Taistelu eurosarjasta jatkuu

jefumaster 12.11.2012 14:59 Yksi kommentti

Jenkkifutiksen kattojärjestöt EFAF ja IFAF jatkavat katkeranoloista taistelua eurooppalaisen kilpailutoiminnan hallitsemisesta. EFAF vetoaa muun muassa Saksan lakiin omaa asemaansa pönkittäessään.

Gridiron kertoi viime viikolla konfliktiksi yltyneestä kattojärjestöjen taistelusta. Viikon aikana molemmat osapuolet, sekä taustalla olevat kansalliset lajiliitot ovat käyttäneet viestintäasettaan oman kantansa vahvistamiseen. Samanaikaisesti EFAF on päättänyt tarttua toimiin ja ryhtynyt käyttämään nykyiselle puheenjohtajalleen Robert Huberille tyypillistä riitauttamisen asetta hyödykseen. Ulkopuolisen silmin katsottuna koko konflikti alkaa saada tragikomedian piirteitä.

Keskiviikkona 7.11. EFAF julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin edellisessä ylimääräisessä kokouksessaan tehtyjen enemmistöpäätösten mitätöinnistä. Mitätöivänä elimenä toimi EFAF Court of Arbitration elikkä järjestön oma välimiesoikeus. EFAF sääntöjen mukaan riitatilanteissa asetetaan kahden kiistelevän osapuolen edustajat muodostamaan ”välimiesoikeus”, jonka tekemät ratkaisut ovat EFAF tiedotteen mukaan sitovia, eikä niihin voi hakea enempää muutosta. Perjantain välimiesoikeuden istuntoon kutsuttiin edustajat Saksan ja Irlannin liittoista. SAJL:n ja IFAF:n Roope Norosen kommentti puolueettomuudesta kuvannee hyvin poliittisen pelin mielivaltaisuutta:

– Joku voisi kyseenalaistaa tuon kokoonpanon puolueettomuuden, kun sekä Irlanti että Saksa nimenomaan eivät halunneet tätä EFAF:n jäsenmaiden enemmistön kantaa hyväksyä, mutta sinänsä se on toki sääntöjen mukaisesti kasattu kokoon ja valittu yksi edustaja molemmilta osapuolilta, vaikka tässä nyt se EFAF:n jäsenmaiden enemmistön kanta ja edustaja kokonaan onkin jätetty pois.

Eurooppa jakautuu kahtia?

Yksi välimiesoikeudessa kumotuista päätöksistä liittyi tulevan vuoden seurajoukkueiden euro-peleihin. EFAF tiedotti perjantaina 7.11. yksiselitteisesti järjestävänsä 2013 sarjat:

– The European Federation of American Football (EFAF) is still organizing the European Football League, EFAF Cup and EFAF Atlantic Cup under its umbrella… the plans and scheduling of the 2013 club competitions will continue as planned under EFAF.

Kysyin Noroselta minkä järjestön organisoimaan kokoukseen suomalaiset eurosarjapalaveriin 17. marraskuuta Milanoon saapuvat edustajat ovat menossa. 

– IFAF organisoi Milanossa seurajoukkueiden kokouksen. Tähän kokoukseen tulee Suomen seurojen lisäksi edustajat ainakin Italiasta, Itävallasta, Ruotsista, Tanskasta, Iso-Britanniasta, Espanjasta ja Ranskasta, mutta todennäköisesti vielä muistakin maista. EFAF:n vähemmistön kampanja ja yritys pysyä väkisin vallankahvassa ei tule johtamaan hyvään lopputulokseen näiden maiden kannalta.

Tuossa oppositiorintamassa ovat näkyvimmin mukana Saksan, Sveitsin ja Venäjän liitot. Norosen mukaan vähemmistövaltaa nyt EFAF:ssa sinnittelevät maat saattavat itsepäisesti viedä läpi oman rajallisella kokonpanolla pelatun EFL:nsä ja Eurobowlinsa, mutta samalla pelaavat itsensä ulos muutoin IFAF:n johtamasta maailmanlaajuisesta jenkkifutisperheestä ja sitä myötä esim EM-kisoista.

EFL ja Eurobowl Saksan liiton omaisuutta

EFAF – IFAF konfliktin yhteydessä on noussut pinaa aiemman järjestö-valtataistelun kukkanen, eli yhden maan liiton omistamat tavaramerkit. Saksan liiton AFVD:n itselleen rekisteröimää Eurobowl-tavaramerkkiä on sujuvasti käytetty järjestön yhteisten kilpailujen tunnuksina. Koska aihe on herättänyt keskustelua Gridironin lukijoiden keskuudessa, Roope valottaa rekisteröinnin historiaa hieman tarkemmin:

Turnauksen arvo ei ole kuitenkaan sen nimessä vaan osallistuvissa joukkueissa

– Tuo AFVD:n rekisteröinti tapahtui jo 90-luvun loppupuolella kun AFVD ajautui riitoihin silloisen EFAF:n hallituksen kanssa. Tuolloin EFAF oli rekisteröity Luxembourgiin ja Saksa yhdessä Ranskan ja Ruotsin kanssa pelasi tuolloisen hallituksen ulos. Saksan liitto oli rekisteröinyt nämä nimet jo tuolloin lyömäaseeksi EFAFia vastaan. Useista eri neuvotteluyrityksistä huolimatta Saksa ei ole luovuttanut oikeuksia EFAF:lle muuta kuin käyttöoikeuden osalta, jota se tuskin IFAF:lle nykytilanteessa myöntää. Turnauksen arvo ei ole kuitenkaan sen nimessä vaan osallistuvissa joukkueissa, joten kovin merkittävää summaa noista kolmesta kirjaimesta ei kannata maksaa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä aiemmassa konfliktissa on se, että 90-luvun loppupuolella vuodesta 1996 lähtien EFAF:n puheenjohtajana toimi suomalainen Reijo Ailasmaa.

Gridiron seuraa tilanteen kehittymistä.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *