Vaahteramaljassa taistelu Helsingistä

Tuomo Tomperi 20.8.2012 10:01 Yksi kommentti

(9-2)

21

(8-3)

41
1 2  
14 7 21
20 21 41

19.08.2012 klo 18:00 Seinäjoki

Helsinki Roosters löysi kolmannella yrittämällä lääkkeet Crocodilesin pysäyttämiseen ja matkaa Vaahteramaljaan.

Roostersin puolustuksen linjamies Lauri Vainio palautti kaksi Dominic Kegelin rähmäystä maaliin kolmannella neljänneksellä. Roosters-hyökkäys hoiti oman tehtävänsä Robert Johnsonin jakaessa palloa tehokkaasti Markus Lievoselle, Torsten Malmille ja Julius Majanderille. Vaikka Roosters oli ottelun alussa vaikeuksissa, joukkue kesti Crocodilesin rynnistyksen ja pystyi viime vuoden Wolverinesin tapaan neutralisoimaan Seinäjoen pelätyn option-hyökkäyksen. Hyvästä runkosarjasta huolimatta mestaruus karttaa Pohjanmaata jälleen kerran.

Runkosarjatappioista viisastuneen Roostersin voiton avaimet olivat sunnuntaina erinomaisessa puolustuspelissä. Roosters sai pidettyä äärimmäisen vaarallisen Dominic Kegelin omat juoksut liki täysin pimennossa. Option-hyökkäyksen yskiessä Crocodiles siirtyi ottelun edetessä yhä enemmän ja enemmän heittopeliin – kohtalokkain seurauksin. Jaren Wilcoxin johtama Roosters-linja sai Kegelille runsaasti painetta, jonka seurauksena pelinrakentajalta riistettiin puikula kaksi kertaa varsin väkivaltaisesti. Roostersin Vainio oli kärppänä paikalla molemmilla kerroilla toimittaen pelivälineen aina Crocodiles-maaliin saakka.

Crocodiles siirtyi ottelussa johtoon Ilkka Laitisen maalilla avausneljänneksellä. Yksinkertainen bubble-screen tuotti tulosta Corey Sonnierin blokatessa taidokkaasti Laitiselle tilaa. Roosters sai ajoittain peliään kulkemaan, mutta laitahyökkääjien pudotukset ja Crocodiles-puolustuksen paine pitivät punanutut pitkään pois tulostaululta. Ensimmäisellä neljänneksellä Roosters-hyökkäyksellä tuntui usein loppuvan aika ja tila joukkueen lähestyttyä Crocodiles-maalia.

Toisen neljänneksen alkajaisiksi Roosters rikkoi vihdoin kuparisen Henri Jussilan maalatessa heittopelistä. Option-pelin toimintaan turhautunut Crocodiles siirtyi jo avausneljänneksen jälkeen yhä vahvemmin heittopeliin, joka tuottikin alkuun hyviä tuloksia. Vaikka Roostersin kurinalainen puolustuspeli ja jatkuva paine tuottivatkin tulosta, Dominic Kegelin ja Chris Holmeslyn yhteispeli toimi kuitenkin läpi ottelun kohtuullisen hyvin. Crocodilesin siirryttyä 14-7 -johtoon toisella neljänneksellä tilanne näytti kotijoukkueen kannalta vielä hyvältä.

Roosters sai kuitenkin hyökkäyspelinsä kulkemaan vielä ennen taukovihellystä. Markus Lievosen ja Stephen Peytonin maaleilla vierasjoukkue siirtyi 14-20 -johtoon aivan puoliajan loppuhetkillä.

Kokonaisuutena Roosters-laitureiden suoritus oli sunnuntaina kaksijakoinen.

Roostersin kokenut laitahyökkääjä Majander ei lauantaina ollut lainkaan parhaimmillaan, mutta keräsi kuitenkin itsensä myös epäonnistumisten jälkeen. Roostersin jahdatessa tasoitusta Majander antoi ensin pitkän heiton pompata kasvosuojuksestaan, mutta jo seuraavalla yrityksellä sama mies taisteli itsensä vapaaksi ja liikutti joukkuetta mukavasti eteenpäin. Yksinomaan Majanderille saattoi laskea viisi pudotettua, normaalisti täysin kiinniotettavaa palloa. Muilla laitureilla pallot pysyivät paremmin hallussa, mutta kokonaisuutena Roosters-laitureiden suoritus oli sunnuntaina kaksijakoinen. Ajoittain joukkueen laitahyökkääjät pystyivät äärimmäisen tarkkoihin suorituksiin, mutta jo heti perään saattoi helpompikin pallo kirvota kämmenistä. Vaahteramaljassa vastaaviin virheisiin tuskin on varaa. Roostersin laitahyökkääjien toiminta on ollut koko kauden niin laadukasta, että ajoittainen pallojen pomputtelu todella pisti silmään.

Toisen puoliajan alussa nähtiin URHOtv:n selostajien läpi viikonlopun peräänkuuluttama ”shokkipeli”, jossa Roostersin puolustuksen linjamies Wilcox pääsi karkaamaan täysin vartijaltaan pelinrakentaja Kegelin selkäpuolelta. Voimakas isku kirvoitti pallon pelimiehen hyppysistä suoraan Lauri Vainiolle, jonka nopeus riitti palauttamaan pallon aina Crocodiles-päätyyn saakka. Crocodilesille tarjoutui tilaisuus palata vielä peliin Chris Holmeslyn kiinnioton tuodessa joukkueen Roostersin maalin porteille. Pekka Rantalan syötönkatko Roni Salosen avustamana päätti kuitenkin isäntien maalintekoaikeet.

Seuraavalla Crocodiles-hyökkäysvuorolla nähtiinkin sitten Lauri Vainio Show:n toinen osa, kun pelimies oli jälleen oikeassa paikassa juuri oikeaan aikaan. Crocodiles pyrki vielä epätoivoisesti vastaamaan, mutta Corey Sonnierin touchdown viimeisellä neljänneksellä oli lopulta laiha lohtu. Roosters pystyi pitämään palloa tehokkaasti, päättäen hyökkäysvuoron lopulta Stephen Peytonin illan toiseen osumaan.

Kuitenkaan myytti Wolverinesin voittamattomuudesta ei Roostersia finaaliottelussa tule rassaamaan.

Paikka Vaahteramaljassa jatkaa Roostersin uskomatonta nousua viime kauden pohjakosketuksen jälkeen. Harva ehkä enää muistaa, mutta viime kaudella pitkälti samoista pelaajista koostuva nippu oli yksi liigan kehnoimpia. Helsingissä jouduttiin jännittämään pitkään jopa sarjapaikan puolesta. On vaikea uskoa, että joukkue on voinut yhdessä vuodessa päästä näin pitkälle. Vaahteramaljassa joukkue kohtaa runkosarjan ykkösen, Helsinki Wolverinesin. Ennakkosuosikkina Roosters otteluun tuskin lähtee upeasta 51-42 -runkosarjavoitosta huolimatta. On muistettava, että Wolverines on kuitenkin tuon ottelun jälkeen saanut pelaajia takaisin sairastuvalta, eikä varmasti päästä nuorta Roosters-joukkuetta helpolla. Kuitenkaan myytti Wolverinesin voittamattomuudesta ei Roostersia finaaliottelussa tule rassaamaan.

Crocodilesin hyökkäyspelin tyrehtyminen ratkaisuvaiheessa viime kauden tapaan herättänee tällä kertaa viime vuottakin enemmän kysymyksiä. Viime kaudesta viisastuneena Crocodiles pyrki rakentamaan joukkuettaan tänä vuonna siten, että tarvittaessa palloa pystyttäisiin myös heittämään. On toki totta, että joukkueen kaksi parasta kotimaista keskushyökkääjää – Veikka Lehtonen ja Ville Järviö – eivät pystyneet välierässä pelaamaan. Mutta hylkäsikö joukkue silti juoksupelin liian helposti? Dominic Kegelin johtaman Crocodiles-hyökkäyksen arsenaalista ei tuntunut löytyvän lyhyitä, kontrolloivia heittopelejä lainkaan. Joukkue eteni hyvin katkonaisesti, eikä vääjäämättä Roosters-maalia kohti vyöryvistä hyökkäysvuoroista ollut tietoakaan. Pelkästään pitkillä heitoilla etenevä hyökkäyspeli ei sunnuntaina riittänyt Roostersia vastaan. Roosters paransi puolustuspeliään runkosarjaotteluista oleellisesti, ja riisui Crocodilesin joukkueen vaarallisimmista aseista erinomaisesti.

Helsinki Roosters saa Vaahteramalja XXXIII:ssa vastaansa Helsinki Wolverinesin. Ottelu pelataan ensi lauantaina Sonera Stadiumilla.

Kommentoi

  • ”Mutta hylkäsikö joukkue silti juoksupelin liian helposti? Dominic Kegelin johtaman Crocodiles-hyökkäyksen arsenaalista ei tuntunut löytyvän lyhyitä, kontrolloivia heittopelejä lainkaan”

    Siltä näytti, kuitenkin yritykset asettaa mitch match asetelmaa pystykuvioissa Roosters takakenttää vastaan oli erittäin huono valinta , voi kysyä toistiko valmennus samat virheet tässä kuin viime vuoden finaali pelissä ??