Pukeutumissäännöt hämmensivät Vaahtera-avauksessa

jefumaster 29.5.2012 17:02 7 kommenttia

Vaahteraliigaseurat ovat yhteisissä kokouksissaan sopineet pukeutumissäännöistä kaudelle 2012. Tavoitteena on ollut tarjota katsomo- sekä TV-yleisölle yhtenäiset ja hyvännäköiset joukkueet.

Velodromin liiga-avauksessa Wolverinesin ja Jaguaarien kohdatessa uudet säännöt aiheuttivat ottelun ensimmäisellä puoliajalla hämminkiä. Erityisesti lyhythihaisten aluspaitojen värien tarkastelu herätti närkästystä pelaajien keskuudessa. Wolverinesin bloggaava DB Ric Hennessy tilitti tuntemuksiaan ottelun jälkeen näin. Kirjoituksessaan Hennessy jatkaa myös Velodromin pinnoitteen pohdintaa rakentavaan sävyynsä. Ohessa vapaasti käännettynä:

Kuten tiedätte, pelaamme kotiottelumme hiekkapaperin kaltaisella keinonurmella. Kentän pinnasta johtuen pelaajien on käytettävä pitkähihaisia aluspaitoja välttäkseen asfaltti-ihottuman käsivarsissaan. Paidoista huolimatta hiertymiltä ei voi otteluissa välttyä, mutta riski on hyvä kuitenkin minimoida.

Sunnuntain ottelussamme tuomarit passittivat useampaan otteeseen pelaajiamme pois kentältä riisumaan vääränväriset pitkähihaiset aluspaitansa. Paitojen tulisi olla liigan sääntöjen mukaan joukkueen peliasun värien mukaisia. Mutta farssi ei jäänyt tähän. Massiivisen 327 katsojan edessä he puuttuivat myös lyhythihaisiin aluspaitoihin aina jos sentinkään vertaa vilahteli vääränväristä kangasta peliasun alta. Pelaajia pyydettiin poistamaan häiritsevät tekstiilit varustuksestaan.

Pelaamme kotiottelumme hiekkapaperin kaltaisella keinonurmella

Olin itse Gridironin päivystysvuorossa seuraamassa kyseistä ottelua. Otteluraportissani mainitsinkin pelin pitkittymisestä, sekä tuomarien oletetusta osuudesta tapahtumiin. Jotta tulkinnat eivät jäisi yksipuolisiksi päätin kysyä ottelun päätuomarina toimineelta Veikko Lamminsalolta hänen näkemystään Hennessyn (ja kirjoittajan) kritiikiin. Veikko tarjosi apuaan esimerkillisen ripeästi. Lamminsalon mukaan linjaukset ovat seurojen yhdessä päättämiä ja niiden valvomisen ikävä velvoite on annettu otteluja tuomitseville tiimeille. On ymmärrettävää, että kauden alussa sekä kentällä pelattava peli, kuin myöskin tuomarien toiminta hakee talven jäljiltä uomiaan. Itse ottelun kulkua päätuomari kuvasi näin:

On päätetty (mm. valmentaja-tuomari palaverissa kirj huom.), että näkyvät alusvaatteet tulisi olla samanväriset. Ei ole siis enää vanhaa tulkintaa, jossa olivat sallittuina yhdistelminä valkoinen, musta ja joukkueen päävärit (esim Wol sininen ja keltainen). Nyt näytti esim. Wol’lla olevan käytössä päässääntöisesti keltaista paitaa. Muunvärisiä ei olisi saanut olla. Puoliajalla korjasimme linjausta siten, että T-paitoihin ei otettu toisella puoliajalla tiukkaa linjaa, vaan pyydettiin pelaajia työntämään hihoja piiloon (“tuck it in”). Visiireiden suhteen tälle kaudelle on selvä sääntö; ainoastaan kirkkaat visiirit on sallittu ja molemmilta joukkueilta poistatettiin ainakin yhdet tummat visiirit.

Periaatteessa joukkueet ovat näistä tulkinnoista tietoisia, mutta käytännössä tieto ei aina päädy pelaajille asti, eikä varsinkaan yleisö ole näistä välttämättä ollenkaan tietoisia. Tämä aiheuttaa tietysti mielipahaa ja ylimääräisiä taukoja peliin, mikä ei ole kenenkään etu. Yritämme myös ennen ottelua puuttua epäkohtiin ja tiedottaa muutoksista, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin pelissä.

Ainoastaan kirkkaat visiirit on sallittu

Olen itsekin yhtenäisten peliasujen kannattaja. Amerikkalaisen jalkapallon pääsarjan uskottavuus edellyttää joukkueilta tasokasta toimintaa myös ulkoisten puitteiden osalta. Toivottavasti tulevissa otteluissa tieto peliasusäännöistä kulkee jokaisen joukkueen jokaiselle pelaajalla. Me katsojat odotamme vauhdikkaampaa ottelutapahtumaa viihtyäksemme lajin parissa.

Lopuksi Veikko Lamminsalo otti vielä kantaa väittämääni sunnuntain ottelun hidastempoisuuteen:

Mitä tulee muuten tuohon peliin, niin varsinkin 2. neljännes oli tosi rikkonainen. Tämä ei varsinaisesti johtunut meistä, vaan joukkueiden pelitavasta. Ottelussa oli mm. monta pelin viivytystä tai aloituspotkujen sivurajaylityksiä. Myös väärät pelaajavaihdot aiheuttavat ylimääräistä odottelua…

…Jos tämä peli olisi ollut loppukaudella, olisi virheet ehkä olleet jopa puolet tästä (nyt merkittynä 28, aikalisien veloitukset eivät ole mukana). Sama pätee toki meihin tuomareihin eli liputusten tarkkuus yleensä paranee loppukautta kohti.

Ohessa vielä väärinkäsitysten välttämiseksi Vaahteraliigan pukeutumissäännöt kaudelle 2012. Samanlaisia sääntöjä voisivat noudattaa katsojatkin.

Siis pukeutua oman joukkueensa väreihin katsomoon saapuessaan!

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Vaatetuksen ymmärrän, mutta tuota visiiriä en. Miksi ei saisi olla tummennettu?

  • Varsinkin kun näyttää että kaikki tuomarit eivät puutu tuohon tummennettuun/värilliseen visiiriin…

  • Muistaakseni visiirin läpi näkyminen edes auttaa lääkäriä pelaajan loukkaantumis tilanteissa arvioimaan vamman vakavuutta.

  • Aiemmin sääntönä oli, että visiirin pitää olla läpinäkyvä, jotta loukkaantumistapauksessa lääkäri tai vastaava pystyy toteamaan tajunnan tason ilman kypärän irroittamista. Läpinäkyvyys aiheutti epäselvyyttä, joten tälle kaudelle sitten otettiin selkeämpi sääntö käyttöön, eli visiirissä ei saa olla lainkaan värjäystä.

  • Kuvista päätellen, mitä peleistä on nähnyt, ei tätä visiirisääntöä ole joka paikassa kovin tarkasti noudatettu…

  • Kun joku asia nousee esille mediassa niin siihen uskoni mukaan tullaan kiinnittämään huomiota jatkossa tiiviimmin. Eli ensi viikonlopuksi uskoisin, että kannattaa ruuvailla niitä tummennettuja visiirejä irti kaikilla paikkakunnilla ennen pelejä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *