Virheet koituivat Trojansin kohtaloksi Oulussa

Gridiron Staff 27.5.2012 0:46 8 kommenttia

(1-0)

35

(0-1)

06
1 2 3 4  
15 6 0 14 35
0 6 0 0 6

26.05.2012 klo 18:30 Oulu

30-vuotisotteluaan viettänyt Oulu Northern Lights selätti virhealttiin vieraansa lukemin 35-6.

Ottelulla oli etukäteen suuri merkitys molemmille joukkueille. Kauden ennakkokaavailuissa Northern Lightsia on pidetty yhtenä niistä joukkueista, joilla on realistiset mahdollisuudet selvitä sarjan pudotuspeleihin. Sarjan keskikastista odotetaan kuitenkin tänä vuonna erityisen tasaista, joten ylimääräisille tappioille ei pudotuspeleistä haaveileville joukkueille ole varaa. Trojans taas rypee kunniakkaan historiansa synkimmissä pohjamudissa, joten tarve saada voittotili jälleen auki on Turussa todella kova.

Ottelu lähti liikkeelle isäntäjoukkueen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Pakotettuaan Trojansin lentopotkuun Lightsin Stacey Thomas luiskahti turkulaislinjan ohitse ja pääsi blokkaamaan vierasjoukkueen potkun. Maahan kimmonneen pallon Thomas poimi taitavasti hyppysiinsä ja kuljetti sen välittömästi turkulaismaaliin. Lights lisäsi vettä myllyyn vielä ensimmäisellä neljänneksellä, kun pelinrakentaja Brent Rausch löysi Nick Garrattin lyhyellä heitolla kuuden pisteen arvoisesti.

Lights-johto kasvoi jo kahteenkymmeneenyhteen pisteeseen aivan toisen neljänneksen aluksi, kun Rausch linkosi pallon laidalla viilettäneen Aappo Salorannan hyppysiin.

Trojansin päävalmentaja Pauli Ojanen oli syystäkin hiiltynyt joukkueensa nihkeään alkuun ottelun jälkeen. Ojasen mukaan blokattu lentopotku johtui pitkälti siitä, että turkulaisjoukkue lähti potkuun vain kymmenellä miehellä.

– Blokattu puntti, haluton ohitaklaus, täysin käsittämätön palaminen. Yhtäkkiä peli onkin 21-0 kolmen virheen seurauksena. Kyllähän se syö miestä, Ojanen muotoili.

Lights-hyökkäyksellä oli mahdollisuutensa jopa suurempaankin johtoon avausjaksolla. Rausch löysi myöhemmin Salorannan uudestaan pitkällä heitolla. Saloranta sai pallon vaivoin haltuunsa ja kompuroi kohti maalialuetta. Viime hetkillä hätiin ennättäneen Trojans-puolustajan onnistui löydä pallo pois Salorannan käsistä. Turkulaispuolustus peitti pallon maalialueellaan, ja välttyi näin uudelta takaiskulta.

Trojans sai lisävirtaa juuri ennen puoliaikaa, kun Joonas Anderssonin pitkä heitto tavoitti 17-vuotiaan Juuso Mäkisen. Mäkinen kirmasi karkuun kulmapuolustajaltaan kaventaen Lights-johdon lukemiin 21-6. Alussa tukevalta vaikuttanut kotijohto ei näyttänytkään enää niin horjumattomalta. Muutamia onnistumisia lukuuottamatta Trojans-puolustus pystyi pitämään oululaishyökkäyksen hyvin kurissa. Molempien joukkueiden juoksupuolustukset pelasivat ottelussa erinomaisesti. Trojansin Sadat Chambers ja Miko Ylikoski loukkasivat itsensä heti ottelun avausneljänneksellä, eikä Trojansin juoksupeli sen jälkeen juuri toiminut. Lightsin Nick Garratt ja nuori Joona Törmänen jakoivat oululaisten juoksuvastuun. Törmänen onnistui pariin otteeseen kahmimaan mukavan määrän jaardeja, mutta usein Lights-juoksu pysähtyi jo aloituslinjaan tai sen taakse. Trojans-puolustuksesta kunnostautui Shawn Blountin ohella Ilkka Koiranen.

– Kolmannella neljänneksellä pääsimme peliin vielä paremmin mukaan, ja mielestäni jopa veimme ottelua, Ojanen kehuu.

Maalitonta kolmatta neljännestä kuvasi molempien joukkueiden määrätietoinen, mutta lopulta tulokseton hyökkäyspeli. Lightsin mahdollisuudet kariutuivat pelinrakentaja Rauschin ja Joonas Tainan kommunikaatiokatkokseen, jonka seurauksena turkulaispuolustus poimi illan ainoan syötönkatkonsa. Trojans-hyökkäys eteni ajoittain mallikkaasti, mutta jäi muutaman kerran vain jaardin päähän uusista yrityksistä.

Viimeisellä neljänneksellä Trojansin oli pakko koettaa heittää aiempaa enemmän. Riskinotto kostautui Joonas Anderssonin heittäessä neljä syötönkatkoa, joista kaksi palautettiin aina maaliin saakka. Juniorisarjoista miehiin täksi kaudeksi nostettu Antti Jokelainen poimi Anderssonin heiton flat-alueelta neljännen neljänneksen alkajaisiksi. Kiinniottoa seurannut lyhyt kuljetus maalialueelle pitkälti ratkaisi ottelun. Ottelussa yhteensä kolme katkoa napannut Niklas Krogerus iski viimeisen naulan turkulaisarkkuun pujottelemalla pallon kanssa maaliin puolesta kentästä saakka turkulaisten estelyistä huolimatta.

Oululaisten päävalmentaja Cam Olson kehui joukkueensa menestystä laajalla rintamalla.

– Pärjäsimme kaikilla pelin osa-alueilla tänään, Olson kehaisee.

– Aloitimme pelin hyökkäyksen puolella vahvasti. Luonnollisesti kaksi puolustuksen tekemää maalia ja yksi erikoisjoukkuemaali auttoivat meitä paljon. Hyökkäyksessä luovuimme pallosta vieraitamme harvemmin.

Ensimmäiselle pelille tyypilliset virheet kismittivät päävalmentaja Ojasta. Trojans pysyi kuitenkin ottelussa mukana aina viimeiselle neljännekselle asti.

– Lights-puolustajan tehdessä tilanteeksi 28-6 kuului joukkueemme selkärangasta naksahdus, jonka kuuli varmasti Turkuun saakka, Ojanen lataa.

– Mutta siihen asti joukkue taisteli hyvin virheistä huolimatta. Keskushyökkääjien loukkaantuminen sekoitti pakkaa. Vasta 17-vuotias Juuso Mäkinen pelasi hyvin ja teki joukkueemme ainoan maalinkin. Nuori Jaakko Tirkkonen pelasi myös safetyn paikalla hyvin.

Northern Lightsin puolustuspeli oli lauantaina mallillaan. Juoksupuolustus toimi, eikä Trojans päässyt heitoillakaan Lightsia liikaa horjuttamaan. Lightsilla oli neljän otetun syötönkatkon lisäksi mahdollisuudet 2-3 muuhunkin. Andersson heitti ajoittain hyvin, mutta liian usein turkulaispelinrakentaja koetti asettaa palloa turhan tiukkaan rakoon. Lights on kuitenkin harjoitellut erityisesti heittopuolustusta koko kevättalven. Joukkueen takakentän nopeus myös riitti lauantaina hyvin.

Trojansin Ojanen mietti ottelun jälkeen jo tulevaa.

– Jaguaareja vastaan meidän on saatava virheet pois ja hyödynnettävä tämän ottelun hyvät asiat. Puolustus oli tänään hyvä! Amerikkalaisessa jalkapallossa isot virheet kostautuvat. Meidän virheemme näkyivät tänään välittömästi tulostaululla, Ojanen murehtii.

Päävalmentaja on kuitenkin luottavainen jatkoa ajatellen.

– Northern Lightsin saapuessa heinäkuussa Yläkentälle tämän ottelun virhe tietenkin korjataan, Ojanen lupaa.

Kommentoi

 • Turun jenkkikirous tuntuu jatkuvan jos RB Chambers loukkaantui ensimmäisellä neljänneksellä. Jos lisäksi saman kohtalon koki RB Ylikoski niin siinähän tuo olikin sitten peli paketissa. Onnittelun 30-vuotiaalle Lightsille.

 • Onnittelut Lightsille ! Tota Ojasen kommenttia en vaan jaksa ymmärtää,
  jos häviää 35-6, niin en jumakauta sanoisi julkisesti että me pelattiin hyvin
  tai jopa hallittiin sitä vaikka katsonkin osittain orassi lasien läpi !

 • Mainittavaa on, että sekä Chambers että Ylikoski pelasivat ottelun kuitenkin loppuun. Ylikoskella oli vamma syntynyt jo ennen ottelua. Shawn Blountia Trojans ei käyttänyt nähdäkseni kertaakaan hyökkäyksessä.

 • ”Vamma oli syntynyt jo ennen ottelua”???
  Mistä sä tälläisen tiedon repäisit, polvi meni rikki ekalla downilla.

 • Tere. Pauli Ojanen sanoi ottelun jälkeen, että ”Ylikoski oli palasina jo valmiiksi.” Tieto on repäisty tästä.

 • Mä ymmärsin siis asian siten, että alla oli jo aiemmin vaivannut vamma, joka pelin aikana tapahtuneessa tilanteessa otti uudestaan osumaa. Korjaa ihmeessä, jos asia ei ole näin.

 • Aa, ei. Viime vuonna leikattu polvi pelitti hyvin. Kyseessä oli toinen polvi.

 • Aah joo, aivan. Täytyy tarkistaa jatkossa tämmöiset. Toivottavasti ei mennyt pahasti!