Tähdet erottuvat rivimiehistä

jefumaster 18.7.2012 17:15 Ei kommentteja

Gridiron tähtivalinnat paljastavat vaahteraliigaotteluiden näkyvimmät pelaajat. Jokaisesta liigaottelusta Gridironin toimitus on valinnut kolmen parhaan yksilösuorituksen tekijät ja koko kierroksen paras on palkittu kierroksen kuninkaana kahdella lisäpisteellä.

Kuten yleensä jenkkifutiksessa, tähtipelaajat todellakin erottuvat rinnallaan pelaavista atleeteista niillä henkilökohtaisen osaamiseen liittyvillä suorituksillaan, joilla tiukatkin pelit ratkaistaan oman joukkueen piikkiin. Tälläkin kaudella suuressa roolissa ratkaisijoina ovat olleet joukkueittensa amerikkalaiset vahvistukset. Viidestä tähtipörssin kärjessä keikkuvasta pelaajasta peräti neljä pelaa joukkueessaan jenkki-vahvistuksena. Kotimaista pelaajista parhaiten listalla on sijoittunut Roostersin laitahyökkääjä Torsten Malm.

Toinen yleinen ilmiö, joka on nähtävissä myös Gridironin tähtilistalla, on hyökkääjien suoritusten arviointi puolustajien edelle. Aiemmin keväällä analysoidessani SAJL:n aikaisempina vuosina valitsemia kierroksen pelaaja-valintoja tämä kävi ilmi melkoisen selvästikin. Erityisesti pelinrakentajat ovat näkyvän roolinsa ansioista raatien lemmikkejä onnistuessaan. En voi mainita tätä asiaa kuitenkaan ketään arvostellakseni, koska olen itse ollut mukana Gridiron-tähdistöä valitsemassa. Gridironin tähtivalinnoissa viiden kärjestä löytyy kaikkien kolmen sarjakärjen pelinrakentajat. Ohessa toimituksen valinnat alkukierrosten parhaiksi pelaajiksi

Gridiron Top 5 tähdet

Dominic Kegel on tuonut vauhtia Croco-hyökkäykseen

Kuuden pelatun ottelukierroksen jälkeen niukasti Gridironin tähtipörssiä johtava Crocodiles-pelinrakentaja on pelannut erinomaisen debyyttikauden Vaahteraliigassa. Joukkueensa viiteen voittoon johdattanut amerikkalainen on juoksunopeudellaan irtautunut vastustajien puolustajista useampaan otteeseen. Kegel jakaa kärkipaikkaa myös SAJL:n TEHO Sport-pelaajien listalla oltuaan ottelun paras pelaaja puolessa pelaamistaan kuudesta ottelusta. Tämän lisäksi hän johtaa kuuden kierroksen jälkeen tehtyjen pisteiden pörssiä 78 pisteellä.

Torsten Malm on tehnyt läpilyönnin liiga-aateliin

Roostersin liimanäppinen laitahyökkääjä on tehnyt todellisen läpilyöntinsä tällä kaudella. Joukkueen palkattua pelinrakentajakseen heittokykyisen pelinrakentajan on tulosta alkanut syntyä. Malm on pelinopeudeltaan tällä hetkellä Vaahteraliigan paras laitahyökkääjä eikä uhkaajia taida loppukaudestakaan löytyä Lightsin Aappo Salorannan pysyessä pois kentiltä loukkaannuttuaan. Kuuden pelatun kierroksen jälkeen Malm johtaa liigan kiinniottotilastoja sekä koppien määrässä (41 ) että niillä edetyissä jaardeissa (603 )

Stephen Stokes on liigan paras all around-pelaaja

Viidettä kauttaan vaahteraliigassa pelaava Wolverines nuomero 28 on suurten pelien mies. Kun joukkue on tiukassa paikassa, pallo annetaan Stokesille ja tulosta syntyy. 30-vuotias amerikkalainen on pelannut koko liigakauden Churin EFL-pelissä saamansa kolhun hidastamana, mutta saadessaan pallon käteen ei vammasta ole tietoakaan vaikka muutoin miehen kävelyn katsominen sattuu sivusta seuraajaa itseäänkin. Jos valinnassa olisi jonkinlainen sisu-pelaajan arvonimi, olisi Stokes melko varma tittelin kantaja. Stokes johtaa liigan juoksutilastoa yli 100 jaardin ottelukohtaisella keskiarvolla.

Robert Johnson palautti Roostersin takaisin kärkitaisteluun

Roostersia pitää onnitella koko amerikkalais-palettinsa rekrytoinnista, mutta suurimman muutoksen joukkueeseen on tuonut viidettä kauttaan Suomessa pelaava Robert Johnson. Siinä missä nuoremman veljen heitot eivät ole kauniita katsoa, voidaan Robertin heittoja vain ihailla katsomosta niiden teknisen näyttävyyden johdosta. Pallo lentää kovaa ja suoraan ja ennen kaikkea sovittuun paikkaan kovalla prosentilla. Johnsonilla onkin liigan paras heittojen onnistumisprosentti (60,4%) tässä vaiheessa kautta. Tällä kaudelle RoJo:n juoksupeli ei ole ollut entisen veroista, mutta riittävää luodakseen pelotteen vastustajan puolustukselle.

Cedric Johnson on liigan aliarvostetuin pelinrakentaja

Wolverinesin pelinrakentaja on Stokesin ohella joukkueensa hyökkäyksen kultakimpale. Vaikka Cedric ratkaisee pelejä kerta toisensa jälkeen henkilökohtaisella osaamisella, ei häntä arvosteta pelinrakentajana osaamistaan vastaavalla tavalla. Johnsonin heittopeli ei ole kaunista katsottavaa, mutta tulosta syntyy eikä aivan kaikkea voida laittaa taitavien laitahyökkääjienkään piikkiin. Parhaimmillaan Johnson on kuitenkin harhauttaessaan linjan läpi rynniviä puolustajia. Johnsonia voidaankin pitää joukkueensa kolmantena keskushyökkääjänä. Vaahteraliigan ja Olvin TEHO Sport-pörssissä Cedric on kuuden pelin jälkeen jaetulla kärkitilalla Crocojen Kegelin kanssa heitettyään liigassa toistaiseksi kirkkaasti eniten maaleja (23 kpl)

Puolustajapörssissä amerikkalaisten dominointia

Kuten edellä jo kritisoin (itseänikin), ei puolustajat ole päässeet tähtivalinnoissa jylläämään. Parhaiten pörssissä on pärjännyt Roostersin Antonio Harris (5 tähteä), jonka liigataival päättyi ikävästi Wolverines-ottelussa. Nopea tukimies onnistui tilkitsemään juuri ne aukot, joista viime kaudella vastustaja pääsi tekemään Roostersia vastaan ne suuret pelit. Harrisin tilalle pikakomennuksella hankitulla Stephen Peytonilla on suuret saappaat täytettävänään.

Lightsin Nick Garratt on taistellut oululaisten harvenevissa riveissä leijonan lailla kahteen suuntaan. Parhaimmillaan jässikkä on taklatessaan ja tulosta on syntynyt siten, että liigan taklaustilaston kärkipaikka on vain puolentoista taklauksen päässä. Garratt siirtynee taklauspörssin kärkeen seuraavassa ottelussaan, koska Roostersin Harrisin pelit on pelattu tältä kaudelta. Garratt on toistaiseksi Gridironin tähtipörssissä toiseksi eniten merkintöjä kerännyt puolustaja ( 4 ). Garratia on säestänyt joukkueessaan hyvin Lightsin Stacey Thomas, mutta nimenomaan Garratt on kiinnittänyt raatien huomion itseensä tehokkaammin.

Gridironin tähtipörssissä puolustajien jaettua toista sijaa pitää hallussaan Crocodilesin Chris Holmesly Lightsin Garrattin lailla neljällä merkinnällään. Hän on Crocojen tiiviin kolmen jenkin puolustuksen näkyvin työmyyrä sijoittuen liigan taklaustilastoissa viidennelle sijalle. Holmesly on erikoistunut taklausten ohella varjostamaan taitavasti myös vastustajan laitahyökkääjiä. Hän onkin liigan syötönkatkojen tilastossa toisella sijalla (4 kpl) Taftin Donovan Williamsin (5 kpl) perässä.

Liigan tiiveintä puolustuspeliä on pelannut sarjanousija Taft. Tähtipörssissä vantaalaisten puolustajien taistelu on noteerattu lähinnä Jordan Bartan kahdella Gridiron-tähdellä. TEHO Sport-pelaajia valittaessa ei torjuntataistelua ole huomioitu lainkaan.

Parhaana kotimaisista puolustajista Gridiron-tilastoissa on noteerattu Butchersin Santtu Äyräväinen kolmella tähdellään. Toinen teurastaja, Butchersin Tero Kontianen hallitsi Vaahteraliigan taklaajien tilastojen lievään loukkaantumiseensa saakka. Butchers-tukimies on kerännyt tähän mennessä 2 Gridiron tähteä ja jatkaa pelejään kolhuistaan piittaamatta.

Vaahteraliigan runkosarjaa on jäljellä vielä neljä kierrosta. Gridiron valitsee lopuissakin otteluissa ottelun parhaat sekä kierroksen kuninkaan.

(Kaikki valokuvat: Jari Turunen)

Lue myös:

Vaahteraliigan henkilökohtaiset tilastot

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *