Roosters saa vieraita Turusta

Gridiron Staff 21.7.2012 9:36 2 kommenttia

(5-1)

(0-6)

22.07.2012 klo 18:00 Helsinki

Velodromin sunnuntain ottelussa nähdään viime kauden kaksi heikointa joukkuetta. Tälle kaudelle vain yksi joukkueista on ottanut selvän askeleen eteenpäin.

Liki tismalleen vuosi sitten joukkueet kohtasivat Velodromilla hieman toisenlaisissa tunnelmissa. Molemmat joukkueet olivat avanneet kauden viidellä tappiolla ja jakoivat siten liigan viimeisen sijan. Roostersin 35-10 -voiton jälkeen helsinkiläisjoukkue saattoi huokaista helpotuksesta – olihan kehnosti sujuneesta kaudesta huolimatta putoamisuhka sentään vältetty. Loppukausi ei tarjonnut suuria ilonaiheita kummallekaan joukkueelle. Kumpikaan ei voittanut kaudella 2011 enää otteluakaan. Roosters hävisi mm. seuraavalla kierroksella Seinäjoella lukemin 84-0.

Tänä vuonna asetelmat ovat toiset. Roostersin erinomainen talviharjoittelu, liigan parhaat vahvistukset ja hyvä yhteishenki ovat nostaneet helsinkiläisjoukkueen liigan kärkipaikalle viidellä voitolla ja yhdellä tappiolla. Roostersilla on mahdollisuus nousta yhdestä voitosta 8-9 voittoon tällä kaudella. Moista parannusta yhdessä kaudessa saa liigahistoriasta hakea. Kaksi viikkoa sitten joukkue otti kaikkien yllätykseksi komean voiton voittamattomana pidetystä Helsinki Wolverinesista.

Turku Trojans sen sijaan on jatkanut pitkälti viime kauden viitoittamalla tiellä. Viime vuonna Turussa nähtiin amerikkalaisten kanssa varsinainen sirkus, kun miestä jouduttiin laittamaan vaihtoon kesken kauden jatkuvalla syötöllä. Tänä vuonna vahvistustilanne on tasaantunut, mutta tulokset ovat silti jääneet puuttumaan. Trojansin puolustukseksi on myönnettävä, että Jaguaareja vastaan kauden ensimmäinen voitto oli todella lähellä. Muissa ottelussa joukkue on kuitenkin ottanut kuokkaan selkeästi, jopa viime kauden malliin. Vaikka joukkue onkin ottanut edistysaskelia viime kauden katastrofiin verrattuna, voittoihin asti parannukset eivät ole riittäneet. Joukkueen suurin ongelma on aneeminen hyökkäyspeli, joka on onnistunut tekemään keskimäärin kolme pistettä ottelua kohden.

Sunnuntaina Roostersin heittohyökkäys kilpailee Turun juoksuhyökkäyksen kanssa. Roostersin heitto on ollut tällä kaudella murhaavan tehokasta.

– Heittorumbaa on tulossa. Roostersin heittohyökkäyksen itsetunto perustuu lyhyeen ja varmaan heittopeliin. Meidän on saatava viiden jaardin koukut, slantit ja flatit kiinni, minkä lisäksi (Robert) Johnsonille täytyy saada painetta, Trojansin päävalmentaja Pauli Ojanen mietti SAJL:n sivuilla.

– Laitamme todennäköisesti Seikko Vennelän varjostamaan (Torsten) Malmia. Siinä saavat sitten kaverukset tapella keskenään, Ojanen ennakoi maajoukkuemiesten kohtaamista.

Butchersia vastaan Trojansilta nähtiin erikoisia pelivalintoja, joita voisi kutsua jopa “kikkapeleiksi”. Joukkueen perusfilosofia on kuitenkin selkeä, vanhanaikainen jenkkifutis. Trojans pelaa suoraviivaisesti ja haastaa vastustajansa pääosin juoksupelillä. Roostersin heittohyökkäykseen verrattuna Trojansin vastaava on täysin lapsenkengissä. Robert Johnson on heittänyt tällä kaudella kuudessa ottelussa 1619 jaardia, 20 maalia ja vain neljä syötönkatkoa. Turun Joonas Anderssonin vastaavat lukemat ovat 444 jaardia, yksi maali ja peräti viisitoista syötönkatkoa. Joka kymmenes Anderssonin heitoista päätyy suoraan vastustajan näppeihin. On sanomattakin selvää, ettei moisella tehokkuudella juuri voiteta otteluja millään sarjatasolla. Vastaavasti Roostersin Johnsonin heitoista alle 2% päätyy vääriin käsiin.

Trojansin epäonneksi Roosters on saanut paikattua rivejään Wolverines-ottelussa loukkaantuneen Antonio Harrisin kauden päätyttyä. Brown Universityn Stephen Peyton ja Simon Fraser Universityn Tuomas Nurmi liittyvät joukkueeseen sunnuntain otteluun. Isokokoinen Peyton pyrkinee paikkaamaan Harrisin jättämän aukon puolustuksen keskustassa. Kaksi vuotta sitten viimeksi punapaidassa pelannut nurmi tulee tuomaan lisää voimaa joukkueen puolustuksen keskustan laidoille. Laitimmaisena tukimiehenä pelannut Nurmi on varmasti erinomainen vahvistus helsinkiläisjoukkueelle.

Alkukauden perusteella on vaikea uskoa, että Turku Trojans pystyisi haastamaan isäntänsä sunnuntaina ottelun voitosta. Amerikkalainen jalkapallo on peli, jossa sattuman osuus otteluiden lopputuloksessa on kuitenkin lopulta melkoisen pieni. Toki muutama suuri virhe väärään paikkaan voi maksaa maalin tai kaksi, mutta voittaakseen otteluita joukkueen on kuitenkin pystyttävä haastamaan vastustajansa edes jollain pelin osa-alueella uskottavasti. Roostersin heittohyökkäys on valovuosia vieraitaan edellä. Tahmeasti alkukaudesta toiminut helsinkiläisten juoksupeli on herännyt horroksestaan, ja joukkueen Henri Jussila roikkuukin tällä hetkellä liigan toisena 552 edetyllä jaardillaan. Vertailun vuoksi koko Trojans-hyökkäys on edennyt juosten vain 333 jaardia, vaikka juoksuyrityksiä Jussilaan nähden on nähty liki kolminkertainen määrä. Myös puolustuksen puolella Roosters vie vieraitaan. Vaikka Trojansin puolustuksen keskusta onkin ollut ajoittain tällä kaudella vahva, joukkueen päätyyn on silti tehty liki 35 pistettä ottelua kohden. Ottelukohtainen keskiarvo on siis noin kaksi kertaa suurempi kuin joukkueen tehdyt pisteet koko kaudella.

Trojans-leirissä voitosta on varmasti hankala uneksia, mutta pelaajien ylpeys ei varmasti anna periksi kesken ottelun. Turkulaiset tulevat taistelemaan tälläkin kertaa epäilemättä viimeiseen vihellykseen saakka. Roosters-hyökkäyksen hidastaminen ja hyökkäyksessä maalinteossa onnistuminen lienevät sopivia välitavoitteita turkulaisjoukkueelle tänä viikonloppuna. Kannattaa muistaa, että ensi viikolla Trojans isännöi siipirikkoista Oulu Northern Lightsia. Jos joukkue saa peliään kulkemaan Roostersia vastaan, voi Trojans lähteä kotiotteluunsa Oulua vastaan syystäkin hyvillä mielin.

Roosters-leirissä ei kuitenkaan haluta ohittaa tätä ottelua ja ottaa Trojansia kevyesti. Helsingissä tiedetään, että vaikka Trojans onkin ollut tehoton, naureskeluun ei joukkuetta vastaan kenelläkään ole varaa.

– Trojansia ei pidä aliarvioida eikä meillä puolestamme ole todellakaan varaa hävitä tätä peliä. Kaikki lähtee perussuorittamisesta. Muussa tapauksessa sitä ketsuppipulloa pitää kaivaa kaiken maailman keittiöveitsillä auki, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala totesi SAJL:n sivuilla.

Lue myös

Kommentoi

  • Näytti muuten ottelun tilastot puolenvälin kohdilla aika karuilta kun katso Trojanssin jaardea, taisi olla 30-40 jaardin pintaan mitkä kyllä parani sitten parilla isolla pelillä ja Roosterssin säästellessä. Mutta tiukkaa tulee tekeen tolla tehokkuudella Trojanssin voitto tällä kaudella jos Oulu pystyy edes puolirampana pelaamaan turkulaisia vastaan.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *