Tunnelmia välieräottelun jälkeen

Tuomo Tomperi 11.9.2012 8:00 Ei kommentteja

(9-0)

21

(9-1)

07
1 2  
7 14 21
0 7 7

08.09.2012 klo 16:00 Tampere

Tampere Saints otti oikeutetusti paikkansa II-divisioonan finaalissa lauantaina. Kuopio Steelersin kausi oli tappiosta huolimatta menestys.

Toim. huom: Tampere Saintsin kotivoitosta on uutisoitu viikonlopun aikana useissa lähteissä. Gridiron.fi keskittyy tällä kertaa kertomaan ottelun jälkeisistä tunnelmista kuopiolaisvinkkelistä, Saints-näkökulman seuratessa perässä. Syy johtuu aikataulutuksesta – toimittajalla oli viikonloppuna polttarit :-) 

Koleassa säässä pelattu ottelu ei ollut ehtinyt vanhentua muutamaa minuuttia pitempään, kun Steelers-leiriin tuotiin jo lunta tupaan urakalla. Kokeneen pelinrakentaja Mikko Soinisen nilkka jäi toisen pelaajan alle ja turposi pelikelvottomaksi. Pelinrakentajan saappaisiin astellut vuonna 1995 syntynyt Jukka Pietikäinen teki parhaansa, mutta Steelers joutui lopulta nöyrtymään lukemin 21-7. Steelersin Soinisen mukaan lukemat lähinnä mairittelivat Steelersia.

– Numerot olisivat voineet olla suuremmatkin. Ei ottelun voittajasta jäänyt kahta sanaa, myös joukkueen taustalla vaikuttava Soininen myönsi.

– Pietikäiseltä ottelu oli äärimmäisen hyvä esitys. Meillä oli läpi ottelun vaikeuksia juoksupelin ja heittoblokkaamisen kanssa. Mies hoiti kuitenkin homman erittäin hyvin ja teki pelejä. Jukka on johtajatyyppi, jonka pää ei painunut ottelun aikana lainkaan.

Runsaasti läpi kauden ottelujen jälkipuolilla pelannut Pietikäinen ei joutunut otteluun kylmiltään, mutta Soinisen menetyksen myötä osa Steelersin iskukyvystä luonnollisesti katosi. Soininen ja Pietikäinen ovat erityyppisiä pelaajia, ja hyökkäyksen mukautuminen toisen pelinrakentajan vahvuuksiin ei tapahtunut kädenkäänteessä. Steelers-leirissä halutaan kuitenkin haudata puheet siitä, että joukkue olisi hävinnyt ottelun pelinrakentajan vuoksi.

– Teimme liikaa virheitä. Tampere hallitsi linjaa melko suvereenisti. Juoksupelit eivät edenneet, ja heittopeleissä pelinrakentajalla ei ollut aikaa. Puolustuksen puolella saimme pidettyä Saintsin kohtalaisen hyvin kurissa, mutta jos hyökkäys tekee seitsemän pistettä, ei siinä voi hirveästi voitosta haaveilla, Soininen totesi.

– Emme ehkä pystyneet tekemään parasta suoritusta lauantaina, mutta Saints oli kova. Heillä ei ollut heikkouksia – tai ainakaan me emme niitä löytäneet!

Välierätappiosta huolimatta Kuopiossa ei osata pitää mennyttä kautta pettymyksenä. Joukkueen tavoitteena oli luonnollisesti voittaa sarja, mutta suurin tavoite kaudella toteutui. Steelers sai tänä vuonna parannettua seuraorganisaatiotaan ja kehitettyä toimintaansa monella tapaa. Joukkue onnistui ajamaan uusia pelaajia sisään edustusjoukkueeseen ja luomaan laadukkaat harjoitusmahdollisuudet myös nuoremmille junioreille. Steelersin Soinisen mukaan koko seuran tasolla tapahtunut kasvojenkohotus oli ehdottomasti kauden onnistunein ja tärkein asia.

– Lähdettiin tottakai siitä, että pudotuspeleihin mennään. Ei voi kuitenkaan sanoa, että nyt tappion myötä maailma olisi kaatunut. Tiedostettiin, että meillä on joukkueessa avainpelipaikoilla niin nuoria jätkiä, että ei voi liikaa latoa odotuksia. Hyökkäyksen linjastakin suurin osa on suurin piirtein alaikäisiä, Soininen hymyili.

– Joukkueen sisällä täytyy olla realiteetit selvillä. Jos vertaa esimerkiksi divarin vuonna 2009 voittanutta joukkuetta tämän kauden joukkueeseen, hyvin merkittävä osa on vaihtunut. Viime vuoteenkin verrattuna tämän kauden Steelers oli hyvin erilainen.

Steelers olikin tällä kaudella mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja nuorta polvea. Kuopiossa ikäeroja ei nähty heikkoutena, vaan voimavarana. Nuoruuden into ja kokemus sopivassa suhteessa toimi todella hyvin pelaajien tullessa keskenään toimeen mainiosti. Joukkuehenki oli Soinisen mukaan parasta pitkään aikaan. Nuorelle joukkueelle oli äärimmäisen tärkeää, että mukana oli myös tilannetta rauhoittavia kokeneita pelimiehiä.

Mitä tulevaisuudessa?

Kauden lopusta on toki kulunut vasta muutama päivä, joten Steelersin tulevaa strategiaa on tässä vaiheessa hankala ruotia kovin tarkasti. On kuitenkin selvää, että seura tulee jatkossakin tukeutumaan tällä kaudella hyviksi havaittuihin arvoihin, joilla toimintaa rakennetaan juniori- ja taustalähtöisesti. Yksi syy Steelersin paluusta kakkoseen täksi kaudeksi oli juuri mahdollisuus kehittää rauhassa toimintaa ilman turhaa kiirettä. Kuopiossa on kuljettu menneinä vuosina toisenlaisiakin polkuja. Moni muistaa epäonnistuneen nousuyrityksen liigatasolle kauden 2009 päätteeksi. Myös Vaahteraliigassa 2000-luvun alkupuolella viihtynyt joukkue ei pelkää toteuttaa tavoitteitaan nyt verkkaisemmin.

Steelersin Soininen halusi nostaa menestyksen tekijöiksi seuran taustalla toimineet henkilöt, jotka antoivat pelaajille ja valmentajille mahdollisuuden keskittyä omaan tehtäväänsä esteettä. Seurassa tehdään jatkossakin nuorennusleikkausta.

– Meille on tärkeää, että joka tasolla on nuoria ja toiminta on laadukasta, Soininen kertoi.

– Sitä kauttahan seura pelaa ja elää. Viime kauden jälkeen todettiin, että kun pelimiehiä lähti pois, kapeaa rosteria oli syöty liikaa. Kaikki, jotka ovat olleet mukana pidempään tiedostavat jatkuvuuden tärkeyden. Ei mennä kädestä suuhun, vuosi kerrallaan.

Keskusteltaessa tulevaisuudesta Soininen piti tärkeänä, että tavoitteita ei välttämättä aseteta pelilliselle puolelle, ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Kuopiossa ymmärretään junioritoiminnan merkitys myös edustusjoukkueen toiminnalle. Kun junioritoiminta kukoistaa, edustusjoukkueen menestys tulee ikään kuin sivutuotteena.

Tällaisen kauden jälkeen on mukava lähteä jatkamaan, vaikka ei pelillistä kruunua tullutkaan.

– Meillä oli kuitenkin tänä vuonna äärimmäisen hieno kausi, monessa suhteessa parasta tekemistä pitkään aikaan. Valmennus ja taustat toimivat hyvin. Suurin kiitos tästä kuuluu Jukka-Tapio Keräselle ja Janne Haapaselle, jotka johtivat joukkuetta ja valmennusta erittäin hyvin. Tällaisen kauden jälkeen on mukava lähteä jatkamaan, vaikka ei pelillistä kruunua tullutkaan.

Koska nykypäivänä II-divisioonan mestaruus ei ole välttämättä vaatimus nousulle seuraavalle sarjatasolle, Kuopiossa ei liikaa murehdista menetettyä mahdollisuutta. Seuran sisällä tärkeimpänä ajatuksena on olla höntyilemättä liikaa. Kuopiossa rakennetaan ensin taustat rauhassa kuntoon, ja katsotaan edustusjoukkueen sarjatasoa ajan kanssa myöhemmin.

Lue myös

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *