Falcons ja Saints Rautamaljassa

Tuomo Tomperi 14.9.2012 9:53 13 kommenttia

(9-0)

(9-0)

15.09.2012 klo 14:00 Hyvinkää

II-divisioonan loppuottelussa kohtaa tänä vuonna kaksi tappiotonta joukkuetta. Kumman voittokulku kestää loppuun saakka?

Vaikka molempien menestys tällä kaudella onkin vastannut toistaan, lauantain ottelun kilpakumppanit ovat saapuneet tähän pisteeseen varsin erilaisin tavoin. Hyvinkää Falconsin historia ulottuu aina 80-luvulle saakka, mutta nykymuodossaan seura on toiminut vasta parin vuoden ajan. Hyvinkäällä on tehty määrätietoista työtä seuran taustaorganisaation ja pelillisen tason nostamiseksi II-divisioonan kärkeen. Jo viime kaudella välieriin selvinnyt Falcons on nostanut tälle kaudelle tasoaan vielä selkeästi.

Perinteisten tamperelaisjoukkueiden jälkeen jenkkifutiskartalle noussut Tampere Saints on toiminut vuodesta 1998. Historiansa aikana pääosin ykkösdivisioonaa tahkonnut seura teki todellisen yllätyksen ja kukisti liki voittamattomana pidetyn Pori Bearsin divisioonan mestaruusottelussa kauden 2007 päätteeksi. Saintsin kolmivuotisesta liigataipaleesta ei jäänyt liiemmälti jälkipolville kerrottavaa – saavuttihan joukkue tänä aikana vain kaksi voittoa.

Jos joukkueiden historiankirjoista löytyy eroavaisuuksia, nykypäivän Falcons ja Saints muistuttavat kuitenkin monin tavoin toisiaan. Molemmat ovat nousseet sarjan kärkeen samankaltaisin eväin. Sekä Hyvinkäällä että Tampereella on panostettu voimakkaasti valmennukseen ja taustavoimiin menestyksen seuratessa perässä. Resepti kuulostaa yksinkertaiselta, mutta vaatii paljon työtä. Falconsin päävalmentaja Olli Hautala ja Saintsin Teemu Majander ovat pitkin kautta kiitelleet joukkueidensa hyvin hitsautunutta yhteispeliä. Nähty menestys ei ole mahdollista ilman laadukasta taustatukea.

Pyhimykset nousussa

Finaalijoukkueista Saints on noussut tällä kaudella ryminällä sarjan kärkeen viime kauden kolmen voiton jälkeen. Viimeistään voitto Steelersista osoitti, että joukkue on otettava erittäin vakavasti. Millaisen tien joukkue on kulkenut kauden alusta tähän päivään?

– Kauden alku on aina jonkinlaista katselua kun valtasuhteet hakevat paikkojaan, päävalmentaja Majander kertoi.

– Alun jälkeen itseluottamus omaan toimintaan on kasvanut ottelu ottelulta, ja se on auttanut meitä tiukoissa paikoissa. Aina ei peli ole varsinkaan hyökkäyksessä kulkenut odotetusti, mutta aina olemme löytäneet tavan voittaa pelejä. Usko omiin kykyihin siivittää meitä myös finaalissa.

Vaasa Vikingsin lukemin 39-7 välieräottelussa kukistanut Falcons lähtee otteluun suosikin viitta selässään, mutta Saints tulee antamaan kovan vastuksen. Tamperelaisjoukkueen pelin sielu – linjapeli – on ottelun alla mallillaan. Päävalmentaja Majander vakuutaa, että joukkueen linjatilanne on ottelun alla niin hyvä, kuin se tässä vaiheessa kautta voi olla. Saints on selvinnyt kesästä melko ehjin nahoin.

Vaahteravuosien päätyttyä Saintsin pelaajarunko koki kaudeksi 2011 voimakkaita muutoksia. Toistakymmentä pelaajaa jäi pois joukkueesta II-divisioonaan putoamisen jälkimainingeissa. Kaudella 2011 Lappeenrannan Rajaritarit aina Vaahteraliigan välieriin auttaneet Matti Airaksinen ja Topias Räty ovat omalta osaltaan nostaneet Saintsin pelin tasoa kohti sarjan kärkeä. Saintsin Majander kiittelee paluumuuttajien panosta, mutta nostaa esille myös muita tekijöitä menestykseen.

– Airaksinen, Topias Räty, Jarkko Parikka ja kumppanit ovat tuoneet ennestään lupaavaan materiaaliin lisää kiritystä. Vahvistuksemme ovat nuoria mutta silti kokeneita pelimiehiä. Nuoruuden into ja kokemuksen tuoma rintaääni ovat loistava kombinaatio. Onhan muutos viime kauteen ollut iso, mutta viime vuoden kokematonkin joukkue kykeni kolmeen voittoon. Siihen ja viime vuonna aloittaneiden potentiaaliin nähden kehitys on ollut odotetunsuuntaista vaikkakin kovaa, Majander kommentoi.

– Meillä on parhaimmillaan ollut kuusi valmentajaa staffissa. Isolla staffilla treenit pysyvät laadukkaina, ja silmäpareja löytyy tarpeeksi virheiden huomaamiseen. Puolustuksessa Matti ja Mikko Airaksisen sekä Ilkka Minkkisen komennossa pelaajien perustekniikat ovat tulleet lujaa eteenpäin, ja kesän edetessä pelitietämystä on hiljalleen kasvatettu. Hyökkäyksessä Janne Eskolan kädenjälki näkyy taitopelipaikoilla, ja jo yliopistokentille lähtenyt Hannes Mattila iskosti hyökkäyksen linjaan asenteen, jota aloituslinjassa pelaaminen vaatii.

Saintsissa tehdään myös kovaa työtä seuran tulevaisuuden rakentamiseksi. Päävalmentaja Majander osoittaa Saintsin C-juniorien divarivoittoa ja alle 17-vuotiaiden maajoukkuerinkiä todisteena joukkeen potentiaalista. Saintsista valittiin C-juniorien Pajulahden jatkoleirille peräti 11 pelaajaa.

– Monet ovat junnupelien lisäksi saaneet peliaikaa myös miehissä ja alkaneet potkia miehiä eteenpäin!

Falcons vastaan Saints

Molempien joukkueiden puolustuspeli on tällä kaudella ollut ällistyttävän tehokasta. Kumpikaan joukkue ei ole kauden aikana päästänyt vastustajaa tekemään yhtä maalia enempää. Vähämaalista ottelusta silti tuskin on tulossa, sillä joukkeiden hyökkäykset pystyvät pisteidentekoon. Varsinkin Falcons on ollut kauden mittaan äärimmäisen vaarallinen hyökkäyksessään. Falconsin heittopeli on toiminut varsin mallikkaasti juoksuhyökkäyksen ohella.

Kenties kovatasoisemmassa lohkossa pelannut Saints on pelannut tasaisempia otteluita, mutta myös tamperelaiset ovat ajoittain laittaneet kunnon pistekarkelot pystyyn. Suurin kysymysmerkki Saintsin kohdalla lieneekin se, pystyykö joukkue luottamaan heittopeliinsä, mikäli Falcons pyrkii ottamaan juoksutilan vierailtaan pois. Kummallakaan joukkueella ei ole varaa laittaa palloa ilmaan vailla huolta huomisesta, sillä ottelu saattaa hyvinkin ratketa yhden pistesuorituksen erolla.

Saintsin Majander odottaa finaaliottelusta laadukasta ja monipuolista ottelua.

– Finaalipeli ja kotikenttä tuo varmasti Falconsille kunnon buustin. Pelillisesti odotettavissa on monipuolisia pelivalintoja kummallakin puolen palloa, joten hereillä täytyy olla heti alusta.

Ottelu pelataan Perttulan nurmikentällä lauantaina 15.9. klo 14 alkaen. Otteluun on vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu.

Lue myös

Kommentoi

 • Tähän väliin lienee soveliasta pahoitella sitä, että ottelua ei keretä raportoimaan toivottuun tapaan tänä viikonloppuna. Olen nimittäin valitettavasti menossa naimisiin! Asiaan palataan luonnollisesti alkuviikosta :)

 • Tuomo hyvä, lomamatka, sairastapaus tai hautajaiset olisivat hyväksyttäviä syitä. Häät, varsinkaan omat, eivät voi olla rakkaan harrastuksen esteenä.

 • Jos sen verran voi korjata uutista, niin Saintshan ei pudonnut II-divariin, vaan itse pudottautui omasta tahdostaan. Asioilla lienee pieni ero, varsinkin kun pudottautuminen tehtiin lajin (liigan) edun merkeissä ja omavaraisen toiminnan tehostamiseksi, jotta vältettäisiin liigajoukkueen kasaaminen noin 10:llä tuontipelaajalla, mallia Seinäjoki/Wolverines.

  Ehkä tätä tiputtautumismenetelmää voisi kokeilla joku muukin joukkue ja havaita sen toimivan. Ainakin joukkue hitsautuu yhteen muutaman onnistumisen yhteydessä. Yleisellä tasolla: jos joukkue ja/tai organisaatio ei ole “liigakelpoinen” niin suotta sitä väkisin hakata päätä seinään monta vuotta, vaan hakee alhaalta vauhtia uudistaen sekä joukkuetta, että organisaatiota.

 • Saimme tänään vahvistuksen ministeriöstä että kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tulee suorittamaan aloituspotkun Rautamaljaan.

 • Kuka jenkkifutiksenystävä järjestää omat häänsä finaaliviikonloppuna? Edes kakkosen finaaliviikonloppuna? Joku marssijärjestys asioihin! =)

  Onnentoivotukset Tomperille!

 • Tuomo saa hyvittää tämän törkeyden sit kauden jälkeen, hyvällä ja kattavalla yhteenvedolla koko II.div. kaudesta. Onnea tomperille ja toivon tampereen vievän maljan kotiinsa.

 • Ei ne häät mitään mut ku täs joutuu arpoon et pakkaako pelikassin vai pitääkö lähtee synnytysosastolle…

 • “Saints on selvinnyt kesästä melko ehjin nahoin.”

  Airaksisen panos näkyy ja Räty loistaa linjassa, mutta entäs se porin kasvatti? Kuusisto? Pelaako se edes finaalissa?

 • ade, sano naisellesi, että joku marssijärjestys näissäkin hommissa pitää olla! Ensin pelataan ja sitten pyöräytellään muksuja.

  Onnea sinne kanssa!

 • Väliaikatietoja kehiin viisaammat!

 • Sain viestin, 3. nelj menossa tilanne 9-10.

 • Saints raportti ja kuvia a´la Touchdown: http://tamperesaints.fi/uutiset.html?45

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *