Potentiaalia ykköslajiksi? Osa II

jefumaster 26.6.2012 17:02 41 kommenttia

Kaksi viikkoa sitten julkaisemamme kirjoitus lajimme tilasta nousi välittömästi suureen suosioon. Julkaisemme nyt kirjoituksen toisen osan.

Tämä juttu on jatkoa erittäin suositulle Jefumasterin kirjoitukselle “Potentiaalia ykköslajiksi?“, joka julkaistiin Gridironissa 12.6.

Suomalaiset rakastavat sankareita

Muistatko sinä kuka oli viime vuonna koripallon tai lentopallon Suomen mestari? Tai kuka on Suomen paras käsipalloilija, jääpalloilija tai vaikka pesäpallon lyöjä? Älä huoli, en minäkään muista. On siis turha odottaa että joku lajin ulkopuolinen muistaisi Wolverinesin voittaneen mestaruuden tai Efe Evwarayen voittaneen vuoden jenkkifutarin tittelin jopa kahteen kertaan peräkkäin. Glory Days aikaan aika moni osasi kuitenkin nimetä Ari Tuulen parhaana jenkkifutarina ja Roostersin mestarina silloinkin kun he eivät olleet mestaruutta voittaneet. Se mitä nykyjenkkifutis tarvitsee, on sankareita!

Väitetään, että sankareita syntyy vain sotatantereella. Toiset sanovat että sankareita syntyy ainoastaan poikkeusoloissa. Minulle on aivan sama miten ne sankarit syntyvätkään, kunhan saisimme jefusta sankareita kansalaisten keskusteluihin. Käytännössä lienee kuitenkin niin, että sankareita luodaan nykyään pääosin median toimesta. Niin kauan kuin amerikkalainen jalkapallo ei marginaalilajina saa mediassa itselleen nykyistä suurempaa huomiota, eivät ne sankaritkaan saa tilaa siipiensä alle muualla kuin lajin sisäpiireissä ja vaikka surullisella Suomi24 keskustelupalstalla. Ei auta muuta kuin kysyä medialta vinkkejä lajin näkyvyyden buustaamiseksi. Olin seuraavaksi yhteydessä Hesariin.

Media janoaa hyviä tarinoita – ja odottaa oma-aloitteisuutta

Aloitin kirjeenvaihdon Hesarin kanssa. Valtakunnan päälehdeksi tituleeratun Helsingin Sanomien urheilutoimituksen Heikki Miettinen ja Ari Pusa avustivat kiitettävästi pääsemään asian ytimeen. Väitteeni siitä, että amerikkalainen jalkapallo ei saa palstatilaa HS:n urheilusivuilla tyrmättiin kohteliaasti Pusan toimesta:

On väärin sanoa, ettei laji saisi tilaa. Yleinen kiinnostavuus kuitenkin ratkaisee uutis- ja juttuvalinnat. Amerikkalainen jalkapallo on tällä hetkellä varsin marginaalinen laji Suomessa siihen verrattuna, mitä se on joskus ollut. Viime kaudella teimme lajista 2-3 isompaa juttua. Sen enempään meillä ei ole mahdollisuuksia. Finaali hoidettiin isolla jutulla ja kuvalla.

Ari Pusan vastaus tukee ikävä kyllä sitä kaikkien tietämää faktaa, että ”Glory Days are long gone pass” eli kaukana jossain menneisyydessä. Arillakin on mielikuva siitä, että lajilla on takana näyttävä ja huomionarvoinen menneisyys. Taikasana parempaan tulevaisuuteen lienee yleinen kiinnostavuus ja sen nostaminen. Media kirjoittaa siitä mikä lukijoita kiinnostaa. Yritin kuitenkin löytää putken päästä valoa. Millä asiaan saataisiin korjaus. Kysymykseeni ” Mitä lajin tulisi tehdä saavuttaakseen paremman huomion urheilutoimittajien keskuudessa ja kirjoituksissa?” HS:n Pusa vastaa näin:

Amerikkalainen jalkapallo on tällä hetkellä varsin marginaalinen laji Suomessa siihen verrattuna, mitä se on joskus ollut.

Lajin ratkaisusta eli Vaahteraliigan finaalista tehdään juttu. Kiinnostavat tarinat, ilmiöt ja henkilöt ovat aina sitä, mitä halutaan. Tämä vaatii tietysti aktiivisuutta laji-ihmisiltä. Meidän omat resurssimme lajin seuraamiseen ovat rajalliset, koska seurattavaa urheilua on niin paljon. On pakko tehdä valintoja, kuten myös muiden medioiden. Jos päädymme tekemään jutun, pyrimme tekemään sen itse, eli emme mielellämme julkaise laji-ihmisten tekemiä omia juttuja.

Kaukana ovat siis ajat kun lehdet julkaisivat seurojen tee-se-itse-toimittajien otteluraportteja sivuiltaan. Jenkkifutiksella on kuitenkin eräänlainen muna-kana-haaste edessä. Media kiinnostuu siitä jos median asiakkaat osoittavat kasvavaa kiinnostusta lajiin. 80-luvulla buumi syntyi uutuudenviehätyksestä, mutta nyt uuden buumin synnyttämien edellyttäisi monikanavaisen median tarjoaman viihteen kyllästämän nuorison uuden huomion. Tämä on iso haaste ja tarvitaan enemmän kuin yksi Gridiron asiaa ratkaisemaan. Toivottavasti voimme kuitenkin nettimediana näyttää suuntaa ja osoittaa, että säännöllistä ja kiinnostavaa uutissisältöä on tarjolla myös marginaalilajin parista.

Gridiron tuottaa sisältönsä täysin vapaaehtoisvoimin. Kaikki mielenkiintoinen lajiin liittyvä julkaistaan, mutta myös me ”toimituksessa” arvostamme joukkueitten aktiivisuutta. Jefumediana Gridiron on saavuttanut lyhyessä ajassa luottopelaajan roolin. Parhaina päivinä lukijamäärät ovat jo olleet laskettavissa tuhansissa. Tästä johtuen minua hieman ihmetyttääkin se, että seurat eivät ole aktivoituneet hyödyntämään GI:n tarjoamaa mahdollisuutta jota palvelun luoja ja päätoimittaja Tuomo Tomperi seurasivuille aktiivisesti tarjoaa.

Yhteys sivuston toimituksen ja Suomessa toimivien seurojen välillä on elinehto laadukkaan sisällön tuottamiseksi. Olemmekin erittäin kiinnostuneet yhteistyöstä kaikkien sarjatasojen seurojen kanssa. Sivustolla näkyvät banneripaikat on tarkoitettu seurojen käyttöön. Osana yhteistyötä seurojen kanssa haluamme tarjota ilmaista mainostilaa sivustolla seurojen yhteistyökumppaneille.

Toivon, että seurat tarttuvat Hesarin Pusan sekä Gridironin Tomperin esittämiin haasteisiin. Mediat janoavat kiinnostavia tarinoita, ihmisiä ja ilmiöitä tietoonsa ja niistä kirjoitetaan aina. Antakaa vinkkejä kiinnostavia aiheita janoaville ammattikirjoittajille. Itse olen ainakin kovasti odottanut Hesariin juttua Karri Kuuttilasta ja hänen poikkeuksellisesta matkastaan Play Station jenkkifutis-pelaajasta melkein St Louis Rams-ammattilaiseksi, mutta se antaa vielä odottaa itseään. Tarinassa on kuitenkin vahvaa sankaripotentiaalia.

Seurat vastaan lajiliitto, tai miten sen pitikään olla

Yllä olevassa otsikossa on jo mukana asenteellisuutta. Liian usein täytyykin erilaisin rautalankamallein osoittaa kriitikoille se, että liitto = seurat + pelaajat. Kysyin SAJL:n puheenjohtaja Roope Noroselta miten hän näkee työjaon seurojen ja liiton osalta, kun tavoitteena on Vaahteraliigan suosion ja katsojamäärien kasvattaminen.

