Karri Kuuttila – iso ja paha vaiko vain paras

jefumaster 29.10.2012 11:05 7 kommenttia

Iso linjamies toteutti pallopeliä amerikkalaiseen tyyliin, ilkeänä ja aggressiivisena. Kaikkia tämä ei miellyttänyt.

Karri Kuuttila pelasi debyyttikautensa Suomessa Wolverinesin riveissä. Ensimmäisen kerran Gridiron haastatteli suomalaisille vielä tuolloin tuntematonta Kuuttilaa huhtikuussa hetken ennen Wolverinesin EFL-pelejä. Tappioihin tottuneessa yliopistojoukkueessa uransa luonut suomalaisjättiläinen ilmoitti päätavoitteikseen kaudella 2012 pelien voittamisen, sekä Suomen mestaruuden. Voittoja Karrille kertyi tottumaansa enemmän (10/14), mutta se tavoitelluin eli Vaahteramalja ja Suomen mestaruus valui paikalliskilpailija Roostersille viimeisen minuutin touchdownilla elokuisella Sonera Stadionilla. Kuuttilan nälkä jäi tyydyttämättä. On aika tarkastaa millaisia suunnitelmia Suomen parhaaksi valitulla linjamiehellä on tulevaisuutensa varalle. Aivan kamalan tiiviisti linjamies ei seuraa off-season tapahtumia Suomessa, mutta silti yllätyksemme oli suuri, kun Karri kertoi kuulleensa valinnastaan vuoden linjamieheksi vasta Gridironilta haastattelun yhteydessä.

Puun takaa puheenaiheeksi

Karri nousi suomalaisen jenkkifutisyleisön tietoisuuteen täysin puun takaa. Lock Haven yliopiston rosteria ei ollut kukaan kotimaassa selaillut, eikä Karrilla ollut minkäänlaista kosketusta kotimaisiin seuroihin, liittoon tai pelaajiin. Vasta yllätyskutsu NFL-seura St Louis Ramsin harjoitusleirille vuonna 2011 herätti laji-ihmiset ja hetkeksi jopa median Suomessa. Tie Play Stationin konsolipelin, Maddenin pelaajasta melkein ammattilaiseksi on mielenkiintoinen tarina. Kuuttilan potentiaali oli silminnähtävissä ja useita vuosia Karria valmentanut coach John Klacik kuvaakin oheisesti nuoren suomalaisen kehittymistä yliopiston seniorivuoden jälkeen. Missä mies olisikaan nyt, mikäli lähtöviiva olisi ollut sama kuin muilla yliopistopelaajilla:

 -If he was playing football all his life, he’d be playing 40 miles up the road (Penn State) or at Ohio State or Michigan. I coached at Wake Forest and coached in the ACC. You don’t see many guys, even at that level, as athletic as he is on the offensive line.

Kuuttilan tie Ramsin leirillä päättyi pettymykseen, mutta Suomen maajoukkue sekä Vaahteraliigaseurat olivat jo hereillä. EFL-sarjaan ilmoittautunut Wolverines veti kilpajuoksussa pisimmän korren ja huhtikuussa USA:n lennolta laskeutui Helsinki-Vantaan kentälle peli-intoa puhkuva linjamies

Odotukset NFL-leiriläisen otteita kohtaan olivat kovat, mutta ainoat näkyvät tilastomerkinnät, joita Kuuttila keräsi henkilökohtaiselle kontolleen, olivat rangaistuksia. Joidenkin mielestä Kuuttilan kausi oli floppi, toiset ovat sitä mieltä, että Karri pelasi juuri sillä pelityylillä, jota ammattimiehiltä odotetaan. SAJL:n all stars-raati oli jälkimmäisellä kannalla ja valitsi Kuuttilan vuoden linjapelaajaksi. Lähimpänä Karrin työskentelyä seurasi Wolverinesin päävalmentaja Janne ”Rändi” Seppä, jonka pelipaikkaosaaminen kohdistuu nimenomaan linjamiehiin.

Kerrotko Rändi oman mielipiteesi Karri Kuuttilasta Vaahteraliigassa. Kaikkia hänen pelityylinsä ei miellyttänyt. Miten on sinun arviosi miehestä?

– Aloitetaan ensin sillä tosiasialla, että Karri oli ihan omaa luokkaansa 2012 Vaahteraliigassa omalla pelipaikallaan (OL). Hän toi liigaan loppuun asti pelaamisen, mikä suurimmalle osalle hyökkäyslinjapelaajista on jostain syystä vaikeaa. Hänelle oli joka downilla tärkeää hoitaa oma blokkinsa siten, että blokattavalla ei ollut asiaa pallolle. Toisin kuin jotkut hyökkäyslinjoihin tuotetut jenkkivahvistukset, Karri ei taantunut loppu kautta kohden silmätikkuna olemisesta, vaan jatkoi samalla tyylillä ja innolla kaikki pelaamansa ottelut.

”Hän toi liigaan loppuun asti pelaamisen, mikä suurim- malle osalle hyökkäyslinja- pelaajista on jostain syystä vaikeaa”.

Aliarvostetuin pelipaikka

Hyökkäyksen linjassa pelaaminen lienee vähiten arvostettu pelipaikka, mitä tulee erilaisiin palkintoihin ja valintoihin. Vuoden linjamies-maininta taitaa niitä ainoita huomioita, joita suomalaiselle linjamiehelle kaudella annetaan, ellei blokeista kiitollisten pelinrakentajien jälkipeleissä tarjoamia kolpakoita lasketa mukaan. SAJL:n yhteistyökumppani Olvin TehoSport-pelaajan valinta osui kauden 2012 kaikissa otteluissa tasan nolla kertaa hyökkäyksen linjapelaajalle. Kaikkien muiden pelipaikkojen pelaaja, mukaan lukien puolustuksen linja, tuli valituksi vähintään kertaalleen. Tarina ei muutu paremmaksi, kun tarkastellaan Gridironin palkintoraadin toimintaa. Yksikään OL:n pelaaja ei tässäkään mediassa saanut kauden aikana kunniaa pelinrakentajille ja keskushyökkääjille tarjoamastaan ajasta ja tilasta. Hyökkäyksen linjaa voidaan perustellusti pitää epäkiitollisimpana pelipaikkana jenkkifutiksessa.

Kun erilaisilla keskustelupalstoilla kirjoittelevat laji-ihmiset rustaavat kasaan omia allstars-kokoonpanojaan tai maajoukkueen rungon ehdotuksiaan, tulevat nuo listat helposti jopa ylimiehitettyä – siis yhtä pelipaikkaa lukuun ottamatta. Hyökkäyksen linjamiehet joko puuttuvat listalta, tai ne kopioidaan viimeisenä jonon jatkeeksi yleensä edellisen kauden vastaavalta listalta. Väittäisinkin, että ani harva jenkkifutista seuraava suomalainen taustastaan riippumatta, osaa oikeasti erottaa hyvän ja erinomaisen OL-pelaajan toisistaan. Jos pyytäisin Gridironin lukijoita listaamaan maan viisi parasta pelipaikkansa pelaajaa Suomessa (pois lukien oman seuran miehet), syntyisi lista kivuttomasti kaikkien muiden pelipaikkojen osalta, paitsi hyökkäyksen linjan – vai oletko eri mieltä?

Parhaan arvion OL-pelaamisesta osaavat antaa ne valmentajat, joiden intohimona on nimenomaan linjapelaaminen. Kuuttilan osalta arvostelijana käytän coach Seppää. Kehujen lisäksi Rändi löytää Kuuttilan pelaamisesta myös kehittämisen alueita. Näitä parantamisen kohteita, sekä Karrin roolia joukkuepelaajana valmentaja kuvaa näin:

– Karri oli tyypillinen yhden yliopiston (ja yhden systeemin) kasvatti, joten pelikirjassamme oli joitain blokkitekniikoita, joita ei ollut koskaan tehnyt. Valmennettavana hän oli kuitenkin helppo opetettava ja tarpeen tullen kysyi ja kyseenalaisti asioita, mutta ei jäänyt jankkaamaan jos oma mielipide ei voittanut. Mielestäni Karrin into tehdä hommia tarttui myös muihin hyökkäyslinjapelaajiin. Lisäksi hän kehitti treeneissä edessään pelanneita oman puolustuksen pelaajia joka treenissä, koska liigamatseissa ei kovempaa vastusta voinut saada.

St Louis Ramsin fanien keskustelupalstalta ”The Rams Huddle” löytyy Karrin otteista oheinen luonnehdinta:

Positives: ”Nice sized blocker who is effective when he plays with proper fundamentals. Keeps his feet moving, gets his hands into defenders and stays square. Moves relatively well, shows ability as a position blocker and large enough to engulf opponents.”

Negatives: “Gets lazy with his fundamentals and does not consistently bend his knees. More of an arm wrestler than a leverage blocker. Does not block with a nasty attitude or work to finish off defenders.”

Kotimaisesta perspektiivistä katsottuna Karri oli ottanut opikseen palautteesta eikä liigapeleissä Kuuttilaa voi syyttää ainakaan ilkeyden puutteesta. Mitä taas tulee loppuun asti pelaamiseen, laittaisin itse Vaahteraliiga-rankingissa kaksi miestä muiden yläpuolelle tällä sektorilla, Karri Kuuttilan ja Lightsin Stacey Thomasin.

Vaahteraliigakausi takana, potentiaalia on joten mitä seuraavaksi?

Toistaiseksi Kuuttilan tie NFL-sarjaan on poikki. Jenkkifutispelaajana Karrin ura on vielä kuitenkin nuori ja kuten valmentajat Suomessa ja USA:ssa ovat havainneet, pelaajana Kuuttila kehittyy edelleen koko ajan. Hänellä on vielä paljon saavutettavaa lajin parissa ja ainakaan viime kauden päätös ei ollut Kuuttilalle mieluinen. Gridiron tavoitti linjamiehen Washington DC:sta ja pääsi haastattelemaan Karria hänen ajatuksistaan menneestä kaudesta, sekä vähän tulevaisuudestakin. Karrilla oli selvästi jäänyt hampaankoloon muutama seikka kauden ajalta, joita hän ei suinkaan jätä kertomatta Gridironin lukijoille. Myös päätuomari Perttu Hautala saa terveisiä ja haasteen USA:sta Kuuttilalta.

Onneksi olkoon, sinut valittuun SAJL:n toimesta vuoden linjamieheksi. Millaisessa arvossa pidät valintaa?

– En edes tiennyt, että Vaahteraliiga huomioi parasta linjamiestä. Olen tietysti ylpeä valinnasta, mutta aika huonosti on taas toistaiseksi SAJL hoitanut homman, kun voittaja ei edes tiedä voittaneensa.

Jos katsotaan aluksi mennyttä kautta. Wolverines aloitti pelinsä jo huhtikuussa EFL-sarjan otteluparilla Calanda Broncosia vastaan. Mitä noista peleistä jäi päällimmäisenä mieleen?

– Mieleen jäi se, että Wolverines on tosi lähellä Eurobowlin voittajan jenkkifutis tasoa. Ero ei ole suuri. Tietysti on paljon parannettavaa, ja korjattavaa, varsinkin, kun vanhemmat pelaajat lopettavat ja valmentajat vaihtuvat, mutta Wolvo-jefu on tosi lähellä Eurobowl tasoa.

Suomalaisen jenkkifutiksen glorydays-aika eurokentillä ajoittuu menneelle vuosituhannelle. Millä edellytyksillä uskot, että suomalainen joukkue voisi menestyä EFL-sarjassa nykypäivinä ?

– Selvästi voittajat hankkivat paljon ulkomaalaisia pelaajia. Calandalla oli muistaakseni yli 20 importtia, joka on mielestäni kaikista tärkein menestyksen kannalta. Toinen on valmennus.

Kerroit aikaisemmin tulevasi hakemaan Suomesta voittoja. Wolverines pelasi kauden aikana 14 peliä joista voittoja 10. Miten luonnehdit omaa ja joukkueesi kautta ja menestystä Vaahteraliigassa 2012.

– Hävisimme vain Roostersille ja Calandalle. Kaksi joukkuetta olivat meitä parempia. Se on aika hyvä tulos kaudelta, mutta tappio Roostersille oli hävytön. Se on välillä vaikeaa olla pikkuveli :D

Mikä on mielestäsi suurin ero linjapelaamisessa Suomen ja USA:n yliopistopelien välillä. Vastasiko Vaahteraliiga odotuksiasi ?

– Sanotaan näin: Kun astuin kentälle USAssa, olin vähän jännittynyt ja vastustajat olivat kovempia ja isompia. Vaahteraliigan loppuvaiheessa yritin vain välttää lippua tai jopa ulosajoa, koska tuomarit eivät selvästi ole itse pelannut millään tasolla. Naurettavaa tuomarointia.

 Mikä on paras muistosi ensimmäiseltä Vaahteraliigakaudeltasi?

– Butchers pelit olivat hauskimmat

Pelityylisi aiheutti päänvaivaa vastustajien puolustajille, sekä tuomareille. Näin useampiakin keskusteluja sinun ja tuomarin välillä pelien aikana. Tuliko paljon huomautuksia loppuun asti blokkaamisesta alakentällä juoksupeleissä. Miten aiheellisina pidät saamiasi rangaistuksia ?

”Viidellä yliopistokaudellani en ole lentänyt kentältä kertaakaan, ja pelityylini on ollut samanlainen alusta asti”.

– Haluaisin lähettää Pertulle (Hautala toim huom.) terveisiä ja jos hän lähettäisi minulle osoitteensa niin voisin näyttää hänelle pari video clippia. Nämä clipit näyttävät tilanteita missä tuomarin pitää toimia. For the record: Viidellä yliopistokaudellani en ole lentänyt kentältä kertaakaan, ja pelityylini on ollut samanlainen alusta asti. Jos VL säännöt ovat erilaiset, niin ne pitäisi vaihtaa, koska yritämme kumminkin saada suomalaista jefua mahdollisimman samanlaiseksi, kun itse Amerikkalaista jenkkijalkapalloa yliopistotasolla. Nykyisellään sitä ei voi oikeen edes jenkkifutikseksi kutsua. Vaahtera Powder Puff League olisi parempi nimi.

 Mikä ratkaisi mielestäsi Vaahteramaljan kohtalon vastustajalle tänä vuonna?

– Paska potku ja BoB Johnson

Sinut valittiin Suomen maajoukkueeseen ja Ruotsi-otteluun mutta et päässyt mukaan. Mikä tähän oli syynä?

– Asun jenkeissä ja se on ymmärrettävää, että yhteen ruotsipeliin ei ole varaa lennättää SAJL 2012 parasta linjamiestä.

Kiinnostaako sinua jatkossa maajoukkuekomennukset Suomen valmistautuessa seuraaviin EM-kisoihin?

– Tottahantoki!

Mitkä ovat jatkosuunnitelmasi pelaamisen osalta. Onko neuvotteluyhteys Wolverinesiin, katsotko muita vaihtoehtoja Euroopasta tai onko USA:ssa mahdollisuuksia päästä kentälle ?

– Ei mitään tietoa vielä

Onko sinulla jotain terveisiä Gridironin toimituksella ja/tai lukijoille

– Hauska vastailla kysymyksiin ja kaikille nuorille suomalaisille jefu-lupauksille: Pelatkaa aina täysiä vaikka liput lentäisi. Aina loppuun asti ja niin kuin coach Klacik sanoo: FINISH YOUR BLOCKS SON. Eli suomalainen sinun blockit poika.

Powder Puff Leaque

Karri Kuuttila tuli keväällä Suomeen pelaamaan voittavaa jenkkifutista. Ensimmäinen kausi tuotti linjamiehelle monta hyvää kokemusta, hopeamitalin sekä maan parhaan linjamiehen tittelin. Kuuttila ei tullut Suomeen monen amerikkalaislähtöisen pelaajan tapaan puoliksi lomailemaan vaan nimenomaan pelaamaan täysillä. Juuri siksi hän vaikuttaa pettyneeltä tapaan, jolla loppuun asti pelaamisen mentaliteetti palkittiin Vaahteraliigassa. Mainittakoon vaikka tässä lopuksi, että Powder Puff Leaque on varsin vapaasti käännettynä amerikkalainen versio ”Hamekangas Liigalle”. Nimeen liitetty viesti lienee tarkoitettu aivan muille kuin Vaahteraliigan kanssapelaajille, joista useampikin on jäänyt Kuuttilan mieleen ihan positiivisessa mielessä. Pohjimmiltaan Karri Kuuttila noudatti amerikkalaisen jalkapallon linjapelaajille jo Pop Warner-tasolla opetettavaa lähtökohtaa: ”Do not relax even when the play is run away of you”.

Tervetuloa takaisin ensi kaudella Karri.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Kyllä mielestäni tuota samaa on välillä havaittavissa alemmillakin sarjatasoilla Suomessa. Jos blokkaat loppuun asti, joku (yleensä blokattava) alkaa jotain kitisemään. Ei sillä, että itsekään olisin edes useimmiten loppuun asti blokannut, mutta ei se kauheasti rohkaissut niin tekemään kun tuntui, että siitä oli vain enemmän haittaa.

 • Ei suomessa ole totuttu että alku nojailun jälkeen joku viellä tööttäis kunnolla =) Hyvä että joku on tuomassa tota loppuun pelaamisen asennetta myös suomeen.

 • Kuinka moni kritisoi Kuuttilaa loppuun asti pelaamisesta? Itsestäni oli vain ja ainoastaan hienoa että nähtiin kentällä kaveri joka tekee töitä ihan loppuun asti.

  Kaverin saamat liput tulivat ihan jostain muista asioista.

 • Jos Gridiron haluaa toimia uskottavana ”nettimediana” niin tulisi hieman harjoittaa tekstien oikolukua. On melko epäasiallista julkaista nimellä tiettyyn tuomariin kohdistuvia väitteitä -kaverihan haukkui koko suomalaisen tuomaritason pohjamutiin. Fakta kuitenkin on, että Amerikassa erotuomaritkin ovat ammattilaisia valmentajian tapaan. Täällä sekä valmentajat, pelaajat että myös ne tuomarit tekevät tätä hommaa oman työnsä ohella rakkaudesta lajiin. Taisi joku unohtaa kertoa mr. Kuuttilalle asiasta? Tämä juttu on kyllä pohjanoteeraus Gridironilta. Kaikkea, mitä pelaaja siihen sähköpostikenttään suoltaa, ei pitäisi julkaista -muuten tämän palstan taso ei noista keskustelufoorumeista poikkea. Missä on toimittajan etiikka?
  Hyviä pelejä kaudelle 2013 niin pelaajille kuin tuomareillekin!

 • Hei ja hoi, ja kiitos palautteesta.

  Ymmärrän kyllä, että oheisessa haastattelussa henkilö antaa kärkevää ja kriittistä palautetta kokemuksistaan, eikä viestin sisältö ole välttämättä kaikille mieluinen. Teksti, sekä muuttamattomina julkaistut lainaukset eivät kuitenkaan pidä sisällään epäasiallista tai loukaavaa teksti, vain suoraa pelaajan kritiikkiä. Mainitsemasi ”oikolukeminen” on aivan eri asia kuin tarkoittamasi tekstin ja/tai mielipiteiden sensuroiminen. Sensurointi tai autenttisten haastattelutekstien muuntelu ei kuulu suomalaisen urheilumediaan, eikä varsinkaan dynaamiseen nettimediaan.

  Terveisin, rakkaudesta lajiin kirjoittava ”toimittaja” nimimerkillä jefumaster

 • ”Fakta kuitenkin on, että Amerikassa erotuomaritkin ovat ammattilaisia valmentajian tapaan”

  Itse en tiedä Karrin rangaistus tilastoa yliopisto tasolla mutta sen verran voin valoittaa että yliopisto sekä high school tasolla erotuomarit eivät ole ammattilaisia. Erotuomarit saavat korvauksia I-A tasolla sekä NFLssä mutta useimmilla ellei kaikilla on on siviiliammatti. Esimerkkinä tästä on NFL tunnetuin tuomari kuuskymppinen lihasmies Ed Hochuli. Hänen siviili ammattinsa on juristi -> http://www.jshfirm.com/

 • Charles McCrea antaa oman näkemyksensä tästä loppuunastipelaamisen kulttuurista haastattelussaan Touchdown Europen sivuille:
  ”You don’t see guys finishing plays in Europe. Now, it is changing. In Austria, they’re hustling. In Finland it’s slowly changing. Not a lot of people understand ”Finish the play”.