Haastattelussa Tampereen TCFA

Viljami 25.10.2012 11:24 Ei kommentteja

Gridiron.fi:n korkeakoulujenkkifutissarja saa jatkoa, kun syvältä Pirkanmaan sydämestä Tampereelta TCFA:n Jukka Springare vastaili reportterin kysymyksiin.

Pelkkä TCFA on poikkeuksellinen nimi suomalaisessa jefuskenessä, mitä se tarkoittaa ja miksi ette ole esimerkiksi Tampere Dolphins?

-TCFA eli Tampere Collegiate Football Association sai alkunsa viime syksynä, kun ehdotin kolmelle muulla silloiselle Nokia Ghosthuntersin tamperelaisissa korkeakouluissa opiskelevalle joukkuekaverilleni kauden päätteeksi, että pitäisi jollain tavalla täällä Tampereella vastata hyvässä nosteessa olleeseen korkeakoulujen jenkkifutikseen. Halusimme perustaa yhteisen katto-organisaation kaikille korkeakouluille, jotta esimerkiksi yhdistyksen perustaminen tai luottamustoimien kokemattomuus ei pelottaisi harrastajia pois. Näin toivoimme saavamme myös kaikki korkeakoulut heti alusta lähtien mukaan.

Perustajajäsenistä Christoffer Anttila ja Paavo Pennanen olivat Tampereen ammattikorkeakoulusta, Jussi Taipalmaa oli Tampereen teknillisestä yliopistosta ja itse taas edustin Tampereen yliopistoa. Näin saimme myös yhdistyksen ensimmäiseen hallitukseen kolmesta korkeakouluista edustajan. Suunnittelimme tietysti jo silloin, että jossain vaiheessa jokainen korkeakoulu saisi oman joukkueensa jonka saisivat sitten nimetä halujensa mukaan. Tavoitteissa oli ensimmäisenä kautena saada kaksi joukkuetta ja näin toisena vuotena jo mahdollisesti kolme. Ensimmäisellä kaudella saimme kuitenkin kasattua vain yhden joukkueen, jonka nimeksi joukkueen sisäisessä äänestyksessä selvisi hyvin paikallinen nimi, TCFA Rotwalli. Kävimme tätä ennen neuvotteluita kansainvälisesti tunnetun suomalaisen yrityksen kanssa joukkueen nimeämisestä. Tämä kuitenkin kaatui harmittavasti yksinkertaisesti ajan puutteeseen. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä kentällä ehkä jopa kansainvälisesti tunnetun joukkueen TCFA “toistaiseksi salaisuus”. Pyrimme kuitenkin jatkamaan tämän yrityksen kanssa neuvotteluja tämän kauden osalta.
Miten TCFA on käynnistänyt syksynsä? Miten uudet pelaajat ovat löytäneet tiensä harjoituksiinne?

Starttasimme harjoittelun 24.9. eli noin kuukausi aikaisemmin kuin vuosi sitten. Viime kuussa ja tämän kuun alussa teimme aktiivista rekrytointityötä korkeakoulujen erilaisissa tapahtumissa. Sen tuloksena saimme lähes 70:n uuden toiminnastamme kiinnostuneen miehen ja naisen yhteystiedot. Nyt siis harjoituksistamme ja toiminnastamme lähtee viikoittain muutamia sähköposteja noin 100 opiskelijalle kolmesta korkeakoulusta ja mukaan mahtuu edelleen. Erityisesti isoista pojista on pulaa. Ikäväksemme kuitenkin voi todeta, ettemme ole saaneet vielä keskusteluyhteyttä PolAMK:n opiskelijoihin. Jos vaikka joku poliisiksi opiskeleva lukee tämän jutun, niin voisi asiasta keskustella oppilaskunnan hallituksen kanssa tai ottaa vaikka minuun yhteyttä. Olisi nimittäin hienoa päästä vetämään heitäkin luvan kanssa, vähän niin kuin turkulaisia toivottavasti tänä vuonna. Jäi nääs hampaankoloon hieman, kun ei viime vuonna loppujen lopuksi saatu tarpeeksi lähtijöitä OSM-kisoihin Turkuun. Hieman hävettää, kun tuli vielä paikallisessa ylioppilaslehdessä huudeltua, kuinka täältä Mansesta tullaan näyttämään turkulaisille kaapin paikka. Toivottavasti tänä vuonna pääsemme sitten todistamaan taitomme myös heille.

Olette useamman korkeakoulun yhteinen joukkue, mitä etuja tai haittoja tämä tuo mukanaan?

-No tietysti harjoitteluresurssit voidaan optimoida, mitä enemmän on jengiä niin melkein sen parempi. Jossain vaiheessa viime vuonna kyllä hirvitti, kun oli 45 ukkoo treeneissä ja vain neljä koutsia. Toisaalta jo silloin joukkueesta nousi vastuunkantajia, mikä tietysti sitoutti ja kehitti asioita monella tapaa. Saimme myös valmennusapua sekä Tampere Saintsiltä että Nokia Ghosthuntersilta, mikä oli varmasti avain viime vuoden lohkovoittoomme. Kiitos siis vielä molemmille tahoille siitä! Haitaksi voi tietysti laskea myös materiaalin leveys. 8 vs 8 peleissä 29 miehen rosteri on aivan liikaa. Vuoden vaihteessa olimme kuitenkin saaneet sitoutettua noin 20, jolloin emme vielä kahta joukkuetta uskaltaneet sarjaan ilmoittaa. Toisaalta, 29 miehen rosterista emme saaneet tarpeeksi miehiä Turun OSM-kisoihin, loukkaantumisten ja muiden asioiden johdosta. Osa halusi keskittyä jo tuleviin miesten divarikausiin, jolloin he eivät olleet valmiita Turun Caribia-hallissa pelaamaan.

Näkisin myös yhden yhdistyksen pyörittämistä järkevänä. Pelaajat voivat keskittyä pelaamiseen ja yhdistyksen toimintaa pyörittävät pätevät henkilöt. Itse asiassa valitsimme uuden, varmasti ainakin osittain pätevämmän hallituksen viime kauden päättäjäisissä. Yhdistyksemme uudeksi puheenjohtajaksi valittiin jo opintonsa nyt päättänyt (ts. sitoutumaton) nuori nainen ja rahastonhoitajaksikin niin ikään löysimme pätevän naisen. Toivottavasti tämä rohkaisisi naisia tulemaan myös pelaamaan. Hallituksessa ja toimihenkilöissä on tietysti myös edelleen kaikkien kolmen korkeakoulun edustajat, näin ollen ei ristiriitojakaan toivottavasti korkeakoulujen välillä synny yhdistyksen toiminnassa vaikka vähän erilaista sakkia meidän opinahjoissa pyörii. Toistaiseksi me humanistit, teekkarit ja insinöörit ollaan tosi hyvin sovittu samaan seuraan. Seuramme tavoitteena on kuitenkin kasvaa muodostamaan kaikille korkeakouluille omat joukkueet. Näin saisimme mielenkiintoisia paikalliskamppailuita ja aina kehittävää kilpailuasetelmaa.

Millaista yhteistyötä teette alueen kahden SAJL:n jäsenseuran, Tampere Saintsin ja Nokia Ghosthuntersin kanssa?

-Harjoittelimme joulukuusta lähtien Tampereen Saintsin kanssa, joka oli tosi hyvä juttu. Viimeiset oman joukkueen ulkotreenit pidimme muistaakseni joulukuun 1. päivä. Vaikka vähän reilu 15 henkilöä tippui tässä vaiheessa treenien siirtyessä hieman syrjempään, niin osanottajakato olisi voinut olla suurempi jos olisimme lumihangessa joutuneet treenaamaan. Harjoitukset siirtyivät siis Tampereen messu- ja urheilukeskukseen, joka on Tampereella lähes ainut järkevä paikka harjoitella talvella jenkkifutista. Vaikka harjoittelu ei tietenkään ollut ilmaista, saimme valtavasti tukea myös valmennus- ja varustepuolelta. Samanlaista yhteistyötä teimme myös Nokia Ghosthuntersin kanssa helmikuusta lähtien, tosin harjoittelupaikkana toimi hieman vaatimattomampi pressuhalli, koska ulkopaikkakuntalaisella tai pienellä seuralla on hyvin rajalliset mahdollisuudet saada harjoitteluvuoroja Tampereen kaupungin jakamiin liikuntapaikkoihin.