Yhteistyössä seurojen kanssa lajin näkyvyyttä on kasvatettu määrätietoisesti sekä yhteisten projektien että seurojen omien toimenpiteiden kautta. Liittotasolta toteutetaan seurojen toiminta- ja taloussuunnitelmaan hyväksymät toimenpiteet, joihin seurat osallistuvat yleensä toiminnallisella tai taloudellisella panostuksella. Mitään absoluuttista työnjakoa ei ole, mutta pääsääntöisesti seurat toimivat omalla alueellaan ja liitto valtakunnallisesti.

Liitossakin muistetaan 90-luvun suuret kuviot, sekä niihin liittyneet ongelmat. Oliko Glory Days-kausi sitenkin illuusio, joka syntyi velkarahalla? En hae retoriseen kysymykseeni vastausta Noroselta, mutta hän perustelee lajiliiton markkinointitoimenpiteiden maltillisuutta näin:

Oliko Glory Days-kausi velkarahalla syntynyt illuusio?

1990-luvun alkupuolen romahduksen myötä liiton talous oli pitkään pahasti velkainen, joten seurat ovat valinneet liiton toimintalinjaksi maltillisen kehittämisen. Tällöin lajin olemassaoloa ja kokonaisuutta ei vaaranneta suuremmilla taloudellisilla riskinotoilla. Tämä osaltaan pois sulkee massiiviset mainoskampanjat, mutta on kuitenkin mahdollistanut Vaahteraliigan televisioinnin ja tälle kaudelle kaikkien otteluiden mainostamisen Ilta-Sanomissa, samalla kun liiton talous on säilytetty positiivisena. Vuosi vuodelta näkyvyyden lisääminen onkin johtanut jatkuvaan kasvuun myös katsojamäärissä.

Oma mielipiteeni lajiliiton ja seurojen työnjakoon on se, että liiton tulee varmistaa ja kehittää toiminnan puitteita ja uskottavuutta sekä pitää huoli siitä, että erilaisissa kabineteissa jenkkifutista arvostetaan lajina lajien joukossa. Suurin osa markkinointi ja pr-työstä kuuluu paikallisesti seuroille.

Don´t ask what the sport can do for you, ask what you can do for the sport.

Ammattimaisemmat organisaatiot avuksi

Suomalaiset yritykset luottavat organisoinnin autuaaseen voimaan. Talouslehtien mukaan organisoimme rakenteitamme selvästi hanakammin kuin muut teollistuneiden maiden kollegamme. Sen sijaan urheilun rintamalla ongelmana on organisoimattomuus. Liian moni urheiluseura pyörii muutaman puuhamiehen henkilökohtaisen energian ja joskus kukkaronkin voimalla. Tehdään täysillä niin kauan kuin jaksetaan ja sitten se hirttää kiinni. Hienoa nähdä ihmisiä ylittämässä omat voimavaransa, mutta yritysmaailmassa ilmiötä kutsutaan kyvyttömyydeksi delegoida. Tuosta sinnikkäästä kyvyttömyydestä ei liike-elämässä jaeta papukaijamerkkejä kenellekään siihen sortuvalle.

Seurojen superihmiset tarvitsevat rinnalleen tavallisia tekijöitä ja joitain näkijöitäkin. Viime vuosina jenkkifutisseuroihin on ilmestynyt häivähdyksiä ammattimaisemmasta meiningistä. Lajin retoriikkaan on ilmestynyt uusia termejä kuten seurastrategiat, kehitysohjelmat, managerit, kehityspäälliköt jne. Roostersin kehitysohjelman eli Football Program 2014:n koordinaattori Olli Jussila kiteytti lajissa eri puolilla tapahtuvaa positiivista värinää talvella seuran nettisivuilla näin:

Suomessa tapahtuu nyt paljon positiivista jenkkifudiksessa. Seurat panostavat toimintansa kehittämiseen. Ainakin TAFT, Crocodiles, Trojans, Jaguaarit, 69ers, Northern Lights, ECG ja Sun City ovat uutisoineet omista kehityshankkeistaan. Wolverines tähtää Eurobowl 2012 peleihin ja miesten maajoukkue kaatoi maaottelussa Ruotsin. Roostersissa me viestimme Football Program 2014 avulla niin seuran sisällä kuin myös sidosryhmille tavoitteemme, odotuksemme ja tapamme toimia.

Suomalainen jenkkifutis ei nouse itseään suuremmaksi lajiksi vain peliä ja pelaajia kehittämällä. Ympärille tarvitaan ammattimaisemmat organisaatiot valmennuksen ja varainhankinnan ohella hallintoon ja viestintään. Yksi hyvä esimerkki arjen haasteisiin vastaamisessa on Seinäjoen Crocodiles, joka palkkasi seuran täysipäiväiseksi kehityspäälliköksi kokeneen Mika Somerkallion. Mika tietää mitä jenkkifutisseuran pyörittäminen vaatii toimittuaan takavuosina seuran hallintotehtävissä intensiivisesti. Somerkallion tekemiselle on asetettu selvät suuntaviivat. Tavoitteiksi on kirjattu muun muassa 40 uuden harrastajan värvääminen talven aikana, sekä kotiotteluiden katsojakeskiarvon kasvattaminen 500 katsojaan per peli.

Päämäärä seuralla on kuitenkin kauempana. Erinomainen näyttö pitkäjänteisestä toiminnasta Crocodilesilla on yhteistuumin parin muun seuran kanssa pystytettävä harjoitushalli. Onko Seinäjoelle syntymässä Suomen ensimmäinen jenkkifutiksen harjoittelukeskus?

Suurin ero suomalaisen ja eurooppalaisen huippuseuran välillä on organisaatio.

Totta kai amerikkalaisella jalkapallolla on vielä pitkä tie kuljettavanaan, ennen kuin muiden lajien etumatkaa yleisösuosiossa saavutetaan. Pelimerkitkin ovat hieman erilaiset. Olkoon numeroesimerkkinä vaikkapa jääkiekon mestaruuden voittanut Jyväskylän ylpeys Jyp. Joukkueen pelaajabudjetti, joka ei ollut lähellekään sarjan kärkitasoa, oli kuitenkin 2,3 miljoonaa euroa. Referenssiä potkupallon puolelta olkoon vaikka legendaarinen Valkeakosken Haka joka käytti vuonna pelaajiin rahaa 300.000 euroa. Kahden suositun lajin välilläkin taloudellinen kuilu on huikea.

Tuleen ei kuitenkaan pidä jäädä makaamaan. Suomen lakiin ei ole kirjoitettu pykälää, jossa määrätään jenkkifutis pysyvästi marginaalilajiksi maassamme. Crocodilesia kannattaa matkia organisaation kehittämisessä ja samankaltaisia liikkeitä toivoisi näkevän myös muiden Vaahteraliigaseurojen tekevän. Ei Roostersin kolmivuotinen kehitysohjelmakaan ole pöllömpi kopioinnin kohde. Elinkelpoinen seura imee kyllä toimintaansa sitten mukaan ne vapaaehtoiset, sekä ennen kaikkea uusia harrastajia ja pelaajia. Kaikki Keski-Eurooppalaisissa suurseuroissa pelanneet suomalaiset voivat kertoa mikä on ero kotimaisen Vaahteraliigaseuran ja Eurooppalaisen kollegaseuran välillä. Suurin ero suomalaisen ja Euro Top 5 seuran välillä on organisaatio.

Sveitsissä ammattilaisena pelaava Iiro Luoto tiivistää hyvän organisaation tuomat edut sanoihin Raha & Valmennus.

Rahalla saa valmentajia ja pelaajia, jos siis on asiat niin, että kotikylästä ei löydy tarpeeksi pelaajia. Tänä vuonna meillä on Broncoissa 4 jenkkivalmentajaa. Valmennuksen laatu on todella hyvää. Valmentajia löytyy joka pelipaikalle. Muuten hommat hoidetaan samalla tavalla kuin Suomessa.

Olen kuullut, että monissa keski-euroopan suuremmissa seuroissa on jenkkivalmentajat paikalla läpi vuoden ja treenejä on 3-4/viikko off-seasonillakin. Ja treeneissä tosiaan pitää käydä, jos haluaa pelissä kentälle. Suuremmissa seuroissa kilpailu pelipaikoista on todella kovaa ja sitä mukaa pelaajat sitten kehittyvät kun joutuvat joka treeneissä vääntämään tosissaan.

Uusia ideoita pöytään

Uudet ideat eivät ole itsetarkoituksellisia. Jos ne vanhat hyvät konstit joilla laji aikanaan saatiin räjähdysmäiseen kasvuun toimivat, käytetään niistä parhaita oli sitten kyse liitosta, seurasta tai toiminnasta yksilötasolla. Joitain vanhoja asioita voisi kuitenkin silloin tällöin kyseenalaistaa. Esimerkiksi jaardeista puhuminen ja jaardien mittaaminen tuntuu käsittämättömältä lajiummikon silmin. Voisiko jaardit vaihtaa sanastossa metreiksi. Siis vaikka kentällä mitat toteutettaisiin vanhan kaavan mukaan jaardeina, otettaisiin lajin sanastossa käyttöön yleisesti ymmärrettäviä termejä kuten mittayksikkönä metrit. Saattaa kuulostaa puritaanisesta jenkkifutarista haihattelulta, mutta muutos saattaisi tehdä lajista taas piirun verran ymmärrettävämmän suurelle yleisölle. On siis tässäkin asiassa Everin sanoin mietittävä olemassaolon syy ja käyttäydyttävä sen mukaisesti.

Voisiko jaardit vaihtaa sanastossa metreiksi?

Voisi myös avata keskustelun onko Vaahteraliiga pysyvästi Vaahteraliiga. Kaikki arvo ja kunnia legendalle siitä, kuinka Kanadan suurlähetystö sponsoroi liigalle pokaalin USA.n lähetystön väistettyä vastuutaan. Ei ole kuitenkaan pyhäinhäväistys mikäli liigalle löytyisi jostain lajille rahaa tuova sponsori jonka nimi liitettäisiin pääsarjan nimeen. Varmasti tiesitkin että Swarco Raiders ja Calanda Broncos mainostavat liikenteenohjausjärjestelmiä sekä olutta. Totta puhuakseni itse luulin ensin, että Calanda on kaupunki Sveitsissä, ennen kuin minulle kerrottiin että kyse on suuresta panimosta. Veikkausliigan asemaan on Vaahteraliigalla tietysti vielä matkaa.

Ideoita uudistumisesta ja vanhojen viisauksien uudelleenlämmittelyistä on tarjolla varmasti satoja tai tuhansia. Toivon, että niitä työnnetään esille entistä suuremmalla tarmolla. Itse uskon edelleen naivisti, että kotimaisella jenkkifutiksella on potentiaalia kehittyä ja kasvaa uudelleen kesän yhdeksi valovoimaisimmista yleisölajeista, siksi näitä juttuja jaksaa tännekin vääntää. Harrastajien ja joukkueiden määrät ovat nyt vahvassa kasvussa, miksi ei sama voisi tapahtua yleisömäärillekin. Toistan itseäni kun sanon, että Amerikkalainen jalkapallon on lajina suomalaisen sisun ytimessä. Kansa on saatava vain rakastamaan sitä. Raha ei ole ainoa asia mikä ratkaisee. Mukaan on saatava taas pikkuisen sitä samaa positiivista asennetta, jolla laji nousi 80-luvulla yhdeksi maan puhutuimmista urheiluilmiöistä. Näissä merkeissä mietiskelin lajin tulevaisuutta…

Toivon ainakin, että cheerleaderit palaisivat kaikkien Vaahteraliigaseurojen kenttien laidoille tai jos se ei onnistu, niin ainakin Lingerie Football näytökset puoliajoille. Ehkä se houkuttelisi jo keski-ikään ehtineet Glory Days-veteraanit takaisin katsomoihin.

PS. Kaikkeen yllämainittuun saa olla eriävä mielipide. Sen voi perustellusti kirjoittaa tuonne kommenttien joukkoon.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Jaardit metreiksi, Vaahteramalja Sammoksi(pankki sponssaamaan) tai Angry Bird Bowliksi. Ja miksei samalla Gridiron Rauta-/Teräsristikoksi/-silmikoksi/-maskiksi tms.?

 • Tamperella olemme päässeet II-divaristatuksesta huolimatta / tai sen vuoksi hyvään yhteistyöhön Aamulehden kanssa. He julkaisevat meidän otteluraportteja ja kuviamme Moro liitteessään, joka jaetaan aina torstaisin. Eli edellisen viikonlopun peleistä tarinaa ja samalla hyvää puffia tulevaa viikonloppua varten. Näitä julkaistaan sekä paperiversiossa että nettiversiossa.

  Moron toimittaja otta mielellään valmiin materiaalin. Ohessa pari viimeisintä tarinaa heidän nettiversiossaan:

  http://moro.aamulehti.fi/2012/06/20/tampere-saints-jatkaa-karjessa-puhtaalla-pelilla/
  http://moro.aamulehti.fi/2012/06/20/saintsin-junnut-jyrasivat-bulldogsin-pihalle-72-0/

  Juttujen otsioissa on Moro käyttänyt journalistista vapauttaan, muuten materiaali meiltä.

 • Pirun hyvää tekstiä taas! Pitääpä vähän pureskella….

 • “Gridiron tuottaa sisältönsä täysin vapaaehtoisvoimin. Kaikki mielenkiintoinen lajiin liittyvä julkaistaan, mutta myös me ”toimituksessa” arvostamme joukkueitten aktiivisuutta. Jefumediana Gridiron on saavuttanut lyhyessä ajassa luottopelaajan roolin. Parhaina päivinä lukijamäärät ovat jo olleet laskettavissa tuhansissa. Tästä johtuen minua hieman ihmetyttääkin se, että seurat eivät ole aktivoituneet hyödyntämään GI:n tarjoamaa mahdollisuutta jota palvelun luoja ja päätoimittaja Tuomo Tomperi seurasivuille aktiivisesti tarjoaa.”

  Komppaan kyllä tässä kohtaa artikkelin kirjoittajaa ja hämmästelen myös suuresti sitä, että Gridironin foorumillekkaan ei useampi tunnu jaksavan kirjoittaa. En oikein jaksa uskoa, että se mahdollinen uusi nousu olisi kiinni siitä puhutaanko jaardeista vai metreistä… Ja mitä noihin valtalehtien uutisointiin lajista tulee, niin kuinka usein jenkkifutiksesta uutisoidaan URHEILUNA? Tuntuu että se uutisointi liittyy vähän väliä kaikkeen epäollennaiseen ja skandaalin hakuisuuteen, ainakin NFL:stä uutisoidessa. Toki YLE:n NFL jutut ovat olleet tähän mukava ja piristävä poikkeus.

  Mulla ei henk. koht. ole sinänsä ole osuutta eikä arpaa tällä sivustolla. Lähdin tätä avustamaan ja tukemaan puhtaasti siitä syystä, että näen tällä sivustolla tälle pienelle lajille todellisen mahdollisuuden.

  Mutta jos se todellakin tarkoittaa sitä, että se jää meidän kolmen harteille, niin meikäläinen ainakin miettii kyllä tarkkaan mihin sen vähän vapaa-aikansa käyttää. Ja on jo miettinytkin.

 • Erittäin hyvä jatko mainolle ensimmäiselle osalle muttei sen takia, että oma nimi mainittiin vaan erinomaisen sisällön ja analyysin sekä toimenpide-ehdotusten/ideoiden ansiosta. Gridiron.fi on tosiaan ollut oikea piristysruiske koko lajille. Tomperin Tuomon kanssa käytyjen keskustelun perusteella voi sanoa, että meidän seurojen pitää vain hyödyntää tätä uutta hienoa kanavaa paremmin ja aktiivisemmin. Älä Kalle vielä luovuta, kyllä meiltä kentältä juttuja alkaa pikku hiljaa lisää tulemaan :). Gridiron.fi on nyt hyvä ja helppo happotestipaikka seurojen uutisoinnille ennen lähestymistä valtakunnan valtamedioiden kanssa. Itse olen hyvin uusi näissä piireissä ja tullut mukaan poikieni harrastamisen kautta, joten kokemuksen rintaääntä ei juurikaan ole. Mutta uusi lajirakkaus korvaa osoittain kokemuksen ja tietämyksen :) Itsenäni on kiehtonut lajimme moniarvoisuus niin erilaisten pelipaikkojen ansiosta, joissa samaan aikaan on kuitenkin pohjalla hyvin samalaiset liikunnalliset fundamentit. Lähipiiristä tuli myös yllättävä kommentti. “Jenkkifutis on paljon vahdikkampi ja jännitävämpi laji kuin jalkapallo.Jokainen yritys on vähän niin kuin rankkari tai läpiajo jalkapallossa”. Entisenä pituushyppääjänä itselläni oli kolme downia käytössä viimeisille kolmelle downille pääsyyn, kun kilpailussa oli yli 8 hyppääjää.

  Itse näen amerikkalaisuuden (joka pitää sisällään englannin kielen) yhtenä erottaumistekijänä varsikin nuorison suuntaan. Esimerkiksi meidän Roostersin summer campit junnuille import pelaajien vetäminä ovat myös kielikylpyä. En lähtisi tämän vuoksi jaardeja muuttamaan metreiksi. Mutta myönnettävä on, että lajia harrastavan ja sitä seuraavan kannalta “kielimuuri” voi olla toiselle mahdollisuus ja toiselle haaste. Saisko tästä jotain suuntaviivoja Saksasta ja Itävallasta? Miten siellä on lajia lokalisoitu?

  Jefumasterin pohdintaan delegoinnin puutteesta jefuseuroista voi henkilökohtaisesti todeta: “Osui ja upposi” (Laivanupotuspeli ei taida tosin olla kaikille tuttu…) Siinä on varmasti yksi iso parannus useimmissa seuroissa. Kun juttelin Tuomon kanssa Gridiron.fi palvelusta ja samaan aikaan meillä oli menossa iso webbisaitin uudistus, tuli väistämättä mieleen, miten jefuseurat voisivat säästää aikaa=rahaa tekemällä ennemmän webpalveluita yhdessä. Voisivatko esim kuvalliset pelaajaprofiilit/rosterit, jotka me nyt olemme liigajoukkueelle (sekä pikkuhiljaa kaikille pelaajille/joukkuille toteuttaneet) olla yhteisesti kehitettyjä/ylläpidettyjä ajautuksella, että suurempi kilpailu on muiden lajien kanssa kuin oman lajiliiton seurojen kanssa näkyvyydestä ja laji-imagosta.
  Websivujemme uudistuksen yhteydessä, kun on käynyt läpi seurojen websivuja on tullut mieleen myös monia muita asioita/sisältöjä, jotka kannataisi toutettaa yhdessä/kerran. Eikö lajiesittely voisi olla linkki yhteiselle sivustolle? Jos perusasiat olisivat kunnossa, voisi keskittyä enemmän itse sisältöön ja sankaritarinoiden kirjoittamiseen.

 • Arvasin kirjoittaessani, että nuo jaardit herättää intohimoja sekä keskustelua. Pointti oli siinä, että muutosta hakiessa mikään ei saisi olla pyhää oli sitten kyse jaardeista tai muusta termistöstä. Voihan toki olla niin, että iso joukko ei kaipaakaan muutosta. Jos se “olemassaolon syy” on peli- ja harrastuskeskeinen eivät suosion kasvattamiseen tähtäävät muutokset ole relevantteja.

  Myönnän, että kuullostaisi aika hölmöltä kun selostaja kertoisi että “kolmas yritys ja edettävää viisi metriä”. Mutta ummikko saataisi saada piirun verran paremman ymmärryksen… Mutta näin. Joskus pitää provosoida saadakseen liikettä aikaiseksi.

 • Muuten hyvä teksti, mutta että alusvaatefutista puoliajalle? Naisetkin harrastavat tätä lajia, ja tekevät niska limassa hommia oman lajin arvostuksen eteen sekä miesten että naisten joukkueissa. USA:ssa pelatessani huomasin, että alusvaatefutis ei aja kyllä naisharrastajien asiaa ollenkaan, päinvastoin. Se luo mielikuvaa siitä,että naisten urheilu on aina vähän sellaista pelleilyä eikä oikeaa urheilua ollenkaan. Oikeista naispelaajista Suomessa tuskin saadaan porukkaa miesten matseihin moista showta vetämään, mikä tarkoittaisi sitä että hommaan pitäisi palkata/houkutella jotain lajia harrastamattomia mimmejä jolloin itse peli näyttäisi säälittävältä räpellykseltä. Siinä onkin sitten mukava kehottaa katsojia tulemaan myös naisten peleihin kun mielikuva naisten pelaamisesta on tuo.

 • Muutamia ideoita lajin tunnettavuuden/seurattavuuden parantamiseksi:

  -Jokainen seura (liitto?) voisi pistää 50e pottiin ja rahoilla tuotettaisiin laadukas ja näyttävä video jossa esiteltäisiin perusidea, pellipaikat ja annettaisiin maallikolle eväät lajin seuraamiseen. Video youtubeen tai vastaavaan kaikkien jaettavaksi ja nähtäväksi. Eräänlainen jefun käyntikortti. Pistäkää ihmeessä linkkiä jos joku on jo tälläisen tehnyt!

  -Seurojen kannattaisi offseasonilla käydä _ahkerasti_ kiertämässä lähialueen kouluja vetämässä liikuntatunneilla esim. lippupalloa ja perehdyttämässä ja mainostamassa lajia/joukkuettaan. Liikunnan opettajat varmasti ottavat mielellään vastaan ja on näitä joskus kyseltykin koulujen suunnalta. Maksaisi vaivan seuraavana kesänä uusina katsojina ja pelaajina.

  -Lisää selostajia matseihin (II div.)! Selostajan tulisi olla ensisijaisesti maallikkokatsojia varten eli selostaa mitä tapahtui ja miksi. Sen sijaan että sanotaan, että puolustuksen paitsio, voidaan myös kertoa mitä ihmettä tarkoittaa puolustuksen paitsio. Helpottaisi pelin seuraamista uusille katsojille.

  Minun näkemyksen mukaan avain kasvuun on siinä, että saadaan yhä useampi ihmisiä katsomaan jefua ja tutustumaan lajiin. Tätä kautta tulee lisää pelaajia ja lisää rahaa kassaan pääsylipputuloina ja sponsorirahoina -> parempia resursseja pelata vielä paremmin!

  Tuossa muutamie pohdintojani. Mitä mieltä? Ampukaa alas tai ottakaa vaari?

 • Tea, samaa mieltä! Ei järkeä, mutta ideoita pitää nyt heitellä tiskiin. Myös huonoja!

 • Me aloitettiin koulukäynnit naisten kanssa tänä keväänä ja saatiinkin sieltä uusia harrastajia. Kokeiltiin vähän uutta konseptia, eli ei käytykään liikuntatunneilla (tavoitetaan vaan yksi luokka), vaan pidettiin ständiä esim. aulassa ja vietiin koululle mainoksia etukäteen että ollaan tulossa. Rehtori myös yleensä kuulutti keskusradiosta että ollaan paikalla. Ständillä oli aina joku kilpailu minkä varjolla saatiin kerättyä runsaasti yhteystietoja. Yhteystietonsa antaneille laitettiin sitten jälkikäteen emailia kilpailun tuloksista ja samalla heidät toivotettiin tervetulleiksi treeneihin. Keväällä anottiin avustusta tämänkaltaiseen toimintaan ja saatiinkin hyvin rahaa, joten syksyllä on Oulussa luvassa paremmin organisoituja koulukäyntejä ja ehkäpä turnauksia/kokeilupäiviä koululaisille.

  Selostajista olen ihan samaa mieltä, meillä on tällä kaudella ollut onni siinä mielessä että jokaisessa kotipelissä on ollut erinomainen selostaja, joka on nimenomaan selittänyt eikä pelkästään kertonut mitä kentällä tapahtuu. Katsojilta on tullut todella hyvää palautetta siitä. On ollutkin sitten aika kökköä pelata joillain vieraspelipaikkakunnilla kun ei ole selostajaa, eikä edes välttämättä toimivaa tulostaulua! Aika hankalaa katsojan seurata peliä jos on tällainen tilanne. Tiedän kyllä ihan hyvin miten vaikea niitä selostajia ja toimitsijoita muutenkin on saada naisten peleihin, ja varmaan samankaltaisia ongelmia on miehilläkin.

 • Uskon vahvasti, että kirjoituksen maininta alusvaatefutiksesta oli puhtaasti kieli poskessa :) Mutta vitsissä voi tietyllä tavalla olla totuuden siemen! Ehkä kotoista jenkkifutista ei kannattaisi alkaa niinkään suomentamaan – kenties oikea suunta olisiskin rutistaa lajin amerikkalaisuutta voimakkaasti ja myöntää puhtaasti, että meillä on tässä ihan erilainen laji, toisesta kulttuurista. Erilaisuus kiehtoo, eikö? Alusvaate-esitykset tosin tuskin ovat tähän kaikkeen oikea tapa :D

  Menenkö ihan metsään, jos sanon että yksi jenkkifutiksen kulta-aikojen menestyksen salaisuuksista oli siinä, että tuohon aikaan amerikkalaisuus ja Schwarzenegger/Stallone -tutkaparin tarjoama vahvasti jenkkiläinen machobullshit oli in? Ajat on nyt tietenkin toiset, mutta mun mielestä rehellinen äijäily ei koskaan mene pois muodista.

 • Sun City kävi myös koulujen liikuntatunneilla viime syksynä ja sai näin houkuteltua kaiken ikäisiä pelaajia mukaan. Näistä muutama on jo nostettu miestenjoukkeeseen pelaamaan. http://www.suncityhanko.com/2011/11/hangonlehti-24112011.html

  Seurojen tulisi todellakin panostaa omaan näkyvyyteen, sosiaalisessa mediassa se on erittäin helppoa eikä niiden tavallisten mainosten painaminen voi olla niin ylivoimainen haaste.
  On ollut hauska seurata täällä Hangossa miten pikku kaupungin ihmiset ovat “hurahtaneet” ja tulevat seuraamaan joka kotiottelua ja kannustavat joukkuettaan vaikka säännöistä useimmilla ei ole mitään hajua. Ikävämpää onkin sitten pelata vierasotteluita joissa ei ole minkäälaisia järjestelyitä, selostusta, tulostaulua ja katsojiakin ne pari hassua pakotettua tyttöystävää ja niiden kaveria..

  Pitää kyllä laittaa vielä kiitokset tästä gridiron.fi sivustosta. Näin laadukkaasti tehty ja tiuhaan päivittyvä sivusto tulee varmasti nostamaan lajin yleistä näkyvyyttä!

 • Menestyvän elokuvan, suositun tapahtuman tai hyvän ja toimivan mainoksen tekemisessä on paljon yhdistäviä tekijöitä. Yllätyksellisyyden, älyllisen haasteen ja toiminnan ohella yksi tekijä on seksikkyys. Mainokset kuvitetaan vähäpukeisilla ihmisillä vain ja ainoastaan siksi että se myy. Tuossa Part I-kirjoituksessani viittasinkin asiaan (maskuliiniset pelaajat + seksikkäät cheerleaderit). 80-luvulla jenkkifutis tarjosi koko paletin aivan uudella tavalla asiakkaille tarjottuna.

  Lingerie-football on omalla tavallaan korni ilmiö – mutta se myy. Kertatemppuna Suomessa se herättäisi megalomaanisen huomion. Kyseessä oli kuitenkin, kuten Tuomo komppasi, vitsi jolla halusin herättää ajattelemaan erilaisia hätkähdyttäviä elementtejä ottelutapahtumaan. Ikävä kyllä kun sen urheilullisen tason parantaminen ei pure niihin tavoittamattomiin katsojiin. Sen sijaan cheerleaderit pitäisi lisätä liiga-kriteereihin. Ne kuuluvat lajiin olennaisena osana, eikä ilmiötä pidä suosiolla luovutta kaiken maailman lätkäjengeille. Vaahteraliigan loppuun asti tuotteistaminen edellyttää myös pelin ulkopuolisten asioiden harmonisointia.

 • Se on huippuhomma mitä itsekin olen ollut muutaman kerran tekemässä että mennään kouluihin ja erilaisiin lasten tapahtumiin kertomaan jefusta ja koittamaan saada uusia harrastajia lajimme pariin. Se on hyvä keino,mutta ne 8-10v päästä huippupelaajiksi tulevat koululaiset mitä me värväämme tuskin kiinnostuvat kuitenkaan sillä palolla lajiin että treenaavat sen 10vuotta ja tulevat sitten pelaamaan Vaahteraliigaa esim vaikka Velodromille missä ei toimi edes tulostaulu. Sillä keinolla saamme kyllä varmasti hetkellisesti harrastajamäärämme kasvamaan mutta todellisuudessa jos tuote ei ole kunnossa, ei tule myöskään kasvua. Tuotetta pitää siis parantaa(taso), sitä parannetaan rahalla (uusia valmentajia ja pelaajia), siihen tarvitaan rahaa(sponsorit) , Sponsoreita kiinnostaa ainoastaan heidän oma hyötynsä ja näkyvyys , eli ihmisiä katsomoon ja lajille näkyvyyttä eri medioissa. Jokin tässä yhtälössä ei siis toimi tällä hetkellä kun lajimme suosio on mitä on.

  Sankareita ei tule jos ketään ei kiinnosta. Näin tuulesta temmattu esimerkki: tällä hetkellä huonosti menestyvä vaahteraliiga seura voittaakin yhden ottelun tällä kaudella, JEEE! Vai esimerkiksi liigakarsinnoissa viimeisellä neljänneksellä divarijoukkueen uus laitahyökkääjä ottaa hienon dyykkayskopin maalialueen kulmasta ja nostaa divarijengin liigaan. Näin syntyy sankareita. Juniorityö on jatkuvuuden kannalta ehdottomasti tärkein osa alue jefussa mutta onko sekään järkevää että juniorijoukkueiden määrä päättää onko seurasi Liigakelpoinen.

  Omat ehdotukseni lajiamme kohtaan:

  Vaahteraliigaan pari joukkuetta lisää ja liiga täysin avoimeksi.
  Kakkosesta vaikka kuusi joukkuetta ykköseen ja loput jää kakkoseen.
  Kaikki sarjat avoimiksi, sarjan paras nousee ylemmälle tasolle ja toiseksi paras karsii ylemmälle tasolle. Liigasta siis huonoin suoraan divariin ja toiseksi huonoin karsii toiseksi parasta ykkösen jengiä vastaan.
  Näin saamme kilpailua lisäämällä tuotetta paremmaksi ja sitä sankarin viittaa pystytään paremmin asettamaan useamman äijän harteille. Sitä kautta taas saamme sponsoreita ja ne ihmiset katsomoihin.

  Esim Sm-liigan karsinnoissa Ilves taisi vetää täyden hakametsän kun tuli tosi kyseeseen.
  Markkinointi ja myyntimiesten pula on myös uskomatonta… Jos sitä rahaa ei ole vielä omalla joukkueella palkata sitä myyntimies Mynttistä myymään omaa seuraa sponsseille, niin oma aktiivisuus kunniaan. Esim vaikka paikalliselle torille jenkkifudis kamat päällä jakamaan flyereita ja antamaan sitä näkyvyyttä ja kertomaan lajista. Vaahteraliigan pääsylipuista myös pikku ihmetys. Ei se voi olla ainakaan vielä tällä hetkellä se rahankeruu paikka. HJK:n matsiin pääsee halvimmillaan 7eurolla kun Vaahteraliiga matsista joudut maksamaan 10e tai 15e, onko järkeä? Ottelutapahtumat ja tuote kuntoon ja rahaa sitä kautta (ruoka,juoma ja oheismyynnit).

  Pakko vielä lopuksi antaa ruusuja Hangolle, olen sivusta seurannut heidän toimintaansa. Ainakin kaudella 2011 ottelut hangossa olivat erittäin hienosti järjestetty. Oli selostaja, safkamyynnit, oheistuote myyntiä ja jopa olutteltta. Paikalla oli myös järjestyksen valvojat ympärikenttää, ambulanssi ja poliisi! Yleisöäkin oli yhdessä ottelussa mitä itse näin saman verran kuin liiga otteluissa.

  Isoimmat kiitoksen ja ylistyksen sanat täytyy antaa myös Gridironille. Tyylikkäät sivut missä uutiset tulevat heti ja niistä spekuloidaan!

  Erään hienon jääkiekkopelaajan mottoa lainatakseni. ” jos saavutat kaikki tavoitteesi, olet aliarvioinut itsesi”

 • “Ajat on nyt tietenkin toiset, mutta mun mielestä rehellinen äijäily ei koskaan mene pois muodista.”

  No miten nykysääntöjen puitteissa esim voisi kauheasti “äijäillä” kun ne kieltävät kaikki viihdyttävät tuuletukset. Sääntöjen puolesta suomijefusta on tehty niin käsittämättömän sivistynyttä ja puhdasta. En sano että sikailu pitäisi sallia, mutta yleisölle myy paremmin sellainen machoilu ja kunnon tuuletukset maalin tai taklauksen jälkeen (itse en tosin pääse koskaan tekemään kumpaakaan ;) ). En usko itsekään siihen, että jaardien muuttaminen metreiksi olisi ratkaiseva kysymys. Omat lajista tietämättömät ystäväni ovat tyytyneet siihen tietoon, että jaardi on lähes sama mitta kuin metri.

  Toivon, että tämän ja edellisen artikkelin olisi lukeneet myös seurojen johtohahmot ja ottaneet neuvosta vaarin. Itse haluaisin ruveta jotain lajin eteen tekemään (valokuvaus, juttujen tekeminen yms) kun lopetan oman pelaamiseni (uraksi sitä ei voi kutsua :D ), mutta sen aika tulee sitten myöhemmin.

 • Tähän tuulettamiseen täytyy todeta että eipä niitä ole kielletty, ne eivät vaan saa kohdistua vastustajaan eikä tapahtua ennen maalia.

  Eli ei muutakuin akrobatiaa harjoittelemaan jatkossakin.

 • Olikohan kaudella 2009 kun Rajaritareiden Bolio ajettiin ulos tuuletettuaan maalia levittäen kätensä sivuille ja kohdistaen “tuuletuksen” kenttää kiertävälle aidalle. En ota kantaa oliko tuomio oikea vai väärä. Muistan vain, että sai tuuletuksesta ulosajon.

 • Poistin välistä noita muita kuin tuulettamiseen liittyviä:

  SAJL2012 pelisaannot pdf:stä kopsattua.
  Luku 2 Epäurheilijamaiset käyttäytymisvirheet:

  Erityisesti kiellettyinä tekoina ja käyttäytymisenä pidetään muun muassa seuraavia:
  1. Pelaaja, vaihtopelaaja, valmentaja tai muut sääntöjen alaisuuteen kuuluvat henkilöt eivät
  saa käyttää loukkaavaa, uhkaavaa tai törkeää kieltä tai merkkejä tai ryhtyä sellaisiin toimiin,
  jotka yllyttävät pahaa tahtoa tai ovat väheksyviä vastustajaa, tuomareita tai pelin imagoa
  kohtaan. Näitä ovat muun muassa:
  (a) Sormien, käsien tai pallon osoittaminen kohti vastustajaa tai kurkun leikkaamisen
  imitointi.
  (c) Vastustajan tai katsojien yllyttäminen millään tavalla, esim aseella ampumisen
  esittäminen tai käden laittaminen korvalle huomionosoituksen pyytämiseksi.
  (d) Mikä tahansa viivytetty, liiallinen, pitkitetty tai koreografioitu teko, jolla
  pelaaja /pelaajat yrittävät kiinnittää huomion itseensä.
  (e) Yksin karkuunpäässeen (ei välitöntä uhkaa puolustajista) pallonkantajan selvä
  askelluksen muuttaminen hänen lähestyessään vastustajan maalia tai maalialueelle
  hyppääminen.
  (g) Oman rinnan hakkaaminen tai käsien ristiminen vastustajan maassaolevan
  pelaajan yläpuolella.
  (h) Katsomoon poistuminen katsojien kanssa kontaktointiin tai vyötäröstä alaspäin
  kumartaminen onnistuneen suorituksen jälkeen.

 • ^ Vau, siihen jääkin paljon sen perus ryhmähalin tilalle :D

 • Ei voi muuta sanoa, kuin: täyttä pelleilyä nuo tuuletussäännöt.

 • Hienoa huomata, että jo toinen seura on tarttunut Gridironin tarjoukseen ilmaisesta mainostilasta tukijoilleen. Aiemmin ainoana seurana etua hyödyntänyt Kouvola Indians on näköjään saanut rinnalleen Hyvinkään Falconsin – Great! Käsittääkseni näitä sivuja on enimmillään selannut, jopa kolme tuhatta laji-ihmistä päivässä. Se on aika paljon se näin alkajaisiksi.

  Herätkääpäs nyt muutkin ihan oikeasti !!!!

 • Hienoa tekstiä kaikilla! Varsinkin Jesse Jalon kanssa samaa mieltä monessa asiassa. Jos kaikki tämä konkretisoituisi jefun hyväksi niin oltaiosiin jo pitkällä.

  Osui ja upposi tuo Jalon mainitsema lippujen hinnat! Esimerkki: Olin viime kesänä tulossa salilta kun viereisellä kentällä oli alkamassa sm -tason pesäpallo-ottelu. Muita menoja kun ei ollut niin ajattelin, että pitäisiköhän käydä katsomassa pesäpalloa. Edellisestä kerrasta kun on yli 15 vuotta. Lippuluukulla meni jarrut päälle. Liput 14 euroa. 5-8 e niin olisin mennyt hyvillä mielin matsiin ja vetänyt pari-kolme makkaraa ja ehkä tuopin tai kaksi. 10 e niin olisin irvistellyt ja mennyt matsiin, vetänyt pari-kolme makkaraa ja tuopin tai kaksi. 14 e – ei kiinnosta pesis niin paljoa että maksaisin! Kyse ei ole kuin muutamasta eurosta, mutta vitutuskynnys ylittyi joten lähdin pois. Kannattaa tosiaan miettiä että missä kohtaa sen rahan kerää katsojilta.

 • Miten olis jos tuotteistettaisiin kaikkien seurojen webbisivut yhtenäiseksi NFL.com:n tapaan? Seurojen vastuulle jäis ainostaan oman osionsa sisällön tuottaminen. Kaikki muu tekninen päivittäminen tulisi yhteisesti. Yksi sivusto laskisi kustannukset minimiin ja nekin rahat vois laittaa laadun parantamiseen. Esim. tämän gridiron.fi:n ulkoasu on valovuosia parempi kuin monen seuran, saatika liiton sivujen. Vai kuolisiko tämä sivusto sitten :)

 • @ap: Mielenkiintoisesti ehdottamaasi ratkaisumallia on jo mietitty sekä tiettyjen seurojen että Gridiron.fi:n toimesta. Kaikkien seurojen sivustojen keskittämistä en lähivuosina usko tapahtuvan, mutta Gridiron.fi pyrkii auttamaan halukkaita seuroja tämän asian suhteen jatkossa. Tarkempia yksityiskohtia asiasta tihkuu syksyn aikana, kun aikataulut antavat myöten.

 • Hesarin uutistoimituksen esimies vaihtuu syksyllä. Kovin kapea-alainen tuntuu olevan uudenkin esimiehen katsantokanta.

  HS.fi

 • “Lukijoiden suosikkilajit kuten… hiihto ja yleisurheilu säilyttävät asemansa.”
  Mistä näitä karimantyjä tulee

 • Vähän tuntuu siltä, että kun uskalsin kysyä kavereilta miksi jefu ei näy Hesarissa, niin eivät kirjoita ihan piruuttaan nyt siitä riviäkään. . Väittivät että kolme kertaa kaudessa suurin piirtein Vaahteraliiga on esillä mutta se ensimmäinen artikkeli antaa vielä odottaa itseään. Mm Helsingin pesäpalloylpeys PunaMustat saa enemmän palstatilaa säännöstään. Esimerkiksi viime viikonlopun paikallisottelun laiminlyönti on tavallaan anteeksiantamaton teko – surullista.

 • Herranen aika tuota Joukkueet ja sarjat sivua? Halusin selvittää mitä joukkueita pelaa Hämeenlinnan lähettyvillä, mutta eihän tuosta sivusta ole mitään apua… Laittakaa nyt ihmeessä paikkakunnatkin näkyviin. On vähän ylimielistä arvioida että jokainen tietää mistä kukin joukkue on kotoisin, ei tämä sentään mikään nfl vielä ole ja sielläkin annetaan kotipaikalle arvoa.

 • @Missä edes pelataan?

  Huomiosi on hyvä ja arvokas palaute, mutta miksi ihmeessä se pitää kirjoittaa noin negatiiviseen sävyyn? Tuskin mistään ylimielisyydestä tms. on kysymys.

  Tiedoksi, että Hämeenlinnassa on oma joukkue nykyään, eli Huskies (mikä sattuu lukemaankin II-divisioonan otsikon alla :)). Falcons on Hyvinkäältä ja Panthers Lahdesta. Siinä nyt ainakin muutama lähistön joukkue.

 • Hyvä huomio noista paikkakunnista. Selkeästi tossa on parannuksen paikka :) Asia korjataan pian.

 • Idea:
  Gridironiin tapahtuma-/pelikalenteri. Joku avoin kalenteripohja jonne kaikki pelit kaikilta tasoilta ja lisäksi seurat voisivat ilmoittaa sinne omista tapahtumistaan, esim. tryouts ja lajiesittelyt.

  Näin olisi helpompaa löytää pelit ja tapahtumat lähiseuduilta.

 • Moi, olen seuraillut NFL:ää jo yli kymmenen vuoden ajan, mutta kotimaisissa peleissä ei vielä ole tullut käytyä. Ilmeisesti tämä on paras saitti mikä seuraa kotimaista jenkkifutista, mutta mielestäni tännekin olisi tosiaan hyvä laittaa perusasiat kuntoon ja tuoda perusasiat esille paremmin kuten

  Etusivulle: *Milloin ja missä pelataan? OTTELUOHJELMA etusivulle viikon tulevista peleistä; aika, pelipaikka. Nyt en löytänyt viikkokohtaisia otteluohjelmia tältä sivustolta mistään, joukkueidenkin sivustoilta löytyi pelatut ottelut, mutta ei tulevia matseja?
  Huom! Kävin tuossa myös Tampereen Saintsien sivuilla ja sielläkään ei otteluohjelmaa löytynyt tai sitten se on jonnekin piilotettu? Tulevien pelien ajankohdat olisi kai se yksittäinen ja tärkein tieto faneille, ja jos noita ei edes seurat tuo kotisivuillaan kunnolla esille, niin miten sinne peleihin sitten voidaan edes odottaa katsojia, toivotaanko vaan parasta ja kyllähän ne peliajat on kaikkien tiedossa?

  *Ketkä ovat kotimaisten liigojen huippupelaajia, joita voisi seurata? STATISTICS: En tiedä miten tarkkaan statistiikkaa suomen jenkkifutiksen peleistä kerätään vai kerätäänkö ollenkaan?, mutta ainakin henkilökohtaisten td:n vuosittaiset top listat antais jotain osviittaa ja edelliskausien sarjataulukot.

  Tuo Kakkosen Power Ranking oli hyvä ja toi jotain osviittaa joukkueista näin suomi jefun untuvikollekin.
  Tässä saitissa on hyvää yritystä ja hemmetin hyviä ja mielenkiintoisia artikkeleita gridironilta sekä 2minuutinvaroituksen kirjoittajilta, mutta suomi jefun fanittamiseen tarvittaisiin myös muuta.
  Ekana ois ihan mukava tietää missä ja milloin pelejä voi seurata ja ketkä ovat tämän lajin tähtiä…

  Tiedän, kritiikkiä, kritiikkiä, mutta ei kai sentään ihan turhasta. Haaveilla voi ykköslajin potentiaalista, mutta liigan tiedottamisessa (ja siis kaikki kritiikki ei ole nyt tätä saittia vastaan vaan yleisesti lajin infon saatavuudesta) on selkeästi parannettavaa, jotta lehterit täyttyis ja fanikulttuuria saatais syntymään.

 • NFL:n lisäksi: Otit esille hyvän pointin kirjituksessasi. Esim meillä Tampere Saints:in sivuilla on kaikki ottelut otsikon “joukkueet” alla. Se onko paikka oikea, on tietysti aina mietinnän arvoinen mutta näin olemme asian ajatelleet. Eli täältä: http://tamperesaints.fi/edustus/10

  Lisäksi aina ennen ottelua, eli n viikko ennen, etusivullamme on iso juliste (sama joka on esillä eri paikoissa Tampereella) jossa on edutuksen tulevan ottelun tiedot.

  Mainintasi siitä, että Gridiron on hyvä sivusto, saa minulta myötäilyä. Tämä sivusto toimii hyvin ja jakaa tietoa myös niille jotka eivät ole aiemmin olleet lajista niin kiinnostuneita.

  Mitä enemmän lajista kirjoitetaan, sitä tuodaan esille ja siitä puhutaan -> tietoisuus lajista lisääntyy ja ihmisten mielenkiinto kasvaa.

 • NFL:n lisäksi: Liiton sivuilta eli http://www.sajl.fi/ löytyy Sarjat-otsikon alta otteluohjelmat ja liiton sivuilla myös yleensä on tiedoitettu muutoksista. Otteluohjelmaan tulee myös linkki tilastoihin. Tilastointi tehdään ilmaisesti vain Vaahteraliigan ja I-divisioonan peleistä. Tämän kesän Vaahteraliigassa on myös kokeiltu Live-tilastointia ja ennen ottelua julkaistaan linkki Live-tilastoihin. Kannattaa käydä tutustumassa toiseksi parhaaisiin sivuihin (Mun mielestä. ;) ), joilta löytyy yleistietoa Suomi-jefusta.

  Gridiron on tosiaan kirjoittanut kiitettävästi tänä kesänä eri sarjoista. (Ainakin miesten) Minäkin oon tänä kesänä seurannut myös divareita ennemmän kuin aikaisemmin.

 • Se mikä Gridironiin olisi hyvä saada olisi nämä tilastot. Samantyyliset tilastot NFL.comin kanssa. Esim sarjakohtaiset passing, rushing, defensive, etc. tilastot pelaajakuvien kera. Tämä antaisi kokonaisvaltaisemman kuvan pelaajien, joukkueiden ja sarjojen tasosta. Kuvat auttaisivat sivusta seuraavaa katsojaa tunnistamaan tietyt pelaajat, koska pelkät nimet eivät aina kerro kaikille kaikkea.

  Tiedän että kyseinen tilastointi kuvien kera ei ole mahdollinen tälle kaudelle, mutta ehkä jo ensi kaudelle? Pelaajakuvat hoituisivat helposti seurojen kanssa tehdyllä yhteistyöllä.

 • Essex: Tuolta SAJL:n sivuilta, http://www.sajl.fi, löytyy myös iso pino noitakin tilastoja. Sarjat > Vaahteraliiga > tilastot, http://www.sajl.fi/sarjat/miehet/vaahteraliiga/ . Tosin ilman kuvia.

 • Otetaan huomioon kuitenkin että Gridironia taitaa pyörittää n.5 ihmistä. Tämä sivu saa varmasti enemmän hitsejä viikossa kuin liiton sivut, juurikin sisällön takia. Itse olen ainakin huomannu et kyllä Gridiron ottaa vastaan kaiken infon mitä joukkueet niille antaa ja palstatilaa tulee (tryout päivät, suuret kokoonpanomuutokset yms). Kyse on siis suomalaisten joukkueiden omista asenteista!

  Hyvä esimerkki on liigan ennakkosuosikin (?) wolverinesin kotisivut joissa saa odottaa matsiraporttia toista viikkoa. Se että GI:n sisältö on divareista poimittua (suurimmaksi osaksi) sen takia että divarijengit vinkkaa otteluraporteistaan sivuilla, on ottanut yhteyttä GI:hin miten saada kommentit pelin jälkeen yms.

  GI on ainakin omasta mielestäni selvästi paras suomalainen jenkkifutis sivusto. Rakentavaa palautetta voi toki antaa mutta älkää nyt muotoilko asioita noin kärkkäästi että “täällä ei edes nää millon pelataan ja missä”. Otappa ite selvää kaikista matseista esim ensi kuussa, menee hetki aikaa. Ja kun tätä tehdään ihan vaan hyvää hyvyyttään niin kyllä mun mielestä tulos on erinomainen ollut tähän asti. Ja kiitos myös siitä että seurataan myös divarien tapahtumia eikä mennä “helpolla” kaavalla että poimitaan uutiset liiton sivuilta…

 • Näyttää siltä että ihmisten ruokahalu kasvaa syödessä ja palautetta GI:n kehittämiseksi on totta kai hyvä antaa. Ihan kaikkia lajin viestinnän haasteita ei tämäkään sivusto voi kuitenkaan taklata. SAJL:n sivuilla on nykyään aika paljon informaatiota tarjolla – esimerkiksi nuo kaivatut tilastot.

  Tilastojen julkaisemisen haaste on se, että ensin jonkun pitää laatia ne otteluittain. Ihan varmasti liiton sivuilla olisi tarjolla vaikka III-divarin ottelukohtaiset statsit jos joku laatisi sellaisia. Tarvitaan softa ja ennen kaikkea ne ihmiset jotka näppäilevät koko ottelun ajan sitä sisältöä tuohon softaan. Julkaiseminen on helpoin osa tilastojen elinkaarta sen sijaan niiden tuottaminen on kiinni seurojen toimihenkilöiden määrästä, viitsimisestä ja osaamisesta.

  Gridiron on ennen kaikkea uutissivusto. Se on 100% vapaaehtoisten omalla vapaa-ajallaan ylläpitämä ja onnistuakseen roolissaan GI tarvitsee lisää seurojen ja seurojen ulkopuolistenkin aktiivisten vapaaehtoisten panosta. Osa sivun näyttävyydestä johtuu erinomaisista valokuvista. Nekin tuotetaan muutaman vapaaehtoisen toimesta laji-ihmisten iloksi ja sivuja elävöittämään. Omasta mielestäni nimenomaan kuvaamisessa Suomi on Euroopassa omassa kastissaan kiitos näiden muutaman omaa aikaa ja rahaa aiheeseen uhraavan.

  Itse käytän aikaa tälle asialle siksi, että lajilla on sijansa sydämessäni ja alun perin halusin omassa blogissani näyttää, että suomalaisen jenkkifutiksen parissa riittää uutisia vaikka miten paljon, kunhan joku vaan tarttuu kynään ja niistä kirjoittaa. Tuomo taasen rakensi näille uutisille maan parhaan julkaisualustan jonne on helppo niitä uutisia tuottaa. Mukava nähdä, että sivua seurataan niinkin laajalti kuin nykyisin jopa tuhannet sitä päivittäin selaavat.

 • Suurin piirtein kaikki kyllä ymmärtävät, että Gridiä toimitetaan vapaaehtoisvoimin pienellä porukalla. Kaikkea ei ole mahdollista toteuttaa. Eikä tarvitsekkaan. Sen sijaan ideoita ja palautetta on hyvä heitellä. Niistä toteuttamiskelpoiset jää elämään, ehkä ideatasolla, parhaat toteutuukin. Huonot poistuvat luonnollista tietä.

  Suomalaisilla on vaikeuksia saada suutaan auki ideointitilanteissa. Pelätään sitä, että heitetään huono idea ja sitä kautta leimaudutaan jotenkin. Näin ei pitäisi olla. Ideointi on tärkeä osa tuotekehitysprosessia ja se toimii parhaiten jos kaikki ideat joita mielikuvitus vain keksii pannaan pöydälle. Jopa ne huonot. Niistä rankkaamalla ja yhdistelemällä syntyy ne hyvät ideat. Joten rohkeasti ideoita tiskiin. Gridin toimitus varmasti ottaa kopin ehdotuksista jotka ovat hyviä ja toteutettavissa resursseilla.

  On muuten loistavat sivut, kiitos näistä!

 • Holy Moly! 23 000 katsojaa PUOLAN jenkkifutisliigan finaalissa!

  Onhan lajilla varmaan vielä se uutuudenviehätys polakkien maassa, mutta kun katsoo noita finaalista otettuja kuvia, niin kyllä siellä on myös panostettu siihen näyttävyyteen ja tehty siitä aikamoinen spektaakkeli. Itävaltaa ilmeisesti hyvin tutkittu ja matkittu. Mutta eihän sitä pyörää tarvitse todellakaan uudelleen keksiä, vaan laittaa ne pyörimään.

  http://football-austria.com/home/single-news.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2759&cHash=bebfb3d86349efbbe4f02996127f71fd

 • Jaahas, tätä kautta se ei sit näykkään. FA:n etusivun kautta juttuun pääsee: http://football-austria.com

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *