Korkeakoulujefua länsirannikon tyyliin

Viljami 10.10.2012 16:50 Ei kommentteja

Korkeakoulujenkkifutis on taas täällä! Seuraamme kunkin korkeakoulujoukkueen kauden käynnistystä nyt alkavassa juttusarjassa.

Amerikkalainen jalkapallo korkeakouluissa ei ole uusi keksintö, mutta nykymuodossaan se sai alkunsa kolme vuotta sitten syksyllä 2009, kun kaksi silloin Turku Trojansissa vaikuttanutta herraa sopivat tahoillaan korkeakoulujoukkueen perustamisesta Turun AMK:un ja Åbo Akademiin. Näin saivat alkunsa TUAS Tornadoes ja ÅA 09ers. Myöhemmin miesten joukkueiden joukkoon liittynyt Turun Yliopiston UTU Beaver Hunters, Wasa Dogs, Jyväskylä Renegades ja Tampere Collegiate Football Association. Naiskauneutta sisäkentillä on edustanut TUAS Tornadettes, ÅA In10s sekä UTU Damers, unohtamatta tietenkään lukuisia cheerleadereita!

Korkeakoulujenkkifutiksen kausi käynnistyy syksyllä, vaikka pelit ovat edessä vasta helmi-maaliskuussa. Kesälaidunten sulkeutuessa monen korkeakoulun seinälle ilmestyvät julisteet, banderollit ja joukkueet näkyvät eri tapahtumissa.

Kuka päästi koirat ulos?

Vaasan korkeakoulukonsortiota edustava Wasa Dogs on jo aloittanut kautensa jäsenhankinnalla, näkymällä erilaisissa opiskeluvuoden käynnistävissä tapahtumissa ja ensimmäiset harjoituksetkin on jo päästy kokemaan. Wasa Dogsien Erik Forsman, Ville Hellström ja Jukka-Pekka Poutanen vastasivat Gridiron.fi:n kysymyksiin syksyn toisten treenien jälkeen hengitystään tasaillessa.

Wasa Dogs aloitti taipaleensa kaksi vuotta sitten, Dogs valmistautuu siten kolmanteen kauteensa soikiopallon sisähallien kuninkuusmittelöissä. Toiminta on kehittynyt nousujohteisesti. Suurimpina askeleina herrat nimeävät rekisteröidyn yhdistyksen perustamisen joka toi mukanaan niin selkeyttä kuin kehittämistäkin, rakenteiden ollessa kunnossa yhteistä suuntaa on helpompi pitää yllä. Yhteisestä suunnasta ja mielestä kertoo myös keväällä yhtenäistetty ulkoasu. Ainakaan Vaasan Yliopiston kampuksella ei voi olla törmäämättä Wasa Dogsin viininpunaisiin huppareihin.

Syksy toi kainalopallon takaisin korkeakouluun

Syksy tuo korkeakouluopiskelijoille paljon uutta, mutta Dogs-veteraanien mielestä parasta on ollut nähdä paljon uusia lajista innostuneita treeneissä. Uusien kasvojen määrä on ollut kolmannella kymmenellä ja omista riveistä on ollut helpompi saada aktivoitua pelaajia tekemään markkinointityötä jota kauden käynnistyessä onkin runsaasti. Dogs on viiden eri korkeakoulun (Vaasan Yliopisto, Vaasan AMK sekä Novian, Hankenin ja Åbo Akademin Vaasan yksiköt) yhteinen joukkue, tekemistä sekä tarvetta näkyä löytyy sen mukaisesti.

Mitäs kaikkea Dogs on tehnyt syksyn alkajaisiksi? Opiskelijarientoihin kuuluvia, katsantokannasta riippuen enemmän tai vähemmän kissanristiäisiä riittää aina tiedekuntien omista rastikierroksista varjoavajaisiin. Vaasan yliopiston kastajaisissa vähintäänkin Dogsin rastin vertaisesti suosiota keräsi Vaasan yliopiston cheerleaderjoukkue Cats. Wasa Cats toimii Dogsin rinnalla käytännössä täysin omana organisaationaan. Dogsin pojat pitävät keväällä perustetun Catsin mukaantuloa vain hyvänä asiana: “Kyllähän pojat aina kiinnostuu tytöistä!” Merkittävin tapahtuma oli kauden aloittaneet Dogsien bileet Nightclub Fontanassa, jossa nähtiin kunnon jenkkimenoa mm. TV:stä tutun seurapeli beerpongin muodossa.

Kentän laidalta löytyy tuttu henkilö…

Vaasan pimenevä ilta on tuonut kuplahallin kentän laidalle hahmon, jonka takuulla tunnistaa jokainen vähänkään suomalaiseen jenkkifutikseen perehtynyt sukankuluttaja. Seppo Evwaraye, mikä tuo sinut tänne Wasa Dogsin treeneihin?

“Olen kiinnostunut Wasa Dogsin toiminnasta ja korkeakoulujefusta ilmiönä. Korkeakoulujefu auttaa tuomaan lajin pariin enemmän faneja, toimijoita, valmentajia, tuomareita ja tietenkin pelaajia. Yliopistoja ja korkeakouluja ei ole osattu Suomessa osattu käyttää lajin hyväksi, koska opiskelijoilla on kovin vaihtelevasti aikaa laitettavaksi vapaa-ajan toimintaan. Nuorilla on kuitenkin hyviä ideoita ja niitä laji kaipaa koko ajan, pitää olla innovatiivinen siitä miten lajia myydään kansalle! Lajilla on hyvä mahdollisuus kasvaa kun saadaan tämä yliopistoscene mukaan.”

Toki Atlantin takana pitkän kainalopallouran tehnyt mies on muustakin kuin hetken mielijohteesta saapunut paikalle. “Kesä on edelleen pääaikaa lajille, mutta talvella pelattavat korkeakoulujen hallipelit on hyvä tapa saada sisäänajettua uusia pelaajia lajiin. Muiden juuri aloittaneiden kanssa pääsee pelaamaan omalla tasollaan ja jos mielenkiintoa riittää niin pelaamista voi jatkaa kesällä. Kyllä mä täällä olen kesäkautta varten, katsomassa kenelle pitää alkaa hankkimaan kesätöitä Vaasasta.”

Entä mitä vinkkejä ison maailman korkeakoulujefua nähnyt mies antaa korkeakoulujoukkueille tai niille jotka miettivät joukkueen perustamista omaan korkeakouluunsa? “Rohkeasti pitää vaan ryhtyä tekemään! Täällä vaasassa Raine Vasanoja auttoi alussa, mutta sen jälkeen homma on lähtenyt pyörimään omilla voimillaan, tämä on näiden jätkien oma juttu. Homma pysyy tarpeeksi rentona eikä liian vakavana, kesällä voi sitten taas pelata vakavammin ja tämä on todella hyvä intro lajiin!”

Lopuksi vielä Wasa Dogsin pojilta kauden tavoitteista kysyttäessä rima asetetaan alkukauden tunnelmien mukaisesti vähintään 25. SAJL:n korkeakoulujenkkifutislisenssin maksaneeseen pelaajaan ja että jokainen pelaaja kehittyisi nostaen omaa tasoaan harjoituskauden myötä. Lopulta reportteri palkitaan yhdellä pelillisellä tavoitteella ja yhdellä lupauksella. Dogs lähtee tietenkin menestymään pelien alkaessa helmikuussa ja ensi kevään opiskelijoiden SM-kisat eivät takuulla jää väliin joukkueelta.

Kirjoittaja on Wasa Dogsissa pelaajauraansa virvoitteleva TUAS Tornadoesin alumni.

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *