Välierässä Bears vastaan Indians

Gridiron Staff 8.8.2012 18:31 8 kommenttia

(8-2)

(6-4)

11.08.2012 klo 16:00 Pori

Divisioonan runkosarjan voittaja Pori Bears lähtee ennakkosuosikkina välierään Kouvola Indiansia vastaan kotiedun turvin.

Viime vuosilta toisilleen erittäin tutut divisioonajoukkueet kohtaavat nyt ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä sitten kauden 2007, jolloin runkosarjan puhtaalla pelillä vienyt Bears löylytti Indiansia 50-17. Stan Bedwellin johtava porilaishyökkäys luotti tuolloin monelta osin samankaltaiseen peliin kuin kauden 2012 joukkuekin. Tuon välieräottelun johtavat laiturit Tony Sandhu ja Ville Penttilä kuuluvat myös tämän vuoden joukkueeseen, mutta merkittävästi molemmat miehet ovat loukkaantumisen vuoksi sivussa lauantain kohtaamisesta. Indiansin riveissä nähdään yhä useita tuon kauden ratkaisupelaajia, kuten Mikko Lautamatti ja Ville Lindsten. Indians eteni viime kaudella pitkästä aikaa historiansa ensimmäiseen Spagettimaljaan. Sarjan finaaliottelussa Bears on nähty viimeksi kauden 2008 päätteeksi. Bears on myös sarjan joukkueista ainoa, joka on koskaan pystynyt I-divisioonan voittoon.

Kuluneen kauden komeasta runkosarjasaldosta ja hienoista voitoista huolimatta ei olisi oikein kertoa Bearsin kauden olleen ruusuillatanssimista. Lukuisat loukkaantumiset tärkeillä pelipaikoilla läpi kauden ovat vaikeuttaneet joukkueen peliä ottelusta toiseen. Bears on saavuttanut tuloksia, mutta hinta on ollut suuri. Jalkavammojen vuoksi kautensa päättäneiden Sandhun ja Penttilän lisäksi Bearsin sairastuvan ovi on käynyt kauden aikana muutenkin tiuhaan. Joukkueen iskukyky lauantain ottelussa määräytyy pitkälti sen perusteella, millainen karhuryhmä Porissa saadaan jalkeille.

Kouvola Indiansin kausi on myös ollut varsin epätasainen ja vaikea, vaikka joukkue selvittikin lopulta tiensä kevyesti pudotuspeleihin. Joukkue avasi kautensa amerikkalaisella pelinrakentajalla, joka kuitenkin lähetettiin kotiin epätasaisten otteiden vuoksi kesken kaiken. Joukkueen valmentajan potkuja ennen kauden alkua ei varmasti muistella Kouvolassa hyvällä. Joukkueella kestikin varsin pitkään löytää nykyinen identiteettinsä. Juhannustauolla Kouvolaan tuotu amerikkalaisvahvistus Lucas Cox on Indiansin viime peleissä istutettu tiukasti keskushyökkääjän paikalle Jukka Lautamatin pyörittäessä peliä. Väkivahva Cox ja vikkelä Lautamatti toivovat uuden, juoksupainotteisen Indians-hyökkäyksen tuovan hedelmää Bearsia vastaan. Hyökkäystapa on viime viikkoina toiminut, joten sarjasijoitukset voidaan lauantaina hyvillä mielin heittää romukoppaan. Joukkueiden todelliset voimasuhteet paljastuvat vasta kentällä.

Bearsin hyökkäyksen kannalta avainasemaan nousee se, miten hyvin joukkue pystyy sekoittamaan heittopeliä vahvaksi tiedetyn juoksupelin sekaan. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa 181 jaardia kerännyt Sandhu on poissa, joten nuoren Topias Holopaisen niskaan kaadetaan lauantaina entistäkin suurempi painolasti. Pelinrakentaja Hector Ayalan on pystyttävä lauantaina parhaimpaansa, sillä Indians tuskin jättää takakentälle samalla tavalla tilaa enää tällä kertaa.

Uusi Indians-hyökkäys on siinä mielessä mielenkiintoinen, että tällä kertaa pelitapa on varmuudella rakennettu olemassaolevien pelaajien vahvuuksien mukaan. Kouvolassa ei oltu lainkaan kiinnostuneita heittämään arpaa uuden pelinrakentajan kanssa Nick Gauthier’n lähtöpassien jälkeen. Pelinrakentajaa ei ole yritettykään korvata, vaan Indians on muuttanut hyökkäystään sellaiseen suuntaan, ettei perinteistä heittävää pelinrakentajaa välttämättä tarvita. Lucas Cox lepäsi viime viikolla, mutta pudotuspelipaikan varmistaneessa ottelussa Ghosthuntersia vastaan mies urakoi 27 kertaa pallon kanssa. Lautamatin säestäessä Coxia Indians juoksi 47 kertaa 16 heittoyritystä vastaan. Jotain samansuuntaista saatetaan lauantainakin nähdä. Bearsin ykköstehtävänä onkin varmasti pysäyttää hillittömällä keskiarvolla Nokiaa vastaan juosseen Lautamatin omat pyrähdykset. Lucas Cox on maailmanluokan pelaaja, mutta pelkillä hänen juoksuillaan Porin karhu tuskin kaatuu. Ghosthuntersia vastaan Indiansin heittopeli oli varsin vaatimatonta. Pitkät heitot jatkuvan juoksemisen sekaan ovat hyvä idea, mutta Lautamatti ja laiturit tarvitsevat näissä tilanteissa aitoja onnistumisia. Juoksupelissä nopea pelinrakentaja oli parhaimmillaan Lucas Coxin blokatessa hänelle tilaa. Tavalla tai toisella Indiansin peli tulee lauantaina kulminoitumaan äärimmäisen vahvasti juuri Coxin panokseen.

Ensi kautta on toki pudotuspelitaiston käydessä kuumimmillaan turhan aikaista spekuloida, mutta ennen välierää on hyvä muistaa, että Kouvola Indiansille liigapaikka on jo useamman vuoden ollut selvä tavoite. Tämän päivän tilannetta ulkopuolisen on vaikea tietää. On silti päivänselvää, että Kouvolassa nousua sarjatasoa ylemmäs harkittaisiin, jos sellainen asettuisi tarjolle. Välierätappioon jälleen päättyvä kausi jatkaisi seuran pelejä 100% varmuudella divisioonassa myös ensi vuonna. Seurajohdon tyytymättömyys vahvistuksiin ja halu tehdä suuriakin muutoksia kielii siitä, että Kouvolassa ei haluta jättää tällä kaudella mitään arvailujen varaan.

Bearsille nousu liigatasolle ei ole juniorijoukkueiden puutteesta johtuen edes mahdollista, joten sellaisilla asioilla joukkue ei päätänsä vaivaa. Viime kauden Rautamalja-voiton jälkeen jokainen pelaaja tähtää Spagettimaljan voittajaksi sarjanousuista välittämättä. Karjuuko karhu voimakkaasti lauantaina, vai riittävätkö intiaanien käärmekeitot voitontanssiin? Tämä selviää Porin Urheilukeskuksen tekonurmella klo 16 alkaen.

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *