Viime kautta virheettömämpi avauskierros

jefumaster 31.5.2012 8:45 Ei kommentteja

Vaahteraliigan avauskierroksella tuomarien keltaiset liput lensivät maltillisesti. Ainoastaan Jaguaarien ja Wolverinesin ottelussa molempien joukkueitten lippumäärä ylitti kymmenen.

Kauden avausottelut ovat tyypillisesti rikkonaista puolustusten dominointia uusien hyökkäyskuvioiden ollessa vielä vaiheissaan. Ottelut ovat yleensä myös rikkonaisia pelaajien hakiessa tuntumaa pelitilanteeseen ja tuomarilinjoihin. Kauden 2012 avauksessa lippuja heiteltiin neljässä ottelussa yhteensä 66 kertaa. Viime kauden vastaava liputusten määrä oli 75 kpl. Rangaistuksia liputuksista tuomittiin joukkueille nyt 595 jaardia, kun viimekauden avauksessa suuremmalla lippumääräällä rokotettiin joukkueita 532 jaardia.

Yllättäen alkukaudesta vauhtia euro-peleistä hakenut Wolverines oli kierroksen eniten lippuja kerännyt joukkue. Ahmoille tuomittiin 16 lipulla yhteensä 127 menetettyä jaardia. Ehjintä peliä ainakin liputusten näkökulmasta pelasi Seinäjoen Crocodiles. Vihreäpaitainen viimekauden hopeajoukkue sai ottelussa tilastojen mukaan ainoastaan kolme lippua ja 50 jaardia (?). Viime kaudella virhealttiina tunnettu Butchers selvisi ensimmäisestä ottelustaan viidellä lipulla. Butchersin ei-mairitteleva rangaistusjaardien ottelukohtainen keskiarvo kaudella 2011 oli 104,5.

Gridiron haastatteli aiemmin viikolla AJEKin Veikko Lamminsaloa avauskierroksen sääntötulkinnoista. Lippurikkaasta Wolverines – Jaguaarit ottelusta Lamminsalolla oli selkeä näkemys:

Katsoin ottelun rangaistukset läpi ja mielestäni emme olleet mitenkään turhan tiukkoja pelissä, vaan kyllä nuo virheet siellä olivat. Väitän, että kyseessä oli tyypillinen kauden avaus, jossa peli ja rytmitys hakevat vielä muotoaan.

Aivan virheettömästi ei Lamminsalon tiimikään selviytynyt ottelusta. Ainakin Wolvojen Stokes kiroaa pitkään menettämäänsä läpijuoksua, joka keskeytettiin ennenaikaisesti puolustuksen paitsion takia. Ottelu toki oli jo ratkennut tuossa vaiheessa. Onneksi tuomarien pelisilmä paranee yleensä kauden edetessä pitemmälle. Tämän toteaa myös Lamminsalo:

Liputusten tarkkuus yleensä paranee loppukautta kohti. Onneksi meillä on mahdollisuus ottaa pois huonoja lippuja, mikä ei toki aina näytä hyvältä.

Gridiron seuraa kauden aikana joukkueitten virhealttiutta ja siihen liittyviä tilastoja. Ohessa ensimmäisen ottelukierroksen statistiikkaa.

JOUKKUE Liput Jaardit
Wolverines 16 127
Jaguaarit 11 71
Roosters 9 65
Trojans 8 98
Taft 8 59
Northern Lights 6 65
Butchers 5 59
Crocodiles 3 50
Yhteensä 66 595

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi