Välimaan Monarchs taistelee paikasta GFL:n finaalipeliin

jefumaster 28.9.2012 7:30 4 kommenttia

Suurin osa Euroopan jenkkifutissarjoista on siirtynyt jo talviunilleen. Saksassa pelataan kuitenkin vasta välieräpelejä. Dresden Monarchsissa finaalipaikkaa tavoittelee Martti Välimaa.

Saksan 16 joukkueen GFL-sarjan semifinaalipeleihin ovat selviytyneet lauantaina toisensa kohtaavat Berlin Adler ja Schwäbisch Hall Unicorns, sekä sunnuntaina pelaavat Kiel Baltic Hurricanes ja Dresden Monarchs. Martti Välimaan Monarchs voitti runkosarjassa pelaamistaan 14 ottelusta kymmenen ja onnistui neljännesvälieräkierroksella kukistamaan vastustajansa Rhein-Neckar Banditsin vierasottelussa lukemin 19-31. Dresdeniläiset ovat yltäneet 2000-luvulla kaksi kertaa aiemmin GFL:n välieräpeleihin, mutta finaalipaikka on joukkueelta yhä saavuttamatta.

Kesällä Dresden Monarchs pelasi Gridironinkin raportoiman  näytösottelun Japanin mestaria Obic Seagulsia vastaan kärsien niukan tappion kotiyleisönsä edessä 17-29. Ottelun jälkilöylyissä Gridironin ja 2minuutin varoituksen Kari Ketonen ehti kyselemään Välimaalta tunnelmia Saksan liigasta:

Terve Masa, miten päädyit täksi kaudeksi sinne Saksaan ja Dresdeniin? Vaikuttiko se edellinen kausi Sveitsissä, vai hankitko yhteydet sinne esim. Europlayers.comin kautta?

– Europlayersin kautta tosiaan otettiin suoraan yhteyttä ja kysyttiin kiinnostaisiko tulla tänne pelaamaan. Joukkueella oli jo ennestään tosi kova puolustuksen linja, mutta selkee ykköstekniikan Nosetackle uupui ja meikäläisestä löytyi sitten ilmeisesti se puuttuva palapelin pala. Edellinen kausi Sveitsissä auttoi siinä mielessä, että sain sieltä hyvät referenssit.

Martti Välimaa pelasi toissa keväänä (2011) Sveitsissä toisen karjalaiskasvatin, Teemu Pietiäisen kanssa. Kari pyysi kesällä Välimaata vertailemaan kolmen maan sarjoja joissa hän on tähän mennessä pelannut (Suomi, Sveitsi, Saksa):

– Sveitsin hyvinvointitaso näkyy yleensä joukkueiden ulkomaalaispelaajien määrässä. Siellä on muutama tosi kova joukkue, mm. Calanda Broncos. Mutta puitteet ovat siellä vielä aika lapsenkengissä verrattuna tänne. Suomessa oma pelaajakanta on taitavampaa ja fyysisempää (Kuin Sveitsissä siis).

– Saksa on sitten ihan eri tarina kuin kumpikaan edellisistä. Rostereissa on syvyyttä, puitteet ovat todella ammattimaiset. Treenit vedetään täysillä ja aina on porukkaa yllin kyllin treeneissä. Mainittakoon vaikka, että puolustuksen linjamiehiä meillä on Monarcherissa 9 kappaletta ja hyökkäyksen linjamiehiäkin meillä on runsas 10 kpl käytännössä joka treenissä.

Nyt maailmanmatkaaja on ehtinyt uuteen maahan ja sarjaan, jossa pelataan lokakuun puoleen väliin saakka tiukasti mitaleista. Ennen ratkaisupelejään Saksassa Gridiron pääsi uudemman kerran kyselemään Martin kuulumisia sanavalmiilta linjamieheltä:

Dresden Monarchs pelaa viikonloppuna GFL:n välierissä Kiel Baltic Hurricanesia vastaan paikasta Saksan finaaliin. Mitkä ovat ottelun ennakkoasetelmat ja miten olette kohtaamiseen valmistautuneet ?

“Lähetään pelaamaan vaan itäsaksalaista fyysistä palloa”

– Ennakkoasetelmat on siitä mielenkiintoset että Kiel on ollut vahva koko runkosarjan, mutta me ollaan parannettu taas kokoajan pleijareita kohden tultaessa, viimesistä 10 pelistä on saldona 9 voittoa, mm Berlin Adlereista.

– Runkosarjassa tosiaan pelattiin Kieliä vastaan molemmat pelit alkukaudesta ja meidän puolikuntoisella joukkueella kuitenkin hävittiin niukasti molemmat matsit. Lähetään pelaamaan vaan Itäsaksalaista fyysistä palloa mikä on meidän vahvuus.

Jos palataan vielä hetkeksi kesään ja japanilaisten kohtaamiseen. Mitä sinulle jäi päällimmäisenä mieleen Seagulls-ottelusta ? Tapahtuma sai melkoisesti huomiota ja se jopa televisioitiin Eurosport-kanavalla.

– Päällimmäisenä tosta ottelusta jäi mieleen varmaan itse tapahtuma, ottelua mainostettiin rankasti edelliset 2vk telkkarissa ja radiossa, käytiin myös tekemässä PR-keikkoja koululla missä opetettiin skideille vähän alkeita ja sit kirjoteltiin nimmareita. Pelissä oli likimiten lähemmäs 8 000 katsojaa ja meininki ja möly sen mukanen.

– Meillä oli ihan hyvät mahikset voittaakin se peli mutta, loppuminuuteilla hyökkäyksen turnoverit sitten vähän vaikutti siihen että hävittiin. Japanilaiset pelas tosi kurinalaista, konservatiivista palloa, eli eivät tehneet paljon virheitä, mutta fyysisyydessä ne ehkä jonkun verran hävis.

Talvi menee varmaan Itäsuomessa reenaillen ja mahdollisesti junioreita opastaen lajin saloihin

Nyt kausi alkaa kuitenkin olla kahta ottelua vaille paketissa. Oletko ehtinyt miettiä suunnitelmaa seuraavasta kaudesta? Ovatko suomalaiset joukkueet mahdollisesti olleet sinuun yhteydessä?

– Onhan tuota muutama seura alustavasti kyselly, mutta en oo nyt osannu sanoa juuta enkä jaata. Täältäkin kyseltiin johko tulisin ens vuonna takasi, mutta kaikki on kyllä ihan auki vielä. Onhan se kivaa että vielä kysellään, haha. Talvi menee varmaan Itäsuomessa reenaillen ja mahdollisesti junioreita opastaen lajin saloihin.

Oma sivu wikipediassa

Martti “The Bull” Välimaata voidaan pitää eräänlaisena edelläkävijänä oman uransa tee-se-itse rakentamisessa kansainvälisillä markkinoilla. Europlayers-profiilin ohella Martista löytyy oma sivu Wikipediassa. Hän taitaakin olla yksi niitä harvoja suomalaisia jenkkifutaajia jotka ovat menneet itsensä markkinoinnissa näinkin pitkälle.

Kari Ketosen haastattelun yhteydessä kävi ilmi, että hän on sivun aikanaan sinne kaverin kanssa yhdessä perustanut, muttei itse ole sitä päivittänyt enää pitkän aikaan. Maininta tämän vuoden pelipaikasta Monarchsissa löytyy kuitenkin sivun tekstistä, joka nopealla vilkaisulla vaikuttaa mielestäni hyvinkin ajantasaiselta. Vaikka oma sivu wikipediassa on varmasti joidenkin mielestä turhaa pullistelua, niin tälläisillä tempuilla jenkkifutis voi jopa joskus vähän saada lisää näkyvyyttä eri yhteyksissä. Lisää vaan näitä tarjolle…

GFL:n välieräottelu Kiel Baltic Hurricanes vs. Dresden Monarchs pelataan Hurricanesin kotikentällä sunnuntaina 30. syyskuuta klo 15.00 paikallista aikaa. Välieräpelien streamauksesta ei ole vielä informaatiota, mutta todennäköisesti ottelu on seurattavissa suorana myös Suomesta käsin.

Tutustu myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *