Crocodiles hakee revanssia Vaahteramaljatappiolleen

jefumaster 13.7.2012 18:00 Ei kommentteja

(4-1)

(5-0)

15.07.2012 klo 15:00 Helsinki

Viime kesän finalistien kohtaamisessa haetaan jo asemia pudotuspeleihin. Ottelun voittajalle on tarjolla kotietu välieräkierroksella.

Helsingin Wolverinesin ja Seinäjoen Crocodilesin kohtaaminen on tärkeä mittari molemmille joukkueille. Ahmajoukkue nuolee haavojaan taistelukukkojen yllätyshyökkäyksen jäljiltä ja haluaa osoittaa pelaavansa mestaruudesta myös kuluvalla kaudella. Crocodiles voitti Wolverinesin viime kaudella kahdesti runkosarjassa, mutta Sonera Stadionin finaalissa helsinkiläiset onnistuivat pysäyttämään lähes voittamattomana pidetyn optio-koneen puolustuksensa täysosumapelillä. Tänä vuonna Crocodiles pelaa monipuolisempaa jenkkifutista eikä Dominic Kegelin johtaman hyökkäyksen pysäyttäminen ole helppoa kenellekään Vaahteraliigassa. Crocodilesilla on kalavelkoja maksettavanaan Wolverinesille.

Illuusio voittamattomana mestaruuteen marssivasta Wolverinesista haihtui ilmaan viime sunnuntaina Roostersin heittohyökkäyksen musertamana. Ennakkoon tiedettiin, että Wolvojen akilleenkantapää on nimenomaan heittopuolustus, mutta yllättäen myös juoksupelit upposivat joukkuetta vastaan ratkaisevissa paikoissa helpon tuntuisesti. Efe Evwarayen ja Kalle Da Silvan poissaoloa keskimmäisenä tukimiehenä paikannut nuori Sami Toivonen blokattiin ulos tilanteista Roostersin linjan toimesta tehokkaasti. Väittäisin kuitenkin, että puuttuvia tukimiehiä enemmän Wolverines kaipasi kickeriään Janne Kalpiota. Ilman osaavaa potkaisijaa pelaava joukkue antaa kenttäasemataistelussa liikaa etua vastustajalleen kerta toisensa jälkeen.

Illuusio voittamattomana mestaruuteen marssivasta Wolverinesista haihtui ilmaan viime sunnuntaina

Crocodiles pääsee valmistautumaan Ahmojen kohtaamiseen Vaahteraliigan ainoana puhtaan pelin joukkueena. Krokotiilien hyökkäys on tahkonnut ottelusta toiseen tasaisesti jaardeja sekä juosten, mutta tänä vuonna myös heittäen. Jaardeissa mitattuna Crocodiles on edennyt kentällä 64% nimenomaan Kegelin heittojen avulla. Tuttuun tapaan voittavassa joukkueessa suurin huomio ja palkitsemiset ovat kohdistuneet pisteitä tekevän hyökkäyksen tehoihin. Crocoissa tarkastelun arvoiset suoritukset löytyvät myös puolustuksen puolelta. Corey Sonnierin saksalaispassin avulla seinäjokiset pystyvät peluuttamaan puolustuksessaan kolmea pesunkestävää amerikkalaista. Alle kymmenen päästetyn pisteen ottelukohtainen keskiarvo kertoo vastustajien vaikeuksista löytää aukkoja vihreäpaitaisen joukkueen puolustusmuurista. Sonnierin rinnalla pelaavat Chris Holmesly ja John Behm ovat onnistuneet omalla panoksellaan nostamaan Crocojen puolustuksen liigan tehokkaimmaksi sarallaan.

Tilastojen valossa Crocodiles-puolustuksen voi olettaa olevan valmiina kohtaamaan helsinkiläisten juoksuvoiman. Edellisessä ottelussaan siipirikkoista Lightsia vastaan valmentaja Jim Wardin pelaajat antoivat vastustajan edetä koko ottelun aikana ainoastaan 54 jaardia eteenpäin kentällä. Jaardimäärä on Vaahteraliigakauden pienin tähän mennessä. Ottelussa seinäjokisten puolustusmiehistö onnistui laajalla rintamalla kolmen amerikkalaisen johtaessa joukkueen taklaustilastoja näyttävästi. Wolverines tunnistetaan kuitenkin Seinäjoella eri tason vastustajaksi. Erityishuomion valmentaja Wardilta tulevat saamaan Crocojen nettisivujen mukaan  Stephen Stokes, Mike Andrew sekä Cedric Johnson:

Tuota kolmikkoa on vaikea pysäyttää, joten meidän on oltava huolellisia taklauspelissä. Heillä on myös iso linja, jonka ei saa antaa työntää meitä syrjään.

Wolverines-puolustuksen valmistautuminen Crocodiles-otteluun sujuu toisissa merkeissä. Siinä missä Crocot päästivät edellisessä ottelussaan taakseen kauden pienimmät jaardiluvut, onnistuivat ahmapuolustajat avaamaan Roostersille oviaan kauden ennätysjaardien verran (560). Joukkueen puolustuskoordinaattori Mark Garza otti epäonnistumisen omaan piikkiinsä:

– Football is about execution and the bottom line is that we did not execute our plays on defense to give us a chance to celebrate a victory. Great thing about this game is we get another chance on sunday to make it right.

Garzan tuskaa ei helpota tieto siitä, että tukimiehistön keskustan hallitsijat, Da Silva ja Evwaraye ovat kumpikin poissa todennäköisesti play off peleihin saakka. Leveästä tukimieskaartista on löydettävä lääkkeet Crocodilesin vauhdikkaan optio-pelin pysäyttämiseen. Onko odotettavissa esimerkiksi Anssi Nelavalaisen siirto takaisin tukimiehen paikalle tai nouseeko nuorista tukimiehistä uusia ratkaisijoita ? Sunnuntaina näemme miten kotijoukkue asettuu puolustamaan kahdessa viimeisessä pelissään yli 300 jaardia juosseen Veikka Lehtosen ja pelinrakentaja Kegelin kuvioita vastaan.’

Kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussaan Crocodilesilla on voitostaan huolimatta haasteita heittopainotteisia joukueita vastaan pelatessaan. Seinäjokisten kaksi viimeistä peliä ovat sujuneet jämäkämmällä otteella. Trojans ja Lights onnistuivat tekemään Crocodiles puolustusta vastaan yhteensä ainoastaan 136 jaardia etenemistä. Wolverinesia vastaan tahti tulee olemaan kuitenkin toinen. Edellisen kierroksen tappiostaan huolimatta Wolvoilla on edelleen hallussa liigan paalupaikka edettyjen jaardien ottelukeskiarvossa. 455 jaardia per ottelu tahti pakottaa Wardin johtaman puolustuksen käyttämään parhaan pelivalikoimansa, eikä valmistautumista helpota se, että oletuksista poiketen ahma-hyökkäys on tahkonnut tänä vuonna jaardeja tasaisesti sekä juoksu- että heittopeleillä. Tähän mennessa helsinkiläisten jaardit ovat piirun verran enemmän heitoilla tehtyjä (51%/49%).

Sunnuntain ottelussa vastakkain tulevat asettumaan Gridironin tähtikisan kärkikolmikossa taistelevat kärkinimet. Wolverinesin Stephen Stokes (12 tähteä) ja Crocodilesin Dominic Kegel (13 tähteä) ovat tähän mennessä onnistuneet henkilökohtaisella panoksellaan ratkaisemaan tiukkoja tilanteita joukkueittensa eduksi. Kierroksen kärkiottelussa molemmat joukkueet tulevat tarvitsemaan tähtipelaajiensa lisäsi venymisiä koko rosterinsa laajuudella. Joukkueiden sairaslistat näyttävät ainakin ennakkoilmoitusten mukaan maltillisilta vaikka avauskokoonpanon miehiä listalta löytyy kumpaiseltakin. Crocodilesin suurin murhe lienee erinomaisesti kautensa pallon vastaanottajana pelanneen Vili Rajamäen mahdollinen pelaamattomuus. Wolverinesin päävalmentaja Janne Sepän suurimpia ilonaiheita ennakkoasetelmia katsottaessa ovat varmasti potkaisija Kalpion sekä linjajättiläisen, Kamran Osmanin paluu pelaavaan kokoonpanoon.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat Vaahteraliigassa kolmesti. Crocodiles oli parempi runkosarjan otteluissa (59-24 ja 33-37), mutta siinä ratkaisevassa Vaahteramaljassa Wolverines voitti Crocot lukemin 30-27. Eräällä tavalla kyseessä on seinäjokisten näkökulmasta revanssista.

Vaahteraliigan kuudennen kierroksen ottelu Wolverines – Crocodiles pelataan sunnuntaina 15. heinäkuuta Käpylän Velodromilla klo 15.00 alkaen.

Ottelusta poissa:

  • Wolverines varmat: Kalle Da Silva (LB), Efe Evwaraye (LB), Jukka Satola (K/WR)
  • Wolverines epävarmat: Lari Andersson (OL)
  • Crocodiles varmat: Juha Hakola (DL), Jarkko Niemi (DL), Vili Rajamäki (RB), Antti Kurenniemi (DB), Juhani Koivumäki (DB)
  • Crocodiles epävarmat: Janne Rautiainen (DL), Tony Lehtola (OL), Ville Järviö (LB),

Lue myös:

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *