Alkukauden liiga-hyökkäykset vertailussa

jefumaster 5.6.2012 18:45 3 kommenttia

Kun kaksi täyttä Vaahteraliiga-kierrosta on pelattu, ovat joukkueet paljastaneet alkukauden pelikirjansa sisällön vastustajilleen. Tähän mennessä nähdyissä kahdeksassa ottelussa 65% etenemisestä on tehty heittopelien kautta.

En perehdy tässä kirjoituksessa joukkueiden hyökkäysten taktisiin hienouksiin enkä pelikirjojen konkretiaan. Nyt on kyse tehoista ja tilastoista. Koska yhteenvetotaulukoita ei ole vielä tässä kohtaa kautta julkaistu, pengoin suorituksia ottelukohtaisista tilastoista. Pienimuotoisia yllätyksiäkin oli tarjolla.

Hyökkäysten heittopainotteisuus ei ole kenellekään yllätys. Kuusi joukkuetta kahdeksasta peluuttaa amerikkalaista pelinrakentajaa. Alkukauden menestyjistä eniten ilmasiltansa varassa on ollut Roosters. Robert Johnsonin paluun QB:ksi oletettiin parantavan kukonpoikien heittohyökkäyksen tehoja. Ero edellisen kauden statistiikkaan on kuitenkin ollut jopa odotettua suurempi. Viimekaudella helsinkiläiset etenivät heittohyökkäyksensä turvin 56% totaali-jaardeistaan. Tällä kaudella Roostesin jaardeista peräti 87% on kerätty heittopeleillä.

Liigan juoksuvoittoisin joukkue on ollut odotetusti Wolverines. Erinomaisilla tuonti-keskushyökkääjillään Wolverines on tahkonnut kahdessa ottelussaan juoksujaardeja yhteensä 527. Yksinomaan juoksunsa varassa mestarijoukkue ei kuitenkaan ole ollut. Jopa 43% joukkueen etenemästä liigan kovimmasta jaardimäärästä (925) on pelattu heittämällä. Viime kaudella vastaava heittojaardien osuus oli 46% joukkeen kauden kaikista hyökkäysjaardeista. Yllättäen Wolvojen euro-pelien jälkeen arvosteltu pelinrakentaja Cedric Johnson on ollut liigan tarkkakätisin heittäjä 67% onnistumisprosentillaan. Tämän lisäksi Johnson johtaa liigan intteri-tilastoa. Hän on ainoa avaava pelinrakentaja, joka ei ole heittänyt tällä kaudella Vaahteraliigassa yhtään syötönkatkoa.

Kotimaisten pelinrakentajien alkukausi on ollut karikkoinen. Viidestä ottelusta, joissa jommalla kummalla joukkueista on ollut kotimainen pelinrakentaja avaavana kentällä, ainoastaan yksi on päättynyt suomalais-qb:n voittoon. Taftin Miro Kadmiry onnistui johtamaan joukkueensa voittoon Butchersia vastaan kuluvan viikon maanantaina. Kaksi ottelua pelanneista pelinrakentajista pohjimmaisena tilaistoista löytyy Trojansin Joonas Andersson. Heitoistaan hän on onnistunut kotiuttamaan vain noin kolmanneksen (35%) ja jaardeissa hän voittaa ainoastaan erityisjärjestelyin kautensa avanneet jaguaari-qb:t.

Alla olevassa taulukossa joukkueitten hyökkäysjaardien jakaumat juoksu- ja heittojaardien kesken. (Grafiikassa taivaalla lentävä pallo kuvaa joukkueen heittojaardien osuutta kokonaisetenemisestä).

Kolme joukkuetta alle sadassa juoksujaardissa

Vaahteraliigan kaksi ensimmäistä sarjakierrosta antaa ainoastaan suuntaviivan joukkueiden hyökkäysten voimasuhteista. Todellinen tilanne tullaan näkemään vasta heinäkuussa kaikkien joukkueitten kohdattua toisensa kertaalleen. Kahden pelin perusteella Wolverines hyökkäystä voidaan pitää pelottavan tehokkaana ja tasapainoisena. Osasyynä kilpailijoitaan suurempiin jaardimäärin voidaan pitää muita kärkikastiin povattuja joukkueita “helpompaa” sarjaohjelmaa tähän mennessä. Suuria ennustajanlahjoja ei tarvitse olla kun povaa että Wolverines jatkaa edettyjen jaardien tilaston kärjessä edelleen kohdattuaan tulevana sunnuntaina Trojansin URHO-TV:n ottelussaan.

Heikoimmat juoksijaardit keränneissä joukkueissa löytyy eräänlaisia yllätyksiä. Peräti kolme joukkuetta on onnistunut kuljettamaan palloa kentän pintaa pitkin alle sadan jaardin matkan kahdessa ensimmäisessä pelissään. Northern Lights ei voi millään tapaa olla tyytyväinen juoksupelinsä toimivuteen, mutta ne suurimmat yllätykset löytyvät Roostersin ja Butchersin tilastoista.

Kautta 2012 ennustettiin Roostersin Henri Jussilan lopulliseksi läpilyönti-kaudeksi, mutta tilastojen valossa totuus on kahden pelin jälkeen toistaiseksi toinen. Jussila on edennyt 25 yrityksellään ainoastaan 63 jaardia 2,5 jaardin keskiarvolla. Tosin joukkueensa juoksujaardeista hän on kerännyt peräti 80%. Toinen alle odotusten menestynyt keskushyökkääjä on Butchersin Micky Kyei. Porvoolais-keskushyökkääjä on edennyt 30 yrityksellään 91 jaardia, eli ainoastaan noin 3 jaardin keskiarvolla. Kyei sijoittuu jaardeillaan kuitenkin kotimaisten keskushyökkääjien etenemispörssin kärkeen. Porvoon vaatimattomista nettojuoksujaardeista Kyein tilille on kirjattu huikeat 97%.

Keskushyökkääjätilaston kärjestä löytyy tuttu kestomenestyjä, viidettä kautta Wolverinesissa pelaava Stephen Stokes. 26 yrityksellään hän on edennyt 281 jaardia mikä on enemmän kuin toiseksi eniten juoksujaardeja tuottaneen joukkueen koko yhteenlaskettu jaardimäärä. Toisena juoksutilastoissa on Wolvojen britty-jyrä Mike Andrew joka on edennyt 21 yrityksellä 181 jaardia. Parhaiten jaardeja kerännyt kotimainen pallonkantaja on siis Butchersin Micky Kyei, joka on kaksi jaardia edellä Crocodilesin Veikka Lehtosta. Lehtosella on jaardeja kertynyt kahdessa ottelussa juoksemalla 89.

Laitahyökkääjälistan ykkösenä on alkukauden komeetta Torsten Malm. Roostersin heittopitoisen hyökkäyksen ykköskohteena ollut kiinniottaja on kahdessa pelissään kerännyt 21 kiinniotollaan joukkueelleen 284 jaardia. Malmin niskaan tilastoissa hengittää Butchersin Phungn Ngyen. Nopeajalkainen laitahyökkääjä on ottanut Ray Wagnerin heittämän pallon kiinni 12 kertaa edeten sen kanssa peräti 250 jaardia. Kolmanneksi laitahyökkääjien jaarditilastossa on edennyt Crocodilesin Vili Rajamäki 165 jaardillaan.

Kausi on vielä alkutaipaleellaan joten edellä esitetyt tilastot tulevat elämään vielä paljon kesän edetessä. Joukkueet ovat nyt paljastaneet hyökkäystensä syömähampaat. Seuraavassa vaiheessa puolustukset opettelevat pysäyttämään ne omia taktiikoitaan muuttamalla. Gridiron pyrkii perkaamaan läpi joukkueet myös puolustuspelaamisen näkökulmasta lähiaikoina.

Lähde:

SAJL tulossivut

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Kiitos hyvästä raportista. Saisiko samanlaisen vielä VL-puolustuksista?

  • Tuossa mulla on sellainen työn alla, mutta välillä tuppaa käymään niin, että duunit haittaa hienoa harrastusta jona tämä kirjoittaminen minulle toimii. Malta hetki, kohta tulee.

  • Laitoinkin jo tuonne puolustuksien vertalujen alle mut tännekin voisi lisätä tuon jaardia/yritys luvut ne kertovat paljon.
    Edelleen kiittelen näistä hyvistä ja mielenkiintoisita jutuista, näitä seurantoja olisi kiva lukea pitkin kautta, eli jatkoa toivotaan!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *