Odotettavissa kansainvälinen liigakausi

jefumaster 27.1.2013 19:18 4 kommenttia

Vaahteraliigassa mahtuu kaudella 2013 pelaamaan 24 USA-statuksella varustettua pelaajaa. Tällä hetkellä liki puolet pelipaikoista on vielä täyttämättä.

Gridiron arvioi vuodenvaihteessa tulevan kauden voimasuhteita kolmella korkeimmalla sarjatasolla ja julkaisi näkemyksensä Top 16 listasta vuodelle 2013. Liigassa ja divisioonassa menestymisen edellytyksinä ovat onnistuneet ulkomaiset vahvistukset. Vaahteraliigassa pelaavalla joukkueella saa pelaajalistalla olla kerrallaan kolme amerikkalaista vahvistusta. Näistä kaksi saa kerrallaan esiintyä samanaikaisesti kentällä. EU:n alueelta siirtyvien pelaajien määrää ei ole rajoitettu millään sarjatasolla.

Viime kaudella kolme liigajoukkuetta avasi kautensa ”vajaalla” jenkkimiehityksellä (TAFT, Butchers & Trojans). Sama määrä joukkueita suunnitteli vievänsä kauden läpi kotimaisella pelinrakentajalla, mutta Jaguaarien suunnitelma musertui Santeri Supin siirtyessä toipumislomalle joukkueenjohtajan tehtäviin. Gridiron tekee tammikuun katsauksen joukkueiden jenkkitilanteeseen ja tarkastelee hieman myös muita uusia julkaistuja ulkomaisia vahvistuksia.

Helsinki Roosters (kiintiö täynnä)

Mestarijoukkue tukeutuu hyökkäyksessään tuttuun reseptiin. Pallo annetaan Robert Johnsonille ja tukimiehen paikalla pelaava Stephen Peyton saa kantaa vastuuta myös kiinniottajana. Vaikka amerikkalaisen päävastuu on puolustuksen puolella, Peytonin osaamista hyökkäyksen luottopelaajana ei kannata väheksyä. Vaahteramaljan joukkueelle ratkaissut heitto päätyi amerikkalaisen hyppysiin ottelun viime sekunneilla. Uutena jenkkinään kukonpojat esittelevät kaudella 2013 Lincoln Universityn Brandon McElween, jolle tutuin pelipaikka lienee outside linebacker. McElwee on edustanut maataan myös maajoukkuetason jenkkipallossa Euro-American Challengessa 2012.

Amerikkalaispelaajien lisäksi Roosters on rekrytoinut vahvistuksikseen ruotsalaisen sekä saksalaisen puolustuspelaajan ja italialaisen kahden passin laitahyökkääjän. Sinikeltaisten maajoukkue-LB Emil Westrin, nuori Eurobowl-voittaja Yves Dollinger, sekä edelleen Vaahteraligan ennätyksiä hallussaan pitävä Rocky Ciasulli ovat selviä vahvistuksia jo ennalta kovalle joukkueelle. Kaikkiaan Roosters on julkaissut yhdeksän uuden pelaajan sopimukset off season-kauden aikana.

Roostersin viimekauden jenkeistä Antonio Harris on julkaissut siirtyvänsä Oulu Northern Lightsin riveihin. Puolustuksen lukkona pelannut Jaren Wilcox ei ole vielä julkaissut uutisia kauden 2013 osalta.

Roosters vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
Robert Johnson QB USA Roosters
S. Peyton LB USA Roosters
B. McElwee LB USA Team USA
Yves Dollinger DE GER Berlin Adler
Emil Westrin LB SWE Lillhamn
Rocky Ciasulli WR ITA/USA Marburg

Helsinki Wolverines (kiintiö täynnä)

Hopeajoukkueen paikalta EFL-sarjaan ilmoittautunut Helsinki Wolverines luottaa amerikkalais-valinnoissaan tuttuun reseptiin. Kuten rakkaalla vihollisellaan Roostersilla, myös Wolverinesilla palloa heittää Johnson ja kiinniottajana kunnostautuu pelaaja etunimeltään Stephen. Seura-ikoniksi muodostunut monitoimi-keskushyökkääjä Stephen Stokes, sekä kolmatta Wolvo-kauttaan aloittava pelinrakentaja Cedric Johnson muodostavat ahma-hyökkäyksen sydämen. Jenkkikolmikkoa täydentää viime kaudella loppua kohden otteitaan terästänyt takapuolustaja Jeremy Henderson. Henderson on Roostersin McElween lailla pelannut myös Team USA:n riveissä.

Eräänlaiseksi iki-ahmaksi voidaan nykyään laskea jo joukkueen brittiläinen takakenttäpuolustaja Ric Hennessy, joka aloittaa neljännen kautensa Suomessa ja Helsingissä. Sopimuksensa Wolverinesin kanssa on julkaissut myös kanadalais-italialainen keskushyökkääjä Robert Schaper-Kotter, jonka aiemman vierailun aikana Rajaritareissa debatin kohteeksi muodostui pelaajan Italian passin olemassaolo. Eräänlaisena epävirallisena EU-vahvistuksena voitaneen pitää myös joukkueeseen saapuvaa brittiläis-suomalaista Halldor Ari Halldossonia, joka ei ole urallaan pelannut kertaakaan jenkkifutista Suomen tantereella, vaikka Suomen passin omistaakin. Ollakseen kilpailukykyinen EFL-sarjassa Wolverines tarvitsee vielä lisää sopimusjulkistuksia erityisesti hyökkäyksensä puolelle.

Wolvojen viime kauden vahvistuksista brittiläinen voimakeskushyökkääjä Mike Andrew ei ole Europlayers-sivuston mukaan etsimässä joukkuetta itselleen kaudeksi 2013.

Wolverines vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
Cedric Johnson QB USA Wolverines
Stephen Stokes RB USA Wolverines
J. Henderson DB USA Wolverines
Ric Hennessy DB GBR Wolverines
R. Schaper-Kotter RB ITA/CAN AFC Show

Seinäjoki Crocodiles (2 paikkaa avoinna)

Perinteisesti eräänlaisena muukalaislegioonana pidetty Crocodiles on esiintynyt tammikuun loppuun mennessä varsi maltillisesti kansainvälisillä rekry-markkinoilla. Tähän mennessä ainoastaan Northern Lightsista kaapatun Stacey Thomaksen sopimus, on ainoa julkaistu aktiviteetti tällä saralla. Kevät antaa vielä odottaa uusiutuneen amerikkalaisvalmentajien isä-poika tiimin ratkaisuja täyttämään aukkoja joukkueen rosterissa. Tammikuun pelaajalistalta uupuu mm. QB:n paikalta nimi, joten uutisia on odotettavissa todennäköisesti lähiaikoina tai viimeistään Crocodilesin saadessa uusittavana olevat nettisivunsa paraatikuntoon.

Kauden 2012 jenkeistä Dominic Kegel, Chris Holmesly ja John Behm eivät ole tähän mennessä kertoneet suunnitelmistaan kauden 2013 osalta. Erinomaisia otteita Crocoissa esittänyt joukkueen kahden passin mies Corey Sonnier on niin ikään ilman sopimusta, mutta Europlayers-profiilinsa mukaan etsii itselleen joukkuetta kaudelle 2013.

Crocodiles vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
Stacey Thomas DB USA N. Lights

Porvoo Butchers (kiintiö täynnä)

Viime kaudella Butchers kompuroi alkukaudesta jenkkivalinnoissaan. QB:n paikalle oikea mies löytyi vasta kolmannella yrityksellä ja muutoinkin palasten yhteen loksahtaminen vei luvattoman kauan sarjan kestomenestyjältä. Kauteen 2013 joukkue valmistautuu täysin erilaisella meiningillä. Jenkkien paikat on täytetty jo hyvissä ajoin laadukkaiksi todetuilla pelaajilla. Ehdottomana huippurekrytointina voidaan pitää keskushyökkääjäksi värvättyä Clinton Grahamia. Eurokentillä huikeaa jälkeä tahkonnut RB saa rinnalleen Italiassa viime kaudella pelanneen pelinrakentajan, Bill Ashburnin. Porvoolaisten jenkkikolmikon täydentää viime kaudella loistanut tukimiehen paikalla ja parilla muullakin positiolla vieraillut Rafael Pineda. Pinedan (ja Butchersin) kausi meni viime vuonna pilalle alkukauden loukkaantumisen johdosta. Kotimaisilla siirtomarkkinoilla Butchers on ollut tähän mennessä passiivinen eikä ole paikannut muutaman pois siirtyneen pelaajan paikkoja yhdelläkään pelaajasiirrolla.

Joukkueen viime kauden jenkeistä flopanneet pelinrakentaja Ray Wagner ja RB Jeff Langley ovat ilman sopimusta kauden 2013 osalta. Paremmin kentillä onnistuneet QB Mackenzie McGrady, sekä keskushyökkääjä Alex ”A-Train” Allen ovat niin ikään ilman sopimusta. Heistä ainakin A-Train on etsimässä aktiivisesti itselleen uutta seuraa.

Butchers vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
Bill Ashburn QB USA Bologna
Clinton Graham RB USA Basel
Rafael Pineda LB USA Butchers

Jaguaarit Jyväskylä (2 paikkaa avoinna)

Kaudella 2012 Jaguaarit esittelivät kaikki kolme amerikkalaissopimustaan jälkikäteen viisasteltuna liian aikaisin. Supin pelikunnon osoittauduttua heikoksi joukkue joutui täyttämään pelinrakentajan position tukimieheksi värvätyllä nuorella amerikkalaisellaan. Kauden 2013 osalta jyväskyläläisiä ei voi syyttää hätiköinnistä. Valmennustiimiä on vahvistettu, mutta tähän mennessä joukkue on julkistanut vain yhden amerikkalaispelaajan sopimuksen. Keskushyökkääjäksi palkattu Walter Pam on pelannut Euroopassa myös aiemmin. Joukkue ei ole tiedottanut Supin roolista tulevalla kaudella.

Jyväskylä kuuluu niihin liigajoukkueisiin, joilla onnistuneet jenkkivalinnat voivat nostaa tien pudotuspeleihin saakka. Keskinkertaisilla miehillä taistellaan paikasta sarjan häntäpään sijoituksista. Tähän mennessä jyväskyläläiset eivät ole julkaisseet yhtään uutta pelaajasopimusta kaudelle 2013 kotimaistenkaan pelaajien listallaan.

Viime kaudella Jaguaareissa pelanneista jenkeistä kukaan ei ole vielä julkaissut sopimuksistaan kaudelle 2013. Dan Smithwick ja Harmon Bruno etsivät Europlayers-sivuston mukaan itselleen uutta seuraa. Keskushyökkääjä Scott Perlinin osalta tietoa ei ole saatavilla.

Jaguaarit vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
Walter Pam RB USA Ingolstadt

TAFT Vantaa (3 paikkaa avoinna)

Vantaalaiset eivät ole julkaisseet tammikuun loppuun mennessä edelleenkään amerikkalaisvahvistuksiaan. Edelliseen kauteen joukkue lähti kahdella vahvistuksella, mutta värväsi kauden jälkimmäisellä puoliskolla kiintiön täyteen mahdollisen play off-paikan ollessa tarjolla hetken. Tällä hetkellä Taft on ainoa vaahteraliigajoukkue, jolla ei ole vielä yhtään ulkomaalaista vahvistusta rosterissaan. (Seuran nettisivujen mukaan irlantilainen Colin Keegan olisi mukana joukkueessa 2013, mutta Colin ilmoitti sähköpostilla Gridironin toimitukseen, että informaatio ei pidä paikkaansa. Keeganin nimi näkyi hetken tässä artikkelissa TAFTin vahvistuksena) Miro Kadmiryn jatkaessa joukkueen pelinrakentajana Taftin tulevat vahvistukset sijoittuvat muille tarjolla oleville pelipaikoille.

Taftin viime kauden jenkeistä Donavan Williams on jo julkaissut solmineensa sopimuksen liiganousija Helsinki 69ersin kanssa. Puolustuksen linjassa erinomaisesti pelannut Jordan Barta etsii profiilinsa mukaan edelleen joukkuetta, mutta loppukauden vahvistus Conte Cuttino ei aktiivisesti houkuttele rekrytoijia yhteydenottoihin Europlayer-sivullaan. Joukkueessa kuusi ottelua viime kaudella pelannut irlantilainen Colin Keegan on myös edelleen ilman sopimusta kesälle 2013. Helsingissä asuva takakenttäpelaaja etsii itselleen pelipaikkaa kaudelle Europlayers-sivullaan.

TAFT vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012

Helsinki 69ers (kiintiö täynnä)

Sarjanousija 69ers on täyttänyt joukkueensa jenkki-paikat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Viime kaudella joukkueessa pelanneet Charles McCrea ja jo useamman kesän Suomessa viettänyt Marquette Floyd saavat rinnalleen kaksi kautta Vantaan Taftissa pelanneen Donavan Williamsin. Neljäntenä amerikkalaisena Sixtareissa pelaa suomalais-statuksella pelinrakentaja Jason Thomas. Lähtökohtaisesti tuttuihin pelaajiin tukeutuminen auttaa sarjanousijaa kohtaamaan ensimmäistä kertaa muiden liigajoukkueiden vauhdin.

Europelaajia joukkueeseen on ilmoittautunut jo kaksi kappaletta. Unkarilainen Daniel Stadler tuo hyökkäyksen ja puolustuksen ulommille linjapaikoille nopeutta, kokoa ja ulottuvuutta. Stadler pelasi viime kaudella Euroopan joukkueessa Euro-American Challenge-ottelussa. Toinen sopimuksensa julkaissut pelaaja on serbialainen Ivan Pavlovic. Nuori serbi-pelaaja kertoo sopimuksestaan omilla Europlayers-sivuillaan, mutta helsinkiläisjoukue ei ole tähän mennessä vahvistanut sopimusta omilla nettisivuillaan. Serbia ei ole EU:n jäsenmaa joten pelatessaan Pavlovic söisi yhden paikan joukkueen ”jenkki-kiintiöstä”.

Viime vuonna joukkueessa pelannut espanjalainen Nestor Alacio ei ole vielä tammikuussa kertonut suunnitelmistaan kauden 2013 osalta.

69ers vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
Charler McCrea RB USA 69ers
Marquette Floyd LB USA 69ers
Donavan Williams DB USA TAFT
J. Thomas *) QB USA 69ers
Daniel Stadler TE HUN Budapest
I. Pavlovic **) WR SER Serbia
*) suomalaisstatus
**) ei virallinen

Kouvola Indians (2 paikkaa avoinna)

Kouvola Indians ponkaisi hieman yllättäen liigaan divisioonan toiseksi parhaan joukkueen paikalta. Sanomattakin on selvää, että joukkue tarvitsee vahvistuksia menestyäkseen liigajoukkueiden vauhdissa. Joukkueeseen liittynyt valmentaja Kari Leivoja kertoi pestinsä alussa kaipaavansa joukkueeseen erityisesti linjapelaajia. Tähän mennessä joukkueeseen on ilmoittautunut vasta yksi amerikkalainen. Pelinrakentajan ja takapuolustajan paikoilla pelannut Columbus Givens on saanut kokemusta euro-jefusta Cineplexx Blue Devilsin riveissä. Eu-pelaajamarkkinoilta joukkue on ehtinyt kaappaamaan riveihinsä puolalaisen jättiläisen, Dominik Dabrovskin.

Viime kaudella Indiansin ulkomaalaisten rintamalla oli varsin tuulista. Pelinrakentaja Nick Gauthier sai lähtöpassit pelillisistä syistä eikä profiilinsa mukaan ole etsimässä uutta joukkuetta tälle kaudelle. Sen sijaan erinomaisia otteita esittänyt keskushyökkääjä Lucas Cox on ehtinyt solmia sopimuksen italialaisen Bolzano Giantsin kanssa kaudesta 2013. Ryan McGuinness, joka oli ensimmäinen kolmesta Kouvolasta kesken kauden lähteneestä amerikkalaisesta, ei ole kertonut jatkosuunnitelmistaan Europlayers-sivullaan.

Indians vahvistukset 2013 (per 27.1.2013)

Name Pos Passport Team 2012
C. Givens QB USA Blue Devils
D. Dabrovski OL POL Wroclaw

Kansainvälisin kausi koskaan?

Kausi 2013 tulee ennakkokaavailujen mukaan olemaan yksi kansainvälisimmistä Suomessa. Erityisesti Euroopan pelaajamarkkinan avautuminen mm. Europlayers-tyyppisen palvelun avustuksella helpottaa siirtymistä sarjasta toiseen tehokkaasti. Tämä on huomattu suomalaistenkin joukkueiden parissa. Viime vuoden Eurobowl-mestari Calanda Broncos näytti esimerkkiä siitä, miten joukkue voidaan rakentaa muukalaislegioonastakin. Tänä vuonna suomalaiset EFL-joukkueet, Roosters ja Wolverines ovat ehtineet julkaista yhteensä jo yhdentoista ulkomaalaisen pelaajan sopimukset. Wolvoilla on pelaajien lisäksi neljä ulkolaista valmentajaa.

Vaahteraliigan 24 avoimesta jenkkipelaajan paikasta yhdeksän on vielä avoimina. Liigassa ei ole realistisia menestymisen mahdollisuuksia ilman tasokasta vahvistusten valikoimaa. Edellisen kerran Vaatehteraliigassa joukkue on menestynyt kotimaisen pelinrakentajan johdolla Petrus Penkin parhaina päivinä. On pläkkiselvää, että tämän hetken tiedoilla nollan jenkin TAFT tulee julkaisemaan pelaajasopimuksia kevään kuluessa. Myös Crocodiles, Jaguaarit ja Indians täyttänevät kiintiönsä pohjiin saakka. Tarjontaa kuitenkin riittää. Europlayersin kautta saan ainakin itse päivittäin pyyntöjä amerikkalaispelaajilta pienestä avusta Suomen liigan pelipaikan saavuttamiseksi.

Lue myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Jeff Welsh, viime vuoden Kiel Baltic Hurricanesin QB olis vielä vapaana. Siinä olis todella kovan luokan QB tänne Pohjolan perukoille.

  • Viime kaudella Sixtareissa vaikuttanut Donnie Avant on tehnyt sopimuksen Dresden Monarchsin kanssa.

  • Tommi Pinta siirtyy pelaamaan Saksan New Yorker Lionsiin.

  • Europlyersin mukaan virolainen Ardo Aasmaa signattu Wolvojen linjaan Tallinnan Tormista. Saa nähdä olisiko miehestä Vaahterliigan Margus Huntiksi, joka on ollut todellinen voimapakkaus SMU Mustangien puolustuksen linjassa.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *