69ers ja Indians Spagettimaljassa

Tuomo Tomperi 17.8.2012 7:28 3 kommenttia

(8-3)

(7-4)

18.08.2012 klo 18:00 Helsinki

Tämänvuotisessa Spagettimaljassa Helsinki 69ers isännöi Kouvola Indiansia. Kiinnostaako voittajaa jopa liigapaikka?

Kuuden ottelun voittoputkessa ratsastava Helsinki 69ers kohtaa neljä peliä peräkkäin voittaneen Kouvola Indiansin tämän kauden divisioonakauden huipennuksessa. 69ersin hävitessä viimeksi kesäkuun lopussa voittaja oli juuri Indians. Viimeisin Indians-tappio nähtiin heinäkuussa. Tällöin voittavana osapuolena nähtiin – kuinkas muutenkaan – Helsinki 69ers. Lauantaina Velodromilla selvitetäänkin joukkueiden väliset voimasuhteet tämän kauden suhteen lopullisesti.

Kävi ottelussa miten tahansa, toinen perinteikkäistä seuroista pääsee juhlimaan historiansa ensimmäistä Spagettimaljan voittoa. Indiansille tuleva esiintyminen on seuran historian kolmas. Kaudella 1993 ja 2011 kotiinviemisinä oli molemmilla kertaa tappio. 69ersille finaalipaikka on koko seurahistorian ensimmäinen. Viime vuonna 20-vuotista taivaltaan juhlinut perinteikäs seura on aiemmin juuttunut viimeistään välierävaiheeseen, vaikka suurin osa menneistä vuosista on kulunut nimenomaan divisioonassa. Jo pelkkä esiintyminen finaaliottelussa on siis seuralle historiallinen.

Molemmat joukkueet ovat satsanneet vahvasti ulkomaalaisvahvistuksiinsa tänä vuonna. 69ersin Jason Thomasia voi toki pitää jo vakiokalustona. Jenkkistatuksella pelaavat Charles McCrea ja Marquette Floyd kuuluvat sarjan parhaisiin ulkomaalaisvahvistuksiin. Saksan passin Donnie Avant on tuonut yliopistokokemuksellaan 69ersiin vielä lisää tulivoimaa. Pelinrakentaja Thomas pystyy rankaisemaan liian innokkaasti juoksua pysäyttävää vastustajaa tehokkaasti myös heitoin.

McCrean juoksun merkitys on ollut joukkueelle suorastaan uskomaton.

Viime viikonloppuna McCrea osoitti jälleen vahvuutensa juoksemalla yli 10 jaardin keskiarvolla kaksi maalia. Miehen kyky pyrähtää vaikeastakin paikasta pitkälle on äärimmäisen tärkeä osa 69ersin hyökkäyspeliä. Amerikkalaisessa jalkapallossa räjähtäväksi peliksi (explosive play) määritellään juoksupeli, joka kantaa vähintään 12 jaardia. Jos tarkastellaan joukkueen tämän kauden pudotuspelijoukkueita vastaan pelaamia otteluja, McCrean juoksun merkitys on ollut joukkueelle suorastaan uskomaton. Nokian ottelusta ei ole saatavilla tarkkaa tilastotietoa, mutta sitä lukuunottamatta McCrea on neljässä viimeisessä kovatasoisessa ottelussaan juossut yli 12-jaardisen juoksun 14 kertaa. 12 kertaa hyökkäysvuoro johti touchdowniin. Yhdellä kertaa 69ers epäonnistui lyhyessä potkumaaliyrityksessä tällaisen hyökkäysvuoron päätteeksi. Vain kerran on joukkue aidosti pysäytetty McCrean päästyä vauhtiin. Lienee sanomattakin selvää, että avain Indiansin vierasvoittoon piilee joukkueen kyvyssä pysäyttää yksi mies – Charles McCrea.

Indiansin uusi identiteetti

Mielenkiintoisesti vuosia heittojoukkueena tunnettu Indians on selvinnyt finaaliotteluun varsin toisenlaisella pelikirjalla. Joukkueen pelin kangerrellessa valmennusjohto teki omat johtopäätöksensä ja istutti joukkueen monivuotisen luottopelaajan Jukka Lautamatin pelinrakentajan tontille. Indians tulee myös Spagettimaljassa luottamaan vahvaan juoksupeliin, jota pyörittää kivikova jenkkivahvistus Lucas Cox. Jos Cox ei kanna palloa itse, hän blokkaa ylivoimaisella fysiikallaan tilaa perässä viilettävälle Lautamatille. Todennäköisesti joukkueen on pystyttävä viljelemään juoksun sekaan myös heittoa jonkin verran. Mikäli Lautamatti saa leiskautettua pitkän heiton laitahyökkääjälleen edes kaksi, kolme kertaa ottelun aikana, Indiansin mahdollisuudet voittaa ottelu nousevat silmissä. Indians saattaa myös heittää lyhyttä heittoa ajoittain, mutta on vaikea kuvitella joukkueen ratsastavan voittoon kontrolloidulla lyhytsyöttöpelillä. Lautamatin vahvuudet pelinrakentajana ovat jossain aivan muualla kuin millintarkoissa heitoissa tismalleen oikeaan aikaan.

Indiansin puheenjohtaja Mika Lindholm kohahdutti aiemmin tällä viikolla kommentoimalla kärkkääseen sävyyn Nokian Sami Teleniuksen mielipiteitä Kouvolan ulkomaalaishankinnoista. Telenius etunenässä on kritisoinut Kouvolan tapaa luottaa vahvasti ulkomaalaisiin joukkueen pelissä.

– Telenius on jämähtänyt 80-luvulle ajatuksiensa kanssa. Jos Nokialla eivät rahkeet riitä tähän sarjaan, II-divarissa on kyllä tilaa. Eihän tässä kukaan kait heidän kukkarollaan käy, Lindholm ihmetteli Indiansin otteluennakossa.

Joukkue pyrkii kehittämään vahvan rungon, joka täydentää tähtipelaajan asemaan nousevia amerikkalaisvahvistuksia.

Oli miesten mielipiteistä mitä mieltä tahansa, on myönnettävä, että Indians noudattaa sarjatason rajoituksia ja toimii niiden puitteissa. Indiansin lisäksi myös finaalivastustaja 69ers noudattaa samaa periaatetta. Joukkue pyrkii kehittämään vahvan rungon, joka täydentää tähtipelaajan asemaan nousevia amerikkalaisvahvistuksia. Vaikka divisioonassa onkin Vantaan TAFT:n myötä viime vuosina totuttu toisenlaiseen menestyskaavaan, ei lauantain finaalijoukkueiden ratkaisuja pelimenestyksen kannalta voi kritisoida. Oli tapa mikä tahansa, tämän vuoden kaksi parasta ykkösdivisioonajoukkue ovat Helsinki 69ers ja Kouvola Indians.

Otsikot keräävistä amerikkalaisvahvistuksista huolimatta on aina tärkeä muistaa, että myös vähemmälle huomiolle jäävät pelimiehet ovat molemmissa joukkueissa erittäin tärkeissä rooleissa. Kumpikaan joukkue ei olisi selvinnyt näin pitkälle tämän kauden sarjassa, mikäli joukkueen runko ei olisi kunnossa ja pystyisi tukemaan joukkueen ulkomaalaisia syömähampaita tarpeeksi tehokkaasti.

Liigaan?

Kuten yleisesti tiedetään, Spagettimaljan voittajalle aukeaa usein mahdollisuus nousta sarjaporrasta ylemmäs. Mikäli joukkue täyttää Vaahteraliigajoukkueelta odotettavat kriteerit esimerkiksi juniorijoukkueiden määrässä, nousuun on mahdollisuus. Kouvola Indians on jo vuosia sitten ilmoittanut tavoitteekseen nostaa joukkue maan korkeimmalle sarjatasolle. Joukkueella on junioritoimintaa tarvittavissa ikäluokissa. 69ers on tänä kesänä osallistunut ainakin kolmeen juniorisarjaan. Koska viime vuosilta on tarjolla Kuopio Steelersin varoittava esimerkki, Gridiron ei lähde spekuloimaan 69ersin liigakelpoisuutta tässä vaiheessa.

Voitti lauantain ottelun silti kumpi tahansa, on mielenkiintoista nähdä miten voittajajoukkue liigakysymykseen vastaa. 69ersin menestykselle tärkeä linjapeli tunnetaan yleisesti vahvana, mutta pelaajien verrattain korkea ikä saattaa mietityttää. Takavuosien divarijyrä GS Demonshan tunnettiin joukkueena, jota nousu liigatasolle ei edes kiinnostanut. Jos helsinkiläiset lauantaina voittavat, joutuu seura tärkeän kysymyksen äärelle. Haluaako Helsinki 69ers olla pääkaupunkiseudun neljäs liigajoukkue?

Kouvola Indiansin voittaessa olisi vaikea kuvitella seuran jättävän tilaisuuden käyttämättä. Kouvolassa ollaan erittäin kunnianhimoisia ja varmasti halutaan nostaa kaupunki Suomen liigakartalle. Joukkueen pelaajamateriaali on kuitenkin verrattain kapea. Ellei Indians saisi houkuteltua vuosia divisioonaa kiertänyttä Niclas Carpelania pelitovereineen liigatasolle, olisi joukkueen vaikea täyttää kaikkia muodostuvia aukkoja niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Indians saattaa löytää itsensä tilanteesta, jossa nousu kyllä kiinnostaa, mutta lopullista päätöstä joudutaan miettimään pitkälle syksyyn.

Lue myös

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *