Siirtomarkkinoiden sesonki on käsillä

jefumaster 6.1.2013 8:30 Ei kommentteja

Uusi sääntö syksyn sopimuspelaajien listasta käynnisti liigan siirtomarkkinat poikkeuksellisen aikaisin. Mielenkiintoisia nimiä on kuitenkin vielä sopimuksettomassa tilassa.

Gridiron on seurannut ja dokumentoinut vaahteraliigajoukkueiden julkaisemat pelaajasiirrot omalle sivulleen ensimmäistä kertaa Suomessa. Jo nopealla silmäyksellä huomaa, mitkä joukkueista ovat olleet tähän mennessä aktiivisimpia markkinoilla. Mestarijoukkue Roosters muutti ”ennenaikaisen” menestyksensä myötä strategista aikatauluaan ja suuntasi katseensa eurokentille jo varhaisessa vaiheessa. Tämä näkyy siirtolistalla yksisuuntaisena muuttoliikkeenä punanuttujen leiriin. Peräti kymmenen uutta ykköskoriin laskettavaa pelaajaa saapuu kilpailemaan pelipaikasta Roostersin leveässä rosterissa. Joukkoon mahtuu kotimaisia, EU- sekä US-pelaajia. Toiseksi aktiivisin siirtomarkkinoilla on toistaiseksi ollut Crocodiles viidellä siirrollaan.

Kiinnostavia nimiä vielä ilman sopimusta

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole analysoida toteutuneita siirtoja. Mielestäni tässä vaiheessa jopa kiinnostavampaa on katsoa, ketkä avainpelaajista eivät ole vielä julkaisseet sopimustaan kaudelle 2013. Esimerkiksi mestarijoukkue Roostersin maajoukkuemiehistä yllättäen Ville Tanskasen nimi uupuu edelleen (kirjoitettu 6.1.2013) julkaistuilta listoilta. Jenkkifutiksen Urheilugaalaan valittu ”Nuori Urheilija” ehdokas voitti viime kaudella Roostersin riveissä vaahteramaljan, sekä B-nuorten mestaruuden. Mikään merkki ei viittaa siihen, että puolustaja olisi etsimässä uutta seuraa, ellei kansainväliset kentät kutsu nuorta miestä uusiin haasteisiin. Tanskasella ei kuitenkaan ole vielä omaa Europlayers-profiilia, joka indikoi yleensä kiinnostusta eurokentille.

“Hyvä homma jos nimi vielä ponnahtelee esiin” (Markku Luoto)

Viime keväänä Rajaritareiden vetäytyminen liigataistoista synnytti hetkeksi laajaa tarjontaa siirtomarkkinoille. Wolverines onnistui kahmimaan itselleen suurimman potin Etelä-Karjalan suunnalta, mutta osa tuosta muuttovirrasta valui kevään aikana Porvooseen joukkueen euro-matkailun jälkipyykeissä. Yksi Rajaritareiden kuumimmista nimistä ei kuitenkaan kevään aikana ilmestynyt minkään joukkueen pelaajaluetteloon. Tilastoissa loistanut ja maajoukkueen vakiomieheksi yltänyt atleettinen TE Markku Luoto ei pelannut kaudella 2012 amerikkalaista jalkapalloa lainkaan. Koska dominoivan pelaajan nimi nousee pelaamattomuudesta huolimatta yhä siirtospekulointien ykköskoriin, oli Gridiron yhteydessä mieheen ja kysyi onko pelihaluja jäljellä. Jos itse vastaisin joukkueen pelaajarekrytoinneista saattaisin kilauttaa kaverille heti tämän luettuani. Näin Luoto vastasi Gridironin uteluihin tulevasta kesästä:

– En tosiaan pelannut viime kaudella lainkaan, ja tällä hetkellä tuleva kesä on vielä kysymysmerkkinä ja riippuu pitkälti työuran suunnasta. Mutta hyvä homma jos nimi vielä ponnahtelee esiin, kun täysin ei ole vielä ajatusta jatkosta haudattu.

Onko paluumuuttajia odotettavissa

Viime vuosina suomalaisia jenkkifutareita on totuttu näkemään eurooppalaisten seurojen rostereissa vaihtelevasti. Europlayers-tyyppisten palvelujen yleistyminen avaa markkinaa läpinäkyvämmäksi ja jatkossa kesäkauden muuttovirta saattaa olla totuttua laajempaakin. Toisaalta eurokentiltä hankittua kokemusta kotiutetaan liigakentille vastavuoroisesti. Wolverines on onnistunut ”kotiuttamaan” viime kausina yllättäviä suomalaisnimiä pelaamaan debyyttejään suomalaisilla jefu-kentillä. Karri Kuuttila jatkaa seurassa jo toista kauttaan, mutta uutena tuttavuutena tulemme näkemään Brittbowlin Sussex Thundereissa viime kaudella voittaneen Halldor Ari Halldorssonin, joka on vähintään yhtä yllättävä suomalaislöydös eurokentiltä, kuin Kuuttila oli USA:sta.

Pitkään Euroopassa pelanneita suomalaisia ovat Iiro Luoto sekä Martti Välimaa. Kumpikaan pelimiehistä ei ole edelleenkään julkaissut uutisia kaudesta 2013, joten olin yhteydessä kavereihin ja tiedustelin suunnitelmista.

Iiro Luoto on kaikkien aikojen menestynein suomalainen pelaaja. Viime kauden päätteeksi Luoto lisäsi komean CV:n jatkeeksi Eurobowl-mestaruuden, sekä Sveitsin liigan NLA:n voiton Calanda Broncosin riveissä. Markkinahuhun mukaan sveitsiläiset eivät panosta tulevaan kauteen samalla intensiteetillä Eurobowlista kylläisinä, joten miten käy joukkueen muukalaislegioonan ja Luodon. Iiro on etsimässä itselleen pelipaikkaa kaudelle 2013 ja kommentoi tilannettaan näin:

– Saksasta pari joukkuetta kysellyt pelaamaan kuin myös Ruotsista. Odottelen tässä nyt vastausta Bronkoilta, mutta jos sitä ei ala kuulumaan parin viikon sisään niin sitten pitää varmaan mennä jonnekin muualle pelaamaan.

Miten suomalaiset seurat. Onko yhteydenottoja ollut paljonkin?

– Suomesta on monet joukkueet myös udelleet kiinnostustani. Molemmat Eurobowl-joukkueet kuuluvat tähän joukkoon. Toivottavasti tämän vuoden joukkue selviää nopeasti ja pystyn sitten säätämään kaikki asiat täällä Suomessa kuntoon.

Rivien välistä on luettavissa, että Iiron suunta tulee olemaan edelleen Euroopassa kotimaisesta kiinnostuksesta huolimatta. Jäämme siis odottelemaan uutista tulevasta joukkueesta hänen osaltaan. Mutta mikä onkaan tilanne Välimaan osalta. Edellisen yhteydenoton aikana hän kertoi keskittyvänsä treenaamiseen Etelä-Karjalan suunnalla ainakin talvikauden aikana. Europlayers-profiilin mukaan Martti ei ole etsimässä itselleen joukkuetta ja selittää tämän omalla suoraviivaisuudellaan näin:

“Dresdenin kanssa nimi vaan puuttuu paperista” (Martti Välimaa)

– Joo ei enää niin hirveesti tarvii joukkuetta etsiä, ilmeisesti puskaradio referenssit on sen verta hyvät, että muhun päin on nyt otettu yhteyttä jo ties mistä. Mut siis ollaan kyllä sovittu Dresdenin kanssa kaikki asiat jotakuinki jo siihen malliin että nimi vaan puuttuu paperista. Kyllä sitä GFL mestaruutta pitää lähtee vielä takas metsästämää, se on kuitenki niin iso juttu ja kun tuolla kuitenkin nään et oon aika iso osa puolustusta ja joukkuettta muutenki kun pelillisesti ni, eihän sitä halua kavereita “let down”. Oon semmonen energetic kaveri joka pitää treeneissä ja sivurajallakin jengin innostuneena.

Martin suuntana on siis edelleen ilmeisesti Itä-Saksa ja Dresden. Treenaamisen ohella Välimaa on ottanut itselleen eräänlaisen ”vienti-konsultin” roolia pelaajamarkkinoilla. Kokeneena Euroopan kävijänä homma on hallussa myös tällä sektorilla:

– Oon myös koittanut auttaa mahdollisimman paljon kaikkia ketä on kiinostunut pelaa tai valmentaa Euroopassa,. Aika paljon kyselyitä tulee ja tuntuu kyl siltä et jotain on pystynyt vähä auttamaankin. Mitä tahansa se onki – joillekin ollaan yhdessä tehty kiinnostavia profiileita, välittänyt tietoa pelaajien ja joukkueiden välillä, kertonut vähä et miten homma toimii Euroopassa yms.

Maajoukkuemiehiä vapaana?

Todellisia suomi-jefun ykköskorin miehiä ovat maajoukkuepelaajat. Kun menneen kauden mj-rosteria selaa läpi, nousee sopimuksettomassa tilassa olevien listan päällimmäisinä esiin edellä mainitun Roostersin Tanskasen ohella mm. Efe Evwaraye (LB Wolverines), Tommi Pinta (TE Wolverines), Tomi Pennanen (OL Wolverines), Micky Kyei (WR Butchers), Nguyen Phung (WR Butchers), Ville Kurvinen (WR Butchers), Ilkka Laitinen (WR Crocodiles), Hannes Jokinen (DL Crocodiles), Niko Pennanen (DB Butchers) ja Ville-Valtteri Suojanen (DB Jaguaarit).

Maajoukkuemiehistä siirtyneiden listalta löytyy ainoastaan Toni Haukkamaa (DB), joka vaihtaa kaudeksi 2013 Porvoosta Seinäjoelle. Maajoukkuetason siirroksi katsottaneen myöskin Lightsin Aappo Salorannan siirtyminen Crocodilesin rosteriin. Salorannan varma maajoukkuepaikka kaudella 2012 meni loukkaantumisen myötä jollekin toiselle.

Osa listalla olevista saattaa hyvin olla mukana seuran harjoitusvahvuudessa, mutta jatkosopimuksen julkaiseminen on jäänyt tekemättä tai muuten allekirjoittaneelta huomiotta.

Yksi mielenkiintoinen nimi ilman sopimusta on kiistatta viime kauden huilannut ja aiemmin Suomen maajoukkueen ykkös-QB:n paikasta taistellut Jaguaarien Santeri Supi. Santeri toivotti Gridironin porukalla hyvää uutta vuotta, mutta kertoi julkaisujen kuuluvan seurojen tehtäviin. Hän lupasi kommentoida omalta puoleltaan suunnitelmiaan tiedotteiden julkaisujen jälkeen.

Kovin kiire Roostersilla ja Wolverinesilla

Kirjoitin viime keväänä ensimmäisen artikkelini Gridironiin otsikolla ”Puolen kauden pelaajasopimukset”. Kritisoin kirjoituksessani kulttuuria, jossa tiety kaarti pelaajia jättää sopimuksen solmimisen kauden kynnykselle. Elämme nyt vasta tammikuun alkua, mutta edelleen odotettavissa on, että joukkueet täydentävät rostereitaan touko- ja jopa kesäkuulle saakka. Kaikista suurin kiire joukkueen valmiiksi saattamiseen on EFL-sarjaan osallistuville Roostersilla, sekä Wolverinesilla. Roosters on vahvistunut edelliskaudesta näillä näkymin merkittävästi oltuaan syyskauden aktiivisin kahmija siirtomarkkinoilla. Toinen euro-joukkue, Wolverines ei ole tainnut vielä aivan kaikkia korttejaan peliin lyödä. Tämän tulkinnan voi tehdä, kun kuuntelee joukkueen päävalmentaja Mark Garzan näkemystä miehistönsä vahvistumisesta lokakuun lopun sääntömääräiseen rosteriin verrattuna:

– We do not want to rush through the process, like some teams. Our main concern is getting our Helsinki players taken care of. We have 5 more Finnish player and 6 imports with national team/dual passports ready to sign. This is step for step process and we do not want to miss any steps because that is when you fumble and fall.

Joukkueensa rakentamisen filosofiaa Garza kuvaa Gridironille näin:

– We are trying to get the right people on the bus and wrong ones off the bus.

Yllä olevan lausunnon jälkeen joukkue on julkaissut useampien jatkosopimusten lisäksi uusina niminä rosteriinsa englannista saapuvan Haldorssonin (DL) sekä Trojansista siirtyvän Ilya Redinin (LB). ”Bussista” poistuneiden nimiä ei ole vielä tiedossa. Siirtolistojen mukaan joukkue on menettänyt tähän mennessä ainoastaan Kamran Osmanin (OL) jäähdyttelemään uraansa Turkuun.

Gridiron jatkaa aktiivisesti suomalaisen siirtomarkkinan seuraamista. Tämän kirjoituksen parasta ennen-päiväys vapaana olevien pelaajien osalta saattaa vanhentua näinä päivinä. Aiempina kausina todellinen tohina onkin alkanut vasta tammikuun puolella sen edellisen rosteri-takarajan 31.12. ohittamisen jälkeen. Paljon ehtii vielä tapahtumaan ennen liigakauden 2013 alkamista.

Seuraavan kerran suomalaisia jefu-gladiaattoreita nähdään kotimaassa tositoimissa huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Wolverinesin isännöidessä tanskalaista Søllerød Gold Diggersseja kotikentällään. Vaahteramaljan uusintaottelu Roostersin ja Wolverinesin kesken pelataan EFL:n lohko-otteluna 4. toukokuuta.

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *