Playoff-paikat jaossa kakkosessa

Gridiron Staff 8.8.2012 13:06 17 kommenttia

II-divisioonan viimeistä edeltävä kierros tarjoaa useita erittäin mielenkiintoisia ratkaisukamppailuja.

Toisen divisioonan runkosarjan lähestyessä loppuaan viimeisistä pudotuspelipaikoista käydään vielä kova taistelu. Varsinkin C-lohkossa riittää jännitettävää, sillä sekä Wolverines II:lla, Oakmenilla että Scorpionsilla on edelleen mahdollisuudet pudotuspeleihin. Kuopiossa käydään sen sijaan lauantaina odotettu kärkikamppailu, kun Vikings ja Steelers ratkovat A-lohkon kärkisijan.

Lauantain ottelut avaa Joensuu Wolvesin ja Jyväskylä Piratesin välinen ottelu Utran tekonurmella. Pudotuspeleihin kummallakaan joukkueella ei enää ole asiaa, joten ottelussa taistellaan käytännössä kunniasta. Pirates lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Vaikka jyväskyläläisten pelikään ei suinkaan ole ollut kauden aikana kunnossa, Wolvesin tilanne on huomattavasti synkempi. Avauskierroksen luovutusvoiton jälkeen Wolves on hävinnyt kuusi ottelua peräjälkeen. Synkin hetki nähtiin viime kierroksella joukkueen joutuessa luovuttamaan vierasottelunsa kesken pelin. Toivoa sopii, että Wolves saa kotiotteluunsa riittävästi pelaajia ja pystyy päättämään kautensa kunnialla. Jos viime kierroksen tilanne nähdään uudestaan, voi joukkueen tilanne olla vakavampi kuin moni uskaltaa arvellakaan.

Samaan aikaan Joensuun ottelun kanssa potkaistaan käyntiin Wolverines II:n ja Raisio Oakmenin kamppailu Velodromilla. Jos Joensuussa panosta täytyy kaivella kissojen ja koirien kanssa, Helsingissä motivaatiota ei tarvitse erikseen etsiä. Kyseessä on molemmille joukkueille käytännössä playoff-ottelu. Voitolla Wolverines II varmistaa pudotuspelipaikan. Oakmen tarvitsee vähintään yhdeksän pisteen voiton voidakseen yhä yltää pudotuspeleihin viimeisellä kierroksella. Jos Oakmen voittaa alle yhdeksällä pisteellä, Salo Scorpionsilla on yhtäkkiä pudotuspelipaikka omissa käsissä.

Wolverines II aloitti kauden väkevästi, ja voitti keskellä kautta neljä ottelua peräjälkeen. Kahden viimeisen ottelun aikana joukkueen otteet ovat jälleen osoittaneet merkkejä taantumasta, eikä alkukaudesta selviönä pidetty pudotuspelipaikkakaan enää ole varma. Jos lauantaina tulee jälleen turpiin, joukkueen pudotuspelit ovat vakavasti vaakalaudalla, vaikkakin edelleen mahdolliset. Joukkueen ongelmana on suuresta pelaajaringistä huolimatta ollut harjoittelumotivaatio ja sen kautta valmistautuminen otteluihin. Alkukaudesta täyttä 45 pelaajan miehistöä esitellyt Wolverines II on viime otteluissa saanut tyytyä paljon vähempään.

Oakmen vahvistuu Trojansin Arttu Koivistolla.

Oakmenin tilanne on myös sangen erikoinen. Kahdella voitolla kautensa avannut joukkue on sittemmin hävinnyt neljä kertaa peräkkäin. Ihmeen kaupalla joukkue saattaa silti nousta pudotuspeleihin, jos kadonnut peliote löytyy lauantaina. Joukkue vahvistuu loppukaudeksi Turku Trojansissa pelanneella Arttu Koivistolla, joka johtaa Vaahteraliigan säkkitilastoja. Kokeneen Koiviston tulo joukkueeseen auttaa varmasti Oakmenin heittoryntäystä ja tukkii lauantaina myös osaltaan Wolverines II:n juoksuväyliä. Saa nähdä, kuinka suuri merkitys loppukauden täsmävahvistuksella joukkueelle on. Tärkeämpää on kuitenkin se, että Joni Vatasen johtama raisiolaishyökkäys pystyy pisteidentekoon. Realistisesti ajatellen Oakmenin on pystyttävä tekemään selvästi yli 20 pistettä, mihin joukkue on kyennyt tällä kaudella vain yhden kerran.

Kello 15 alkavassa B-lohkon ottelussa tulokasjoukkue Hämeenlinna Huskies kohtaa nuoret Rajaritarit Lappeenrannasta. Molemmat joukkueet ovat osoittaneet ajoittain varsin pirteitä otteita tällä kaudella, mutta huonoina hetkinä onkin mennyt sitten todella huonosti. Rajaritarit läpikäyvät viime kauden liigamenestyksen jälkimainingeissa erittäin voimakasta nuorennusleikkausta. Huskiesin pääasiallisena tavoitteena on ollut juurruttaa joukkue divisioonatasolle ja saada aikaan hyviä otteita. Avausottelussaan Huskies olikin Rajaritareita parempi lukemin 6-8. Jää nähtäväksi, miten nuori pelinrakentaja Juho Väisänen laitureineen lähtee Huskies-puolustusta ratkomaan. Pystyykö Huskies vastaamaan pelkällä juoksupelillä?

Lauantain ottelut päättää Kuopio Steelersin ja Vaasa Vikingsin kärkikamppailu, jossa ratkaistaan A-lohkon herruus. Ennakkoasetelmat otteluun muuttuivat merkittävästi Vikingsin kärsittyä jälkikäteen luovutustappion pelikentällä otetun 9-6 -kotivoiton sijaan. 0-30 -vierasvoitoksi tuomittu kamppailu tarkoittaa sitä, että Vikingsin olisi pystyttävä viemään ottelu yli 30 pisteellä lohkovoiton saamiseksi Vaasaan. Muussa tapauksessa joukkuetta odottaa runkosarjan neljäs sija ja vieraskiertue pudotuspelien ensimmäisen ottelun jälkeen.

Steelersin tilannetta vaikeuttaa samaan aikaan toisella paikkakunnalla pelattava B-junioriottelu.

Steelersiä ottelun voitto kiinnostaa monestakin syystä. Alle 30 pisteen tappio tuo lohkovoiton, mutta voitolla Steelers tarraisi kiinni jopa runkosarjan kärkisijaan. Runkosarjan kaksi parastahan tienaavat vaivoistaan lepoviikon ja automaattisen siirtymisen välierävaiheeseen. Myös mahdollisesti aina Rautamaljaan jatkuva kotietu kuopiolaisia epäilemättä kiinnostaa. Steelersin tilannetta vaikeuttaa kuitenkin samaan aikaan toisella paikkakunnalla pelattava B-junioriottelu, joka vie osan joukkueen pelaajista lauantaiksi muualle.

Viikinkien taisteluraivoa lisäävät meriä seilanneista esi-isistä poiketen tieto uusista vahvistuksista. Vikings saa jalkeille erinomaisen ryhmittymän, jonka uusimpia vahvistuksia ovat puolustuksen Thomas Nyberg, Ari Iivonen ja Amerikasta saapunut Oliver Vasanoja. Viime hetken tietojen mukaan joukkue on myös vahvistumassa Seinäjoki Crocodilesin laitahyökkääjällä vielä lauantain otteluun. Crocodilesissa vähälle peliajalle jäänyt vikkeläjalkainen Neem Rauankoski saattaisi arvioidemme mukaan olla yksi mahdollinen kandidaatti Kuopio-peliin.

Sunnuntain sarjan ainoassa kamppailussa Salo Scorpions ja lohkovoiton ja varmistanut Tampere Saints iskevät päänsä yhteen. Scorpions saattaa lauantain tulosten jälkeen lähteä otteluun pakkovoiton edessä. Toisaalta on myös mahdollista, ettei lopputuloksella ole kotijoukkue Salolle mitään merkitystä. Tappio Saintsille päättäisi joka tapauksessa Scorpionsin pudotuspelihaaveet, joten joukkueen on joka tapauksessa annettava ottelussa kaikkensa. Saintsia ottelun voitto kiinnostaa siitä syystä, että sillä on edelleen oivat mahdollisuudet nousta runkosarjan kakkossijalle ja siten pitää kotietu Tampereella mahdollisimman pitkään.

Arviot

 • Wolves – Pirates 2
 • Wolverines II – Oakmen 2
 • Huskies – Rajaritarit 2
 • Steelers – Vikings 2
 • Scorpions – Saints 2

Mitä, pelkkiä vierasvoittoja? Mikä on oma rivisi?

Kommentoi

 • Miten on mahdollista, että vaahterasta voi siirtyä pelaajia kesken kauden divareihin?

 • Hiukan pistää hymyilyttämään se että Huskies on aina teidän arvioissa altavastaajana :) Pidän sitä hyvänä asiana,koska mielummin pelaamme juurikin noita odotuksia vastaan :)

 • Kieltämättä vähintäänkin mielenkiintoista tämä Vaahterapelaajien siirtyminen II-div joukkueisiin tässä vaiheessa kautta. Eikö tosiaan ole mitään siirtoikkunaa voimassa?

 • Kauden 2012 sarjamääräyksissä sanotaan pelaajasiirroista seuraavaa:

  3. PELAAJASIIRRON MÄÄRÄAIKA JA KIRJAAMISMAKSU
  Pelaajasiirtolomakkeiden ja –maksun on oltava liitossa 30.4.2012 mennessä pelioikeuden
  saamiseksi Vaahteraliigassa ja miesten I-divisioonassa sekä 31.7.2012 mennessä pelioikeuden
  saamiseksi miesten muissa divisioonissa.
  Vaahteraliigaan ja Miesten I-divisioonaan tai näiden sisällä siirtyminen on kuitenkin mahdollista
  30.6.2012 asti niille pelaajille, jotka ovat olleet Suomessa seuraansa kirjoilla 30.4.2012 ja
  pelanneet Suomessa sekä saavat luvan siirtymiseen vanhalta seuraltaan. Vapaa siirtoaika alkaa
  30.9.2012.
  Kirjaamismaksu on kaikissa sarjoissa 50 Euroa.
  Naisten sarjoissa pelioikeuden saamiseksi pelaajasiirtolomakkeiden ja -maksun on oltava liitossa
  30.4.2012 mennessä.
  Mikäli pelaaja on lunastanut kaudelle 2012 pelaajalisenssin hänellä ei ole oikeutta edellä mainittua
  poikkeusta lukuun ottamatta vaihtaa seuraa kaudella 2012 ilman liittohallituksen lupaa ennen
  sarjakauden loppua.
  Farmijoukkueiden välisiä pelaajasiirtoja ei saa tehdä 31.7. jälkeen. Liittohallitus voi hakemuksesta
  myöntää poikkeuksen tähän alle 21-vuotiaiden pelaajien kohdalla.
  Korkeakoulusarjoissa pelaaja voi siirtyä joukkueeseen määräajaksi koko korkeakoulusarjan ajaksi
  ilman kirjaamismaksua. Sarjan päätyttyä pelaajan edustusoikeus palautuu välittömästi siihen
  seuraan, jossa pelaajan edustusoikeus oli ennen määräaikaista siirtoa korkeakoulusarjaan
  osallistuvaan joukkueeseen.

  II-divisioonassa siirtojen määräaika on 31.7.2012, kuten ylläolevassa lainauksessa on mainittu. Eli kirjoituksessa mainitut siirrot ovat OK kunhan ne on tehty em ajankohtaan mennessä.

 • Näin pienenä selvennyksenä yllämainittuun, niin en ole ainakaan matkustamassa Kuopioon lauantaina vaan sunnuntaina Vantaalle, kiitos :)

 • Onko siis niin, että Oakmenilla ja Trojansilla on voimassaoleva farmisopimus?

  Täytyy vaan todeta, että pelaajasiirtoihin liittyvät säännöt ovat nykyisellään jotakuinkin pielessä farmijoukkueineen ja pelaajakohtaisine farmisopimuksineen. Eipä ihme että kakkosessa on tänä vuonna jo yhden matsin lopputulos päätetty pöydän ääressä ja toinen huhujen mukaan käsittelyssä… Ihme touhua.
  Ennen sääntö oli yksinkertainen: ylöspäin voi siirtyä kesken kauden, alas ei. Farmin tarkoitus oli sijoittaa ei-aloitukseen tulevia pelaajia toiseen jengiin pelaamaan ja kehittymään sekä odottamaan kutsua kovempiin peleihin, vaikka sitten kesken kauden.

 • Hommahan kertoo ainoastaan siitä, että Vaasa ei usko pärjäävänsä pudotuspeleissä jo valmiiksi olevalla porukalla. Mutta eipä tossa kannata muiden ottaa hirveesti ressiä, monessa tapauksessa tommosen pelaajan tuleminen voi vaan sotkee omaa pakkaa. Ja eipä tuo oakmenin vahvistus nyt mikään pelastaja heidän tilanteeseen ole. Olis hankkinut potkasijan joka laittaa haarukan läpi puolestakenttää niin tulis niitä pisteitä sentään jostain.

 • Miksi Jaska päättelit että Oakmenilla ja Trojansilla olisi farmisopimus? Kävikö myös mielessä että pelaaja voi siirtyä toiseen joukkueeseen omasta tahdostaan eikä aina ole ”hankinta” toiselta joukkueelta. Vai mitä meinaatte että Oakmenilla on antaa Artulle/Trojansille tästä?

 • Nimim Puntit tutisee; Ei riittäny rahat ostaa ku Arttu potkasijaksi :(

 • Varmaan joku ihan järkevä selitys sille miksi 2. divarissa siirtoaika päättyy vasta heinäkuun lopussa, mutta kun en sitä enää jaksa muistaa, niin valaiskaa vanhaa miestä.

  Jos siirtoajat päättyisivät samaan aikaan ja farmisopparisäännöt ovat selvät(?), niin silloinhan mitään pelivaraa ei kai tälläisille kuvioille jäisi?

  Farmisopimusten päätarkoitus kai kylläkin lienee se, että ne antavat ylemmällä tasolla peliaikaa vaille jääville pelaajille mahdollisuuden saada sitä alemmalla tasolla ja tarvittaessa nostaa sieltä alemmalta tasolta pelaaja haistelemaan ja vahvistamaan sitä ylemmän tason joukkuetta? Eikä niin, että kun ylemmän tason joukkueell ei ole enää panosta, pelaaja/t voidaan siirtää vahvistamaan sitä alemman tason joukkuetta. Mutta sehän on selvää, että jos niitä porsaanreikiä jätetään, niin aina niitä varmaan koitetaan jollain muotoa testata.

  Nimimerkki Jaskan kanssa samaa mieltä siitä, että kyllähän nää matsit pitäisi ratkaista pelikentillä eikä jälkikäteen siellä kabinetin puolella.

 • Ei kait se mikään sen kummempi selitys ole kuin että näin seurat ovat sen joskus aikanaan päättäneet.

 • Mikäs huhujen mukaan on tää toinen matsi mikä on käsittelyssä?

 • Ois kuulemma Sun City Wolverines II ottelu. Wolvot ois kuulemma peluuttanut edustuskelvotonta pelaajaa Hankoa vastaan. Ei varmuutta mistä pelaajasta puhutaan. Tämähän muuttaa Hangon tilanteen 6pisteeseen? Tai ainakin pitäis jos tuomitaan yhdenvertaisesti kuin Vaasan tapaus. 30 – 0 vastustajalle ja pisteet pois. Oisko jollain dataa tähän?

 • Oli tilanne mikä hyvään, niin joukkuetta ei voi enää tuomita hävinneeksi. Edustuskelvottoman pelaajan kohdalla pitää valitus tehdä 7 päivän kuluessa. Tämän jälkeen voi saada sakkoja, mutta joukkuetta ei voi enää tuomita hävinneeksi. Ottelu on pelattu kuukausi sitten, joten huomautusta ei varmaan ole tehty 7 vuorokauden kuluessa…

 • JJV:lle -> Tuli vaan jotenkin sellainen muistikuva siirtosäännöistä, että Oakmen – Trojans -tapauksessa pitäisi olla (joko joukkuekohtainen tai pelaajakohtainen) farmisopimus voimassa, jotta kyseinen herra pelaaja saisi vielä pelailla Trjoansin riveissä kuluvalla kaudella… Noh. Luin jutun uudelleen ja päättelin että kyseinen pelaaja ei ole enää turkulaismiehistössä. Samapa tuo, niin tai näin. Ei ole minulta pois.

  Kuten jo aiemmin totesin, nuo siirtosäännöt farmeineen kaikkineen ovat ihan … sieltä.
  Mitä tulee noihin kabinettiratkaisuihin, niin tuo 7 päivän sääntökin on totaalisen hämärä. Kuinka ihmeessä voidaan olettaa, että vastustajan pelaajaluettelo saataisiin kahlattua läpi ja tutkittua kunkin pelaajan edustuskelpoisuus – varsinkin kun seuroilla ei ole tietoa farmisopimuksista eikä siitä, onko kukin siirto tehty oikein ja ennen kaikkea siirtoajan puitteissa? Eikös se olisi liiton homma huolehtia noista tarkastuksista?
  Onko tuon huhujen mukaan tutkinnassa olevan ottelun lopputulos ja sääntöjenvastaisesta toiminnasta annettava rangaistus nyt kiinni siitä, että liitto ei ole tarkistanut papereita ajoissa? Jos liiton olisi tullut tutkia paperit ja käynnistää menettely (tai ilmoittaa sille seuralle jota vastaan on rikottu) 7 vuorokauden kuluessa ottelun päättymisestä ja näin ei ole käynyt, niin minkä rangaistuksen liitto määrää itselleen?

  Ihan aikuisten oikeasti ja vakavasti: Siirtosäännöissä on iso ongelma, jolle on tehtävä jotain.

  Ugh, olen avautunut.

 • Olen täysin samaa mieltä Jaskan kanssa. Liiton tulisi tarkastaa pelaajan edustuskelpoisuus ja jos on menetelty väärin, tulee joukkue tuomita hävinneeksi 30 – 0. Toisella joukkueella ei ole tosiasiallista mahdollisuutta tarkistaa ovatko kaikki vastustajan pelaajat edustuskelpoisia. Liitto saa pelaajaluettelot päätuomarilta, joten liittokaan ei pysty aloittamaan niiden katsomista heti pelin päätyttyä. Parhaassa tapauksessa tuo 7 päivää on jo kulunut ennen kuin paperit ovat liitolla… Koko 7 päivän sääntö tulisi poistaa ja jos joukkue menettelee vastoin sääntöjä, niin sanktio tulee ajasta riippumatta…

 • Voishan niitä sääntöjä muuttaa että rikkomuksesta saa aina rangaistuksen. Seuroilla ei tosiaan ole mitään mahdollisuuksia valvoa pelaajien edustuskelvollisuutta ei tämä ole heidän tehtävä muutenkaan. Tämä on liiton tehtävä. Se on liiton häpeä et systeemit ovat näin kivikautisia. Nämä asiat voisi hoitaa sähköisesti ja vain edustuskelvollisia pelaajia voisi ilmoittaa rosteriin. Erittäin yksinkertaista.

  Eniten ihmetyttää ettei liitto ole kommentoinut asiasta mitään. Onko tämä juttu oikeesti tapahtunut vai pitelläänkö tässä taas jotain? Poikkeuksellisen huonoa toimintaa liitolta jos tällainen on tapahtunut tai sitten hiljaisuus johtuu puhtaasti siitä ettei mitään tällaista ole tapahtunut.