Murtuuko Seinäjoen kotitaika?

Gridiron Staff 18.8.2012 14:04 Ei kommentteja

(9-1)

(7-3)

19.08.2012 klo 18:00 Seinäjoki

Helsinki Roosters koettaa tehdä mahdottomasta mahdollisen. Joukkueen paluu eliittiin on ollut huima, mutta pystyvätkö punapaidat voittoon Seinäjoella?

Sunnuntain välieräkamppailun kilpakumppanit ovat molemmat tottuneet menestymään. Helsinki Roosters on usealla mittarilla Suomen kaikkien aikojen menestynein seura. 14 mestaruutta kahminut seura on kuulunut liki koko 2000-luvun maamme ehdottomaan eliittiin, mutta viimeisin mestaruus on vuodelta 2004. Seinäjoki Crocodiles sen sijaan on 2000-luvun voitokkain seura runkosarjassa. Yli 75 prosentin voittosuhde ei kuitenkaan ole tuonut Pohjanmaalle mestaruutta sitten kauden 2001, jolloin Crocodiles pääsi juhlimaan seurahistoriansa toistaiseksi ainoaa Vaahteramaljan voittoa. Crocodilesin seuraorganisaatio ja joukkue ovat vuodesta toiseen ollut ehdotonta liigan kärkitasoa, mutta mielenkiintoisesti mestaruus on joukkuetta karttanut. Joko tänä vuonna asiat olisivat toisin?

Kauden suurin yllättäjä Helsinki Roosters nousi viime kauden yhdestä runkosarjavoitosta lopulta tämän kauden seitsemään. Runkosarjan viimeisessä ottelussa Butchersia vastaan joukkue säästeli pelinrakentaja Robert Johnsonia välittämättä juurikaan ottelun lopputuloksesta. Jos merkityksetön Butchers-ottelu poistetaan laskuista, Roosters on poistunut ottelusta häviävänä osapuolena vain sunnuntain vastustajaansa Crocodilesia vastaan. Roostersin hienon kauden ehdottomana huippuna tähän mennessä voidaan pitää heinäkuista Wolverines-voittoa. Mestarijoukkueen päänahka kiinnostaa Roostersia, mutta ensin joukkueen on selvittävä Jouppilanvuoren hornankattilasta ehjin nahoin.

Joukkueiden tämän kauden runkosarjakohtaamisissa molemmilla joukkueilla oli mahdollisuutensa. Ensimmäistä kamppailua Velodromilla puolustukset nousivat pääosaan alkukaudelle tyypillisesti. Roosters ei ollut vielä saanut juoksupeliään kulkemaan, eikä pelkkä heittopeli tuottanut kotijoukkueelle pisteitä ennen viimeisen neljänneksen takaa-ajoa. Myös Crocodiles-hyökkäys oli ottelussa melkoisissa vaikeuksissa. Parin viikon takainen toinen kohtaaminen sen sijaan sujui hyökkäysten komennossa Dominic Kegelin ja Henri Jussilan järjestäessä sirkushuveja ottelun yleisölle. Crocodilesin Kegel pystyi nopeudellaan selättämään ahnaan Roosters-puolustuksen luvattoman monta kertaa.

– Meillä oli tuossa ottelussa viisi karmaisevaa vastuiden missaamista, joista jokaisesta Crocodiles teki ison pelin, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala analysoi ottelua SAJL:n ennakossa.

Avain Roostersin juoksuun on heittopeli

Roosters sai edellisessä kamppailussa hyvän alun otteluun osin Crocodilesin virheiden seurauksena. Pistetehtailu kuitenkin hyytyi nopeasti Crocodilesin päästessä mukaan peliin. Jää nähtäväksi, pyrkiikö helsinkiläisjoukkue juoksemaan voimakkaammin tulevassa välieräkamppailussa. Joukkueen ongelma piilee siinä, ettei joukkueen juoksupeli ole välttämättä suunniteltu kannattelemaan hyökkäysvuoroja. Roostersin juoksu on ollut tällä kaudella toki tehokasta, mutta osa tehoista voidaan selittää loistavasti toimineella heittopelillä. Jos Crocodiles pystyy puolustamaan heiton pois, Roostersin juoksupeli tuskin joukkuetta yksinään pelastaa. Siksi Johnsonin, Torsten Malmin ja Markus Lievosen yhteispelin on sunnuntaina toimittava todella hyvin.

Helsingissä muistetaan varmasti edelleen hyvin kolmen vuoden takainen Vaahteramalja, jossa liigan ykköshyökkäys Roosters kohtasi Porvoon Butchersin. Butchers onnistui säkittämään silloinkin punakonetta pyörittäneen Robert Johnsonin vain kahdesti, mutta ottelua seuranneet muistavat hyvin jatkuvan paineen, jonka alla Johnson joutui työskentelemään. Roostersin heittopelistä katosivat ajoitukset, kun Johnson joutui juoksemaan henkensä edestä päälle rynnivät porvoolaispuolustajat perässään. Myös Crocodiles pyrkii varmasti aiheuttamaan Johnsonille painetta ja pakottamaan miehen virheisiin sunnuntain ottelussa. Roostersin on keksittävä keinot yli-innokkaan seinäjokelaispuolustuksen pysäyttämiseen.

Pysähtyykö Crocodiles-hyökkäys?

Hyökkäyksen puolella Crocodiles on tällä kaudella ollut suurimmissa vaikeuksissa silloin, kun pelinrakentaja Dominic Kegelin omat juoksut on saatu minimoitua. Joukkueiden tiukassa avauskampppailussa Kegel jäi hänelle vaatimattomaan 71 juoksujaardiin, eikä pystynyt maalintekoon maateitse.

– Jos minä pelaisin Crocodilesia vastaan, keskittyisin ensin pysäyttämään heidän pelinrakentajansa, Crocodiles Jim Ward naurahti SAJL:n ennakossa.

Kesäkuun ottelu ratkesi Crocodilesille pitkillä heittopeleillä, joiden onnistuminen oli Roostersille liikaa. Roosters pakotti kuitenkin Crocodilesin luottamaan heittopeliin, joka on joukkueen hyvästä laitahyökkääjäkaartista huolimatta pieni kysymysmerkki. Pallon ollessa ilmassa mitä tahansa voi kuitenkin tapahtua.

Crocodilesin joukkueen ydin on jahdannut puuttuvaa mestaruutta äärimmäisen tosissaan jo vuosikaudet. Oululaislähtöinen Tuomas Leinonen on kenties tunnetuin pelaajista, joita mestaruus on viime vuosikymmenen karttanut. Viime kauden finaalitappion jälkeen joukkueen runko jatkoi vain mestaruus mielessään. Etenkin mestaruuden tullessa voi olla, että monen ura päättyy tähän kauteen Seinäjoella. Nuori Roosters-joukkue saa varmasti sunnuntaina huomata, ettei Crocodilesilla ole aikomusta odotella parempaa tulevaisuutta. Monelle Crocodiles-pelaajalle tulevaisuus on nyt.

Lue myös

Kommentoi