Elämää Rautamaljan jälkeen

Tuomo Tomperi 21.9.2012 12:07 Ei kommentteja

(10-0)

31

(9-1)

17
1 2  
9 22 31
7 10 17

15.09.2012 klo 14:00 Hyvinkää

Hyvinkää Falcons päihitti Tampere Saintsin viime lauantaina Rautamaljassa 2012 jännittävien vaiheiden jälkeen. Mitä nyt, Falcons ja Saints?

Kuten aiemmin jo useissa lähteissä uutisoitiin, tämän vuoden II-divisioonan mestaruusottelu Rautamalja päättyi Hyvinkää Falconsin 31-17 -voittoon. Koko kauden voitosta voittoon purjehtinyt hyvinkääläisryhmä oli tappiolla vielä viimeisellä neljänneksellä, mutta onnistui erinomaisen lopun ansiosta kääntämään ottelun nimiinsä. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella tappiolla ollut Falcons ei antanut tilanteen hämätä, vaan jaksoi taistella ottelun loppuun saakka. Joukkueen päävalmentaja Olli Hautala oli erityisen tyytyväinen joukkueen asenteeseen ratkaisuhetkillä.

– Kovaa ja erikoisen hienoa asennetta osoitti se, että joukkue ei missään vaiheessa osoittanut merkkejä siitä, että tappiotilanne olisi maailmanloppu, Hautala myhäilee.

– Joukkueen henki ja teot osoittivat, että tämä peli ei ole pelattu ennen kuin viimeinen vihellys on vihelletty. Joukkue tiesi mihin se pystyy, kunhan Falcons-kone saadaan käyntiin. Näin kävikin.

Tappiottomana otteluun astellut Tampere Saints pelasi tappiosta huolimatta myös erinomaisen kauden. Päävalmentaja Teemu Majander oli toki pettynyt loppuratkaisuun.

– Tappio oli todella kitkerä. Pelin alku oli hankala, mutta toisen puoliajan kavennusmaalin jälkeen nousimme niskan päälle. Lopun kuusi minuuttia olivatkin sitten kauden huonoimmat. Likipitäen kaikki isot virheet, jotka olimme pystyneet aiemmin välttämään, tehtiin tuon puolen neljänneksen aikana, Majander harmitteli ottelun jälkeen.

Päävalmentajan mukaan lopun virheet olivat pitkälti mentaalitasolla. Koko kauden hyvällä itseluottamuksella pelannut Saints sortui näin kalkkiviivoilla vahvaa hyvinkääläisjoukkuetta vastaan.

– Hyvinkäälle silti iso hatunnosto, kaveri löysi lopussa ison vaihteen ja rankaisi säälimättä. Kyky haistaa heikkoudet ja iskeä niihin on yksi mestarijoukkueen merkeistä.

Kokonaisuutena Majander piti Saintsin kautta erittäin onnistuneena. Loppunäytöksestä huolimatta joukkue ansaitsee päävalmentajan mukaan silti kiitettävän arvosanan.

Hyvinkää Falconsin koostamalta Highlights-videolta voi seurata ottelun huippuhetkiä kotijoukkueen silmin. Vaikka video antaakin hieman yksipuolisen kuvan ottelusta, pelasi varsinkin Falcons-puolustus vahvasti läpi ottelun. Jyri Kontiaisen johtama yksikkö päästi tamperelaiset iskemään muutaman kerran, mutta piti vieraansa kokonaisuutena kurissa. Falcons oli tutustunut Saintsin pelitapaan ennalta ja pystyikin pienin pelipaikkamuutoksin käymään tehokkaasti kiinni vieraidensa vahvuuksiin. Kahteen suuntaan raataneen Vili Vuorisen loukkaantuminen heikensi Falcons-puolustusta, mutta joukkue pysyi silti iskuetäisyydellä tappioasemasta huolimatta.

Vuorisen lisäksi myös keskuhyökkääjä Pauli Sekki loukkaantui ottelun lopussa. Päävalmentaja Hautala kehui molempien pelaajien panosta tämän vuoden joukkueelle.

– Nämä kyseiset loukkaantuneet pelaajat ovat olleet tällä kaudella todella tärkeitä omilla pelipaikoillaan. Vili Vuorinen on osoittanut suurta sitoutumista joukkueeseen käyden lähes kaikissa harjoituksissa kauden aikana, opettamalla muita linjamiehiä joka käänteessä sekä pelaamalla aina niillä pelipaikoilla, johon valmennus on käskenyt.

– Pauli Sekki on ensimmäisen vuoden pelaajana kehittynyt järkyttävän paljon osoittaen periksiantamattomuudellaan joukkueelle sen, mistä jenkkifudiksesssa on kyse. Pauli oli saanut jo aikaisemmin vammoja vasempaan olkapäähän ja käteen ja oli vahvasti teipattuna pelissä. Valmennuksen toimesta hän ei ollut aloittavana RB:nä pelissä, mutta kävi useita yrityksiä kentällä lepuuttamassa Antti Miettistä ja Jon Hämäläistä.

– Molempien vammat ovat vakavia, pelaajat ovat olleet lääkärin hoidossa. Pauli oli leikattu samaisena lauantaina sääreen kohdistuneen vamman vuoksi. Nyt hän on päässyt kotiin ja suuri urakka parantumisen ja kuntouttamisen saralla alkaa.

Falcons kohti uusia haasteita?

Hyvinkää Falcons oli koko runkosarjan voimakkaasti edellä kilpakumppaneitaan. Voitot Vikingsista ja Saintsista todistivat viimeistään sen, että Falcons oli tämän kauden sarjan paras joukkue. Seuran puheenjohtaja Janne Halla-aho ei ollut kuitenkaan valmis myöntämään, että Falcons olisi pelannut täysin väärässä sarjassa.

– Falcons ei ollut sarjan ainoa kertaluokkaa muita parempi joukkue. Kyllä Steelers, Saints ja Vikings olivat samassa luokassa. Kuten aiemmin mainitsin, välierän ja loppuottelun tulos ei kerro kaikkea. Finaali oli kyllä huikea taistelu pokaalista, 6 minuuttia ennen loppua tilanne oli vielä 9-17 Saintsille, Halla-aho kertoo.

Vaikka sarjan voittajalle ei tarjoudukaan täysin automaattinen paikka seuraavan kauden I-divisioonaan, Falconsilla on hyvät edellytykset nousuun.

– Falconsilla on vielä mahdollisuudet avoinna, ja tulemme kokoontumaan yhdistyksen hallituksen kanssa ja päättämään sarjapaikan hekemisesta ennen määraikaa, joka on I-divisioonaan 1.10. Keräämme tällä hetkellä palautetta pelaajilta ja valmentajilta jotta saamme muodostettua kokonaiskuvan siitä, mitä meillä on käytettävissämme. Kaikki urheilua harrastavat ymmärtävät varmasti sen, että viime kauden kaltainen runkosarja turhauttaa sekä häviävää että myös voittavaa osapuolta, ja se ei varmasti ole kenenkään kehittymisen kannalta paras mahdollinen vaihtoehto, puheenjohtaja Halla-aho täsmentää.

Päävalmentaja Hautala ei halunnut suoraan kommentoida tulevan kauden sarjatasosta. Hänelle tärkeintä on yksinkertaisesti joukkueen ja sen pelaajien kehittyminen korkeammalle tasolle. Kävi sarjatason kanssa lopulta miten vain, Hyvinkäällä halutaan selvästi käydä asiat rauhassa läpi ilman turhaa hätäilyä.

Saints onnistui – tappiosta huolimatta

Vaikka kausi päättyikin Tampere Saintsin kannalta pettymykseen, ei kulunutta kautta kokonaisuutena voi hävetä. Saints on viime kauden jälkeen palannut jälleen uskottavasti II-divisioonan huipulle. Saintsin kehittynyt taustaorganisaatio ja valmennus on koulinut tällä kaudella paljon uusia pelimiehiä joukkueen käyttöön. Päävalmentaja Majander olikin tyytyväinen pelaajien henkilökohtaisen taidon parantumisesta kautta linjan. Joukkueen puolustus oli tällä kaudella mestaruustason yksikkö, vaikka viimeinen kruunu jäikin puuttumaan.

– Vaikka hyökkäys ei puolustuksen tasolle yltänytkään, pystyimme rakentamaan koneen, joka sai pisteitä aikaiseksi, Majander toteaa.

– Jarkko Parikka pelinrakentajana ei ehkä joidenkin mielestä väläytellyt, mutta Jarkon panos joukkueelle on paljon tilastoja suurempi asia – kuten pelinrakentajalla kuuluukin olla. Junioreiden esiinmarssista on jo monta kertaa puhuttu, mutta kyllä lahjakkaiden nuorten panos joukkueessa oli merkittävä.

Vaikka Saints ei sarjaa tällä kaudella voittanutkaan, saattaa sillekin tarjoutua mahdollisuus harkita sarjatason vaihtoa tämän kauden päätteeksi. Tulisiko Saintsin harkita I-divisioonaa, mikäli mahdollisuutta tarjottaisiin? Päävalmentaja Majanderin puheesta selvisi, että asiaa on Tampereella ajateltu.

– Tämä on asia, joka kuumottaa monien ulkopuolistenkin mieliä. Mielestäni pelasimme hyvällä tasolla, mutta sarjojen välisiä tasoeroja ei voida suoraan verrata. Pelillisesti pitää aina pyrkiä hankkimaan haasteita, sillä vain ne kehittävät joukkuetta. Päätös sarjatasosta ei kuitenkaan ole pelkästään pelillinen. Siihen liittyy monia muitakin seikkoja, eikä sitä siksi voida arvioida vain sen kautta.

Kuluneen kauden yleisölle ja tukijoille Saintsin Majander halusi lähettää erityiskiitokset.

– Pyynikillä oli hienoa pelata ja oli ilo esittää voittavaa peliä kotiyleisölle! Erityiskiitos myös Gridironin väelle, jonka kutsuun jenkkifutiksen ilosanoman levittämisestä vastaamme mielellämme jatkossakin! Ja lopuksi niille, joille pelkkä katsominen ei riitä: ovet harjoituksiimme ovat aina avoinna!

Falconsin nousu mestaruuteen

Kokonaisuutena kulunut kausi oli Hyvinkää Falconsille luonnollisesti suuri menestys. Osattiinko seurajohdossa odottaa tällaista menestystä tälle vuodelle? Täyttyivätkö joukkueelle ja pelaajille asetetut kehitystavoitteet täysimääräisinä?

– Toki edustusjoukkueen menestystä osattiin odottaa edelliseen kauteen ja talven treenimäärään perustuen, puheenjohtaja Halla-aho kertoo.

– Meillä oli koko ajan vahva rosteri ja kova tekemisen meininki sekä kunnianhimo porukassa, joka varmasti lähti kauteen tavoitteenaan pelkästään Rautamaljan voitto. Se minkälaiset voimasuhteet eri lohkojen joukkueiden välillä ovat, oli tietenkin arvoitus aina välieriin asti.

Halla-aho nostaa hattua erityisesti joukkueen pudotuspelivastustajille.

– Kauden kaksi viimeistä ottelua olivatkin kunnon fudista, ja siitä ollaan tyytyväisiä että nekin hoidettiin kotiin. Vikings ja Saints olivat kovia joukkueita, ja niille täytyy antaa ehdottomasti enemmän arvoa kuin miltä lopputulos otteluissa näytti. Se että Falconsin nuori ja kohtuullisen kokematon porukka pystyi pitämään hermot kurissa ihan kauden viimeisille minuuteille asti, oli osoitus siitä miten kehityskelpoinen joukkue Hyvinkäällä on.

Päävalmentaja Hautala kehui joukkueen asennetta läpi kesän, mutta harmitteli sarjan pitkää kestoa.

– Kesä ja kausi oli todella pitkä, melkein neljä kuukautta. Sarjassa oli liikaa väliviikkoja ja toivonkin sarjasysteemiin sellaisen muutoksen, että väliviikkoja tulisi maksimissaan kaksi, jolloin kausi olis huomattavasti lyhyempi. Aloitimme tähän kauteen valmistaumisen viime vuoden lokakuussa ja viimeiseen pelin jälkeen olisi saldona 175 yhteisharjoitusta ja yksitoista peliä. Aikamoiset harjoitusmäärät täällä harrastesarjassa!

Suurimpana onnistumisena päävalmentaja piti sekä yksittäisten pelaajien että joukkueen kasvua korkealle tasolle. Lisäksi muutamille jo muutamia vuosia pelanneille pelimiehille – kuten Ville Josefssonille ja Jon Hämäläiselle – löytyi uudet, mielekkäät pelipaikat. Kehitys uudessa tehtävässä olikin erinomaista.

Puheenjohtaja Halla-ahon näkökulmasta kausi oli onnistuminen, mutta kehitettävää silti on. Edustusjoukkue on kuitenkin vain yksi osa seuratoimintaa.

– Kaikki kehitystavoitteet eivät suinkaan ole täyttyneet, ja siitä syystä junioritoiminnan vahva laajentaminen on jo alkanut heti tällä viikolla. Meillä on tavoitteet korkealla oman junioritoiminnan suhteen. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta ja ammattitaidolla ohjattua liikuntaa alueen nuorisolle. Jenkkifudis ei ole ollut keski-uudellamaalla riittävästi läsnä viime vuosina, ja näen että meillä on erinomainen tilaisuus iskeä tuohon saumaan, Halla-aho arvioi.

Falcons on käynnistämässä myös naisten joukkuetoimintaa tulevalle vuodelle. Torstaiseen tutustumispäivään osallistui yli 30 naista. Seurajohdossa on nähty hiljaista kysyntää Hyvinkäällä jo jonkin aikaa. Joukkueen toiminta lähti varsinaisesti liikkeelle, kun muutama edustusjoukkueen pelaaja oli pitämässä luentoa urheilusta ja opiskelusta ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

– Naisten jenkkifudis on ollut kovassa kasvussa, ja ensi vuonna pidettävät naisten MM -kisat Suomessa tuovat sille todella paljon lisää näkyvyyttä, Janne Halla-aho kommentoi.

Hyvinkäällä on yllättävän paljon Falcons -kulttuuria ”Glory Days”-ajoilta.

Falconsin nousu vain muutamassa vuodessa II-divisioonan kärkeen juontaa juurensa hyvinkääläisestä jenkkifutiskulttuurista. Kaupungissa on yllättävän paljon Falcons -kulttuuria ”Glory Days”-ajoilta jäljellä. Sitä kautta seura on saanut kasaan hienon valmennusryhmän ja paljon taustatukea kaupungilta. Kun valmennus- ja taustaorganisaatiot on saatu kuntoon, joukkueelle on tullut muutamia todella kokeneita vahvistuksia, jotka ovat taas omalta osaltaan houkutelleet uusia pelaajia ja auttaneet heitä kehittymään lajissa paremmiksi. Tästä kaikesta on muodostunut kahdessa vuodessa todella hieno kokonaisuus, ja ennen kaikkea porukka, joka pelaa joukkueena.

– Meillä käy aika mukavasti myös katsojia peleissä. Falcons tosiaan tunnetaan kaupungissa jo ennestään, nyt toki vieläkin paremmin. Meillä on ollut alusta alkaen strategiana maltillinen kasvu. Se on taitolaji, ja vaatii malttia jotta pidemmän aikavälin tavoite pysyy kirkkaana ja sitä ei unohdeta liian kovassa kasvukiireessä, puheenjohtaja Halla-aho kiteyttää.

Gridiron.fi onnittelee Hyvinkää Falconsia Rautamaljan voitosta 2012!

Katso myös

Kommentoi