Taft haastaa Roostersin play off-jahdissaan

jefumaster 29.7.2012 6:00 Ei kommentteja

(3-4)

(6-1)

30.07.2012 klo 18:30 Vantaa

Vantaalaisten tappio Jaguaareille heinäkuun alussa saattaa käydä joukkueelle kalliiksi. Jäljellä olevista peleistä on voitettava kaksi play off-paikan varmistamiseksi.

Taft osoitti kehittyneensä varteenotettavaksi play off-joukkueeksi laittaessaan edellisellä kierroksella hallitsevan mestarin, Wolverinesin ahtaalle kotikentällään Myyrmäessä. Roosters on oman välieräpaikkansa jo lunastanut, mutta tarvitsee voitot lopuista kolmesta ottelustaan varmistaakseen kotiedun play off-kierrokselle. Molemmat joukkueet ovat vahvistuneet loppukauden aikana ja Roostersin hankkima Stephen Peyton, korvaaja loukkaantuneelle liigan ykköstaklaajalle Antonio Harrisille, vaikuttaa pätevältä pelimieheltä. Kaikki ennakkoasetelmat lupaavat, että ISS-Stadionilla pelataan jälleen maanantaina yleisöön menevää jenkkifutista.

Taft on kaivannut hyökkäykseensä todellista juoksu-uhkaa ja viime maanantaina esitelty amerikkalainen Conte Cuttino on sellainen parhaasta päästä. Kuudessa edellisessä ottelussaan Vantaalaiset olivat onnistuneet kuljettamaan pallon maaliin juosten vain kolme kertaa. Wolverinesia vastaan Cuttino onnistui maalaamaan juosten kahdesti. Juoksu-uhka on nyt kunnossa, mutta muilta osiltaan Miro Kadmiryn johtaman Taft-hyökkäyksen on saatava vielä pelinsä tasapainoon haastaakseen ihan oikeasti Roostersin. Wolvo-ottelun jälkeen Taftin päävalmentaja Rami Lilja analysoi joukkueen mahdollisuuksia joukkueen nettisivuilla näin:

– Conten mukaan tulo selvästi sytytti joukkueeseen uutta kipinää… Roostersia vastaan meidän pitää pystyä pelaamaan perusvarmaa jalkapalloa, jossa meille ei voi tulla heittopelien osalta yhtään sekaannuksia peittojen ja vastuiden kanssa. Omaan hyökkäyspeliimme tarvitaan ennen kaikkea onnistumisia laajalla rintamalla. Linjan pitää jaksaa painaa taas yksi kova ottelu läpi ja jatkaa erinomaista blokkaamista, jota tähän asti kaudella on jo nähty. Jokainen heitetty pallo pitää olla kiinniotettavissa ja ne pitää ottaa kiinni. Juoksupelin pitää tukea heittopeliä ja omalta osaltaan avata heitolle tilaa, koska pelkän heitto- tai juoksuhyökkäyksen puolustaminen on Roostersin kovalla puolustukselle liian helppo pala.

Helsinkiläiset ovat päässeet valmistautumaan Taft-kohtaamiseen optimaalisissa oloissa ainakin aikataulutuksen ja sarjaohjelman osalta. Sarjatauon aikana hankitut vahvistukset päästiin ajamaan sisään ilman erityisiä paineita sarjajumboa Trojansia vastaan pelatussa ottelussa sunnuntaina. Stephen Payton hankittiin paikkaamaan Harrisin jättämää ammottavaa aukkoa puolustuksessa, mutta jenkki osoittautui pelimieheksi myös hyökkäyksessä tekemällä alkajaisiksi kaksi TD:tä. Peytonin lisäksi Roosters sai puolustukseensa leveyttä amerikan yliopistokentiltä palanneen Tuomas Nurmen myötä. Nurmi sai Trojansia vastaan tililleen 1,5 taklausta, mutta varsinainen tasomittari Tuomasta odottaa Vantaalla taftin hyökkäyksen kohdatessaan.

Ylimääräinen viikko ilman ottelua antoi Roostersin sairasosastolle mahdollisuuden saada kolhunsa kuntoon. Julius Majanderin toipuminen pelikuntoiseksi toi pelinrakentaja Robert Johnsonille yhä enemmän vaihtoehtoja heittojensa kiinniottajiksi. Taftin puolustus joutuu venymään jälleen parhaaseensa pysäyttääkseen Johnsonin heittokarusellin marginaalijaardeihin. Edellisessä kohtaamisessaan sarjan avauskierroksella Taft onnistui pitämään punakoneen ilmasillan ”ainoastaan” 272 jaardissa ja lähes tyrehdyttämään juoksupelin Roostersin juostua pallon kanssa ainoastaan 31 jaardia.

Wolverinesin etenemät yli 300 jaardia pudottivat Taftin puolustuksen sarjassa toiseksi, kun onnistumista mitataan ottelukohtaisten päästettyjen jaardien keskiarvolla (239). Ykkössijan otti haltuun maanantain vastustaja Roosters ( 226 ), joka ”pahoinpiteli” Trojans-hyökkäystä taklaamalla sen ainoastaan 69 jaardin lukemiin. Päästettyjen maalien sarakkeessa Taft on kuitenkin edelleen liigan ykkönen annettuaan vastustajilleen 7 ottelussa ainoastaan 79 pistettä. Vastaava luku Roostersilla on 95, jolla irtoaa tällä hetkellä sarjan kolmas sija omassa kategoriassaan. Molempien joukkueiden kannattajat uhoavatkin oman puolustuksensa olevan tällä hetkellä liigan ykkönen. Maanantaina tämäkin punnitaan käytännössä.

Roosters lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Se on saanut hyökkäyksensä ajoitukset kohdalleen ja puhkuu itsevarmuutta kentällä. Tiettyyn pisteeseen saakka itseluottamus voi olla eteenpäin kantava voima, mutta vain veteen piirretyn viivan ylitettyään sen ansiosta saatetaan siirtyä vastustajan aliarvioinnin puolelle. Taftia ei saa aliarvioida pätkääkään. Mikään helppo vastustaja se ei tule olemaan.

Raivokkaasti kannustavan kotiyleisönsä edessä sinipaitaiset vantaalaiset ovat saaneet päivä päivältä lisää uskoa tekemiseensä ja amerikkalaisen keskushyökkääjän onnistuminen avausottelussaan saattaa olla se pieni puuttuva palanen, joka vie sarjanousijan jopa play off-peleihin saakka. Kauden alussa taftilaiset todistelivat retoriikassaan itselleen ja kilpailijoilleen sitä, että he ansaitsevat paikkansa liigassa. Nyt ei ole enää kyse siitä. Maanantaina liigapaikka on ansaitusti joukkueella tukevasti hallussaan ja nyt Taft pelaa voitosta ja pääsystä sarjan neljän parhaan karkeloihin elokuun pudotuspeleihin. Edellisen kierroksen esityksen perusteella haaveet isommastakin huipennuksesta kaudelle eivät ole tuulesta temmattuja.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi toukokuun lopulla Velodromilla Roostersin 20-6 voittoon. Ottelun parhaana palkittiin tuolloin kukonpoikien Torsten Malm, joka eteni 11 kiinniotollaan 161 jaardia. Nyt molemmat joukkueet ovat kaksi kuukautta kokeneempia ja karaistuneempia tasaväkiseen vääntöön.

Liigan yhdeksännen viikon ottelu Taft – Roosters pelataan Myyrmäen ISS-Stadionilla maanantaina 30. heinäkuuta klo 18.30 alkaen.

Lue myös:

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi