Wolverines ja Roosters pelaavat Stadin herruudesta

jefumaster 7.7.2012 20:40 Yksi kommentti

(4-0)

(4-1)

08.07.2012 klo 18:00 Helsinki

Sunnuntaina Velodromilla pelataan vuoden tauon jälkeen paikallisottelu, jossa voittaja ei todennäköisesti ole selvä ennen viimeistä tuomarin vihellystä.

Vaahteraliigakauden positiivisin yllättäjä on viime kaudella pohjakosketustaan tapaillut Roosters. Nuori joukkue on osoittanut alkukauden aikana harjoitelleensa tasokkaasti talven aikana ja onnistuneet amerikkalaisvalinnat ovat antaneet kukonpojille mahdollisuuden pelata tosissaan kauden 2012 Vaahteramaljasta. Roostersin hyökkäyksen moottoriksi palannut pelinrakentaja Robert Johnson on ollut lähes vanhassa vireessään johdattaen joukkueensa neljään voittoon viidessä pelatussa ottelussa.

Wolverines on pelannut neljä ensimmäistä otteluaan tasapainoista voittavaa jenkkipalloa ja lähtee sunnuntain otteluun ennakkosuosikkina. Edellisen kierroksen voitto Porvoo Butchersista tuli vakuuttavan pelisuorituksen tuloksena, eikä nuoremman Johnsonin, Cedricin tarvitse hävetä suorituksiaan veljeensä verrattuna. Liiga-kauden suurimmat jaardimäärät (546y) Buthersia vastaan osoittivat Ahma-hyökkäyksen leveyden sekä juoksupeleissä, että heitoissaan.

Roostersin paluu menestyksen tielle ei ole yksinomaan hyökkäyspelin tehokkuuden ansiota. Viime kaudella Stockmannin pyöröovien kanssa avoimuudesta kilpaillut puolustus on kokenut vähintään yhtä suuren tasonnoston kuin hyökkäyskin. Takakentälle on saatu runsaasti lisää kotimaista kokemusta ja frontin onnistuneet jenkki-hankinnat ovat tilkinneet ovet tehokkaasti. Roostersia vastaan on juostu vain 60 jaardin keskiarvolla viidessä ensimmäisessä ottelussa. Jaren Wilcox, sekä Antonio Harris tulevat laittamaan Wolvojen kookkaan hyökkäyslinjan ensimmäistä kertaa tällä kaudella tiukille.

Yksi liigan parhaan heittoprosentin syy Wolverinesilla on ollut Karri Kuuttilan ja Kami Osmanin johtaman linjan Cedricille antama aika. Sunnuntaina Wolverinesin jättiläisten on pelattava kauden paras pelinsä voittaakseen oman osa-ottelunsa Roostersin aggressiivista puolustusta vastaa.

Roostersin heikkous saattaa olla hyökkäyksen linjan pelaaminen. Onnistutaanko Robert Johnsonille pelaamaan riittävästi aikaa heittopeleihin. Nimittäin juoksemalla ei Roosters onnistu Wolvoja yllättämään Velodromilla. Butchersin 28 juoksujaardissa pitänyt Ahma-puolustus on onnistunut kaikissa otteluissaan, vaikka miehitys on vaihtunut otteluittain melkoisesti. Kukonpoikien Henri Jussila on kisannut alkukaudesta Wolvojen Stephen Stokesin kanssa liigan juoksukuninkuudesta. Sunnuntaina saattaa jaardit olla tiukoilla Wolverinesin linebakkereita vastaan.

Laajan tukimieskaartin ohella myös Wolverines linjamiehet ovat Anssi Nevalaisen johdolla pelanneet ajan pois vastustajien pelinrakentajilta. Jos akilleenkantapäätä pitää sinipaitaisista etsiä, löytyy se heittopuolustuksen puolelta. Viimeisessä ottelussaan porvoolaisia vastaan horroksessa alkukauden ollut Jeremy Henderson osoitti vihdoinkin miksi hän on pelannut USA:n maajoukkueessa pallon molemmin puolin. Tässä vaiheessa kautta voidaankin jo sanoa että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Hendersonin ohella Wolvot saanee takakentälleen edellisessä ottelussa huilanneita aloittajia pelikuntoisiksi. Ainakin Ric Hennessy sai alkuviikosta positiivisia uutisia magneettikuvauksestaan ja on valmis taistelemaan Stadin herruudesta.

Wolverinesin amerikkalainen valmentaja Mark Garza on täynnä itseluottamusta Roosters-ottelun alla. Kun joukkueen harjoituksissa vastassa on jatkuvasti Garzan sanojen mukaan maan paras hyökkäys, ei minkään vastustajan kohtaaminen ole vaikeaa:

– We face every practice the best offense in Finland and that prepares us to face the next opponent. The Roosters are a strong team with great tradition and will be ready to play. We are ready to meet them head on.

Wolverines-takakentän on onnistuttava sunnuntaina taistelussaan Roostersin tasokkaita laitahyökkääjiä vastaan. Torsten Malm ja Markus Lievonen ovat ennättäneet osoittaa vaarallisuutensa Johnsonin pommien vastaanottajina ja Henri Jussila on poiminut lyhyemmät kuviot silloin, kun juoksupelillä ei ole päässyt etenemään. Garza on perehtynyt vastustajansa vahvuuksiin ja painottaa joukkuepelaamisen ja henkisen kantin merkitystä:

“This is the battle of Helsinki and it is going to be a action packed game.” (Mark Garza)

– The team that can execute their plays and make the least mental mistakes will win. Robert is a good QB and has a proven record of being a tough competitor. To stop a QB of this caliber it has to be a team effort. One phase of the game will not be enough.

Viime kaudella Wolverines-hyökkäyksen yhteydessä puhuttiin “kolmipäisestä hirviöstä”. Kun myös Henderson on osoittanut vaarallisuutensa pallon kanssa, on päiden lukumäärä lisääntynyt neljään. Roostersin valmentaja Juha Hakala tunnistaa tulevan vastustajan hyökkäysvoiman ja painottaa Garzan kanssa samaa asiaa, virheettömyyttä:

– Wolverinesin hyökkäyksestä löytyy tosiaan paljon pelintekijöitä ja he hyödyntävät sitä juoksupelissään hyvin syöttämällä palloa heille kaikille tasaisesti. Meidän puolustuksella täytyy olla selkeästi juoksuvastuut kunnossa ja heidän kovia yksilöitä vastaan taklaustyöskentely täytyy olla virheetöntä, jotta pystymme pysäyttämään heidän juoksun. Mitään erityistä erikoissuunnitelmaa heidän juoksun pysäyttämiseen ei vaadita.

Joukkueet ovat asettuneet vastakkain kertaalleen keväällä Wolverinesin valmistautuessa EFL-otteluunsa. Scrimmagessa Ahmojen blitzit olivat myrkkyä Roostersin linjapelaajille. Nyt on aikaa kulunut ja nuoren joukkueen kokemus karttunut uudelle tasolle Hakalan näkemyksen mukaan:

– Emme erikseen ole lähteneet merkkaamaan heidän frontistaan ketään. Kevään scrimmagesta on kulut aikaa neljännes vuosi ja sen jälkeen olemme saaneet linjavalmentajamme Heikki Kuuselan johdolla työstettyä heittosuojaustamme kevääseen verrattuna aivan uudelle tasolle.

Hyökkäysten profiilit

Roostersin voittomahdollisuus piilee heittopeleissä. Mikäli Hakalan ja Kuuselan loihtima heittosuojaus antaa tarvittavat lisäsekunnit Johnsonille, löytyy nopeat laitahyökkääjät vapaista aukoista useampaankin kertaan ottelun aikana. Pystyykö joukkue kyykyttämään Wolvojen takakenttää ja tuottamaan suuria pelejä jokaisen draivinsa päätteeksi vai onko Wolvojen blitzit edelleen myrkkyä R. Johnsonille?

Laitahyökkääjät vastaan takakenttä-asetelman lisäksi toinen ratkaiseva kaksintaistelu käydään Wolvojen hyökkäyslinjan ja Roostersin puolustuksen amerikkalaisten välillä. Jenkkien lisäksi vahvaa linjapeliä ovat pelanneet Roostersista mm. Chris Mulumba sekä Aleksi Aitala. Roostersin aggressiivisen puolustuksen ohella katsojan kannattaa kiinnittää erityishuomiotaan Wolverines-hyökkäyksen blokkipeliin. Linjamies Kuuttila ja massiivinen fullback Mike Andrew ovat jyränneet esimerkillisesti tietä kaukana alakentälläkin takaa tuleville keskushyökkääjilleen vihellykseen saakka. Moni safety on löytänyt itsensä nurmen pinnasta loppuun asti vietyjen blokkien jäljiltä.

Kolmas mielenkiintoinen asetelma on “veljessota” Johnson & Johnson. Kummasta leivotaan kierroksen kuningas tai löytyykö sankarit puolustusten riveistä? Gridironin tähtivalinnoissa RoJo johtaa Cedrickiä tällä hetkellä lukemin 7-5. Tähtikisan kärjestä löytyy Wolverinesin “siniverinen” Stephen Stokes 11 allstars-tähdellä yhdessä Crocojen Dominic Kegelin kanssa.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat kertaalleen. Wolverines voitti ottelun suurinumeroisesti 55-13 Joseph Dossin ollessa Ahmojen sankari 229 juoksujaardillaan. Sunnuntain ottelussa on asetelma toinen ja katsojille tarjolla klassisen tiukan paikallisottelun kattaus, jota ei kenenkään amerikkalaisen jalkapallon ystävän ei kannata jättää väliin.

Wolvojen Garza kannustaa yleisöä katsomoon lupaamalla tasokkaan jenkkipallo-ottelun:

– This is the battle of Helsinki and it is going to be a action packed game.

Vaahteraliigan 6. kierroksen ottelu Wolverines – Roosters pelataan Käpylän Velodromilla sunnuntaina 8. heinäkuuta klo 18.00 alkaen.

Ottelusta poissa:

  • Wolverines varmat: Kalle Da Silva (LB); Janne Kalpio (K)
  • Wolverines epävarmat:  Tuukka Hämäläinen (DB), Tuomas Mankki (WR), Hannu Abonce (DB), Tony Pietilä (OL), Lari Andersson (OL)
  • Roosters varmat: TBA
  • Roosters epävarmat: TBA

Lue myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Robert Johnson juoksi juuri 20 jaardin maalin tehden tilanteeksi 51-42 Roostersille. Alle 2min peliaikaa – Wolverines on lyöty!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *