Steelers vei huipputrillerin Vänärillä

Tuomo Tomperi 11.8.2012 20:30 6 kommenttia

(7-0)

28

(5-2)

26
1 2  
14 14 28
6 20 26

11.-12.8.2012

Väinölänniemelle saapunut yleisö sai nauttia kakkosen tämän kauden tasokkaimmasta ottelusta, jonka Steelers ratkaisi hyväkseen vain minuutti ennen loppua.

Kuopio Steelers näytti ratkaisseen ottelun viisi minuuttia ennen loppua Altti Kurosen loistavalla yksilösuorituksella, jonka aikana mies hyödynsi laitureiden taidokkaat blokit ja puikkelehti väkisin vaasalaismaaliin. Vikings kuitenkin vastasi välittömästi hyvällä palautuksella ja pitkällä heittopelillä, jolla peliväline tuotiin Steelers-maalin porteille ja lopulta maalialueelle. Pelinrakentaja Mikko Soininen johdatti kuitenkin sankarillisesti Steelersin koko kentän Vikings-maalin edustalle, josta Kuronen taisteli joukkueelleen kuusi pistettä. Tukimies Mikko Aspinen päätti minuuttia myöhemmin Vikingsin raivoisan takaa-ajon peittämällä vaasalaisrähmäyksen ja käynnistäen samalla villit savolaisjuhlat. Voitto Vikingsista liki takaa Steelersille kotiedun vähintään välierävaiheeseen saakka.

Steelersin hyökkäyksen linjamies Tapani Tomperi kehui joukkueensa otteita.

– Ottelun voitto oli meille tärkeä runkosarjasijoituksen kannalta. Ottelun alussa oma pelaamiseni oli loukkaantumisesta johtuen hieman hankalaa, mutta loppua kohden saimme joukkueena vaihdetta hyvin silmään, Tomperi kertoi.

Kuopiolaisten parhaaksi valittu Soininen juoksi ensimmäisellä puoliajalla näyttävän maalin ja esitteli ottelun ratkaisuhetkillä tarkkaa heittokättään. Steelersin lyhytheittopeli oli tärkeässä roolissa kuopiolaisten takoessa kaksi maalia ottelun viimeisellä neljänneksellä. Pelkkä Kurosen johtama juoksupeli tuskin olisi lauantaina voittoon riittänyt. Soininen heitti ottelussa yhden touchdownin ja löysi vastaanottajiaan varsin komealla prosentilla läpi ottelun.

Kesäkuussa Steelersin lukemin 9-6 päihittänyt Vikings ei tällä kaudella ollut vielä kohdannut voittajaansa pelikentällä ennen lauantain ottelua. Vikings oli saanut kärkiotteluun mukavasti pelaajia, ja pääsikin hyödyntämään aurinkoisessa säässä pelatussa ottelussa miesylivoimaansa. Epätavallisesti Steelers-leirissä nähtiin vain 19 pelaajaa joukkueen B-juniorijoukkueen pelatessa omaa otteluaan etelässä. B-juniorijoukkueesta nähtiin kuitenkin muutama tärkeä ratkaisupelaaja edustusjoukkueen mukana lauantaina. Nuori laituri Markus Ojainväli nähtiinkin tärkeässä roolissa miehen ottaessa pelinrakentaja Soinisen touchdown-heiton kiinni ensimmäisellä puoliajalla.

Vieraaksi saapunut Vaasa Vikings teki kuopiolaisille nopeasti selväksi, että vierasjoukkue oli tosissaan kiinnostunut ottelun voitosta. Vikings avasi pelin vahvalla voimajuoksulla Tom Suosteen johdolla. Vikingsin parhaaksi ottelun lopussa valittu Suoste sai hyvää tukea Vaasan linjalta ja eteni varsinkin linjan päistä levittäen mukavalla tehokkuudella. Walter Vasanoja väläytteli heittokättään ottelun alkupuolella säästeliäästi Vikingsin keskittyessä liikuttamaan palloa maateitse. Joukkue siirtyikin nopeasti johtoon hyvällä juoksupelillä Steelersin puolustuksen auetessa laidalta. Steelers sai kuitenkin ensimmäisellä puoliajalla pysäytettyä Vikingsin hyökkäyspelin kohtuullisesti. Steelers siirtyikin puoliajalle 14-6 -johdossa.

Kolmas neljännes kuului täysin Vikingsille. Viikingit olivat tauolla saaneet taistelutahtonsa takaisin ja alkoivat kääntää vastustamattomasti itselleen. Steelers taisteli kovaa, mutta pienen miehistön loukkaantumiset näyttivät jo painavan kotijoukkuetta. Vikings onnistui maalinteossa ja kavensikin ottelun lukemiin 14-12.

Vaasalaisten kavennusmaalin jälkeen vierailta nähtiin erittäin ovela veto, kun joukkueen potkaisijan kierrepotku putosi kotijoukkueen palautuslinjan taakse juuri palauttajien eteen. Sopivalla tavalla potkaistu pallo pomppasi kuitenkin kotijoukkueen yllätykseksi taaksepäin, suoraan vaasalaissyliin. Vikings hyödynsi saamansa kenttäaseman ja siirtyikin pian 14-20 -johtoon. Uskomattomasti Vikingsin seuraavakin aloituspotku potkaistiin samalla tavalla, ja Steelers jäi jälleen nuolemaan näppejään. Erittäin taitavasti suoritettu potku olikin ratkaista ottelun vaasalaisille, mutta kotijoukkueen kadoksissa ollut sisu ilmestyi juuri ratkaisevalla hetkellä. Steelersin puolustus tiukentui ja Altti Kuronen pääsi maalaamaan kotijoukkueelle vielä kahdesti.

Molempien joukkueiden juoksupeli tunnettiin ennen ottelua vahvana, eikä ottelusta puuttunutkaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Useaan kertaan erotuomarit joutuivat keskeyttämään ottelun jomman kumman joukkueen pelaajan maatessa tuskissaan kentän pinnassa. Erittäin fyysisessä ottelussa tärkeään sivuosaan nousivat joukkueiden heittopelit, joilla edettiin ajoittain tehokkaasti. Vikings luotti ottelussa Vasanojan vahvaan käteen, jolla haettiin eritoten laitahyökkääjä Mikko Nyrhistä. Nyrhinen pelasikin varsin mallikkaan ottelun napaten kiinni useita tärkeitä Vasanojan heittämiä palloja. Tappiosta huolimatta myös Vikings osoitti pystyvänsä heittopeliin. Steelersin heittopeli erottui vierasjoukkueen vastaavasta kuitenkin siinä mielessä, että pelinrakentaja Soininen onnistui löytämään vastaanottajiaan myös nopeilla heitoilla tehokkaasti. Vasanojan luottaessa nopeuteensa ja pitkään heittoonsa Soininen kylvi pelivälinettä hyvällä prosentilla myös nopeisiin kuvioihin. Toni Hartikainen ja Ojainväli kunnostautuivat pääasiallisina Steelers-onnistujina.

Voitosta huolimatta Steelersin on liki mahdotonta yltää viimeisellä kierroksella runkosarjan ykkössijalle. Hyvinkää Falconsin maaliero on Steelersin verrattuna sen verran mallikas, että savolaisjoukkue tarvitsisi viimeisellä kierroksella todennäköisesti noin sadan pisteen voiton Falconsin ohittamiseen. Steelersin Soininen harmittelikin ottelun jälkeen erikoista sarjajärjestelmää, joka tietyllä tavalla pakottaa joukkueet latomaan pisteitä tauluun kauan ottelun ratkeamisenkin jälkeen. Steelersia on rasittanut Falconsiin verrattuna tällä kaudella myös Vikingsin kaltainen laadukas vastus, joka ei ole päästänyt kuopiolaisjoukkuetta helpolla. Kotietu välierävaiheeseen Steelersille kuitenkin todennäköisesti napsahtaa.

Vikingsin sijoitus sarjassa on tappion myötä näin neljäs. Vikings kohtaa puolivälierässään Tampere Saintsin vieraissa Helsinki Wolverinesin tai Mikkeli Bouncersin. On hyvin todennäköistä, ettei Vikings pudotuspelivaiheessa pääse isännöimään kamppailuja. Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että jos joukkueet vielä tällä kaudella kohtaavat, se tapahtuu Rautamaljassa.

Kommentoi

  • Kyllä taitaa saints kohdata bouncersin tai ehkä wolverinsin.

  • Siis oliko ottelu sen takia kauden tasokkain ottelu kakkosessa koska se oli tasasin? Koska ei se tarkota sitä, että taso oli parasta mitä sarjassa on nähty vain koska ottelu oli tasainen..

  • Arvio perustuu tasaisuuden lisäksi näkemääni peliin kentällä sekä joukkueiden oletettuun tasoon II-divarin sisällä. Minusta tasokas ottelu on sellainen, jossa molemmat joukkueet esittävät hyvää jenkkifutista, ja näin lauantaina olikin. Subjektiivista? Totta kai! Minun puolestani saa esittää myös vastaväitteitä.

    Pelaavatko Steelers tai Vikings sitten sarjan parasta jenkkifutista? Vaikea sanoa, mutta kohtahan tuo selviää :)

  • Kyllä tuo ottelu varmasti tasokkaampi on ollut kuin yksikään 2-lohkon ottelu, jossa pelaa vain yksi joukkue. Pleijarit alkaa onneksi pian ja pääsemme kaikki näkemään lohkojen väliset tasoerot, jos niitä nyt sitten edes on.

  • Jos Vaasa on koko sarjassa neljäs niin se isännöi sarja viitosen, eli se pääsee vielä isännöimään yhden pudotuspeli ottelun.

    http://www.sajl.fi/@Bin/294542/II_DIV_Sarjaohjelma_sajl_web.pdf

  • Täysin tosi. Tuossa tuli toimittajalla ajatuskatko – tuli ajateltua liian viisaasti. Vaasa isännöi siis todellakin puolivälierävaiheen ottelun, ja jos yllätyksiä sattuu, niin mahdollisesti vielä toisenkin pelin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *