mittaa toisistaan.

Helsinkiläiset ottivat voiton Kymen kotkista 34-20. Touchdown.fi-sivuilta voit lukea kattavamman kuvauksen kentän tapahtumista. Ottelusta muodostui kentän ohella tapahtuma myös sivurajojen laidoilla. Paikalle oli kerääntynyt runsaasti katsojia, joista osan voidaan katsoa synnyttäneen eräänlaisen scouting-ilmiön kevättalveen.

Lauantain pelissä korkeakoulujoukkueiden kohtaamista oli todistamassa myös Wolverinesin päävalmentaja Mark Garza. Tammikuusta lähtien Suomessa talvehtineella amerikkalaisella on kommentoitavaa sarjasta ensi näkemänsä perusteella:

– Sarjan sääntöjä täytyisi hieman harkita pelaajien osallistumisoikeuden suhteen. Minun mielestä kenenkään vaahteraliigakokemusta omaavan tai jo kolme vuotta pelanneen pelaajan ei tulisi sallia osallistua sarjan peleihin.

– Tärkeintä on se, että kaikilla osallistujilla on hauskaa

Lisäksi Garza pitää kenttää liian leveänä pelaajamäärään nähden ja ehdottaakin, että kentän koko rajoitettaisiin Arena Football-sarjojen mittoihin. Valmentajan kommentti pelaajien kelpoisuudesta on ymmärrettävä. Sen verran yksilötasolla eroja pelaajissa oli nähtävissä. Sarjan alkuvaiheessa on kuitenkin lähes välttämätöntä, että mukaan otetaan lähes kaikki kynnelle kykenevät, siis ne kokeneetkin.

 Pelaajia pääsarjoihin

Turku Trojansin riveissä nähtiin jo viime kaudella useampiakin korkeakoulusarjassa kannuksensa hankkineita pelaajia. Tulevalla kaudella Helsinki Wolverines esittelee liigayleisölle Halldor Ari Halldorrsonin, brittiläis-suomalaisen jenkkifutarin, joka pelaa parhaillaan brittien korkeakoulusarjassa University of Hertfordshire Hurricanes-joukkueessa. Ari kertoo korkeakoulusarjan merkitystä oman uransa käynnistymiselle näin:

– Sanoisin, että ellen olisi tutustunut lajiin ensimmäisen opiskeluvuoteni aika yliopistossa en olisi koskaan aloittanut pelaamista. Nyt pidän itseäni onnekkaana, että olen saanut tilaisuuden pelata Hertfordshiressa ja olen tyytyväinen, että liityin joukkueeseen neljä vuotta sitten.

Ei vain pelaajarekrytointiin

Korkeakoulusarja on amerikkalaiselle jalkapallolle erinomainen markkinointikanava. Analogian rakentaminen yhdysvaltalaisiin opiskelijasarjoihin taitaa olla vielä ennenaikaista, mutta jotain uutta jännitettä oli lauantai-iltana aistittavissa kentän laidoilla. Turusta liikkeelle lähtenyt ilmiö on nyt hyvässä kiihdytysvaiheessaan ja tarjoaa myös kesällä pallopeliä pelaaville seuroille ja sarjoille tilaisuuden uusien intressiryhmien kytkemiseen mukaan kesän aktiviteetteihin. Yksinomaan tätä ei pidä katsoa väylänä uusien pelaajien rekrytointeihin. Kyseessä on uusi väylä myös katsomoiden miehittämiseen intohimoisilla kannattajilla.

Yksi amerikkalaisen jalkapallon haasteista on ollut juuri katsomoiden täyttäminen. Kuinka suuri osa kesäisin otteluja paikan päällä seuraavista henkilöistä on nykyisiä tai entisiä pelaajia. Väittäisin, että liiankin suuri osa. Korkeakoulusarjoissa löytyy potentiaalia opiskeluikäisten nuorten suunnattoman osallistumisenergian suuntaamiseen myös vauhdikkaan kontaktiurheilun kesäisiin katsomoihin. Toivon, että korkeakoulujoukkueista löytyy sisältään aktiivisuutta ja tuoreita ideoita myös fanaattisen fanitoiminnan synnyttämiseen.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Kommenttina kohtaan, jossa puhutaan siitä että kenttää tulisi kaventaa AFL:n mittoihin: tällä hetkellä korkeakoulusarjan kentän leveys on sääntöjen (https://sajl-fi.directo.fi/@Bin/869123/Korkeakoulusarjan_Pelis%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t_2013.pdf) mukaan maksimissaan 28 jaardia leveä, kun AFL:ssä kentän leveys on 85 jalkaa, eli n. 28 jaardia. En sitten tiedä onko ensimmäisessä uusien joukkueiden pelissä jäänyt kenttä mitoittamatta tuon mukaisesti.

  • ”Sarjan alkuvaiheessa on kuitenkin lähes välttämätöntä, että mukaan otetaan lähes kaikki kynnelle kykenevät, siis ne kokeneetkin.”

    Juurikin näin.

    Aikaisempaa kokemusta omaavia voidaan myös peluuttaa jollakin muulla, kuin heidän bravuuripelipaikoillaan. Sarjassa ei ole kuitenkaan vielä ollut kovin tiukkapipoista meininkiä, ja hyvä henki on vallinnut toiminnassa toistaiseksi ilman mitään sääntöihin kirjattuja rajauksia.