Butchers haastaa mestarit välierässä

jefumaster 16.8.2012 19:54 2 kommenttia

(9-1)

(5-5)

18.08.2012 klo 15:00 Helsinki

Viime kauden välieräpelin toisinnossa asetelmat ovat vaihtuneet päinvastaisiksi. Hallitseva mestari on Wolverines ja haastajan paikalla nousujohteisesti pelaava Butchers.

Edellisten viiden kauden aikana taistelupari Wolverines-Butchers on kohdannut Vaahteraliigan välierissä neljästi. Butchers on ollut kamppailuissa parempi kolme kertaa, mutta viime vuonna Wolverines katkaisi Butchersin kuusi vuotta kestäneen play off-pelien voittoputken Porvon keskuskentällä lukemin 36-50. Kauden 2012 välieräpeliin runkosarjan voittanut Wolverines lähtee ennakkosuosikkina ja ensimmäistä kertaa historiansa aikana kotiedun siivittämänä.

Butchers aloitti kautensa kolmella perättäisellä tappiolla, mutta alkoi hivuttautua play off-joukkueeksi voitettuaan Jaguaarit tiukassa ottelussa Palokassa kesäkuun puolessa välissä. Joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, sekä huonoista jenkki-rekrytoinneista, mutta kauden loppua kohden pala palalta paketti on saatu takaisin takavuosilta tuttuun kuosiinsa. Ensimmäisessä Taft-pelissä loukkaantuneen Rafael Pinedan palaaminen pelaavaan kokoonpanoon on kasvattanut porvoolaisten itseluottamusta ja kauden kolmas jenkkipelinrakentaja Mackenzie McGrady on löytämässä edelliseltä kaudelta tutun tasonsa. Välieräpelin kenraaliharjoituksensa Butchers pelasi häkellyttävän pelitaktiikan valinnutta Roostersia vastaan maanantaina voittoisasti. Uskon, että voitto takataskussa on parempi lähteä pelaamaan mitalipelejä (verrattuna Roostersin tappioon) ja nyt teurastajat ovat valmiita haastamaan Wolverinesin lauantaina Velodromilla.

Wolverines lähti Vaahteraliigakauteen ylivoimaisena pidetyllä rosterilla, mutta on kauden aikana osoittanut kuolevaisuutensa kompastelemalla ennakkoasetelmiltaan helppoinakin pidetyissä otteluissa. Ilman liigan pistepörssissä kahdeksanneksi yltänyt potkaisijaansa Janne Kalpiota joukkue olisi todennäköisesti joutunut pelaamaan välieräpelinsä vieraskentällä. Keväällä kootusta leveästä ja syvästä rosterista on ollut joukkueelle kiistaton hyöty loukkaantumisten kolhiessa ahmalaumaa kauden keskivaiheilla. Pahimmillaan toistakymmentä aloituksessa pelannutta miestä on ollut sairaslistalla, mutta Stephen Stokesin ja Tommi Pintan kaltaisten kahteen suuntaan pelaamaan kykenevien all round-pelimiesten ansiosta helsinkiläiset ovat sinnitelleet itsensä runkosarjan ykköspaikalle.

Lauantaina Velodromilla kohtaavat runkosarjan tehokkain juoksuhyökkäys ja tilastojen valossa huonoin juoksupuolustus. Butchersin valmentaja Sebastian Lind ei kuitenkaan näe omiensa asemaa toivottomana. SAJL:n otteluennakossa hän kertoo joukkueen aluksi keskittyvän juoksun pois ottamiseen:

– Emme me neljässä viimeisessä pelissä ole huonosti juoksua puolustaneet, vaan tilastot ovat alkukauden jäljiltä huonon näköisiä. Olemme toki edelleen saattaneet puolustaa monta downia hyvin mutta tehneet sitten älyttömän virheen, josta on tullut vastustajalle iso peli. Lauantaina täytyy välttää huonoja pursuit-kulmia ja huolimattomia taklauksia

Wolverines on viime otteluissaan käyttänyt kuitenkin juoksu-asettaan säästeliäästi ja edennyt ensisijaisesti heittäen. Syy tähän saattaa olla hyökkäyslinjan avainpelaajien poissaolot, mutta osa peluuttamisesta saattaa olla puhtaasti mitalipeleihin valmistelevaa taktiikkaa. Todellisuudessa helsinkiläisillä on käytössään liigan vaarallisin juoksu-arsenaali, jossa valmentajalla on vaihtoehtoisina pallonkantajina Stephen Stokesin ohella Mike Andrew, sekä nopeisiin ratkaisuihin kykenevä Cedric Johnson. Piilevää potentiaalia juoksupeleihin löytyy myös joukkueen puolustuksesta. Amerikkalainen Jeremy Henderson näytti kertaalleen vauhtinsa aiemmassa Butchers-ottelussaan ja tuore kanadalais-englantilainen vahvistus, Alexander Hoad on pelannut keskushyökkääjän tontilla tehokkaasti uransa aikana. Butchersin tilastoissa loistaneille tukimiehillä tulee olemaan työntäyteinen iltapäivä Wolverinesin juoksukoneen pysäyttämisessä. Oman mausteensa Wolvojen pelikirjaan saattaa tuoda viimeisissä runkosarjapeleissä nopeuttaan väläytellyt nuori Sebastien Sagne, joka Gridironin saamien tietojen mukaan vahvistaa ensisijaisesti kuitenkin seuran II-divisioonan play off-peleihin yltänyttä joukkuetta sekä B-junioreja.

Välieräpelissä pelaava Butchers ei ole olemukseltaan sama joukkue kuin se, jonka Wolverines kukisti kesäkuussa Porvoon Keskuskentällä selkein 14-54 lukemin. Joukkue on kasvanut itseluottamukseltaan päätä pidemmäksi ja vahvistunut konkreettisestikin varteenotettavaksi haastajaksi mestarijoukkueelle. Kauden aikana tehdyt amerikkalaisvahvistuksia koskevat rosterimuutokset ovat olleet onnistuneita, vaikka ovatkin laittaneet seuran kassan koville. Uskon, että Roosters teki karhunpalveluksen itselleen liigan viimeisen kierroksen pelitaktiikallaan, mutta tarjosi samalla Butchersille erinomaisen paikan kohentaa uskottavuuttaan, sekä taisteluilmettään kaikkien aikojen menestyneimmän joukkueen kustannuksella.

Yksi Butchers-johdon fiksuista päätöksistä on ollut kärsivällisyys Rafael Pinedan kanssa. Hätäisemmät olisivat passittaneet Rafaelin kotimatkalle kesän alussa muiden maitojuna-amerikkalaisten mukana, mutta toisin kävi. Jenkki-tukimies on tukenut joukkueen valmennusta toipilaskaudellaan ja viimehetken kuntoutuminen on tuonut joukkueelle johtajuuden lisäksi räjähtävää tulivoimaa puolustuksen jo ennestään iskukykyiseen tukimieskaartiin.

Näkyvämpi muutos Butchersissa on nähty hyökkäyspelin puolella. Pikakomennuksella maahan palautettu vanha tuttu pelinrakentaja McGrady on nyt sisäistänyt joukkueensa pelikirjan selkärankaansa ja neljässä viimeisessä pelissä keskushyökkääjänä pelannut amerikkalainen Alex Allen on kohentanut joukkueen aiemmin tehottoman juoksuhyökkäyksen uskottavuutta reippaasti. Miehen lempinimi A-Train ei ole vain katteeton markkinointinimi. Allen otettiin sivurajalle paikkailtavaksi Roosters-pelin viimeisellä neljänneksellä, mutta Uusimaa-lehden mukaan ”tärkeä keskushyökkääjä ei kuitenkaan ensitietojen mukaan kärsi mistään normaalia pelitilannekolhua kummemmasta”. Mikäli vielä edellisessä pelissä paikkojaan säästellyt laitahyökkääjä Phungn Ngyen on elpynyt parhaaseen iskuunsa, tulee hän Micky Kyein ohella olemaan vaikeasti pysäytettävä yhdistelmä Wolverinesin ailahtelevasti pelanneelle takakentälle. Nopealiikkeinen Kyei onnistui kirjaamaan nimensä kaudella kotimaisen jenkkifutiksen historiaan nousemalla toiseksi pelaajaksi, joka on onnistunut palauttamaan aloituspotkua maaliin tasan 100 jaardin matkan. (Aiemmin vastaavaan oli yltänyt vain Jaguaarien Esko Myllymäki kaudella 2003).

Wolverines sai runkosarjan päätösotteluunsa pitkästä aikaa sairaslistansa lähes tyhjennettyä. Suurimmat kohennukset koskivat varamiehillä viime otteluissa pyöritettyä hyökkäyksen linjaa, mutta iskukykyä palautui myös puolustukseen Kalle da Silvan ja Efe Ewvarayen palattua pelaavaan kokoonpanoon. Työnäytteenään ahma-puolustus tilkitsi maanantaina Trojansin hyökkäyksen Vaahteraliigan kaikkien aikojen toiseksi niukimmille etenemisluvuille. Turkulaisten -20 jaardia on vain kaksi jaardia parempi suoritus, kuin kaikkien aikojen ottelukohtainen ”perääntyminen” -22 jaardia, jonka kyseenalaista kunniaa pitää hallussaan Rajaritarien hyökkäys kaudelta 2007.

Tilastollisesti Wolverines rypisti puolustuksensa liigan runkosarjan paalupaikalle, mutta todelliset koetukset ovat nyt edessäpäin. Joukkueen heittopuolustus alkaa olla kauden parhaassa formussaan Jeremy Hendersonin parannettua pelaamistaan kauden loppua kohden ja Alex Hoadin saavuttua tilkitsemään sitä toista laitaa kokemuksellaan. Molempia pidetään taitavina shutdown kulmapuolustajina, jotka peittävät vastustajan heittolinjat laitahyökkääjiä varjostaessaan.Wolvojen puolustuskoordinaattori Mark Garza myhäili tyytyväisenä miehistönsä iskukykyä Trojans verilöylyn jäljiltä ja ennakoi itsevarmasti Wolverinesin jatkavan pelejään loppuun saakka:

– We have been improving every week. We will prepare for the Butchers the same way we prepare for our next opponent.

Garzan itsevarmus on täysin aiheellista mikäli Wolverines kykenee marssittamaan välieräpeliinsä vihdoinkin hajallaan olleen tähtisikermänsä, joista vielä muutama avaava pelimies huilasi Trojans-ottelussa varmuuden vuoksi. Läpi kauden miehistön kolhiintumisen kanssa unettomia öitä viettänyt manageri Peetja Mannila alkaa kauden tärkeimpien hetkien lähestyessä huokaista helpotuksesta miehistötilanteen suhteen:

– Rosterissa pitäisi olla kaikki paikalla lukuun ottamatta Tatu Tarkiaista, Sampsa Salmelaa, Hannu Aboncea ja Ric Hennessyä. Muutama nuhakuumeilija joukkueella on ollut tällä viikolla, mutta ei sen vakavampaa.

Ahmapesueen nuorten syömähampaiden aika alkaa olla kohta käsillä, mutta ei vielä välieräpeleissä Mannilan mukaan:

– Sebastien Sagne ei tule pelaamaan ainakaan välierissä, jatkoa katsotaan sitten miten II divisioonan ja B-junioireiden I-divisioonan välierät pelataan. Ari Päivärinta jatkaa loppukauden edustusjoukkueen rosterissa.

Lauantaina Velodromilla Butchers saa vastaansa lähes täydellä Eurobowl-miehityksellään pelaavan Wolverinesin. Pääosin puuttuvat EFL-rosterin nimet ovat kuitenkin löydettävissä välieräottelun pelaajaluettelosta. Suurin osa niistä puuttuvista nimistä pelaa nimenomaan Butchersin riveissä toukokuisten tapahtumien seurauksena.

Lauantaina nämme kumpi kestää knock out-pelin paineet paremmin.

Vaikka Wolverines lähtee välieräpeliin selvänä suosikkina, on Butchersille löydettävissä omat mahdollisuutensa. Takuuvarmaa heittopeliä alkukaudesta harjoittanut Wolvo-QB Johnson on sortunut kauden vanhetessa aiemmilta kausilta tuttuihin roiskaisuihin, joiden kiinniottaminen on ”fifty-sixty”-peliä hyökkääjän ja puolustajan kamppailuissa. Teurastaja-takakenttä on Vaahteraliigan runkosarjan syötönkatkojen ykkönen, eikä Pinedan rinnalla pelaavia tukimiehiä, Santtu Äyräväistä ja Tero Kontista voida väheksyä turn-overeiden tuottajina. Äyräväinen onkin ollut Butchersin loppukauden ”come backin” ruumiillistuma. Alkukesän otteluissa turhia rangaistuksia törttöillyt tukimies on noussut kauden vanhetessa Butchers-puolustuksen sydämeksi. Wolverinesista yllättäen toukokuussa Butchersiin pompannut Äyräväinen onnistui hankkimaan itselleen ykköspaikan SAJL:n all-time ennätysten listalla yhden kauden aikana vastustajalle aiheutettujen pallonmenetysten sarjassa. Santun käsialaa oleva uusi ennätys on nyt 7 kpl.

Todellinen vääntö käydään kuitenkin linjojen kesken – Wolverines OL vastaan Butchers DL. Tällä sektorilla ahmat ovat vahvoilla ainakin papereilla asiaa tarkasteltaessa. Play off pelit ovat kuitenkin oma maailmansa, joissa aiemmat tilastot nollataan ja kaikki on kiinni kolmetuntisesta tunnetilasta, johon joukkueet valmentajineen yltävät. Lauantaina nämme kumpi kestää knock out-pelin paineet paremmin. Ainakin Butchers-valmentaja Kari Leivoja on virittänyt äänijänteensä vanhaan tuttuun teräkuntoon viimeisen tunteikkaan Roosters-pelin inspiroimana.

Yhteenveto joukkueiden tilastoista runkosarjassa

Runkosarja 2012 WOLVERINES BUTCHERS
HYÖKKÄYKSET
Jaardit heittäen 2370 (2.) 1751 (4.)
TD:t heittäen 34 (1.) 13 (4.)
Katkaistut syötöt 9 (4.) 15 (6.)
Onnistumis-% 58,3 (3.) 45,5 (6.)
Eniten kiinniottoja Tommi Pinta, 39 kpl (5.) Micky Kyei, 57 kpl (2.)
Jaardit juosten 2226 (1.) 875 (5.)
TD:t juosten 28 (3.) 11 (4.)
Eniten juoksujaardeja S. Stokes 940 (2.) Alex Allen 426 (7.)
Eteneminen yhteensä 4596 (1.) 2626 (4.)
PUOLUSTUKSET
Jaardit heittäen 1387 (1.) 1390 (2.)
TD:t heittäen 9 (1.) 13 (3.)
Syötönkatkot 8 (8.) 19 (1.)
Jaardit juosten 760 (1.) 1575 (8.)
Jaardit yhteensä 2147 (1.) 2965 (6.)
Paras taklaaja S. Toivonen, 53 kpl (7.) T.Kontiainen, 81 kpl (1.)
Syötönkatkot T.Hämäläinen, 2 kpl (+10.) T. Nyström, 5 kpl (2.)

Vaahteraliigan 1. välieräottelu, jossa kohtaavat runkosarjan ykkönen Helsinki Wolverines sekä sarjassa neljänneksi sijoittunut Porvoo Butchers pelataan Käpylän Velodromilla lauantaina 18. elokuuta klo 15.00. Ottelu on nähtävissä suorana URHO-tv:n lähetyksenä klo 15 alkaen.

Lue myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Nuoren RB-lupauksen nimi on Sebastien Sagne, ei Sebastian. Pakko huomauttaa, kun virhe näyttää toistuvan.

  • Asia korjattu, kiitos huomautuksesta!