Jaguaarit voittoon hyökkäyskilpailussa

Tuomo Tomperi 2.6.2012 21:12 5 kommenttia

(0-2)

06

(1-1)

09
1 2 3 4 Jatkoaika  
0 0 0 0 6 6
0 0 0 0 9 9

02.06.2012 klo 16:00 Turku

Trojansin mittava tappioputki sai jatkoa erittäin dramaattisten vaiheiden jälkeen, kun Jaguaarit repivät tarvittavan eron hyökkäyskilpailussa.

Lauantain ottelu oli todellisista puolustusten juhlaa. Molempien joukkueiden hyökkäysten tahmatessa puolustukset pystyivät kontrolloimaan peliä ja pitämään hyökkäykset poissa maalintekoetäisyydeltä. Äärimmäisen harvinaislaatuisesti ottelussa lähdettiin jatkoajan hyökkäyskilpailuun tasatilanteesta 0-0. Molemmat joukkueet onnistuivat heti hyökkäyskilpailun alkajaisiksi tekemään touchdownin, mutta sitten puolustukset tiukensivat otettaan. Ratkaisu nähtiin kolmannella yrittämällä, kun Jaguaarien Mika Kulmala nostatti ilon ylimmilleen onnistuneella kenttämaalillaan. Näin liki kolmituntiseksi venynyt ottelu päättyi kotiyleisön kannalta erittäin karvaaseen pettymykseen.

– Eihän se kaunista ollut, pakko myöntää, Jaguaarien Mikko Hänninen kommentoi ja lisäsi, ettei vähään aikaan ole samankaltaista voitonriemua nähnyt.

Trojansin leirissä tappio otettiin vastaan pettyneenä.

– Häviö on aina pettymys, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kai se sitten on niin, että tulostaulu ratkaisee. Harmi, etteivät tasapelit ole sallittuja. Tässä ottelussa kaikilla mittapuilla pisteiden jako olisi ollut oikein, Trojansin päävalmentaja Pauli Ojanen kertoi.

– Joskus voi sanoa, että häviää yhteen virheeseen, tai yhteen snappiin. Tällä kertaa voi ajatella, että voitto jäi yhden snapin päähän, Ojanen totesi ja viittasi joukkueen epäonnistuneeseen lisäpistepotkuun jatkoajalla. Onnistuessaan lisäpiste olisi voinut merkitä eroa voiton ja tappion välillä. Jaguaarien muutamaa minuuttia myöhemmin tekemä maali ainoastaan tasoitti ottelun, sillä Trojans pystyi hyvällä ryntäyksellä blokkaamaan potkun. Kotijoukkueen riemu oli kuitenkin väliaikaista Jaguaarien kenttäpotkun painuessa haarukkaan hetkeä myöhemmin.

Lauantain otteluun lähdettiin yksinkertaisista asemista. Kummallakaan joukkueella ei ollut käytännössä varaa hävitä ottelua. Trojansia painoi liigahistorian kärkipäähän lukeutuva tappioputki, kun taas Jaguaarit koettivat hinnalla millä hyvänsä jatkaa sitä ainakin vielä yhdellä ottelulla. Kun joukkue on hävinnyt 12 ottelua peräjälkeen, kukaan ei halua olla juuri se joukkue, jota vastaan putki viimein katkeaa. Trojans-hyökkäys oli avausottelussaan ollut hyvin tehoton ja virhealtis. Jaguaarien osalta mielenkiinto kohdistui uuden pelinrakentaja Daniel Smithwickin debyyttiotteluun. Oli mielenkiintoista tietää, pystyisikö alunperin tukimieheksi hankittu Smithwick todella johdattamaan jyväskyläläisten hyökkäystä riittävällä tehokkuudella.

Smithwick oli ehtinyt harjoitella joukkueen kanssa käytännössä ainoastaan kerran ennen ottelua, ja se näkyi. Jaguaareilla oli vaikeuksia saada pelikutsuja sisään tarvittavalla nopeudella, mikä johti lukuisiin rangaistuksiin. Vierasjoukkue pelasi kapealla, noin 20 pelaajan miehityksellä. Kokoonpanosta puuttui mm. joukkueelle erittäin tärkeä Perttu Ahila.

Turkulaisjoukkue lähti otteluun juoksun suhteen heikosta tilanteesta. Sekä Sadat Chambers että Miko Ylikoski pelasivat ottelussa, mutta kumpikaan ei ollut pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti edeltävällä viikolla. Joukkue pyrki silti juoksemaan Jaguaareja vastaan voimakkaasti.

Ensimmäisellä neljänneksellä Jaguaarien Lasse-Matti Nieminen otti yhteen turkulaislinjamiehen kanssa. Nieminen joutui vihellyksen jälkeen tilanteeseen Trojansin Tomi Myyrän kanssa, jonka seurauksena molemmat ajettiin kentältä ulos. Myös Jaguaarien keskushyökkääjä Scott Perlin ajettiin ulos myöhemmin. Trojansin Ojanen totesi, ettei hänen mielestään moinen toiminta kuulu lajiin. Valmentajalta riitti myös ymmärrystä tilanteessa kärsineen Myyrän suuntaan, vaikka hän myönsikin, että molemmat ansaitsivat ulosajon. Ojanen nosti kuitenkin hattua kovaa pelanneelle jyväskyläläisjoukkueelle. (EDIT: tähän kappaleeseen korjattu tarkat faktat -TT)

– Ulosajotilanne oli tietenkin meidän kannaltamme harmillinen. Myyrä on hyökkäyksen linjamies, joita varmaan kellään ei Suomessa ole liikaa, Ojanen totesi.

Tunteet kävivät kuumana ottelussa muutenkin. Paikallaolijoiden mukaan muutamassa muussakin tilanteessa molempien joukkueiden pelaajat olisivat voineet ansaita suihkukomennuksen. Jaguaarien Hänninen mainitsi, että myös vierasjoukkueen kapea rosteri kärsi entisestään ulosajoista.

– Puolustus kuitenkin näytti kyntensä tässä ottelussa. Ottelun lopussa melkein koko porukka pelasi kahteen suuntaan. Lopussa otettiin pari tärkeää stoppia ennen voittoisaa potkua. Tämä on erinomainen tulos meille. Nyt on tärkeää saada rivejä kasattua. Puolustus alkaa kuitenkin olemaan hyvässä jamassa, Hänninen kehui.

Vaahteraliigan sääntöjen mukaan varsinaisen peliajan päättyessä pelataan hyökkäyskilpailu, jossa molemmat joukkueet saavat vuorotellen hyökkäysvuoron vastustajan 25 jaardin linjalta. Trojans avasi kilpailun juoksupainotteisesti Sadat Chambersin vahvoilla juoksuilla. Neljännellä yrityksellä Jaguaarien kahdeksan jaardin linjalta Trojans otti riskin, joka kannatti Joonas Anderssonin löytäessä Mikko Nymanin lyhyellä heitolla. Nyman taklattiin yhden jaardin linjalle, josta Ylikoski runnoi pallon väkisin lopulta sisään. Maalia seurasi kuitenkin kitkerä jälkimaku Ilkka Marja-Ahon epäonnistuessa lisäpisteyrityksessään snapin osittain epäonnistuttua. Epäonnistunut lisäpiste koitui lopulta kohtalokkaaksi, sillä onnistuttuaan se olisi päättänyt ottelun isäntien juhliin vain hetkeä myöhemmin.

Jaguaarit vastasivat samalla mitalla. Akumatti Leskisen juoksulla ja Smithwickin heitoilla vieraat punnersivat väkisin lähelle maalia, ja lopulta tasoihin William Lahden kiinniotolla. Vierasjoukkue joutui kuitenkin karjaisemaan pettymyksestä Seikko Vennelän onnistuessa blokkaamaan voittoon oikeuttavan lisäpisteen.

Toisella hyökkäysvuorolla Trojans ei päässyt aloitusasemistaan liikkeelle lainkaan, jolloin Jaguaareille olisi riittänyt voittoon kenttäpotku. Lopulta vierasjoukkue päätyikin kenttäpotkuasetelemiin Trojans-maalin porteille, mutta kaikkea todennäköisyyttä uhmaten Trojans pystyi senkin yrityksen torjumaan.

Kolmannella hyökkäysvuorolla Trojans pyrki jälleen juoksemaan, muttei onnistunut saavuttamaan uusia yrityksiä. Jaguaarit eivät sen sijaan enää erehtyneet Kulmalan onnistuessa potkussaan.

Jos ottelu ei ollut kaunista katsottavaa kentän laidalta, se ei todellakaan ollut sitä numeroiden valossa. Noin 300 katsojaa seurasivat tuulisessa säässä pelattua peliä, jossa kumpikaan joukkue ei varsinaisella peliajalla päässyt hyökkäämällä lähellekään vastustajan maalia. Jaguaareilla oli tilaisuutensa toisella neljänneksellä, kun joukkue blokkasi turkulaisten lentopotkun ja linjamies Samuel Seppälä peitti sen 22 jaardin päässä turkulaismaalista. Hyvä tilaisuus kuivui kuitenkin kokoon, kun pelinrakentaja Smithwick rähmäsi pallon neljännellä yrityksellä. Tätä yksittäistä tilaisuutta lukuun ottamatta kumpikaan joukkue ei päässyt kertaakaan edes kenttäpotkuetäisyydelle.

Varsinkin joukkueiden heittopeli jätti runsaasti toivomisen varaa. Trojansin Anderssonin varsinaisella peliajalla heittämät 62 jaardia 25:lla yrityksellä saisivat kenet tahansa kurtistamaan kulmiaan, ellei virkaveli Smithwick olisi pärjännyt vieläkin kehnommin. Ennen jatkoaikaa 25 heittojaardia 20:lla yrityksellä lienee jonkinlainen liigan ennätys. Molemmat pelinrakentajat heittivät lisäksi kaksi syötönkatkoa. Hyökkäyskilpailu tarjosi molemmille mahdollisuuden parantaa hieman tilastojaan.

Erittäin tiukan ottelun voitto on tuloksellisesti Jaguaareille erittäin tärkeä. Joukkueen nihkeä esitys ei kuitenkaan lupaa hyvää jatkoa ajatellen, ellei joukkue saa nopeasti parannettua lauantaina yskinyttä hyökkäyspeliään. Ensi viikonloppuna joukkue matkustaa jo Ouluun Northern Lightsin vieraaksi. Hänninen arveli, että oululaislähtöinen Mika Nissinen saattaisi mahdollisesti toipua polvivammastaan sopivasti Oulu-peliin.

– Olemme optimistisia Nissisen suhteen. Hänellä alkaa toipuminen olla jo loppuvaiheessa. Mikalle tulee varmasti paljonkin kantoja kesän mittaan. Ainakaan pelitaidoista ei asia ole kiinni, mutta loukkaantuminen tietenkin sekoitti vähän tilannetta, Hänninen selvensi.

Trojansille tappio on äärimmäisen karvas. Joukkue ei näytä saavan tiputettua apinaa selästään millään. Sisuuntuuko turkulaisjoukkue raskaasta tappiosta? Mahdollisuuksia voittoon Trojansilla on vielä tämänkin kauden runkosarjassa kahdeksan kappaletta, joista yksi myös Jaguaareja vastaan. Trojansin Ojanen ei epäile, etteikö joukkue ottaisi voittoa tällä kaudella. Valmentajaa kiinnosti enemmän se, mitä joukkue tekee sitten, kun voitto on otettu.

– Joukkueella on jo omastakin puolesta melkoinen apina selässä. Jokaisella on paineet ratkaista tilanteita. Lisäksi ulkopuolelta tuleva paine on voimakas, Ojanen murehti.

Trojans pelaa kuitenkin aina kovaa. Samaa ovat sanoneet useat vastustajat. Hyökkäyspeli sen sijaan on ongelma.

– Puolustus on vähintään liigatasoa. Heittopuolustus ei ole ollut kahdessa ensimmäisessä pelissä ollenkaan huono. Tänään pysäytimme myös juoksun hyvällä prosentilla. Hyökkäyspeliä meidän on selvästi mietittävä, Ojanen kertoi vihjaillen jopa suuremmista muutoksista pelitapaan. Pallonkantajien loukkaantumiset ovat varmasti aiheuttaneet ylimääräistä harmia.

Trojansia ympäröivästä kommentoinnista Ojasella oli muutama sana.

– Joskus tämä tietenkin alkaa syömään miestä. Lyötyjä pelaajia lyödään vielä lisää. Ollaan nyt kahdessa pelissä otettu enemmän jaardeja kuin vastustaja. Ei me nyt ihan väärällä tiellä olla. En jaksaisi kauheasti kommentoida sitä, että me emme kuuluisi liigaan. Aika karua on sekin, että jos pelaat kohtalaisen pelin ja häviät sen yhteen virheeseen, niin todennäköisesti olemme taas joukkue, joka ei kuulu liigaan.

– Sen tietää millainen tulee olemaan myllytys, kun taas hävittiin, Ojanen murehti.

– Oma fiilis on kuitenkin se, että puolustus saa kiitettävän arvosanan. Täytyy sanoa, etten ole koskaan ollut mukana pelissä, joka lähtee tilanteesta 0-0 jatkoajalle, ja jossa blokataan yhteensä kolme potkumaalia! Joku kysyikin lopussa, että mikä mahtaa olla tällä hetkellä valmentajan pulssi. Sanoin että se on tasan yksi – sydän on rutistunut jo vartti sitten eikä ole liikkunut sen jälkeen, Ojanen letkautti pelin jälkeen.

Kommentoi

  • Tällaisen matsin jälkeen tulee aina mieleen kysymys miksi niitä tasapelejä ei oikeasti voisi sallia. Ennen hyökkäyskilpailua tilastot käytännössä tasan kuten tuloskin. Sarjataulukossa ne 1 pisteet tekisivät eroja mukavasti.

  • Tai sitten vaan sama pistelasku kun muutamassa muussakin lajissa, että suorasta voitosta 3 pistettä voittajalle ja nolla häviäjälle ja sitten jatkoaikavoitosta pisteet jaettaisi 2-1.

  • Taitaa tasapelit olla niin verrattain harvinaisia, ettei haluta alkaa niiden kanssa sen enempää säätämään. Tasapelit on kyllä minustakin runkosarjassa mukava ylimääräinen mauste! Kuuluu kai ne jenkkifutikseen, jos kerran NFL:ssäkin ovat mahdollisia :)

  • Toisaalta sitten taas, jos ottelu päättyy 0-0, niin itse ainakin katsojana haluaisin nähdä ottelussa edes sen yhden pistesuorituksen. Ja nythän niitä sitten nähtiin jopa useampiakin!

  • Jos mulla ois ääni, niin äänestäisin varmaan sellasta mallia, jossa hyökkäyskilpailua käytäisiin yksi kierros. Eilisestä matsistakin ois jääny paljon näkemättä jos ois vaan kylmästi päätetty peli varsinaiseen peliaikaan.