Naisten SM-kulta pohjoiseen

Tuomo Tomperi 7.8.2012 13:16 Yksi kommentti

Miten Northern Lightsin naiset päättivät Helsingin valtakauden naisten jenkkifutiksessa?

Oulu Northern Lightsin naisten joukkue teki lauantaina jotain, mitä ei ole aiemmin tehty. Sinnikäs joukkue voitti SM-sarjan finaaliottelun ja vei mestaruuden Helsingin ulkopuolelle. Aiemmin täyskontaktijenkkifutiksen aikakaudella mestaruuden on vienyt poikkeuksetta Helsinki Roosters tai GS Demons. Oulussa on aiemminkin menestytty sarjassa kohtuullisesti, mutta pääkaupungin joukkueisiin on silti ollut selvästi matkaa. Tänä vuonna tilanne oli toinen. Lights kukisti Helsinki Roostersin Oulussa ja ratsasti voittamattomana aina runkosarjan viimeiselle kierrokselle asti. Finaaliottelussa Lights onnistui kaatamaan päätöskierroksella voiton vieneen GS Demonsin yllättävänkin selkein lukemin 12-35. Miten kaikki tapahtui?

Oulussa nostetaan esille mielellään kolme seikkaa. Joukkueen valmentaja Roope Parviaisen paluu Lightsin ruoriin on kenties suurin yksittäinen syy. Parviaisella on kaikista sarjan valmentajista pisin kokemus naisten jenkkifutiksesta. Naisethan pelaavat miehistä poiketen 9vs9-säännöillä, mikä tuo omat haasteensa pelisuunnitelman toteutukseen. Parviaisen kokemus auttoi Lightsia kauden aikana valmistautumaan kaikkiin mahdollisiin hyökkäys- ja puolustusmuodostelmiin.

Toinen tärkeä parannus entiseen on maajoukkuetukimies Tea Törmäsen liittyminen joukkueeseen. Yhdysvalloissakin pelannut Törmänen on ehdottomasti yksi maan kokeneimpia naispelaajia. Törmäsen johtama puolustus päästi yhdessä GS Demonsin kanssa selvästi vähiten pisteitä koko runkosarjassa. Peliotteidensa lisäksi Törmänen on pystynyt auttamaan joukkuetta äärettömän paljon harjoituksissa. Kokeneen pelaajan tuoma asenne ja itsevarmuus ovat levinneet myös muuhun joukkueeseen. Kolmas merkillepantava parannus on ollut joukkueen kasvanut pelaajamäärä. Aiempina vuosina ajoittain muutamalla vaihtomiehellä pelannut Lights sai tänä vuonna avausotteluunsa ennätykselliset 18 pelaajaa, mikä naisten sarjassa on jo merkittävä määrä.

Ensimmäistä vuottaan Oulussa pelanneelle Tea Törmäselle joukkue ei ollut kuitenkaan ennalta täysin tuntematon.

– Vuosia harmittelin sitä, että vaikka Lightsissa näytti olevan urheilullisia pelaajia, valmennus ei natsannut ja porukkaa oli kamalan vähän. Kun itse päätin syksyllä jäädä Ouluun, päätin että varsinkin puolustus laitetaan kuntoon ja peliin tuodaan lisää aggressiivisuutta. Tammikuun treeneissä huomasin hirveästi perusasioita, jotka eivät olleet kunnossa, Törmänen kertoo.

– Minusta tuli sitten se tyyppi, joka nalkutti niistä asioista jotka valmentajilta jäivät huomaamatta. Yhdet tai kahdet silmät eivät tietenkään riitä katsomaan kaikkialle. Kentällä pelaajien seassa näkee ja kuulee juttuja, joita valmennus ei välttämättä näe. Silloin kun Roope ei päässyt treeneihin paikalle, vedin paljon taklaustreenejä. Apua saatiin mm. Santtu Äyräväiseltä, joka treenaili talven Oulussa. Näin minäkin pääsin keskittymään treenaamiseen.

Törmäsen kovan työn avulla porukkaan tuli kovuutta nopeasti aimo annos lisää. Törmäsellä oli jatkuvasti hyvä keskusteluyhteys valmennukseen. Yhdessä Törmänen ja valmennus miettivät sitä, mikä Lightsin joukkueelta parhaiten onnistuu.

– Monesti pelaajat eivät välttämättä valmentajalle halua suoraan sanoa asioista jotka kaivelevat. Minä olin pelaajavalmentajana sellaisessa asemassa, että mulle oli helppo tulla juttelemaan ihan kaikesta, Törmänen avaa.

Kokeneesta Törmäsestä oli helppo ottaa mallia, kun näki tulokset.

Suuri apu monelle pelaajalle tuli Törmäsen asenteesta ja tavasta käyttäytyä harjoituksissa. Kokeneesta Törmäsestä oli helppo ottaa mallia, kun näki tulokset. Törmäsen asennoituminen harjoituksiin ja otteluihin oli merkittävä tekijä Lightsin nuoren joukkueen hitsautuessa yhteen. Aiemmin helposti vastoinkäymisistä masentunut Lights näytti aivan toisenlaiselta tällä kaudella. Vaikka esimerkiksi Roosters-ottelussa vierasjoukkue avasi pisteidenteon, Lights ei hätkähtänyt vaan tuli takaa ohitse.

Runkosarjassa lukemin 32-6 finaalivastustajalleen hävinnyt Lights lähti loppuotteluun altavastaajana. Lightsin Laura Haapaniemi myöntää, että runkosarjan päätösottelu oli joukkueen kauden huonoin – ja finaaliottelu toisaalta sitten paras.

– Finaaliotteluun ensimmäisen pelin virheet korjattiin ja pidettiin päät kasassa. Peliin oli myös helpompi tulla “altavastaajana”. Demonit eivät varmaankaan osanneet odottaa tällaista vastinetta edellisen pelin tuloksella, Haapaniemi kertoo.

Lights valmisteli Demonsin jokaista hyökkäysmuodostelmaa vastaan oman puolustuksen hävityn runkosarjaottelun jälkeen. Puolustuksessa liikaa varmistellut Lights vältteli juoksupuolustuksessa vastuitaan. Hyökkäyksessä nähtiin liikaa hätäilyä. Finaaliottelussa pelaajat onnistuivat unohtamaan aiemmat virheet ja luottamaan toisiinsa. Keskittymällä omaan työhönsä epäröimättä toi joukkueelle toivotun tuloksen. Henkisesti suoritus oli erinomainen koko joukkueelta.

Sekä Haapaniemi että Törmänen kehuvat yhteen ääneen joukkueen uusia pelaajia, joilla on ollut merkittävä rooli mestaruudessa.

– Uudet pelaajat ovat lähes kaikki pelanneet linjassa tänä vuonna ja olleet uskomattoman motivoituneita. Linjalle on myös voitu tarjota omaa treeniä lähes joka kerralla. Minna Moisanen on yksi loistava tulokaspelaaja, joka on tahkonnut pelejä hyökkäyksessä, puolustuksessa sekä potkuissa ja palauksissa. Minnaa on nähty muutamassa pelissä myös centterinä ja snäpperinä. Tästä tytöstä kuullaan vielä, Haapaniemi kehuu.

– On meillä uusissa pelaajissa myös 15-vuotias laitahyökkääjä Emma Toivio, joten ihan kaikki uudet eivät ole linjassa, Törmänen lisää.

– Minnan minäkin nostaisin esiin, mutta rookieista myös Tiia Tenhunen oli todella tärkeässä asemassa potkupeleissä. Esimeriksi finaalimatsissa Tiia potkaisi kaikki lisäpisteet sisää, kun taas Demonit ovat ilmeisesti potkaisijan puuttuessa pelanneet kaikki lisäpisteensä. Lauantaina heidän lisäpisteyrityksistään ei onnistunut kumpikaan.

Pelaajat ratkaisevat tietenkin tilanteet kentällä, mutta ilman toimivaa valmennusta ja huoltoa menestyminen on vaikeaa. Lights haluaakin kiittää erityisesti erinomaisia huoltajiaan, jotka ovat mahdollistaneet joukkueen menestyksen tällä kaudella. Joukkueella on ollut harjoituksissa rutiininomaisesti jopa lääkäri paikalla. Näin valmennuksesta vastaavat Roope Parviainen ja Matti Haarala ovat voineet keskittyä tärkeimpään – valmennukseen.

Tästä eteenpäin Lights aikoo pitää parin viikon tauon ennen paluuta lajin pariin. Moni Lights-pelaajista nähdään vielä maajoukkueympyröissä syyskuun lopulla – onhan ensi vuonna SM-sarjan lisäksi odotettavissa myös MM-kisat. Syksyn aikana Lights myös rekrytoi uusia pelaajia ja aloittaa valmistautumisen seuraavaa kautta varten.

Kuka tietää, ehkä ensi vuonna juhlii taas sama joukkue?

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *