Naisten sarjassa ratkaiseva kierros

Gridiron Staff 17.7.2012 12:32 3 kommenttia

Naisten amerikkalaisen jalkapallon jännittävä runkosarja saa päätöksensä ensi viikonloppuna. 

Helsinki Roosters on sarjan ainoa joukkue joka on saanut kaikki pelinsä jo pelattua ja on sarjataulokossa tällä hetkellä toisena. Kotiedun semifinaaleihin jo varmistanut Northern Lights johtaa sarjataulukkoa 14 pisteellä ja Helsinki GS Demons voi ainoana Oulun haastajista nousta vielä voitolla tasapisteisiin Lightsin kanssa. Semifinaalipaikan on näiden kolmen joukkueen lisäksi varmistanut myös Nokia Ghosthunters.

Viikonlopun jännittävin peli tullaan pelaamaan Helsingin Velodromilla klo 13 kun GS Demons ja Northern Lights kilpailevat runkosarjan voitosta. Oululaiset ovat pelanneet tähän saakka puhtaan pelin ja voittaneet kaikki vastustajansa, myös viime vuoden Suomen mestarin Roostersin. GS ja Roosters pelasivat kauden ensimmäisen pelin toisiaan vastaan ja silloin Roosters vei 32 – 12. Sen jälkeen Roosters on tuntunut pelaavan hyvinkin vaihtelevasti ja on hävinnyt Lightsin lisäksi myös viime vuonna sarjassa neljänneksi sijoittuneelle Ghosthuntersille. Osan peleistä Roosters on voittanut murskalukemin ja toiset vain muutamalla maalilla. GS sen sijaan on pelannut tasaisen varmaa peliään vieden kaikki Roosters-matsin jälkeiset pelit selkeillä lukemilla, usein jättämällä vastustajat täysin pisteittä. Northern Lightsin puolustus on tilastojen valossa ollut vieläkin parempi päästäen vain 23 pistettä omaan maaliin kun taas GS on päästänyt 46 pistettä. Maalisuhteessa GS voittaa NL-naiset. Tästä voisi päätellä pelkkiä numeroita seuraamalla että helsinkiläisillä olisi parempi hyökkäys kun taas oululaisilla parempi puolustus.

Jos GS voittaa, nousee se sarjataulukon ykköseksi ja Northern Lights tipahtaa seuraavalle sijalle

Jos GS voittaa, nousee se sarjataulukon ykköseksi ja Northern Lights tipahtaa seuraavalle sijalle. Tällöin Roosters ja Ghosthunters ovat tasapisteissä olettaen, että nokialaiset voittavat viimeisen pelinsä Seinäjoen Crocodilesejä vastaan. Silloin keskinäinen peli ratkaisee, jolloin Ghosthunters olisi kolmas ja pelaisi semifinaalin Oulussa Northern Lightsia vastaan. Tässä tapauksessa Helsingin joukkueet pelaisivat toisiaan vastaan jo semifinaaleissa.

Jos taas Northern Lights voittaa GS:n, on Oulu runkosarjan ensimmäinen. Edelleen jos Ghosthunters voittaa Seinäjoen ovat Roosters, GS Demons ja Ghosthunters tasapisteissä, joilloin pelit menevät ristiin ja lopullinen järjestys ratkeaa keskinäisten pelien maalisuhteilla. Ghosthunters nousee tässä tilanteessa runkosarjan toiselle paikalle vieden semifinaalin kotiedun itselleen. Välierien otteluparit olisivat siis Northern Lights vs. GS Demons ja Ghosthunters vs. Roosters (korjattu virhe tähän -toim. huom). Ghosthuntersin ja Crocodilesin pelin pitäisi olla aikaisempien pelitulosten perusteella selkeästi nokialaisten vietävissä mutta Seinäjoen naiset ovat kuitenkin kauden edetessä parantaneet peliään sen jälkeen kun heidän pelinrakentajansa Tiina Salo tuli runkosarjan 4. kierroksella takaisin pelivahvuuteen.

Tässä vaiheessa kautta yksittäisten pelaajien loukkaantumisilla voi olla suuri vaikutus lopputulokseen. Kauden viimeiset pelit ovat jo sen verran tasaväkisiä, että yhdenkin avainpelaajan puuttuminen voi horjuttaa tulosta suuntaan tai toiseen. Naisten sarjassa tällä kaudella on etenkin keskushyökkääjien asema korostunut. Toki ensi linjan täytyy tehdä tila, mutta sen jälkeen hyvä keskushyökkääjä voi tehdä hienoja pelejä yksilösuorituksilla. Naisten sarjassa kentällä on enemmän tilaa 9vs9 pelimuodon vuoksi ja nopeiden pelaajien yksilötaidot korostuvat.

Demonien linja on jo vuosia ollut kova ja sillä on saatu aikaan paljon. Northern Lightsilla on ollut viime vuosina paljon vaihtuvuutta linjassa ja tähänkin kauteen oululaiset lähtivät linjalla, jossa ainoastaan yhdellä pelaajalla oli aikaisempaa pelikokemusta. Demoneilla keskushyökkääjänä on toiminut uusi pelaaja Nelli Ruotsalainen, joka on ottanut ison roolin hyökkäyksestä. Lightsin joukkueessa pallo yleensä ojennetaan kokeneelle Milla Riekille. Oululaisten juoksu ei kuitenkaan ole pelkästään Riekin varassa, vaan palloa voidaan tarvittaessa jakaa myös usealle muulle pelaajalle. Molemmissa joukkueissa pelinrakentajat ovat aika uusia. Demonien Jonna Hakkarainen on kyllä pelannut pitempään kuin Lightsien Tiina Ylikorkala, mutta tämä on ensimmäinen kausi kun Hakkarainen pelaa pelinrakentajan paikkalla. Valitettavasti naisten sarjoissa on harvoin tilastointia, joten pelinrakentajien suorituksia on vaikea verrata keskenään. Sarjan kokenein pelinrakentaja on tällä hetkellä Seinäjoen Tiina Salo. Nyt jos koskaan kannattaa käydä katsomassa naisten sarjan pelejä. Runkosarjan viimeisenä viikonloppuna jokainen peli tulee varmasti olemaan jännittävää katsottavaa. Joensuun Wolveseilla on mahdollisuus yrittää saada ensimmäiset pisteet Jyväskylästä. Turku Trojansin ja Mikkeli Bouncerssien peli pitäisi olla mielenkiintoinen. Molemmat pelaavat ensimmäistä kauttaan, mutta ovat hienosti päässeet rytinään mukaan, Trojans on voittanut kaksi peliä ja Bouncers yhden.

Lue myös

Naisten sarjan viikonlopun pelit löytyvät SAJL:n sivuilta.

Kommentoi

  • Hyvä, että tästä kirjoitetaan, jos ihmiset innostuisivat paremmin lehtereille. Mutta eikös välieräpareissa ole laskuvirhe? Jos GH yltää toiseksi, eli Oulu voittaa runkosarja, tällöin GS jää neljänneksi ja parit ovat NL-GS ja GH-Roo. Keskinäisten otteluiden piste-erot ovat GH +2, Roo 0, GS -2.

  • Jos GH voittaa ja GS häviää, niin eikö keskinäinen järjestys maalierolla ole GH +2, Roo 0, GS -2, eli otteluparit olisivat NL vs GS ja GH vs Roo?

  • Oikeassa olette. Tekstiin on jäänyt virhe. Mutta joka tapauksessa mukavaa, että naisten sarjassakin on vaihteeksi vähän enemmän spekuloitavaa kuin aiempina vuosina.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *