Eurobowl XXVI:ssa ratkeaa vuoden 2012 Euroopan paras seurajoukkue

jefumaster 17.7.2012 16:56 6 kommenttia

Aikaisin keväällä alkanut EFL-sarja huipentuu Eurobowl-otteluun lauantaina. Vastakkain asettuvat alppimaiden ykköset, Vienna Vikings ja Calanda Broncos.

Kaikkien aikojen 26. Eurobowl pelataan tänä vuonna Liechtensteinissa. Järjestelyoikeudet itselleen saanut sveitsiläinen Calanda Broncos vie ottelun naapurivaltioonsa parempien kenttäolosuhteiden, sekä liikenneyhteyksien takia. Joukkueen oma kotikenttä Ringstrassella Churissa ei kapasiteetiltaan riitä vastaanottamaan otteluun odotettavissa olevaa yleisömäärää. Kuuden edellisen vuoden aikana loppuottelu on pelattu Itävallassa. Ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä Eurosport 2-kanavalla.

Tämän vuoden Eurobowlissa vastakkain asettuu kaksi raskassarjalaista eurooppalaisen standardin mukaan mitattuna. Itävaltalainen Vienna Vikings on Euroliigan menestyksellä mitattuna yksi kaikkien aikojen kovimmista seurajoukkueista. Viikingit ovat pelanneet finaalissa kahdeksan kertaa ennen tätä kautta ja voittanut loppuottelun neljästi. Vastustajiinsa verrattuna kokemusta ja kulttuuria löytyy melkoisesti.

Sveitsiläinen Calanda Broncos on ensimmäinen sveitsiläisjoukkue joka on selvinnyt Eurobowl-finaaliin. Joukkue on rakentanut menestyskonseptiaan muutaman viime vuoden ajan määrätietoisesti ja asettanut kuluvalle kaudella ainoastaan yhden tavoitteen – Eurobowlin voittamisen. Kansallista sarjaansa ylivoimaisesti hallinnut joukkue on panostanut rosteriinsa ennennäkemättömällä tavalla. Sveitsin liiton nettisivujen keskustelupalstojen yksi suosituimpia keskusteluaiheita on nimenomaan Broncojen ”ostetut mestaruudet”. Peräti 21 ulkomaista pelaajaa tekee Broncoista varmasti Euroopan kansainvälisimmän kokoonpanon. Yksi muukalaislegioonan ”importeista” on suomalainen Iiro Luoto.

Broncojen suomalainen Iiro Luoto pelaa vain mestaruudesta

Calanda Broncon suomalaispelaaja Iiro luoto ei liiemmin riehaantunut NLA:n mestaruudesta ajatukset ovat koko kauden olleet tulevassa lauantaissa. Omien laskujensa mukaan hän on ensimmäinen suomalainen sitten vuoden 1988 joka pelaa Eurobowl-finaalissa:

– Syy miksi tulin tänne takaisin ei ollut NLA vaan EFL, joten minulle tuo NLA oli hieman pakkopullaa, koska peleissä ei juuri mielenkiintoa ollut. Kyllähän mestaruutta tuli juhlittua, mutta itse ainakin juhlin aika vaisusti. Monille sveitsiläisille juhlat olivat isommat, koska toisin kuin viime vuonna niin nyt he pääsivät pelaamaan paljon.

Broncojen kausi alkoi jo huhtikuun alussa. Miten pitkä kausi on rassannut rosteria. Onko paras miehistö kasassa kauden huipennukseen?

– Täysin emme NLA:sta selvinneet ilman loukkaantumisia, mutta niitä ei ole tullut sitten edellisen EFL pelin. Eihän yksikään joukkue varmaan selviä kaudesta ilman muutamaa loukkaantumista. Finaali oli valmentajiltamme erittäin hyvä osoitus siitä miten aloittavia pelaajia suojellaan eli ensimmäisen puoliajan jälkeen miltei kaikki aloittavat pelaajat vedettiin sivurajalle ja annettiin back uppien hoitaa homma loppuun.

Mainitsit aiemmin EFL:n välierän alla, että yksi suuri ero Broncojen ja suomalaisen joukkueen välillä EFL:ssa on valmistautuminen otteluun. Kerro tarkemmin mitä siellä konkreettisesti tehdään eri tavalla ?

– Itsellä valmistautuminen on erilaista siten, että täällä tulee katsottua pelinauhoja vastustajista, mitä Suomessa ei tullut tehtyä. Valmentajat ovat jo laittaneet pelisuunnitelman sisään ja nyt harjoitellaan vain pelejä, joiden uskotaan toimivan parhaiten Vikingseja vastaan. Harjoitukset vedetään aina ”skoutti”-puolustusta/hyökkäystä vastaan ja siten saa nähtyä eri formaatioita ja yleisimpiä pelejä, mitä vastustaja lähettää mistäkin packagesta.

Millainen vastustaja viikon päästä vastaan asettuu. Mitkä ovat Vikingsien tunnistetut vahvuudet ?

– Vikingsit ovat todella hyvin valmennettu ryhmä, josta ei kauheasti heikkouksia löydy. Joka osa-alue on tasavahva. Puolustus on hyvin liikkuva ja heillä on useampia erilaisia variaatioita käytössään.

Kuka nyt ei halua voittaa kauden viimeistä peliä ja olla suurin mestari, mitä eurooppalaisessa amerikkalaisessa jalkapallossa voi olla.

Onko seurajohto asettanut pelaajille mitään lisäporkkanoita voitetusta Eurobowl-ottelusta ?

Minun tietääkseni ei ole mitään erityistä porkkanaa asetettu, mutta kuka nyt ei halua voittaa kauden viimeistä peliä ja olla suurin mestari, mitä eurooppalaisessa amerikkalaisessa jalkapallossa voi olla.

Oma veikkauksesi pelin tuloksesta ?

– Peli tulee olemaan erittäin tiukka ja joukkue, joka hoitaa omat hommansa paremmin tulee voittamaan. En usko, että kyseessä tulee olemaan mikään piste ilottelu. Uskon, että me tulemme voittamaan pelin yhdellä tai kahdella maalilla.

Tsemppiä peliin Iirolle !

Suomalaismenestys ajoittuu ensimmäisiin loppuotteluihin

Eurobowl-otteluiden alkuhistoria on kuin tekstia suoraan suomalaisen jenkkifutiksen Glory Days histroriikista. Eurobowl I on osa Vantaan Taftin 80-luvun tuhkimotarinaa (Taft – Bologna Doves 20 – 16) ja Eurobowl II oli Roostersin juhlaa (Roosters – Amsterdam Crusaders 35 – 14). Roostersin voitokas finaali Crusadersia vastaan on jefu-fanien iloksi tuotu YouTubeen jälkipolvien katsottavaksi osana kotimaista jenkkifutishistoriaa Touchdown.fi:n toimesta. Vielä 1989 ja 1990 Roosters sekä Munkka Colts ylsivät turnauksessa pronssille, mutta sen koommin ei eurosarjoissa ole suomalaisten toimesta juhlittu. Välieriin asti ovat yltäneet ECG (3 krt), Roosters (3 krt), Crocodiles (2 krt) sekä viimeksi Butchers vuonna 2009.

Tänä vuonna suomalaisjoukkueista EFL-sarjaan osallistui hallitseva mestari Wolverines, joka epäonnekseen sai karsintaottelussa vastaansa nyt finaalissa nähtävän Calanda Broncosin. Sveitsiläiset veivät molemmat ottelunsa Ahmoja vastaan suvereenisti yhteismaalein 101-42. Wolverinesin EFL-sarjaan 2012 kokoamaa joukkuetta on pidetty eräänä kaikkien aikojen kokoonpanona Suomen kentillä. Keväällä yhteen koottu tähtisikermä ei kuitenkaan onnistunut saamaan peliään kuosiin yksinomaan kotimaisilla scrimmage-kohtaamisillaan. Jälkikäteen Wolverines pelinrakentaja Cedric Johnson analysoi kevään tapahtumia SAJL:n haastattelussaan näin:

-Kausi alkoi huonosti, mutta sen jälkeen meistä on tullut yhtenäisempi joukkue ja asiat ovat parantuneet päivä päivältä. Suuri syy heikolle alulle oli siinä, että meillä on niin paljon uusia pelaajia.

Nykyinen sarjamuoto onkin suomalaisittain katsottuna haastava. Karsintapelit aloitetaan keväällä Keski-Euroopan sarjojen ollessa jo vauhdissaan, mutta suomalaisseurojen vasta hakiessa tuntumaa tosipeleihin. Taftin ja Roostersin voittaessa omat Eurobowlinsa pelit pelattiin Vaahteraliigan ollessa jo taydessä vauhdissa tai jo päätöksessään elo- syyskuussa.

Kari Ketonen muistaa yhä 24 vuoden takaisen Eurobowl-huuman

Roostersin Eurobowl-voittoon luotsannut QB Kari Ketonen työskentelee nykyään personal trainerina, mutta toimii aktiivisena Gridironin sekä 2minuutinvaroitus.comin toimituksen jäsenenä. Kysyin Kallelta hänen kokemuksistaan Eurobowl-ottelun pelaajana.

Olit mukana 1988 voittamassa Eurobowlia Roostersin pelinrakentajana. Mitkä ovat ajan kultaamat parhaat muistot Amsterdam Crusadersin kohtaamisesta ?

– Tiukka peli jossa saatiin ensimmäisellä puoliajalla kaikkein kovin vastus siihen astisista puolustuksista joita oli kohdattu kolmen vuoden aikana. Mehän oltiin 16-0 muuten sinä kesänä, jos lasketaan mukaan kaikki Vaahteraliiga ja EB ottelut.

Crusaders oli skoutannut meidät hyvin ja heidän isokokoinen linja haastoi todella alussa meidän linjan. Oltiin siinä ottelun alussa vähän aluksi ihmeissämme vastuksesta, mutta tiedettiin jo kokemuksesta myös, että välillä se vaati vaan vähän enemmän aikaa et se meidän hyökkäyskone alkaa potkiin ja toimimaan kunnolla. Eikä ne vastustajien puolustukset olleet tottuneet sellaisin draiveihin, jotka saattoivat viedä parhaimmillaan jopa lähes 10 minuuttia pelikellosta.

EuroBowlin moraalinen finaali ja vielä tiukempi peli on semifinaali Milan Frogseja vastaan.

Muistaakseni se ensimmäinen meidän TD syntyi eräänlaisesta suunnanvaihto kikkapelistä jossa syötin ensin pallon pitchinä (meidän nro 1. peruspeli) Tuulen Arille joka antoikin vielä hand ofiin Mike Kanelle joka juoksi vastavirtaan yli 50 jaardia kerralla. Ja jos vielä oikein muistan, niin kaikki muut blokkasivat sitä pitchiä Arille ja sen takia Mike pääsi yllättämään vastustajat ihan täysin. Siitä kasvoi sitten koko hyökkäyksen itseluottamus ja silloin itselleni tuli ainakin sen jälkeen heti sellainen tunne, että nyt tää homma muuten viedäänkin sit ihan tappiin saakka!

Meidän hyökkäyshän perustui hyvin yksinkertaiseen Double Wing-muodostelmaan. Se ei siis ollut Wing T, vaikka TDssä aina siitä puhuttiinkin siitä siihen aikaan. Double Wing oli oikeastaan jopa Single Wingin perusta, jonka legendaarinen valmentaja Glenn ”Pop” Warner oli kehittänyt Carlisle Indianseille. Hänen ”työhevosenaanhan” silloin toimi, sen ajan paras urheilija ja olympiavoittaja, Jim Thorpe.

Meille tuli -87 kaudelle hyökkäyksen valmentajaksi Don Markman. Hän oli käynyt -86 kesällä Suomessa jo jolloin hän sen parin viikon aikana kait itse asiassa kehitti oman versionsa Dbl Wingistä ja laittoi sen Roosterssien 2. joukkueelle sisään. Donin idea oli peruspiirteissään tämä: annetaan pallo yhdelle ja loput 10 miestä blokkaa. Joten meikäkin joutui myös siihen hommaan. Vanhana LB:nä en pannut sitä yhtään pahakseni, oli vaan mukava päästä välillä pasauttamaan puun takaa niitä puolustuksen ”pikku-miehiä” siellä takakentällä. Donin ohje meikäläiselle tosin meni näin,

 ”You DON’T have to hit anybody. Just make sure that if they wanna tackle the ball carrier, they’ll have to
go THRU YOU!”

Itse asiassa EuroBowlin moraalinen finaali ja vielä tiukempi peli on semifinaali Milan Frogseja vastaan. Heillä oli QBnä huhujen mukaan Raiderssien leirilläkin ollut Bobbie Frasco ja D1 tason WR. Siinä ottelussa ei potkaistu yhtään lentopotkua ja muistaakseni kaikki hyökkäysvuorot, paitsi Frogsien viimeinen, päättyi pistesuoritukseen.
Meidän hyökkäys jauhoi peruspeleillä palloa minuutti kaupalla päästä päähän. Frogs tuli muutamalla isolla heittopelillä vastaavalla tavalla tavalla päästä päähän. Siinä ottelussa me myös heitettiin, finaalissahan me yritettiin kaksi kertaa, mutta molemmat epäonnistui. Donin ”big cahuunas” tyylillä se toinen heittoyritys oli Crusadersin viiden
jaardin sisällä ja toinen oli RB- heitto jonka suoritti Tuulen Ari :)

Frogseja vastaan me mentiin johtoon muistaakseni vain vajaa minuutti ennen loppua ja Frogs meni paniikkiin ja yritti neljää isoa heittoa viimeisellä draivillaan. Sen neljännen yrityksen pitkän heiton jenkki-WR:lle löi hänen käsistään Lidmanin Mika alas ja ”the party was on” :)

Monet Gridironin lukijat eivät olleet edes syntyneet Roostersin voittaessa Bowlinsa. Voiko eri ikäkausien joukkueita verrata toisiinsa tai voidaanko sanoa, että Taft 1986 ja Roosters 1988 ovat kaikkien aikojen kovimmat suomalaisryhmät Europeleissä?

– Mielestäni ei voi.

Rehellisesti sanoen, ja tällä aikaperspektiivillä, ei me oltais voitettu sitä EB:tä ilman kyseistä hyökkäyssysteemiä. Se oli tarpeeksi yksinkertainen meille yksinkertaisille kavereille :)

Toki sekin vaati aikamoista omistautumista ja muistelen, että huhujen mukaan yksi toisen helsinkiläisjoukkueen pelaaja, joka treenasi myös siihen aikaan Talissa, olisi kuulemma todennut yhdelle meidän joukkueen pelaajille kerran, että:

 ”Jos se mestaruuden voittaminen tosiaan vaatii joka ***vetin ilta 2,5-3 tunnin treenejä, niin pitäkää sitten se mestaruutenne!”

Ketosen ja Roostersin voittaessa Eurobowlinsa vuonna 1988 välierät ja mitalipelit pelattiin turnausmuotoisesti Englannissa.

Vienna Vikings on lähes kaikkien ennakkosuosikki

Lauantain finaalin ennakkosuosikki on kirkkaasti Vienna Vikings. Joukkue on EFAF-rankingin sekä Europlayers-sivuston valmentaja-rankingin ykkösenä. Wieniläiset ovat olleet muutaman vuoden toisen itävaltalaiseseuran, Swarco Raidersin varjossa, mutta pitävät edelleen hallussaan voitettujen Eurobowl-otteluiden ennätystä (4 kpl). Sveitsiläisillä on Vikingseihin nähden kuitenkin aikataulu puolellaan.

Siinä missä Broncot voivat rauhassa perehtyä vastustajansa pelikuvioihin videoiltaan, joutuu Viikingit pelaamaan vielä Itävallan sarjan välierissä kuormittavia otteluita. Täysin voittamattomana Wieniläiset eivät ole kansallisessa sarjassaan edenneet. Kesäkuun alussa joukkue kärsi niukan tappion Graz Giantseja vastaan lukemin 34-35. Calanda Broncos kukisti saman Grazin tiukassa EFL-neljännesfinaalissaan toukokuussa lukemin 19-14.

Viime lauantaina Viikingit joutui pelaamaan tosissaan saavuttaaksen paikkansa kansallisen sarjan finaaliin, Austrian Bowliin. Välieräotelussaan Viikingit voittivat Danude Dragonsin 48-32. Ottelun sankarina oli kahteen suuntaan pelaava Tillmans Stevens (DB) kahdella maalillaan. Siinä missä Calanda Broncos pelasi omassa NLA:n finaalissa vahvasti back up miehiään hyödyntäen joutui Wieniläiset pelaamaan tosissaan avainpelaajiaan kuormittaen saavuttaakseen paikkansa kansallisen sarjan finaaliin. Ammattilaispelaajat ovat tottuneet toki pelaamaan, mutta Broncojen tähdillä on ollut pitempi palautumisaika Eurobowliin valmistautuessaan.

Ottelun ennakkotarkastelussa tulevaa peliä pidetään Euroopan kahden parhaan pelinrakentajan kohtaamisena. Molemmat, sekä Viikinkien Christoph Gross, että Broncojen Marco Glavic ovat onnistuneet saavuttamaan eurokentillä näyttäviä voittoja. Pelinrakentajista Broncojen Glavic on jo kertaalleen nostanut kannun päänsä päälle. Sveitsiläistynyt kanadalainen onnistui finaalipelissään vuonna 2008 Swarco Raidersin pelinrakentajana.

Calanda Broncoilta löytyy riveistään myös toinen vuoden 2008 Eurobowl-sormuksen haltija. Joukkueen päävalmentaja Geoff Buffum palkattiin johtamaan sveitsiläiset kauden huipentumaan nimenomaan Eurobowl-menestyksensä ansiosta. Buffum valmensi tirolilaista Raidersia vuosina 2004-2008 ja tuota kokemusta hänen odotetaan nyt käyttävän lauantaina pelattavassa finaalissa Broncojen päävalmentajana.

Monessa yhteydessä on spekuloitu, että Broncojen menestys EFL:ssä ja lopuksi mahdollinen mestaruus nostaisi Wolverinesin keväisten tappioiden arvoa. Ei näin voi kuitenkaan arvioida kenenkään pelejä jälkikäteen. Suomalaisjoukkue hävisi kaksi selvää peliä rutkasti paremmalleen, paremmin peleihin valmistautuneelle ja materiaaliltaan ylivertaiselle kokoonpanolle. Okei, myönnetään että, ottelun ensimmäisen neljänneksen pitäminen Churissa 0-0-tilanteessa oli suoritus, johon kukaan muu ei ole yltänyt Broncoja vastaan koko kauden aikana. Jälkipolvet muistavat kuitenkin vain voittajat ja tuossa ottelusarjassa se oli Calanda Broncos.

Laittaisin itse vedonlyöntipanoksen lauantaina sveitsiläisten eduksi ennakkoveikkailujen vastaisesti. Broncos on päässyt valmistautumaan ottelun paremmin edullisen sarja-aikataulunsa johdosta ja on panostanut kaiken Eurobowlin voittamiseen. Suurella rahalla koottu all-stars kokoonpano on kulkenut voitamattomana läpi kauden ja pitänyt koko ajan fokuksensa heinäkuisessa kauden huipentumassa. Ehkä tässä arviossa on mukana annos nurkkapatrioottisuutta Broncojen riveissä pelaavan suomalaisen johdosta.

Eurosport 2 on kanava, jolta pelin kulkua pääsee seuraamaan suorana lähetyksenä lauantai-iltana myös koti-Suomessa.

Lue myös:

The EUROBOWL XXVI – the championship game of European Football League between Calanda Broncos and Vienna Vikings will be aired live on Eurosport 2 on July 21, 2012 at 18.00 h.

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi