Maanantaina Turussa vain voitto kelpaa

jefumaster 9.7.2012 7:30 Ei kommentteja

(0-5)

(1-4)

09.07.2012 klo 18:30 Turku

Turun yläkentällä kohtaavat maanantaina joukkueet, joille yhteistä on pelipaidan värin ja tyvipään sarjasijoituksen lisäksi huono onni amerikkalaisvahvistusten rekrytoinnissa.

Maanantain ottelu on yksi kauden ns. suurista peleistä. Ennakkoon vahvana pidetty Butchers omaa vielä ohuen oljenkortensa play off-peleihin. Tässä vaiheessa kautta vain voitot riittävät menneen dynastian nuorille taistelijoille haaveen hengissä pitämiseen. Jaguaarien voitto Taftista sunnuntaina tasoitti taistelua Butchersin toivomalla tavalla siitä neljännestä välieräpaikasta kisattaessa. Troijalaiset sen sijaan pelaavat katkaistakseen jo 16 ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa. Mikäli pisteet lähtevät Turusta Porvooseen, tulee Trojans jakamaan Vaahteraliigan kaikkien aikojen tilastossa pronssisijan yhdessä Tampereen Saintsin kanssa liigan pisimpien tappioputkien sarjassa.

Molemmat joukkueet lähtevät kohtaamiseen suurinumeroinen tappio niskassaan. Taakka turkulaisten niskassa on kuitenkin suurempi, koska edellisen kerran joukkue on onnistunut tekemään pisteitä taululle kesäkuun 2. päivänä Jaguaareja vastaan pelatulla jatkoajalla. Joukkueen kolmen viimeisen ottelun maaliero on 130-0. Butchersille edellisen viikonvaihteen ottelu sarjakärki-Wolverinesia vastaan antoi viitteitä paremmasta tulevaisuudesta vaikka ottelun loppulukemat 14-54 kertovat pitkästä matkasta liigan kärkikahinoihin.

Trojans pelasi edellisen ottelunsa Seinäjoella vahvasti siiprikkoisena. Joukkueen oman ennakon mukaan ”sairastuvalla oli lähes enemmän väkeä kuin rosterissa”. SAJL:n tilastoista on luettavissa, että Turusta matkasikin Pohjanmaalle ainoastaan 20 pelaajaa. Maanantain kotiotteluun odotettavissa lienee laajemman rosterin esittely turkulaiskatsomolle. Kuluvalla kaudella Trojansilla on ollut yksi ongelma yli muiden. Miten pelata palloa vastustajan maalialueelle. Joukkueen viidessä pelissään tekemästä kahdesta TD:stä vain toinen on tehty ottelun varsinaisella peliajalla. Hyökkäys ei toimi, piste. Joukkue on edennyt keskimäärin 140 jaardia otteluissaan ja se ei kerta kaikkiaan riitä voittoon yhdessäkään liigaottelussa. Jaardimääräisesti parhaan pelinsä (230) Trojans pelasi avauskierroksella Oulussa.

Trojansin omassa otteluennakossa spekuloidaan amerikkalaispelaajien kierrättämisellä uusilla pelipaikoilla. Yksi amerikkalaisiin liittyvä kysymysmerkki on edelleen keväällä rosteriin liimattu takamies Haydrian Lewis. Maahan saapumattoman miehen kohtalosta ei ole edelleenkään tarkempaa tietoa, mutta takamiestä enemmän Trojans kaipaisi hyökkäykseen todellista sateentekijää. Butchersiin verrattuna Trojans-hyökkäys on edellä ainoastaan yhdellä osa-alueella. Joukkueen ottelukohtainen juoksujaardien keskiarvo (57) on lähes puolet parempi kuin Butchersin vastaava (33). Turkulaisten nettisivuilla koko ottelun olemus puristetaan yhteen lauseeseen:

– Trojansin ainoa mahdollisuus tässäkin ottelussa on hyökkäyspelin herääminen kuolleista.

Butchers lähtee Turkuun ennakkosuosikin asemasta. Joukkueen hyökkäyspeli toimi hetkittäin Wolverinesia vastaan erinomaisesti viime sunnuntaina. Neljä pallonmenetystä tiukoissa paikoissa kertovat kuitenkin Mackenzie McGradyn ja muun hyökkäyksen ajoitusten keskeneräisyydestä. Kolmesta syötönkatkostaan huolimatta vahvimmillaan Teurastaja-hyökkäys tuntuu olevan McGradyn pitkissä heittokuvioissa. Micky Kyei ja Ville Kurvinen väläyttelivät taitojaan Porvoossa sunnuntaina. Mikäli Phung Ngyen saadaan parsittua mukaan kokoonpanoon, tulee troijalaisten takakentällä olemaan hikinen ilta maanantaina. Heittopelin on toimittava, koska ainakaan alkukaudella Buthers ei ole onnistunut luomaan joukkueelleen uskottavaa juoksupelotetta. Surullisin esimerkki tästä nähtiin joukkueen voitto-ottelussa Jyväskylässä, jossa nettojaardeja maan pintaa pitkin karttui -2 kpl -(kyllä, siis miinus kaksi).

Mackenzie McGrady on Porvoon Butchersin kolmas amerikkalainen sopimuspelinrakentaja kuluvalla kaudella. Alkuperäinen hyökkäyssuunnitelma piti sisällään kokeneen, Crocodilesissa takavuosina pelanneen Jon Grantin, mutta hiihto-onnettomuuden seurauksena Teurastajat aloittivat kautensa kiireellä hankitun Ray Wagnerin johdolla. Gridironin heinäkuussa sairaslomaltaan tavoittama Grant pahoittelee edelleen Squaw Walleyssä sattuneen onnettomuutensa seurauksia:

– I was very excited to play for a program and for coaches I very much respect with the Butchers, and to live in the great city of Porvoo in the wonderful land of Finland. But, as a wise man once told me, “Shit happens”. Though I will not play football this season, I love the game and know I have not taken my last snap.

Kummallakaan joukkueella ei ole maanantaina varaa katsella taaksepäin. Trojans on pelannut tappioistaan huolimatta useampiakin tiukkoja pelejä, mutta hyökkäyksen tehottomuus ei ole antanut joukkueelle voiton mahdollisuutta. Butchersin huono kierre lähti liikkeelle todellisuudessa sarjanousija Taftin nollatessa porvoolaiset kotikentällään ja tukimies Rafael Pinedan loukkaantuessa pelin avaussekunneilla. Nyt molemmat joukkueet tarvitsevat sarjapisteiden ja voiton lisäksi annoksen itseluottamusta viedäkseen sarjan kunnialla päätökseen.

Joukkueita vastaan tehdyt jaardit ka/2012

Onko Trojansilla sitten todellisia yllätysmahdollisuuksia maanantaina. Uskomme, että kyllä on. Vaikka Butchers on ennakkoasetelmissa kotijoukkuetta vahvempi, on sen rosteri kaventunut ottelu ottelulta pienten ja suurten kolhujen ansiosta lähelle kriittistä tasoa eikä joukkueen itseluottamus ole parhaassa kuosissa. TV-ottelussa kentän pinnalta autettiin pois liigan ykköstaklaajana viihtynyt Tero Kontiainen. Hänen pelikunnostaan ei ole tietoa. Myös Phung Ngyen mahdollinen puuttuminen kaventaa McGradyn pelivaihtoehtoja. Kaventunutta Teurastaja-laumaa vastaan Turun kokeneella valmennustiimillä on paikka näyttää osaamisensa pelisuunnitelmaa laatiessaan.

Jos sama meno jatkuu ei Trojans tule voittamaan yhtään ottelua tällä kaudella.

Trojansin puolustus on ollut tilastojen mukaan pitävämpi kuin Butchersilla (kuva yllä), mutta maanantaina pelkkä täysosuma puolustuspelissä ei kuitenkaan riitä Trojansille. Jotta turkulaisten kotivoitto olisi mahdollinen, tulisi pelinrakentaja Joonas Anderssonin pelata kauden paras ottelunsa. Tähän mennessä heitot ovat onnistuneet vain 35% teholla ja 127 yrityksestä lähes 10 % (12 kpl) on päätynyt vastustajan puolustajien haltuun. Itse asiassa Seinäjoella Crocodiles-puolustajat saivat Anderssonin heitoista useamman kiinni kuin Trojansin laitahyökkääjät. Kun syötönkatkoihin lisätään kuusi menetettyä rähmäystä, saadaan troijalaisten keskimääräiseksi pallonmenetysluvuksi 3,6 per ottelu. Jos sama meno jatkuu ei Trojans tule voittamaan yhtään ottelua tällä kaudella.

Maanantaina on kuitenkin mahdollisuus kääntää kaikki tämä parempaan suuntaan. Butchersilla on tähän mennessä ollut liigan heikoin juoksupuolustus. Joukkuetta vastaan on edetty juosten keskimäärin 210 jaardia per ottelu ja heitotkin ovat uponneet sisään 159 jaardin keskiarvolla. Tilastojen valossa Turun yläkentällä nähdäänkin liigan heikoimman hyökkäyksen ja toiseksi heikoimman puolustuksen kohtaaminen. Jompikumpi joukkue parantaa asemiaan maanantain jälkeen ainakin kannattajiensa silmissä melkoisesti.

Vaikka molempien joukkueiden kausi on ollut pääosin mollivoittoinen, tekee kovat panokset, sekä molempien joukkueiden taistelutahto pelistä mielenkiintoisen. Tätä, jos mitä ottelua voidaan ennakoida valmentajan taistelupuheen lainauksella elokuvasta ”We are Marshall”:

-A good effort is not enough. I’m proud of you, but I will not accept losing with you. Because there’s only one thing they judge us on, only one thing people remember, and it ain’t how we play the game. Winning is everything.

Vaahteraliigan 6. kierroksen ottelu Trojans – Butchers pelataan maanantaina 9. heinäkuuta Turun Yläkentällä klo 18.30 alkaen.

Ennakot muilla sivuilla:

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *