Mustia pilviä kansainvälisen jenkkifutiksen taivaalla?

jefumaster 6.11.2012 14:36 11 kommenttia

Amerikkalaisen jalkapallon kansainväliset järjestöt ovat ilmiriidassa toistensa kanssa. Maailmanliitto IFAF ja eurooppalainen EFAF taistelevat vallasta nyt tosissaan.

SAJL:n puheenjohtaja Roope Norosen mukaan valtataistelun alkulähteet juontavat vuoteen 2011, jolloin IFAF:n kokouksessa päätettiin valita muutostyöryhmä kehittämään amerikkalaiselle jalkapallolle uutta globaalia strategiaa. Noronen on varsin perillä jenkkifutiksen kansainvälisen järjestötoiminnan syövereistä. Hän kuuluu syvään sisäpiiriin toimien molempien, sekä IFAF:n että EFAF:n varapuheenjohtajana. Kahden keskenään kiistelevän järjestön johtotehtävää hän ei kuitenkaan koe ristiriitaisena. Omien sanojensa mukaan hän edustaa IFAF:n kokouksissa EFAF:n enemmistön kantaa ja halua.

Varsinainen konflikti eskaloitui julkiseksi jo heinäkuussa maailmanliitto IFAF:n ratifioidessa kansainvälisen jenkkifutiksen uuden organisaatiomallin. IFAF:n mallissa EFAF:n rooli ottaa IFAF Europe. Aivan kaikkia eurooppalaisia moinen ei miellyttänyt ja heinäkuusta lähtien järjestötaivaalle on heitelty lukuisia julkilausimia uuden ja vanhan mallin puolesta sekä niitä vastaan.

Mistä ihmeestä tässä kaikessa oikein on kysymys Roope Noronen ?

– IFAF:n muutosryhmään, jota vedin yhteistyössä USAFootballin toimitusjohtaja Scott Hallenbeckin kanssa valittiin kaikista maanosista edustajia ja tämä ryhmä päätyi yksimielisesti esittämään IFAF:lle uutta organisaatiomallia, joka viime kesän IFAF:n kokouksessa hyväksyttiin lähes yksimielisesti (taisi olla äänin 31-0 ja yksi tyhjä). Saksa marssi kokouksesta ulos ja Irlanti pidättäytyi äänestämästä, mutta muiden maanosien äänet sekä paikalla olleet eurooppalaiset äänestivät asian puolesta. IFAF:n uudessa strategiassa maanosia ei ole poistettu vaan irralliset liitot on liitetty lähemmäs IFAF:n keskusta ja samalla lisätty maanosien painoarvoa ja osallistumista IFAF:n päätöksenteossa mm ottamalla kunkin maanosan puheenjohtaja osaksi IFAF:n hallitusta. Samalla myös haluttiin välttää konfliktit, joita aiempi järjestelmä on aiheuttanut.

Onko Euroopan sisäisessä pelissä kyse Saksa vastaan muut-asetelmasta?

– Syvimmiltään kyse on siitä, että Saksan liiton puheenjohtaja Robert Huber on myös EFAF:n puheenjohtaja ja on lähtökohtaisesti ollut vastaan amerikkalaisten kanssa tehtävää yhteistyötä ja tätä kautta myös onnistunut suututtamaan muiden maanosien edustajia. Kun todellisuudessa lajin painoarvo ja mahdollisuudet Yhdysvalloissa ovat täysin erilaiset kuin Euroopassa, niin valtaosa EFAF:n jäsenmaista vastustaa tätä Huberin Euroopan eristävää strategiaa.

Monet lajiliitot kokevat, ettei Huber ole kiinnostunut itse lajista vaan vain omasta edustaan.

– Huberin kannatus on romahtanut parina viime vuotena ja kokouksessa mm Iso-Britannia käytti varsin suorasanaista kieltä siitä, että myös uskottavuus on kadonnut. Näillä eväillä Huber saattaa toki selvitä vielä vuoteen 2014 asti, jolloin on seuraavat EFAF:n vaalit, mutta tuskin enää sen jälkeen on mukana huomioiden enemmistön tämän hetkiset tuntemukset. Monet lajiliitot kokevat, ettei Huber ole kiinnostunut itse lajista vaan vain omasta edustaan.

-Hänen tapansa viedä asioita aina tuomioistuinten ratkaistavaksi ei myöskään ole ollut omiaan saavuttamaan lajiliittojen suosiota. Nämä maksavat aina tuhansia euroja ja kun lajiliitot ovat maksamassa sekä EFAF:n että IFAF:n budjetteja niin tätä ei voi nähdä järkevänä toimintana, kun joka tapauksessa tuomioistuimen lopputuloksesta riippumatta lasku jää eurooppalaisten lajiliittojen maksamaksi. Vielä kun valitukset eivät ole koskeneet jenkkifutista vaan teknisiä asioita mm ettei kaikkia esityksiä ole jaettu ranskankielisinä versioina (jota ei ole koskaan IFAF:n historiassa tehty) niin ihmiset ovat vain kyllästyneet. Valtaosa lajiliitoista haluaa tehdä jenkkifutista ja kehittää lajia eteenpäin, eikä keskustella oikeusistuimissa esimerkin tyyppisistä asioista.

IFAF etenee omaa tietään

Jenkkifutiksen maailmanliitto on kuitenkin oman päätöksensä tehnyt. Ranskan La Cournevessa pääpaikkaansa pitävä organisaatio on julkaissut nettisivuillaan globaalin jenkkifutiksen hallintaorganisaation ja lähtee suoraviivaisesti elämään sen mukaisesti. Norosen mukaan suunnitelma etenee:

– Alkuperäisenä tavoitteena oli siirtää toiminta sellaisenaan EFAF:n alta IFAF Euroopan alle ja jatkaa samoilla henkilöillä, mutta paremmilla resursseilla. Koska muutamat henkilöt eivät tähän taipuneet, eivätkä suostuneet tekemään asiassa kompromisseja tai edes niistä järkevällä tasolla keskustelemaan, niin tässä on jouduttu turvautumaan muihin keinoihin. Nytkin kuitenkin valtaosa ihmisistä jatkaa toimintaa entiseen malliin ja vain papereiden otsikoissa teksti EFAF on korvattu IFAF Europella ja logot vaihdettu.

Millaiset rajaviivat Eurooppaan on nyt vedetty? Mikä on oman lajiliittomme SAJL:n ja sitä kautta epäsuorasti suomalaisten seurojen kanta asiassa?

– SAJL:n on toiminut asiassa tiiviissä yhteistyössä Euroopassa Itävallan, Ranskan, Iso-Britannian, Espanjan, Ruotsin, Tanskan, Norjan, Puolan, Unkarin, Tsekin, Serbian, ja Turkin liittojen kanssa ylimääräisen EFAF:n kokouksen aikaansaamiseksi, sekä maailmanliitossa yhteistyössä edellisten lisäksi erityisesti Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin ja Australian kanssa amerikkalaisen jalkapallon aseman parantamiseksi. SAJL on aktiivisesti halunnut kehittää yhteistyötä erityisesti Pohjois-Amerikan suuntaan lisämahdollisuuksien saamiseksi suomalaisille pelaajille, valmentajille ja tuomareille. SAJL julkaisee tällä viikolla oman tiedotteen kokouksesta ja sen vaikutuksista, mutta vastustamme Saksan ajamaa eristäytymistä muusta maailmasta.

Tiedotussotaa?

Ristiriitaiset kannat ovat olleet näkyvästi esillä kunkin etujärjestön omissa medioissa. Järjestöjen ohella myös kansalliset seurat ovat osallistuneet tiedotussotaan. Viimeksi 2. marraskuuta useammat seurat Saksasta, Espanjasta, Venäjältä, Hollannista ja Sveitsistä (Calanda Broncos) julkaisivat EFAF:n sivuilla oman julkilausumansa eurooppalaisen yhtenäisyyden puolesta. Vaikka edellä mainittujen maiden lajiliitot kuuluvat valtaosin asetelmassa EFAF-positiivisten joukkoon, on tekstissä mukana vahvaa kritiikkiä poliittista peliä vastaan:

– To establish long-term success there always is the need to review and possibly renew current structures and procedures, even if they worked well in the past. However in sports all activities should be focused on the athletes and their requirements exclusively, while most of the ongoing discussion seems to be centered on abstract political and personal matters with virtually no connection to the sports or the athletes\’ needs.

EFAF jäsenseurat kutsuttiin ylimääräiseen kokoukseen 4. marraskuuta. Kokouksen lopputuloksesta on EFAF julkaissut oman näkemyksensä sivuillaan. Kokousta voidaan pitää eräänlaisena osavoittona saksalaisjohtoiselle linjalle, koska vaadittavaa määrää maita ei saatu EFAF:n purkamisen taakse. Kokoukseen osallistuneella Norosella on EFAF-tiedotteesta loivasti poikkeava mielipide kokouksen lopputulemasta:

– Saksan lajiliiton johtama pro-EFAF rintama ei voittanut ylimääräisessä kokouksessa mitään vaan hävisi kaikki äänestykset joko 12-8-1, 13-8 tai 13-0. On ymmärrettävää, että yrittävät uutisoida asian itselleen edullisemmalla tavalla, mutta kokouksen henki oli hyvin selvä. Saksa on saanut taakseen asiassaan Hollannin, Belgian, Luxembourgin, Irlannin, Sveitsin ja Venäjän liitot, joiden lisäksi Italia äänesti vielä tällä kertaa tämän linjan mukaisesti. Vaatimus EFAF:n lopettamisesta kokonaan ei mennyt läpi, koska vaatisi vähintään 18 jäsenmaan puollon.

Toiminnan lakkauttamiseen vaadittavaa enemmistöä ei siis saatu kasaan, mutta IFAF-myönteiset maat toivat kokouksen äänestettäväksi EFAF-budjetin leikkauksen vuodelle 2013. Budjettileikkausten tyypiset päätökset eivät vaadi EFAF-sääntöjen mukaan vastaavankokoista yksimielisyyttä ja rahankäyttöä rajaava päätös nuijittiinkin läpi puheenjohtajan vastustuksesta huolimatta. Päätöksen mukaan EFAF:n toimintabudjetti pienennetään 204.250,- eurosta 35.750,- euroon. Toteutuessaan raju muutos merkitsisi EFAN:n toiminnan taloudellisten edellytysten minimointia ja eräänlaista hallittua alasajoa. Yli 80% budjettileikkaus tuomittiin opposition puolesta laittomaksi päätökseksi esityslistalle tuontiin liittyvien protokolla-asioiden johdosta.

Miten on Roope, oliko tuossa budjettiäänestyksessä kyse jonkinlaisesta kostosta tuon suuren äänestyksen mentyä enemmistön odotusten vastaisesti?

 – Mistään kostosta ei tuossa uudessa budjetti ja toimintasuunnitelma äänestyksessä ollut kyse vaan ainoastaan siitä, että toiminta siirretään valtaosin tapahtuvaksi IFAF Euroopan alle ja EFAF toteuttaa vuonna 2013 enää vain ne kilpailut, jotka on jo sovittu (nuorten ja B-ryhmän EM-kisat). Toisenlaisen kuvan ja todenmukaisemman uutisoinnin tapahtumasta voi katsoa esim Tanskan liiton sivuilta ja todennäköisesti näitä uutisointeja tulee tämän viikonaikana muiltakin lajiliitoilta ja IFAF:ltä.

Miten käy Eurobowlin

 

Suomalaisen jenkkifutisyleisön näkökulmasta maailmanliiton ja Euroopan liiton mittelön vaikutukset on lyhyellä tähtäimellä huomattavissa lähinnä seurajoukkueiden euro-sarjojen pelaamisessa. Uhkana on, että maanosamme jakaantuu kahteen leiriin, jossa kilpailurajapintaa ei tunnisteta. EFAF-tiedotteen mukaan toiminta mm. EFL:n ja Eurobowlin osalta jatkuu suunnitelman mukaisesti. Ensi kauden sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden yhteinen kokous järjestetään marraskuun 17. Milanossa eikä tältä osin muutoksia ole näköpiirissä. Suomalaisten joukkueiden mahdollisia EFL-ilmottautumisia ei ole vielä julkaistu, mutta oletettavasti 1-2 joukkuetta olisi valmis sarjaan osallistumaan.

Voi olla, että sarjassa ei nähdä joukkueita Saksasta, Sveitsistä tai Venäjältä

Miten on Roope Noronen, vaarantaako järjestökonflikti koko EFL-sarjan toteutumisen vuonna 2013?

– Ei vaaranna. Turnauksen nimi tosin saattaa vaihtua, koska Saksan liitto on kymmenisen vuotta sitten rekisteröinyt EFL:n ja Eurobowlin trademarkit ja tuskin antaa niitä käyttöön ilmaiseksi tai edes harkittavasta hinnasta. Turnaukset pelataan alkuperäisinä päivämäärinä ja joukkueiden tapaaminenkin tapahtuu edelleen Milanossa samoilla ajatuksilla kuin se oli tarkoitettu toteutettavaksi EFAF:nkin alaisuudessa. Voi olla, että sarjassa ei nähdä joukkueita Saksasta, Sveitsistä tai Venäjältä, mutta muiden maiden mielestä tämä on heidän ongelmansa. Kun samaan aikaan enemmistö on osallistumassa sarjaan aiempaa suuremmalla innolla kuin EFAF:n järjestäessä niin muutos tulee näkymään sarjassa positiivisesti.

– Hyvä myös huomioida, että Saksaa vastaan äänestäneistä maista valtaosa oli jo ilmoittanut, etteivät niiden joukkueet osallistu missään tapauksessa EFAF:n järjestämään turnaukseen, joka olisi johtanut siihen, että EFL ei olisi saanut edellisvuosia vastaavaa joukkuemäärää kasaan millään.

Tapahtui liittojen sodassa mitä tahansa vaikuttaa siltä, että tulevalla kaudella tulemme näkemään seurajoukkueiden kansainvälisessä toiminnassa uusia ulottuvuuksia. Kieltämättä jossain määrin tunnelma eurokentillä kuitenkin latistuu, mikäli hallitseva mestarijoukkue ja vahvat saksalaiset haastajat eivät osallistu toimintaan. 

Gridiron seuraa konfliktin kehittymistä mielenkiinnolla. Seuraava jännityksen kohde lienee kuitenkin se, montako ja mitkä joukkueet EFL-sarjaan aikovat kaudella 2013 osallistua.

Lue myös:

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Onko vielä tietoa, milloin EFL-joukkueet julkistetaan?

 • Rooster tiedoittaa osallistuvansa IFAF Europen järjestämään turnaukseen.

  http://www.helsinkiroosters.com/2012/11/roosters-eurooppaliigaan-kaudella-2013/

  Ja kiitos artikkelista. Selvensi asioita.

 • IFAF:n ja Ruotsin liiton puheenjohtajan Tommy Wikingin Twitter-sivulta voi katsoa kuinka EFAF:n kokous sujui.

  http://twitter.com/TommyWiking

 • Selvensi paljon asioita, kiitos. Ihan vaan mielenkiinnosta, miten on mahdollista se että AFVD, eli Saksan jenkkifutisliitto on pystynyt aikanaan rekisteröimään EFL ja EuroBowlin?

 • @Kalle: Robert Huber?

 • @Kalle

  Kuka tahansa voi rekisteröidä minkä tahansa VAPAAN trademarkin itselleen. Ihan normaalia. EFL ei sellaisenaan viittaa juuri amerikkalaisen jalkapallon euroliigaan – yhtä hyvin voisi olla mänttikuulan euroliiga.

 • Vielä kun saadaan pelit suomalaisille sopivaan aikaan heinäkuulle.

 • … Aika loisteliasta tiedotusta EFAF suunnalta: http://www.efaf.info/text.php?Inhalt=Newsmeldung&ID=1604
  :)
  “The EFAF EGA granted the right to vote at the EGA to AEFA.”
  Selkokielellä? Olettaako ne että noita uutisia ei lue kukaan muu kuin kokouksessa olleet?

 • @ Jani: lähinnä siis ihmettelen sitä, että miten ja miksi ne kyseiset tavaramerkit on aikanaan rekisteröity SAKSAN lajiliiton toimesta.

  Miksei niitä rekisteröity silloin aikanaan EFAFin nimiin?

  Herää vaan itselleni ainakin mieleen kysymys, että onko EFAFia hallittu käytännöllisesti katsottuna lähes pelkästään AFVD:n toimesta?

 • IFAF voitti, EFAF ajetaan alas. Mutta millä aikataululla? Kumma kyllä EFAF:in nettisivuilla puhutaan vaan tiivimmästä yhteistyöstä.
  http://www.sajl.fi/?x167512=2203049

 • IFAF puheenjohtajan Tommy Wikingin twiitin mukaan kevään yleiskokouksessa:
  https://twitter.com/TommyWiking/status/438980278510686208

  Ja tuo EFAF:n uutinen oikeestaan kertoo kärhämän syistä aika paljon.
  http://www.efaf.info/text.php?Inhalt=Newsmeldung&ID=1736

  Sopimuksen toisena osapuolena on Saksan liitto AFVD, puheenjohtajansa Robert Huberin johdolla, ei EFAF puheenjohtajansa Robert Huberin johdolla.

  Toivottavasti tämä estää tulevaisuudessa potkupallon puolelta tutut kärhämät FIFAn ja UEFAn välillä IFAF:n piirissä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *