Northern Lights kohtaa Wolverinesin

Gridiron Staff 3.8.2012 16:55 Ei kommentteja

(2-6)

(7-1)

04.08.2012 klo 17:00 Oulu

Mukavasti kauden aloittanut Northern Lights on vastannut kenties kauden suurimmasta pettymyksestä häviten nyt jo viisi ottelua peräjälkeen.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat Oulun Castrenilla heinäkuun alussa. Kauden 2011 Wolverines (3-2) ja Northern Lights (2-3) lähtivät tuolloin taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikasta. Nick Hardestyn johtama oululaishyökkäys oli osoittanut pysyvänsä myös kärkijoukkueiden kannoilla Wolverinesin pelin hieman rakoillessa alkukaudesta. Wolverines kuitenkin voitti kaatosateessa pelatun ottelun helposti 17-54 ja eteni aina mestaruuteen saakka. Northern Lights sen sijaan voitti kaudella enää yhden ottelun.

Kauden 2011 Lights (3-7) ei suinkaan ollut täydellinen, mutta avauskaudeksi vuosi oli nousijajoukkueelle menestys. Hardestyn johtama hyökkäys oli tehokas ja pystyi ajoittain tekemään pisteitä hyvinkin nopeasti. Joukkue pystyi luottamaan Aappo Salorannan ja Stacey Thomasin muodostamaan tutkapariin, jota Andrew Keel, Joonas Taina, Riku Riepula ja Lauri Parviainen täydensivät aika-ajoin. Tämän kauden Lights on ollut Salorannan kauden päättäneen loukkaantumisen jälkeen toista maata. Heittopeliä auttanut Keel on poissa, Taina on kärsinyt alkukauden polvivammastaan ja Riepulan koko ura on ohi selkävamman vuoksi. Linjassa operoinutta Parviaista ei ole pystytty käyttämään vastaanottajana koko kesänä. Thomas on yhä Thomas, mutta Lightsin epävakaa pelinrakentajatilanne ja puutteet hyökkäyksessä ovat pitäneet miehen tehot kaukana viime kaudesta.

Brent Rauschin tilalle hankittu Brian Harris osoittautui Oulussa lopulta pettymykseksi. Pelinrakentajan kärsimä loukkaantuminen heti avausottelussa esti Lightsin täysipainoisen harjoittelun. Otteluihin lähdettiinkin tietyllä tavoin silmät ummessa. Pystyisikö Harris heittämään? Kuinka hyvin? Oli selvää, että ajoitusten puuttuessa koko oululaishyökkäykseltä puuttui tarvittava usko omaan tekemiseen.

Tulevaan Wolverines-otteluun Lightsin pelinrakentajaksi palaa jälleen seuran oma kasvatti Lassi Heikkilä. TAFT:n Miro Kadmiryn ikäinen Heikkilä ei ole kehittynyt maajoukkuemiehen kaltaiseksi uhaksi, mutta pystyy silti tekemään oikeita lukuja ja todella heittämään palloa. Heikkilältä puuttuu Kadmiryn tavoin juoksu-uhka, joten lauantain ottelussa hän lähtee epäilemättä ensisijaisesti ratkomaan Wolverines-puolustusta heittäen. Heikkilän heittotarkkuus ja -nopeus eivät välttämättä ole amerikkalaisen pelinrakentajan tasolla, mutta joukkue luottaa pelinrakentajaan ja uskoo häneen. Heikkikän tilannetta parantaa myös se, että hän – kuten myös joukkue – lähtee otteluun käytännössä paineitta.

Pelinrakentajamuutos muokkaa Lightsin hyökkäystä varmasti jälleen juoksupainotteisempaan suuntaan. Trojans-ottelussa 42 kertaa heittänyt Lights saattaa heittää lauantaina puolet vähemmän. Nick Garratt ja Thomas saanevat jälleen suuremman juoksuvastuun, mutta tarvittaessa varsinkin Thomas voidaan lähettää myös heittokuvioon. Monitoimimies Thomas onkin pelannut linjaa lukuunottamatta kaikkia Lightsin hyökkäyksen pelipaikkoja tällä kaudella. Pelitavan muutokseen uskoi myös Wolverinesin päävalmentaja Janne Seppä SAJL:n ennakossa.

– Luonnollisesti peli tulee pelinrakentajamuutoksen myötä olemaan erilainen. Uskon, että Northern Lightsin juoksuhyökkäys vahvistuu, ja todennäköisesti Garratt pelaa keskushyökkääjänä ja Thomas slottina, Seppä ennakoi.

Wolverinesin riveissä tekee ensiesiintymisensä kanadalainen Alexander Hoad, jolla on muun muassa MM-hopeaa Kanadan riveissä viime vuodelta sekä Eurobowl-mestaruus Swarco Raidersin kanssa vuodelta 2009. Hoad tuo varmasti apua Wolverinesin takakentälle, josta puuttuu jo nyt Ric Hennessy ja Hannu Abonce. Hoadin tilannetta hankaloittaa se, että mies saapuu maahan vasta perjantaina.

Hallitsevan mestari haluaa varmasti Oulu-ottelussa kääntää yskineen hyökkäyksensä jälleen oikealle kurssille. Viimeisen kuuden neljänneksen aikana Wolverines-hyökkäys on tehnyt kokonaiset yhdeksän pistettä. Ennakkoon liki suupalana joukkueelle pidetty Jaguaarit onnistui laittamaan Wolverinesin erittäin tiukoille. Vasta Janne Kalpion jalka toi mestareille 9-11 -voiton. Jyväskylän kolmen linjamiehen järjestelmään luottava puolustus toimi Wolverinesia vastaan melko hyvin. Totuuden nimissä on toki myönnettävä, että suuri osa Wolverinesin kyvyttömyydestä tehdä pisteitä johtui pallonmenetyksistä. Niitä ei saa Oulussa enää samaan tahtiin tulla.

– Etenimme esimerkiksi Jyväskylässä lähes 400 jaardia ja liikutimme palloa 5,4 jaardin keskiarvolla. Emme vain tehneet pisteitä, Seppä toteaa SAJL:n ennakossa.

– Kahdessa edellisessä pelissämme olemme menettäneet palloa enemmän (9 kertaa) kuin kuudessa ensimmäisessä pelissä yhteensä (4 kertaa), sanoo Seppä harmitellen erityisesti red zonella sattuneita rähmäyksiä ja syötönkatkoja.

Vaikka oululaisten hyökkäys onkin ollut enemmän tai vähemmän umpisurkea, puolustus on esiintynyt tällä kaudella kohtuullisesti. Pelkkiä numeroita tiirailemalla huomaa Lightsin puolustuksen päästäneen tällä kaudella 31 pistettä ottelua kohden, mikä on yhdeksän pistettä vähemmän kuin viime vuonna. Lightsin tapauksessa puolustuksen lukemia ei ole auttanut se fakta, että hyökkäys on ollut aivan liian tehoton. Mikäli hyökkäys ei saa palloa liikutettua, voi Wolverines-hyökkäys potentiaalisesti laittaa Oulussa taululle rumat lukemat.

Lue myös

Kommentoi