Opiskelijoiden SM-kisat järjestetään ensi keväänä Tampereella, millaisin mielin olette lähteneet kisoja järjestämään?

-Ensimmäinen OSM-kisojen järjestelytoimikunnan palaveri pidettiin maanantaina 15.10., jonka jälkeen pystyin turvallisin mielin laittamaan hakemuksemme Opiskelijoiden Liikuntaliittoon (OLL). Joudumme kuitenkin odottamaan virallista päätöstä noin kaksi viikkoa. Olen tyytyväinen, että riittävän moni joukkueemme jäsen on ilmoittanut jo tässä vaiheessa halukkuutensa olla järjestämässä kohtalaisen hyvän kokoista tapahtumaa.
Raottakaa pikkuisen verhoa, mitä kaikkea OSM-kisoissa tullaan näkemään ja miksi niitä ei kannata jättää kokematta niin kentällä kuin katsomoissa?

Kisojen järjestelyjen puolesta pyrimme järjestämään joukkueille ilmaisen tai ainakin lähes ilmaisen majoituksen ja alustaksi pyrimme saamaan kumirouhetekonurmen, joka toivottavasti miellyttää kaikkia osallistuvia joukkueita sekä pelaajia. Vielä emme ole lyöneet lukkoon järjestetäänkö kisat sisällä vai ulkona. Totta kai turnauksen henkeen, kun opiskelijoita olemme, liittyy hauskanpito. Jatkot eivät siis tule jättämään ketään kylmäksi!

Katsojat saavat tietysti koko rahan edestä reiluja ja rehtejä otteita, mutta näkevät varmasti myös kovia taklauksia, upeita yksilösuorituksia, hyvää joukkuepeliä, vauhdikasta menoa niin kentällä kuin kentän ulkopuolella sekä tietysti ennalta-arvaamattomia tilanteita. Toivottavasti huoltokin pelaa ja nesteytys. Joitain katsojia voi myös kiinnostaa tieto että toivomme näkevämme myös useamman naisjenkkifutisottelun, mahdollisesti cheerleadereitä ja ehkä kehäkolmosen sisäpuoleltakin saapuu joku joukkue pelaamaan Tampereelle.

Näin kunnallisvaalien alla pyydetään TCFA:lta kausilupauksia, mitä voitte luvata tamperelaisen korkeakoulujefun tuovan kauden aikana mukanaan?

-Toivomme tuovamme jälleen matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua lajiin ja pitää yhdessä hauskaa. Me opiskelijat olemme ihan lystikästä porukkaa, kukaan ei turhia kiristele eikä vaadi keltään liikoja. Saunaillat ovat olleet hauskoja, joten niistä pitää pitää kiinni. Saisi niitä tietysti olla useampikin. Pyrimme pitämään matalat verot eli joukkuemaksut, että opiskelijoilla riittää rahaa myös muuhun. Toisin sanoen pelaajamme hyvinvointi on meille kaikin puolin tärkeää. Pyrimme tietysti pitämään yllä hyviä suhteita paikallisseuroihin ja luoda pelaajillemme mahdollisuuksia jatkaa jenkkifutiksen pelaamista ensi kesänä. Naisten joukkue olisi kyllä myös kiva nähdä tamperelaisessa korkeakoulujenkkifutiksessa, mutta vielä en sitä uskalla luvata.

Kirjoittaja on muutaman kerran Tampereelta herännyt Wasa Dogsin pelaaja sekä TUAS Tornadoes -alumni.

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *