Ghosthunters ja Bears avaavat divarikauden

Tuomo Tomperi 18.5.2012 19:43 Ei kommentteja

(0-0)

(0-0)

19.05.2012 klo 15:00 Nokia

Sarjanousija Bears kohtaa viime kaudella viidenneksi jääneen nokialaisjoukkueen kuumassa sarja-avauksessa.

Joukkueet lähtevät kauteen mielenkiintoisista asemista. Vaikka Ghosthunters pelasi I-divisioonaa viime kaudella Bearsin tahkotessa kakkosta, voidaan Bearsia pitää jopa ottelun ennakkosuosikkina. Porilaisjoukkue on tuttu I-divisioonan kärkikahinoista jo vuosien ajalta. Kaudeksi 2007 perustettu Ghosthunters on noussut määrätietoisella työllä muutamassa vuodessa divisioonatason joukkueeksi.

Gridiron.fi uutisoi muutama päivä sitten Pori Bearsin tunnelmista kauden alla. Joukkue on vahvistunut viime kaudesta tärkeillä pelipaikoilla, ja onnistunut säilyttämään viime kauden ytimen lähes kokonaisuudessaan. Joukkueen hyökkäystä johtaa yhdysvaltalainen Hector Ayala. Melko kapean pelaajiston etuna ovat kuitenkin kokemus ja urheilullisuus. Bears on myös vahvistunut mm. Seinäjoelta siirtyvällä linjamies Kalle Björkrothilla sekä Porissa aiemminkin pelanneella Xavier Andrella. Ayalan ykköskohteena nähdään jo vuosia divisioonassa hyviä otteita esittänyt Tony Sandhu.

Bearsin edustusjoukkueen toiminnasta vastaava Teemu Niemelä on tyytyväinen joukkueen valmistautumiseen, mutta myöntää, ettei vastustajasta tiedetä ennalta kovinkaan paljoa.

– Emme ole koskaan pelanneet Nokiaa vastaan, joten siinä mielessä vastustaja on kysymysmerkki. Tiedämme kuitenkin, että joukkue pelaa fyysistä, päävalmentaja Sami Teleniuksen näköistä jenkkifutista.

– Meillä on ottelun alla hieman loukkaantumishuolia. Hyökkäyksen taitopelipaikat ovat kunnossa, mutta linjamiehiä ensimmäiseen otteluun saisi olla enemmän. Emme saa avausotteluun jalkeille aivan täysimääräistä miehistöä, Niemelä kertoo.

Niemelä on myös tyytyväinen kolme viikkoa sitten Poriin saapuneeseen pelinrakentaja Ayalaan. Ayala on pitkä ja näkee kentän hyvin.

– Ayala on pelannut semipro-tasolla. Käsi kaverilla on kunnossa. Jopa siinä määrin, että nuoremmilla pelaajillamme on vaikeuksia saada palloja pysymään näpeissä!

Bears on ainoa tämän kauden joukkueista, joka on koskaan pystynyt voittamaan Spagettimaljan. Viimeksi tämä tapahtui tosin vuonna 2002, joten sarjasta voidaan tänä vuonna odottaa kenties jopa erityisen tasaista. Niemelän mukaan sarjan taso on ollut jatkuvassa nousussa kaudesta 2006 lähtien. Porissa odotetaan tästä kaudesta hieman erilaista. Pelaahan tulevalla kaudella pitkästä aikaa jälleen kuusi joukkuetta.

”Henkilökohtaisella tasolla Alisella on selkeästi suurin osaaminen meillä Porissa”

Bearsin etuna voidaan pitää joukkueen ytimen pysymistä samana vuodesta toiseen. Vaikka joukkueen vahvistukset ovat vuosittain tuoneet oman mausteensa joukkueen peliin, Bears luottaa tulevallakin kaudella perusteiltaan tuttuihin konsepteihin. Pelitavalla on saavutettu myös menestystä. Pelasihan porilaisjoukkue Spagettimaljassa kausien 2007 ja 2008 päätteeksi. Tälle kaudelle oman panoksensa joukkueen ilmeeseen on tuonut Atlanta Falconsissakin edustanut Klaus Alinen.

– Henkilökohtaisella tasolla Alisella on selkeästi suurin osaaminen meillä Porissa, Niemelä kertoo.

– Hän on toki valmentajana uransa alkuvaiheessa, ja esimerkiksi pelikirjan rakentaminen on vielä uutta hänelle. Alisen taidot yksilötaitojen opettamisessa hakevat kuitenkin vertaistaan. Hän pystyy opettamaan niin laitahyökkääjiä kuin linjamiehiäkin. Klaus on myös melkoinen auktoriteetti harjoituksissa!

Nousijastatuksesta huolimatta Bears lähtee rohkeasti haastamaan kaikkia joukkueita. Vaikka ennakkosuosikin viittaa ei Poriin suostutakaan ottamaan, näkee Niemelä joukkueen mahdollisuudet pärjätä sarjassa varsin hyvinä. Sukupolvenvaihdoksesta johtunut piipahdus II-divisioonatasolla ei kenties pelillisesti ollut paras ratkaisu, mutta antoi toisaalta joukkueelle ja taustaorganisaatiolle mahdollisuuden hengähtää hetkeksi. Joukkue on jälleen nälkäinen ja valmiina taistelemaan sarjan kärkisijoista.

Nokialaisjoukkue on myös vahvistunut kauden alla. Seinäjoelta joukkueeseen liittyivät kokeneet Jarno Sainio, Nicholas Madsen, Ilkka Laitinen ja Kalle Luoto. Joukkueeseen liittyivät myös Lappeenrannassa viime kaudella pelannut Pekka Kurenniemi sekä aiemmin Saintisissa pelanneet Joni Virtanen ja Jussi Kyntäjä. Muutama pelaaja myös poistui joukkueesta, mutta tilalle saatiin Try Outtien kautta uusia lupaavia pelaajia. Vahvistuksena nähdään kivenkova tukimies Dan O’Connell Rhode Islandin yliopistosta.

– Saavuin Nokialle kuusi päivää sitten, O’Connell toteaa.

– Olen tykännyt olla täällä. Joukkue vaikuttaa hyvältä, ja on tehnyt kovasti töitä koko talven. Odotan, että esitämme huomenna hyvää jenkkifutista!

Myös joukkueen päävalmentaja Sami Telenius uskoo joukkueen menestysmahdollisuuksiin.

– Lähdemme tietenkin etenemään peli kerrallaan. Jo viime kausi ykkösessä oli kohtuullinen. Tavoitteenamme on selviytyä sarjan pudotuspeleihin, Telenius kertoo.

– Aloitimme käytännössä nollasta kaudella 2007. Nyt seuralla on kuitenkin jo junioritoimintaa kolmessa ikäluokassa ja kakkosjoukkue III-divisioonassa. Naisten joukkue pelaa SM-sarjaa. Myös Tampereen yliopistojoukkue TCFA Rotwalli pelaa seuramme alaisuudessa, Telenius valottaa.

Seuran ulkomaalaisvahvistuksesta Teleniuksella on pelkästään hyvää sanottavaa.

– Dan on erinomainen urheilija, jota voimme käyttää monipuolisesti kentällä. Kaverin kropassa ei ole tippaakaan ylimääräistä läskiä! Halusimme nimenomaan hankkia vain yhden amerikkalaisvahvistuksen, koska suomalaispelaajien kehittäminen on meille tärkeää. Dan on meille juuri sopiva vahvistus, koska hän on nöyrä, kova tekemään töitä ja tietää mihin hän on tullut. Voimme käyttää häntä tukimiehen lisäksi tarvittaessa myös keskushyökkääjänä.

”Mieluummin lopettaisin kuin ostaisin joukkueen täyteen eurooppalaisia”

Telenius pitää joukkueen vahvuutena tulevalla kaudella parantunutta pelinopeutta ja kokeneempaa pelaajistoa. Joukkue lähtee pelaamaan avausottelussa peruspeliä, jota kehitetään sarjan edetessä tarpeen mukaan. Ghosthunters haluaa luottaa voimakkaasti suomalaisiin pelaajiin tulevalla kaudella. Nokialla ei edes harkittu lisävahvistusten hankintaa.

– Sellainen toiminta ei sovi minulle. Mieluummin lopettaisin kuin ostaisin joukkueen täyteen eurooppalaisia, Telenius naurahtaa.

Ghosthuntersin ja Bearsin ottelu potkaistaan käyntiin lauantaina klo 15.00 Nokian keskuskentällä. Luvassa on mielenkiintoinen kamppailu, jonka lopputulos valottaa varmasti tulevan kauden voimasuhteita.

Kommentoi