Indians ei antanut Bulldogsien yllättää

kalle 17.6.2012 10:49 6 kommenttia

(2-2)

40

(1-4)

21
1 2  
13 27 40
21 0 21

16.06.2012 klo 17:00 Kuusankoski

Kouvola Indians voitti lauantaina Kuusankoskella pelatussa runsasmaalisessa 1-divisioonan ottelussa Sipoo Bulldogsit lopulta selvästi lukemin 40-21 (13-21).

Puoliajalle mentiin kuitenkin yllättäen Bulldogsien johdossa. Ensimmäisellä neljänneksellä ei lentopotkuihin turvauduttu, lukuunottamatta Bulldogsien ensimmäistä hyökkäysvuoroa. Sen jälkeen molemmat joukkueet tekivät nimittäin vuorotahtiin kaksi näyttävää TD:tä ensimmäisellä neljänneksellä. Jani Heinisalo sai kunnian aloittaa ottelun ja Indiansien pisteiden teon pelinrakentaja Nick Gauthierin heitosta. Bulldogs vastasi kuitenkin nopeasti. Ville Roitto palautti ensin näyttävästi aloituspotkun Indiansien 22 jaardin viivalle ja muutaman pelin jälkeen Bulldogsien pelinrakentaja Reed Gottula löysi Marcus Siiskosen tarkalla heitollaan maalialueelta.

Seuraavalla hyökkäysvuorolla Gauthierin TD-heitto suuntautui takakentältä lyhyeen ulos-kuvioon livahtaneelle brittivahvistus Brett Rosenbaumille. Samalla hyökkäysvuorolla Rosenbaum oli urakoinut myös pallonkantajana ja vaikka tämä tukimiehenä varsinaisesti pelaava ei välttämättä mihinkään ”walter payton” -liikkeisiin pystykään, oli hän Bulldogsien pelaajille vaikea pysäytettävä.

Bulldogsien seuraavalla hyökkäysvuorolla Gottula löysi Nuutti Tannerin todella näyttävällä kulmapuolustajan taakse suunattulla pysty-kuviolla. Heitto oli juuri sopivan mittainen ja suunnattu sen verran samalla ulos, että Tannerin oli helppo kiinnioton jälkeen kipittää vapaasti sivurajaa pitkin maalialueelle. Gottula jakeli muutenkin ottelussa millinmetrin tarkkoja syöttöjään ja hän ei myöskään tehnyt suurempia virheitä. Poikittaisissa kuvioissa hän myös viisaasti suuntasi heittonsa alas, jotta vastustajat eivät pääsisi niittaamaan omia laitahyökkääjiään ns. puun takaa”. Kun ottelussa kahteen suuntaan ja lähes jokaisessa erikoistilanteessakin pelannut Ville Roitto oli lisäksi onnistunut molemmissa lisäpistepotkuissaan, olivat vierailevat sipoolaiset siirtyneet tässä vaiheessa yllättäen 13-14 johtoon.

Toinen neljännes ei sitten enää sujunutkaan aivan samaan tahtiin. Indinsien Gauthier tuntui aika ajoin kadottaneen rytminsä, hänen heittonsa nimittäin karkasivat välillä parikin metriä laitahyökkääjien ulottumattomiin. Toki Indiansien laitahyökkääjät pudottelivat myös muutaman varman kopin ja tämä alkoi selvästi näkymään Inkkari-leirissä kiristyneinä suunpielinä ja tuskastuneina katseina.

Bulldogs puolestaan pelasi pirteästi. Heillä ei ollut käyttää samanlaista laitahyökkääjä repertuaaria kuin kotijoukkueella, niinpä Gottula jakeli palloa varsinkin Ville Roiton näppeihin. Toisen neljänneksen ainoa TD syntyikin Roiton sisäänpäin suuntautuneen heiton jälkeen jolla palloa liikutettiin kerralla peräti 42 jaardia. Tässä vaiheessa Indians puolustuskin tuntui olevan kohtalaisen sekaisin. Gottula käytti suruttu hyödykseen Indiansien antamaa tilaa ja jakeli lyhyitä sisäkuvioita laitahyökkääjilleen. Hyökkäysvuoro päättyi Marcus Siiskosen toiseen TD:hen ja nyt Bulldogs oli lisännyt johtoaan jo 13-21 lukemiin.

Indians pääsi vielä juuri ennen puoliaikaa syvälle Bulldogs päätyyn, mutta kolmannella yrityksellä Gauthier otti käsittämättömästi 22 jaardin pelinrakentajan säkityksen hakiessaan epätoivoisesti vapaata laitahyökkääjää maalialueelta. Tilanteen johdosta Indians valmennuskin meni kait hetkeksi jonkinlaiseen lukkoon ja päätti käskyttää Tatu Niemen suorittamaan lentopotkua jonka jälkeen tilanne jäi kuitenkin plus minus nollaksi ja pistetili kartuttamatta.

Puoliajalla oli Indiansien hyökkäyksen valmentaja Mika Kauhanen Indiansien oman otteluraportin mukaan ottanut pelinrakentaja Nick Gauthierin tiukkaan puhutteluun. Kun myös päävalmentaja Ilpo Temonen ja assistenttinsa puolustuksen valmentaja Ari Suomalainen, tekivät puolustuksessa tarvittavat muutokset, marssi toiselle puoliajalle aivan erinäköinen Inkkari-joukkue. Indiansien päävalmentaja Ilpo Temonen kommentoi ottelun jälkeen joukkueensa esitystä ensimmäisellä puoliskolla näin: ”Emmä oikein tiiää missä me oltiin ne kaks ekaa neljännestä.. tuntu et jätkät ei oo yhtään mukana siin hommassa. Mut sit tää toka puoliaika oli sit vähän muutosten kautta herättelyä ja sitä futista mitä me normaalisti pelattais”.

Indians siirsi takakentän miehitystään selkeästi enemmän sisempänä laitahyökkääjänä pelanneen Roiton päälle. Rosenbaum liukui ulommas boksista ja juoksun pysäyttäminen jätettiin, Temosen sanoin: ”vanhan juoksun pysäyttäjän, Lindstenin Villen harteille”. Myös molemmat safetyt, Niclas Carpelan ja Tatu Niemi ryhtyivät pelaamaan agressiivisesti ja rankaisemaan Bulldogs vastaanottajia heti jos nämä yrittivät nopeita sisäkuvioita. Varsinkin Niemi oli liekeissä, hän tuntui ehtivän ottelun toisella puoliajalla lähes joka paikkaan. Kun vielä Indiansien puolustuslinja Pasi Mannosen, Niklas Joen ja Juho Leppälän voimin sai luotua paineita Gottulalle ja pysäytti Bulldogsien juoksut, oli vain ajan kysymys milloin tilanne muuttuu.

Indians kavensi Gauthierin 25 jaardisella heitolla Jukka Lautamatille tilanteeksi 19-21. Indians lähti hakemaan rohkeasti lisäpisteitä pelaamalla, mutta Bulldogs takakenttä oli tarkkana ja Gauthierin heiton katkaisi, kukapas muukaankaan kuin monitoimimies Ville Roitto.

Neljäs neljännes olikin sitten Indiansien vahvaa näytöstä.

Neljäs neljännes olikin sitten Indiansien vahvaa näytöstä. Gauthier tyytyi selvästi lyhyempiin heittokuvioihin ja nakutteli palloa hyökkääjiensä Heinisalon, Jukka Lautamatin ja nuoren Henri Kauhasen käsiin. Kuusankosken oma poika, Mikko Lautamattikin, pääsi näyttämään härkämäistä luonnettaan ja voimaansa nappaamalla syvässä sauma-kuviossa Gauthierin heiton ensin upeasti kiinni ja sen jälkeen hän kantoi vielä reppuselässään kolmea Bulldogs puolustajaa viitisen jaardia, kunnes matkan teko viimein hyytyi. Ottelun seuraava TD syntyi kuitenkin Joonas Koiviston väkevästä juoksusta. Koivisto väläytti ottelussa muutamaankin otteeseen taitojaan ja hän vaikutti myös monipuolisemmalta pallonkantajalta kuin Rosenbaum. Kouvolassa on siis luvassa juoksupelivoimaa Joonas Nikulankin jälkeen. Lisäpisteet Gauthier juoksi heittopelihämäyksen jälkeen itse varmasti Bulldogisen maalialueen kulmasta sisään ja siirsi Indiansit 27-21 johtoon.

Huomenna lähtee SAJL:lle ehdotus ykkösdivarin pelien typistämiestä kahteen neljännekseen.

Bulldogs hyökkäys ei enää pystynyt liikuttamaan palloa ensimmäisen puoliajan tavoin. Bulldogsien päävalmentaja Mikko Ranta-aho harmitteli ottelun jälkeen sitä, että pari pelaajaa joutui lähtemään kotimatkalle ja töihin ensimmäisen puoliajan jälkeen. Bulldogseilla oli pukeissa 22 pelaajaa ja se rasitti varsinkin linjamiehiä jotka jotuivat pelaamaan kahteen suuntaan. Ranta-ahon sanoin: ”Pelaajamateriaalin kapeudesta johtuen meillä ei ruuti riitä loppuun saakka ja poissaolot vaikuttavat niin, että pelin taso hiipuu ottelun aikana”. Eräs Bulldogsien takakentän pelaaja olikin ottelun jälkeen laittanut Facebookkiin omaan tilapäivitykseensä, että ”huomenna lähtee SAJL:lle ehdotus ykkösdivarin pelien typistämiestä kahteen neljännekseen”. Bulldogshan roikkui nimittäin hyvin Porissakin Bearseja vastaan ensimmäisen puoliajan verran.

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Tatu Niemi löi sitten ratkaisevan naulan Bulldogsien arkkuun palauttamalla Roiton potkaiseman lentopotkun yli puolesta kentästä maaliin saakka ja epäonnistuneen lisäpisteyrityksen jälkeen ottelu oli nyt jo 33-21 lukemissa.

Bulldogs joutui tässä vaiheessa pelaamaan riskillä ja lyhyen hyökkäysvuoronsa jälkeen indians pääsikin aloittamaan seuraavan vuoronsa puolesta kentästä. Muutaman pelin jälkeen Gauthier löysi jälleen Heinisalon aivan Bulldogsien maalialueen takarajalta tilanteessa jossa Heinisalo repi pallon parin kosketuksen jälkeen näyttävästi itselleen ja varmasti haltuunsa.

Bulldogsien puolustuksessa uurastivat Ville Roitto ja Teemu Christensen 7+1 taklauksen edestä. Hattua pitää nostaa erityisesti myös koko Bulldogsien linjamieskalustolle joka joutui pelaamaan kahteen suuntaan lähes koko ottelun ajan. Bulldogs kohtaa seuraavaksi kahden viikon päästä toisen nousijajoukkueen, East City Giantsit Helsingistä. Kauden avauksessahan Bulldogs voitti ECG:n 20-10 (7-7). Mielenkiintoista silloin nähdä onko nousijajoukkueiden voimasuhteet kenties muuttuneet reilussa kuukaudessa.

Eilinen ottelu oli kokonaisuudessaan erittäin viihdyttävä ja tuomarineliviisikkokin Marko Enonkosken johdolla selviytyi urakastaan mallikkaasti. Hienoa myös, että Indians on vienyt kotiottelunsa Kuusankoskelle jossa tunnelma ja kenttä on minusta selvästi parempi kuin aikanaan Kouvolan keskuskentällä. Yleisöä oli paikalle kertynyt toimittajan oman arvion mukaan n. 200-250 katsojaa.

Seuraavalla kierroksella kahden viikon päästä Indians matkustaa Helsinkiin 69ersien vieraaksi. Tatu Niemi kommentoi tulevaan vastustajaa näin: ”Lähetään kattoon minkäläinen porukka siäl on tänä vuonna kasassa. Varmaan tulee kyl kova peli, mut jos saadaan samanlainen rähinä vaan päälle heti alust saakka, niin kyl se varmaan kotiin kääntyy”.

Ottelun parhaat pelaajat:

Mikko Lautamatti, Indians
Reed Gottula, Bulldogs
Ottelun MVP Tatu Niemi, Indians

linkki ottelun tilastoihin

Kommentoi

  • Kuusankoskella oli viisikot tuomareina ;)

  • Kiitokset tarkkaavaisuudesta. Asiavirhe korjattu nyt tekstiin, pahoittelen mahdollisesti aiheuttamaani mielipahaa ;)

  • Thank you for the Walter Payton comment, made me smile : )

  • Juu kyllähän se harmittaa kun toimittaja ei osannut viiteen laskea ;)

  • Ja korjataan vielä nimivirhe josta naputus tulee mulle eikä toimittajan retkulle; vahvan juoksu teki Joonas Koivisto… Ja hymiöt perään ettei mua lynkata näistä korjauksista ;)

  • Hi Brett, thanks for your comment. I’m glad that atleast somebody is smiling in Kouvola :D