Butchers yrittää katkaista Wolverinesin voittoputken TV-ottelussa

jefumaster 29.6.2012 16:04 2 kommenttia

(1-3)

(3-0)

01.07.2012 klo 18:00 Porvoo

Sunnuntaina Porvoon keskuskentällä pelataan suuremmasta asiasta kuin kahdesta sarjapisteestä. Tässä ottelussa puhdistetaan ilmaa toukokuun tapahtumien jäljiltä.

Kuusinkertainen Suomen mestari Butchers lähtee kauden viidenteen otteluunsa Wolverinesia vastaan selvästä haastajan asemasta. Alkukauden peleissään syvällä rypenyt joukkue tarvitsee kipeästi lisää pisteitä säilyttääkseen play off haaveensa elossa. Toukokuussa kertaheitolla Wolverinesin kustannuksella vahvistunut joukkue nousi hetkeksi jopa mestarikandidaatiksi, mutta alkukauden tappiot ovat siirtäneet kaikki Butchersia koskevat spekuloinnit sarjataulukon toiselle äärilaidalle.

Wolverines on jyrännyt kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussaan vakuuttavin tehoin. Joukkueen hyökkäys sekä puolustus ovat onnistuneet tehtävässään jopa odotettua paremmin ja epävarmana pidetty pelinrakentaja Cedric Johnson on heittänyt liigassa eniten touchdowneja (13) sarjan parhaalla onnistumisprosentilla (69,7%). Ahmat lähtevät sunnuntain otteluun ennakkosuosikkina, eikä asetelmaa ainakaan heikennä se fakta, että Porvoossa toisiaan vastaan asettuvat sarjan vahvin juoksuhyökkäys ja heikoin juoksupuolustus.

Butchersissa alkukauden rämpiminen on pyritty karistamaan muistojen joukkoon järjestelemällä amerikkalaispelaajia. Epäonnistuneet hyökkäyksen vahvistukset QB Ray Wagner sekä RB Jeff Langley tekivät tilaa joukkueen viime kauden pelirakentajalle Mackenzie McGradylle. Ensimmäisessä ottelussaan Jaguaareja vastaan McGrady ei vielä ollut terävimmillään sateen piiskatessa Palokan kenttää. Pelinrakentaja onnistui vain 6 heitossa 19 yrityksestään. Sunnuntaina näemme amerikkalaisen todellisen päivän kunnon.

Wolverines on takonut alkukauden otteluissa kolme vakuuttavaa voittoa. Vaikka Vaahteraliigataival on alkanut näennäisesti helpoilla otteluilla, löytyy joukkueen alkukauden kokemusvalikoimasta muistoja myös tiukoista tilanteista. Eurobowl-loppuotteluun selvinnyt Calanda Broncos totutti Wolverines-pelaajat kansainvälisen pelin vauhtiin. Nähtäväksi jää, miten kolmen viikon mittaiseksi venynyt tauko on vaikuttanut joukkueen iskukykyyn.

Gridironin toimituksessa rakensimme mielissämme kipinöivän vastakkainasettelun Teurastajien ja Ahmojen välille keväisten pelaaja- ja valmentajasiirtojen jäljiltä. Vettä on kuitenkin virrannut aina vaan lisää Porvoojoessa, eikä ainakaan Wolverines- manageri Peetja Mannila tunnusta menneisyyden vaivaavan kenenkään mieliä:

– Pelaajia on siirtynyt Porvoon ja Helsingin välillä tässä vuosien saatossa edes takaisin joten en usko, että tästä syntyy mitään erityistä jännitettä otteluun.

SAJL:n haastattelema Cedric Johnson kuittaa alkukauden haasteita liiton sivuilla näin:

– Kausi alkoi huonosti, mutta sen jälkeen meistä on tullut yhtenäisempi joukkue ja asiat ovat parantuneet päivä päivältä. Suuri syy heikolle alulle oli siinä, että meillä on niin paljon uusia pelaajia

Ainakaan Ahmojen vaahteraliigapelien suorituskykyyn pelaajaruletti ei ole vaikuttanut. Porvoon valmennustiimiin siirtyneen Kari Leivojan peräänkään ei haikailla. Itse asiassa joukkueen sivurajatyöskentely on ollut silmin nähden harmoonisen oloista heti kokeneen Mark Garzan saavuttua tasapainottamaan Janne Sepän valmennustiimiä.

Butchers ei ole vielä pakkovoiton edessä, mutta…

Butchers ei ole vielä pakkovoiton edessä, mutta kymmenen ottelun runkosarjassa neljäs tappio sarjan puolivälissä saattaa olla kohtalokas play off tavoitteiden näkökulmasta. Paljon on kiinni McGradyn ja joukkueen ykköstykin, Micky Kyein yhteispelin toimivuudesta. Porvoon juoksupeli on ollut Lightsin jälkeen liigan toiseksi tehottominta (35y/g) ja joukkueen kahden jenkkipelinrakentajan heittojen yhteenlaskettu osumatarkkuus (41,0%) jättää parantamisen varaa melkoisesti. Sunnuntaiksi Porvooseen on luvattu pilvipoutaa, joten säästä se ei ainakaan ole kiinni Wolvoja vastaan.

Kolmessa pelaamassaan ottelussa Wolverines on käyttänyt kolmea eri taktiikkaa ottelun ratkaisemiseksi. Viimeisessä ottelussa Trojans teki helsinkiläisten hyökkäysvalinnat helpoksi pakkaamalla puolustuksen boksiinsa 8-9 pelaajaa heittovartiointinsa kustannuksella. Sunnuntaina Wolverines pääsee pelaamaan hyökkäyspeliään Porvoossa lähes parhaalla kokoonpanollaan. SAJL:n haastattelema päävalmentaja Seppä uskoo perinteisen pelisysteeminsä toimivuuteen:

– Ajatukseni on, että heitämme vasta sitten, jos juoksupeli ei toimi.

Todennäköisesti Wolvojen ensimmäinen draivi alkaa Cedricin pitkällä heitolla. Ahma-puolustuksen kokoonpano elää sairastuvan ovien suunnan mukaan, mutta ainakin Efe Ewvaraye palaa pelaavaan rosteriin neljän viikon tauoltaan.

Butchersin yllätysmahdollisuus piilee kahdessa asiassa. Onko Kari Leivojalla edelleen riittävä tuntuma Ahma-pelikirjaan ennustaakseen Wolverinesin taktiikan ja valinnat? Toinen tekijä on Butchersin heittopelin toimivuus. Phung Ngyuen on ollut alkukaudella tärkeässä roolissa, mutta nyt loukkaantuneena.Villet Kurvinen ja Palikainen saavat kantaa suurta vastuuta Butchersin pelikirjan toteuttajina. Tommi Padatsun come back jäi loukkaantumisen myötä lyhyeksi, joten Teurastajien juoksupelote on pitkälti Kyein ja McGradyn varassa.

Pelinrakentaja Mackenzie McGrady ei muistele Wolverines puolustusta hyvällä. Viime kauden välieräpeli elokuun puolivälissä ratkesi McGradyn rähmättyä pallon Wolverinesin Viktor Sarvelle oman maalialueen tuntumassa. Puolustuksen kolossi Sarvi onkin viidessä viimeisessä Vaahteraliigapelissään onnistunut maalinteossa kaksi kertaa mikä on linjamieheltä huomionarvoinen suoritus.

Isäntäjoukkueena Butchersilla on suunnitelmana ottaa aloite haltuunsa TV-ottelussa. Wolverines on scoutattu tarkasti ja taktiikka on selvä. Butchers-valmentaja Sebastian Lind kommentoi SALJ:n ennakossa sunnuntain vastustajaa näin:

– Wolverinesin juoksupeli on eurooppalaisellakin mittarilla laadukasta. Tehtävämme on pysäyttää se ja pakottaa Cedric lyhyeen heittopeliin, jossa hän ei ole parhaimmillaan.

Yrityksemme luoda otteluun lisäjännitettä kevään tapahtumien johdosta tyrmätään myös Butchersin suunnalta. Lind kuittaa asian Gridironille näin:

– Wolvot sytyttää aina niin pelaajat kuin valmentajatkin Porvoossa. Itse en kuitenkaan ole kokenut mitään lisäjännitteitä treeneissä tai muussa valmistautumisessa. Meillä on ihan tarpeeksi tekemistä loukkaantumistilanteen ja oman pelillisen identiteetin löytämisessä eli en henk.koht. Ole sen enempää kuin normaalisti miettinyt vastustajaa. Kaikki energia on nyt omassa tekemisessä ja siinä että saataisiin kauden paras peli sunnuntaina.

Mark Garzan luotsaama Wolverines puolustus on päästänyt liigassa taakseen vähiten jaardeja ja maaleja. Lajia tuntemattoman mielestä saattaakin olla merkillistä, että tehokkaan puolustuksen pelaajat eivät pääse henkilökohtaisissa tilastoissa juhlimaan. Wolverinesin kolme downia ja puntti-vastustajat eivät ole antaneet mahdollisuuksia taklaustilien kartuttamiseen ennakkoasetelmissa Suomen vahvimmaksi frontiksi nimetyille pelimiehille.

Butchersin Tero Kontiaisen tilanne on toinen. Liigan ykköstaklaajalla on riittänyt riistaa vastustajien hyökkäyksiä pysäytettäessä. Todennäköistä onkin, että Kontiainen jatkaa taklauspörssin kärjessä sunnuntainkin jälkeen. Wolvoista Butchersiin kohulla siirtynyt Santtu Äyräväinen sen sijaan on ollut alkukauden suurimpia pettymyksiä liigakentillä. Hetkittäin erinomaisetkin pelisuoritukset ovat jääneet älyttömien rangaistusten varjoon.

Otsikossa mainittu Wolverinesin voittoputki Vaahteraliigassa on ennen Butchers-peliä seitsemän ottelun mittainen. SAJL:n ennen kautta keräämässä tulosveikkauksessa niukka enemmistö veikkaajista oli Wolvojen voiton kannalla (43,3% – 56,7%). Gridiron ennustaa Ahmojen putken jatkuvan sunnuntain jälkeenkin.

Porvoo Butchers – Helsinki Wolverines pelataan 1. heinäkuuta Porvoon Keskuskentällä klo 18.10. Ottelu on seurattavissa suorana lähetyksenä URHOtv:ssä klo 18.00 alkaen.

Ottelusta poissa:

  • Wolverines varmat: Kalle Da Silva (LB)
  • Wolverines epävarmat: Ric Hennessy (DB) ,Timo Heikkinen (DB), Oskari Halttunen (DL) , Max Westerlund (LB), Lari Andersson (OL), Sander Toomla (DL)
  • Butchers varmat: Phung Ngyuen (WR), Tommi Padatsu (RB/DL, koko loppukausi), Rafael Pineda (LB), Esa Suhonen (DL, koko loppukausi), Kari Mäkelä (DL, koko loppukausi), Olli Ojala (DL), Mikko Seppänen (WR/DB), Sami Moilanen (OL), Teemu Sinisalo (OL)
  • Butchers epävarmat: Juuso Marttila (LB), Ville Palikainen (WR), Timi Karjalainen (LB), Roni Paananen (OL/DL)
Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Kiitän tunnustuksesta.

  • But – Wol ennakkoon lisätty päivityksiä BUTCHERSIN terveystilanteen osalta.

    Ja Santulle tsemppiä otteluun !

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *