Alkukauden liiga-puolustukset vertailussa

jefumaster 6.6.2012 13:14 9 kommenttia

Kahden kierroksen ja kahdeksan pelatun ottelun jälkeen Vaahteraliiga-joukkueiden puolustukset ovat antaneet ensimmäiset työnäytteensä todellisessa pelitilanteessa. Odotetusti Wolverines-puolustus on ollut tähänastisissa peleissä tiivein, mutta yllätyksiäkin löytyy tälla saralla.

Tilastojen tiiviimpien puolustusten kolmen kärkeen ovat Wolverinesin ohella yltäneet hieman yllättäen Turun Trojans, sekä viime kierroksella ensivoittonsa napannut Taft Vantaalta. Vasta viidentenä listalta löytyy sarjataulukon toinen puhtaan pelin joukkue Crocodiles. Yhteistä listan kärkijoukkueille näyttää olevan tiivis juoksupuolustus.

Vastaavalla tavalla kuin hyökkäystenkin tilastoissa, huomioon on ehdottomasti otettava sarjan aikainen vaihe. Koska vastustajien hyökkäykset ovat ratkaisevassa asemassa pelivalinnoissaan, ovat puolustukset lähinnä näyttäneet osaamisensa eri profiilisia hyökkäyksen pelikirjoja vastaan.

Trojans on kohdannut alkukierroksilla todennäköisesti sen kovimmat kilpailijat sarjasijoituksissa, Northern Lightsin sekä Jaguaarit. Kahdesta tappiostaan huolimatta turkulaisten puolustus on onnistunut tehtävässään sarjasijoitustaan paremmin. Laiha lohtu turkulaisittain on myös se, että molemissa pelaamissaan otteluissa hyökkäys kirjannut tililleen enemmän jaardeja kuin vastustaja. Jenkkifutiskin on kuitenkin loppujen lopuksi maalintekokilpailu joten sarjataulkon sijoitus on aina ansaittu.

Top 5. puolustuksia vastaan jaardeja on tehty ehkä Turkua lukuunottamatta pääosin ns. suurilla peleillä. Koska nämä suuret pelit ovat pääasiassa heittoja, näkyy se alla olevan statistiikan prosenttijakaumassa. Jaguaarien sekä Lightsin tilastojen juoksupainotteisuuteen löytyy yhdistävä tekijä. Molemmat joukkeet ovat pelanneet Wolvojen juoksukonetta vastaan ja epäonistuneet sen pysäyttämisessä.

Alla olevassa taulukossa joukkuetta vastaan edettyjen jaardien jakauma heitto- ja juoksupelien kesken.

Henkilökohtaisissa tlastoissa taklaajien ykköseksi on noussut Roostersin amerikkalainen Antonio Harris. Kahdessa pelaamassaan ottelussa hän on saanut tililleen 16,5 taklausta, sekä yhden säkin. Kakkostilaa jakavat Jaguaarien Harmon Bruno, sekä Butchersin Tero Kontiainen 15,5 taklauksellaan.

Taftia vastaan on onnistuttu juoksemaan alle sadan jaardin verran

Heittopuolustuksen statistiikassa parhaiten vastustajan heittoja ovat napsineet haltuunsa Taftin Aleksi Wiren, sekä Trojansin Seikko Vennelä kahdella intterillään. Vennelällä löytyy kahden intterin lisäksi tilastoista kolme maahanlyöntiä, joten häntä voidaan pitää alkukauden heittopuolustajien ykkösenä.

Alla olevassa statistiikassa esillä joukkueita vastaan edetyt jaardit. Listan pohjimmaisena liigan tehokkainta joukkuetta, Wolverinesia vastaan pelanneet Northern Lights, sekä Jaguaarit. Erikoismaininta tulee antaa kuitenkin sarjanousija Taftin puolustukselle. Joukkuetta vastaan on onnistuttu juoksemaan kauden kahdessa ensiottelussa alle sadan jaardin verran yhteensä. Myös Crocodilesin juoksupuolutus on ollut tiukkana. Molemmat alle sata jaardia juoksua päästäneet ovat pelanneet heittokone-Roostersia vastaan – tämä fakta selittänee osan tarinasta. Erinomaisia suorituksia joka tapauksessa fronteilta.

Lähde:

Tarkemmat yhteenvedot tilastoista on tänään julkaistu myös SAJL:n tilastosivuilla.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Korjaus. Lightsin Niklas Krogerus napsi avausottelussa peräti kolme syötönkatkoa. Kaikki vieläpä viimeisellä neljänneksellä!

 • Hyviä juttuja sataa näköjään tänne, kiitos siitä!
  Saisiko vielä tuohon tilaston jaardia/yritys eli kuinka paljon keskimäärin yrityksellä on edetty?
  Tuohan on kuitenkin kertoo enemmän puolustusten tasoista kuin kokonais jaardit.

  Vielä huomattavaa on myös se että TAFT ja Trojans puolustukset ovat päästäneet vain kolme maalia heitä vastaan, näistä vielä Turun puolustus on päästänyt yhden hyökkäyskisassa! Hämmentävää, en olisi uskonut!

 • Huomasin myös itse, että tuolta SAJL:n yhteenvetosivuilta tosiaan puuttui tietoja kuten nuo Krogeruksen kolme intteriä ja Wol-NL pelin Tuukka Hämäläisen intteri näin alkuun lasketuna ja puuttuu edelleen nyt kun klo 17 katsoin lukuja uudestaan.

  Olisi pitänät tehdä myös tuo puolustusten yhteenveto ottelukohtaisten tilastojen pohjalta kuten tein hyökkäykset, mutta löydettyäni yhteenvedot SAJL:n sivuilta laittoi laiskuus oikaisemaan…

 • Kyllä nuo intterit on löytynyt monestakin paikasta sekä SAJL:n tilastoista että ylen teksti-TV:ltä koko ajan ja löytyy edelleenkin sekä joukkueen tilastoista, single game high että stats leaders alta. Passes defended on eri kategoria kuin interceptions.

 • Jep, olet oikeassa että ne intterit löytyy sieltä omalla sarakkeellaan mutta en edelleenkään ymmärrä miksi siihen listaan ei ole kumuloitunut kaikki ottelukohtaisissa tilastoissa toteutuneet intterit. Luulisi, että bitit liikkuvat paikasta toiseen automaattisesti… Esimerkkinä tuo aiemmin mainitsemani Lightsin Rauschin Wolvojen Tuukka Hämäläiselle heittämä pallo joka SAJL:n play-by-play lokikirjassa näkyy näin:

  Nl 3-9 at Nl21 Rausch B pass intercepted by Hamalainen T at the NL32, Hamalainen T return 4 yards to the NL28 (Vanska E).

  Joka tapauksessa alla copy-pastattuna SAJL:n intterilista. Siltä löytyy toki nuo Tuomon mainitsemat Krogeruksen huikeat kolme koppia, jotka tekevät hänestä toistaiseksi liigan intteri-kunkun. Jotain häikkää edelleen siis yhteenvedoissa mutta kun on perusluonteeltaan laiska niin ei jaksa ihan kaikkea koota ottelukohtaisista taulukoista.

  INTERCEPTIONS Team G Int Yds TD Int/G
  ——————————————–
  Krogerus N….. NL 2 3 61 1 1.50
  Vennela S…… TRO 2 2 37 0 1.00
  Isohatala S…. NL 1 1 23 1 1.00
  Smithwick D…. JAG 1 1 13 0 1.00
  Wiren A…….. TFT 2 2 4 0 1.00
  Kontiainen T… BUT 2 1 23 0 0.50
  Williams D….. TFT 2 1 22 0 0.50
  Chambers S….. TRO 2 1 19 0 0.50
  Bruno H…….. JAG 2 1 17 0 0.50
  Juote H…….. TFT 2 1 16 0 0.50

 • Näkyy ainakin Wolverinesin tilastoissa:
  INTERCEPTIONS No. Yds Avg TD Long
  —————————————
  Hamalainen T 1 4 4.0 0 4
  Total………. 1 4 4.0 0 4
  Opponents…… 0 0 0.0 0 0

  Kausikoosteessa lienee otsikon mukaisesti vain leaderit eli top10 lukuunottamatta taklaajia joita enemmän. Muutenkin muistaakseni siellä on joitain rajoituksia riittävälle määrälle pelattuja otteluita tai tehtyjä suoritteita, jotta pääsee yleensäkään mukaan listalle. Joukkueiden omissa tilastoissa näkyvät sitten kaikki suoritteet. Kannattanee olla yhteydessä liitossa tilastoinnista vastaavaan ja kysyä, jos on jotain epäselvää.

 • No eihän tässä mitään epäselvää ole. Hyvä, että olemme molemmat nyt paikantaneet puuttuvaa statistiikkaa ja kuten itsekin liimasin edelliseen, tuo yksittäinen suoritus on mukana yhdessä tilastossa mutta ilmeisesti mainitsemastasi syystä ei ole toisessa. Yhteenvetojen tekeminen on aina haastavaa, kun lähteitä löytyy useampia. Hyvä että SAJL sai nuo listansa ulos. Niitä on mukava pyöritellä eri näkökulmista. Lähdetään tästä kohden seuraavaa kierrosta.

 • Hämäläisen IC ei tosiaan näy, koska ei ole TOP10 listalla. Yhden IC:n miehillä, jotka ovat listalla, on enemmän palautusjaardeja…

 • Noniin, olemme ainakin nyt saaneet Tuukan intterille riittävän huomion joten kiitos kommenteista. Koitan olla tarkempi ensi kerralla.