ECG 2012: mitä jää käteen?

Tuomo Tomperi 26.7.2012 19:25 2 kommenttia

(0-8)

(7-1)

29.07.2012 klo 17:00 Helsinki

Ykkösen sarjajumbo East City Giants isännöi kärkijoukkue Pori Bearsia runkosarjan toiseksi viimeisessä ottelussa.

Pienellä kohulla ykkösdivisioonaan II-divisioonan välieristä noussut East City Giants on avausotteluaan lukuunottamatta ollut kaikissa kauden otteluissa selkeä vastaantulija. Joukkueen tilannetta ja pelaajien motivaatiota on monet kerrat kyseenalaistettu laji-ihmisten toimesta. Nyt vastaan asettuu sarjajohtaja Pori Bears. Miten ECG lähtee valmistautumaan rankan kauden viimeisiin otteluihin?

– On selvää, että niin pelaajille kuin muulle henkilöstölle kausi on ollut rankka, joukkueen päävalmentaja Ari Evwaraye kertoo.

– Tätä ei ole yhtään helpottanut avainpelaajien loukkaantumiset, joita on tullut pitkin kautta. Loppukausi mennään kuitenkin taistellen. Mikään ei kehitä niin paljoa kuin pelaaminen ja siihen nämä jäljellä olevat ottelut ovat hienoja tilaisuuksia. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelaamisen takia me tätä toimintaa teemme.

Edellisen kerran joukkueiden kohdatessa sateisella Porin urheilukentällä ei isäntäjoukkue jättänyt ECG:lle sanan sijaa. Jättien heittopeli oli kuitenkin etenkin ottelun toisella puoliajalla ajoittain varsin virkeä, minkä tuloksena nähtiin kauden pistesaldosta valitettavan suuren osan muodostama Tuomas Armisen TD-juoksu.

Bears eteni aiemmassa ottelussa tasaisesti sekä juosten että heittäen. Giantsin puolustuksella tulee tälläkin kertaa olemaan kädet täynnä Bearsia pysäyttäessä. Varmaa on, että Giantsin puolustuksen takakentän valmennus ja pelaajat keskittyvät poistamaan niitä virheitä, joita Bearsin räjähtävät laitahyökkääjät surutta Porissa hyödynsivät. Ottelun lopputulosta tulee määrittelemään hyvin pitkälti se, miten Giantsin linjat pystyvät kamppailemaan fyysisenä tunnettua Porin boksipeliä vastaan.

Giants on viime ottelujen ajan antanut paljon peliaikaa nuorelle pelinrakentajalupaus Niko Bredbackalle, joka yhdessä Giantsin laitahyökkääjien kanssa on saanut kuin saanutkin heittopelillä jonkin verran edettyä. Vaikka pelilliset tulokset eivät juuri mairittele, jotain hyvääkin kaudesta kuitenkin voi löytää.

– Tämä kausi oli erinomainen opetus meidän organisaatiollemme, Evwaraye toteaa.

– Kasvuvauhtimme on ollut kova. Sarjanousun myötä on tullut uusia velvoitteita, joista olemme oppineet paljon. Meillä on ollut useampi joukkue kilpailemassa samalla valmennustiimillä eri sarjoissa. Täytyy muistaa, että vaikka ECG nimenä on vanha ja perinteikäs, niin seuraorganisaatiomme on käytännössä katsoen uusi ja maksamme oppirahoja koko ajan.

Olemme tuottaneet kilpailukykyisiä pelaajia, joita ei kaksi vuotta sitten jenkkifutiskartalla ollut.

– Menemättä liikaa tulevan toimintamme yksityiskohtiin voin todeta, että viimeistään tämän kauden lopputuloksena “365 football”-järjestelmämme on tuottanut useita uusia, miesten I-divisioonatasolla ja naisten SM-tasolla kilpailukykyisiä pelaajia, joita Suomen jenkkifutiskartalla ei kaksi vuotta sitten toimintaamme aloittaessa ollut.

Yksilötason kehitys on toki tärkeää, mutta entä joukkueen menestys? Evwaraye pitää selvänä, että vaikka kilpailukykyisiä pelaajia saatiin kehitettyä, East City Giants epäonnistui tuottamaan riittävän monta tällaista pelaajaa. Päävalmentaja haluaa pohtia sitä, onko kuppi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä.

– Jos ja kun tämän suhteuttaa tavoitteeseemme siitä, että olemme “kehitysseura”, niin ei tätä kautta voi epäonnistumisena pitää. Lajissamme eletään seuratasolla aika paljon hetkestä hetkeen ja hyöty pyritään maksimoimaan välittömästi – hankitaan amerikkalaispelaajia yhteen tai muutamaan otteluun.

– ECG on ja tulee olemaan tyytyväinen kanssamme harjoittelleiden pelaajien menestyksestä riippumatta siitä, missä nämä pelaajat pelaavat. Tämän “pelaajatuotannon” kannalta I-divisioonassa pelaaminen tällä kaudella oli oivaa ja opettavaista “tuotekehittelyä”.

Päävalmentaja Evwaraye haluaa nostaa esille kysymyksiä pelaajien henkilökohtaisesta kehittymisestä. Kuinka moni nosti suoritustasoaan tänä vuonna? Miten paljon? Miten kovempi sarja ja tappiot vaikutti lupaavien pelaajien motivaatioon? Kuinka moni lopetti kesken kauden? Nämä ovat kysymyksiä, joita ECG:ssa pidetään tärkeänä arvioitaessa joukkueen suoriutumista kaudella 2012.

Kommentoi

  • ECG:n paikka olisi ehdottomasti kakkosessa. Toki ykkösessä pelit on jo pelejä, mutta ei se ketään lopulta opeta ottaa turpaan 0-79 joka pelissä tai oppi alkaa olemaan aika yksipuoleista ainakin.
    Jengi kakkoseen vielä 2-3:ksi kaudeksi ja sitten uudella iskulla takaisin, edellyttäen että ne kakkosen pelit on voitettu.

  • Hyvä artikkeli kun itse Bears -pelistä ei ole paljoa veisteltävää! Ja vihdoinkin rehellistä itsetutkiskelua optimismin sijaan. Suomalaiset on kyynistä porukkaa, mutta kyllä tässä vaiheessa kautta on jo hyvä myöntää ettei se mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun ja toivottavasti ensikaudella nähdään kakkosessa kovaakin kovempi ECG!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *