Lights ei tyydy päätökseen

Tuomo Tomperi 6.12.2012 10:36 7 kommenttia

Northern Lights on ilmoittanut tyytymättömyytensä liittohallituksen liigalisensseistä tehtyyn päätökseen.

Seura peräänkuuluttaa kotisivuillaan julkaistussa tiedotteessa yhtäläisiä vaatimuksia kaikille hakijoille. Northern Lightsin tiedotteen mukaan yhdenvertaisuus jää toteutumatta, jos eri sarjatasoilla pelanneilta hakijoilta vaaditaan erilaisia kriteerejä.

“Nyt on menetelty niin, että kaudella 2012 vain liigajoukkueilta on vaadittu kotiotteluiden ns. live-tilastointia, mutta divisioonajoukkueilla tätä vaadetta ei ole ollut. Liigalisenssikelpoisuutta arvioitaessa on muutamille liigajoukkueille jaettu tässä kohtaan miinuspisteitä samalla kun divisioonajoukkueita ei ole arvioitu ollenkaan”, seuran sivuilla todetaan.

Northern Lightsin mielestä on hämmästyttävää, että urheilullinen menestys on sarjapaikkoja jaettaessa jäänyt näinkin pieneen osaan. Seura kummastelee, miksi päätösten kohtuullisuutta ei ole arvioitu tässä tapauksessa pidemmälle.

“Voitaneen sanoa, että nykyinen tapa arvioida joukkueiden liigakelpoisuutta on laajasti todettu epäonnistuneeksi. Kaikki merkit viittaavat siihen, että tulevaisuudessa urheilullinen menestys on ehdottomassa pääosassa jaettaessa liigapaikkoja. Nyt säännöissä olevat muut kuin urheilulliset vaatimukset siirrettäneen lähes kaikki pois vaikuttamasta liigalisenssiin. Tilanne lienee tällainen jo kaudella 2014. Miksi siis ei käytettäisi harkintaa jo kaudella 2013?”

Lue koko tiedote seuran kotisivuilta. Gridiron seuraa tilanteen kehittymistä.

Kommentoi

 • Toivottavasti kriteerejä ja sääntöjä yksinkertaistetaan. Jenkkifutarit ei tunnetusti ole kovinkaan ruudinkeksijöitä joten keep it simple stupid voisi toimia siellä päätöshommissakin. =)
  Ja tunnetusti poikkeukset vahvistavat säännöt.

 • Tämä Lightsin julkinen valitus asiasta muistuttaa tilannetta, jossa sama seura sai rangaistuksen kun jätti lukematta seuran sähköpostin. Selitys oli, että seuran tietokone oli huollossa. Ei tainnut silloinkaan löytyä Oulusta henkilöä joka osaa käyttää tietokoneita (siis muutakin kuin sitä yhtä seuran konetta).

  Viittaan Lightsin tiedotteen kohtaan:

  Kuriositeettina todettakoon, että myöskään liiton kautta ostettua tilastointiohjelmaa seuramme tilastoijat eivät ole saaneet luotettavasti toimimaan missään tietokoneessa eikä siihen näin ollen ole voitu myöskään asentaa live-tilastoinnin mahdollistavaa lisäosaa.

  Tuolla toisessa ketjussahan esim Peetja Mannila selkeästi kertoo, kuinka asia saatiin yksinkertaisesti ratkaistua.

  No kevätliittokokusessa 2013 tehdään päätös kilpailujärjestelmästä 2014-2017. Sitä pohjustettiin jo joulukuun alun liiga/1-divari palaverissa. Tuonne kevätliittokokoukseen joka joukkueesta kunnon edustajat ja asiat selviksi omille edustajille ajoissa. Siitä se lähtee.

 • Jos eri sarjatasoilla pelanneita ei saisi asettaa eri arvoiseen asemaan niin miksi sitten lähtökohtaisesti liigaseurat viimeistä lukuunottamatta jatkavat. Jos miettii joukkueiden loppukauden esityksiä niin kyllä “urheilullisin perustein” 69ers kuuluu liigaan ennen Oulua. Jos tilastoinnista ei olisi tullut kriteerimiinusta niin silloinhan 69ers ja Oulu olisi olleet yhdellä juniori-miinuksella pohjalla ja Oulu säilyttänyt paikkansa vain siksi että oli liigassa.

  Mielestäni on perusteltua että divisioona -joukkueiden tulee täyttää oman sarjatasonsa vaatimukset myös nousua hakiessaan, sillä ne asetetaan kuitenkin urheilullisella mittarilla altavastaajan asemaan.

  Se mikä nykyjärjestelmässä vaatisi erityisesti huomiota on että mitä liigapaikkaa hakeneelle, mutta ulos jääneelle joukkueelle tehdään.

 • 69ers olisi jokatapauksessa noussut Trojansin putoamisen vuoksi. Kyse tässä tapauksessa oli enemmän siitä, että Indians nousi liigaan Oulun ohi.

 • “No kevätliittokokusessa 2013 tehdään päätös kilpailujärjestelmästä 2014-2017. Sitä pohjustettiin jo joulukuun alun liiga/1-divari palaverissa. Tuonne kevätliittokokoukseen joka joukkueesta kunnon edustajat ja asiat selviksi omille edustajille ajoissa. Siitä se lähtee.”

  Tämä on jo vuosia ihmetyttänyt, että näihin pohjustuksiin otetaan mukaan ainoastaan ne seurat, jotka ovat sillä hetkellä joko ykkösdivarissa tai vaahteraliigassa. Kuitenkin joukkueet edustavat ainoastaan alle puolta seurojen kokonaismäärästä ja mahdollisesti ennen kautta 2017 joku nyt kakkosdivarissa pelaava joukkue saattaa joutua näiden sääntöjen piiriin. Käsittääkseni seuroilla on sääntöjen puitteissa yhtäläinen oikeus olla asioita puimassa, eikä ottaa ainoastaan ilmoitustyyppisesti vastaan palavereissa pohjustettu asia. Yhteiset seurapäivät olisivat pikemminkin oikea foorumi tällaisten asioiden vatkaamiseen?

 • 27.10. – 28.10. oli SAJL:n seurapäivät joissa aihelistalla mm. miesten kilpailujärjestelmä 2014 -2016.
  http://www.sajl.fi/?x118281=749198
  Sinne ainakin on ollut mahdollista kaikkien seurojen osallistua ja ottaa kantaa asiaa.

  Itse koen jotenkin naurettavana Oulun kitinää live tilastoinnista. Kuitenkin vaakakupissa painoi myös laiminlyönti junioreissa. Ja kriteereisäs voisi olla myös pykälät mahdollisten kakkosjoukkueiden luovutuksita. Nythän Oulu siinä suhteessa haukkasi liian suuren palan ja nyt yskittää.

 • Kiitos tiirapassi tuosta linkistä, unohdin asian omassa edellisessä viestissäni. Näinhän se menee, eli kyllä jokaisella seuralla on mahdollisuus JA OIKEUS olla mukana laatimassa strategiaa.

  Miksiköhän näitä keskusteluja käydään aina silloin, kun jollakin seuralla on vetelät valumassa reisillä. Jokainen seura saa kaiken materiaalin ja tiedon niin strategiapäiviltä kuin liittokokouksistakin. Niitä vaan rohkeasti lukemaan seurojen sisällä, ei niitä kuulu yhden ihmisen pantata.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *