Sami Toivonen jatkaa uraansa Itävallassa

jefumaster 14.2.2013 8:04 2 kommenttia

Suomalaisen jefun viimeisin vientituote on nimeltään Sami Toivonen. Wolverinesin riveissä taklannut tukimies pelaa kaudella 2013 Graz Giantsin kokoonpanossa.

Sami Toivonen siirtyi kaudeksi 2012 Helsinki Wolverinesin EFL-miehistöön hankkimaan lisää kokemusta ja ehkä myös näkymää suuremmille jefu-markkinoille. Nimekkääseen allstars-kokoonpanoon liittynyt turkulainen sai kauden edetessä yhä enemmän vastuuta ahmapuolustuksen keskeltä. Aluksi peliaikaa tuli odotettua enemmän Efe Evwarayen ja Kalle da Silvan loukkaantumisen avittamana. Loppukaudella Samin pelipaikka avauksessa oli ansaittu näyttöjen kautta. Tilastoissa Toivonen oli Wolverinesin taklaustilaston paalupaikalla 53 (29+48) merkinnällään.

Onnistumiset kentällä Toivat Samille ansaitun paikan Vaahteraliigan All Stars-kentällisessä tukimiehenä Santtu Äyräväisen, Nick Garratin ja Tero Kontiaisen rinnalle. Hopeajoukkue Wolverines palkitsi Toivosen valinnalla vuoden puolustuspelaajaksi. Kausi 2012 toi taklaavalle ja liikkuvalle tukimiehelle paikan kotimaisen jenkkifutiksen ykköskorissa.

Samin loistavat otteet havaittiin myös Itävallan suunnalla. Vahvasti rosteriinsa panostava JLC Graz Giant värväsi Toivosen joukkueeseen kaudelle 2013. Aivan sitä normaalia värväyspolkua pitkin kauppatieteitä opiskeleva Toivonen ei kuitenkaan Giantsiin hakeutunut. Hänellä ei ole edelleenkään mm. Europlayers-profiilia, joka nykyään on lähes pakollinen apuväline ulkomaista seuraa etsivälle. Gridiron pääsi kysymään Samilta kuulumisia ja tarinaa miten hän Graziin lopulta päätyi.

Mikä sai sinut siirtymään ulkomaille pelaamaan?

– Opiskelen Turun kauppakorkeakoulussa ja suunnitelmissa on jo pitkään ollut vaihtovuosi saksankielisessä maassa. Tavoitteena oli oppia kieli ja päästä pelaamaan futista. Graz vaikutti sopivan eksoottiselta vaihtokohteelta ja Giantsin tiesin entuudestaan menestyneen eurokentilläkin.

Harkitsitko kertaakaan pelaamisen jatkamista Suomessa?

Tiesin jo viime keväänä että 2013 kesän vietän Grazissa

– Vaihtopäätöksen tein samoihin aikoihin kun allekirjoitin sopimuksen Wolvojen kanssa, joten tiesin jo viime keväänä että 2013 kesän vietän Grazissa. Kausi Itävallassa kestää heinäkuun loppuun joten Suomen jefukesä jää väliin, muuten toinen kausi Wolvoissa olisi ollut mahdollinen.

Miten sait kontaktin joukkueeseen? Oliko kova työ myydä itsensä sisään kovaan ryhmään?

Mark Garza on valmentanut Giantseissa ja oli yhteydessä organisaatioon. Sinänsä mun ei tarvinnut itseäni mitenkään myydä sillä Itävallan liigassa saa olla vaan kaksi pelaajaa mille maksetaan pelaamisesta, ja ne me ollaan hankittu jenkeistä.

Viime kaudella osaltasi palaset loksahtivat kohdalleen kentällä kauden puolivälissä ja pelasit ainakin omasta mielestäni uudella tasolla. Voitko allekirjoittaa tämän?

– Viime kausi oli itselleni ensimmäinen, johon sain mahdollisuuden valmistautua kunnolla, toisin sanoen ja hieman kärjistettynä ensimmäinen 11 vs. 11 treeni ei ollut ensimmäisessä matsissa. Sai keskittyä omaan tekemiseen ja peliajasta joutui kilpailemaan muiden mj-tukimiesten kanssa, minkä ansiosta onnistuin mielestäni pelaamaan kohtuullisen hyvän kauden.

Wolverines valmentaja Garza halusi täsmentää kirjoitusta luettuaan tämän haastattelun:

– I coached in the Austrian bundesliga for 2years but not for the Giants. Angelo Bursiglia GM for the giants and I are friends.

Itävallan menestynein joukkue

Graz Giants on Itävallan liigan kansallisella tasolla kaikkien aikojen menestynein joukkue kymmenellä mestaruudellaan. Se on rankattu EFAF-listoilla Euroopan kahdeksanneksi parhaaksi kokoonpanoksi. Joukkue osallistuu Roostersin ja Wolverinesin lailla EFL-turnaukseen, jonka lohkovaiheessa vastustajaksi asettuu Prag Black Panthers. Viime vuonna EFL:ssa Giantsin kohtaloksi muodostui sama joukkue kuin Wolvoillekin, Calanda Broncos, joka pudotti itävaltalaiset jatkosta neljännesfinaaleissa.

Ensi kaudeksi Grazin vahvuuteen liittyy toinenkin Vaahteraliigassa menestynyt pelaaja. Seinäjoki Crocodilesissa kaudella 2011 option-myllyä pyörittänyt pelinrakentaja Alex Good on julkaissut sopimuksensa itävaltalaisseuran kanssa.

Gridiron toivottaa Samille menestystä opinnoissa sekä Giantsina.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Erittäin hieno homma, loistava tilaisuus pelat euroopan parhaimmassa organisaatiossa.
    Tseppiä Sami !

  • siis yhdessä parhaimista organisaatioissa !