Pelinrakentajat raatien kestosuosikkeja

jefumaster 15.5.2012 16:52 2 kommenttia

Gridironin kirjoitus Stokesista ja liigan ennätyksistä avasi keskustelun Vaahteraliigan kierroksen pelaajan valinnoista. Perehdyimme aiheeseen hieman tarkemmin.

Ensimmäiseksi on sanottava, että tehtävä oli suhteellisen haastava. Lähdin tutkimaan liigan viikon pelaaja-mainintoja vuodesta 2008 vuoteen 2011. En löytänyt SAJL:n sivuilta minkään muun, kuin vuoden 2009 osalta täydellistä yhteenvedettyä listaa kaikista kauden aikana kierroksen, viikon tai kuukauden pelaajan tittelillä palkituista. Tämä voi johtua puutteellisista googlaajan taidoistani, mutta lista piti koota, joten tein sen palasista ja tilkuista sieltä täältä SAJL:n arkistosivuilta liimaillen. Todennäköisesti listaltani puuttuu joitain mainintoja, koska lopputulos on sen verran repaleinen. Epäilen kyllä itse vakavasti, että useampanakin vuonna kierroksen pelaajan valinta on saattanut jäädä väliin aina silloin tällöin, kun silmä välttää. Esimerkiksi viime kaudelta, eli 2011 en löydä mistään viimeisen sarjakierroksen palkittua? Tämä tehtävä osoittautui todelliseksi tutkivan journalismin tantereeksi.

Pelinrakentajat vastaan muut pelipaikat

Yhtenä hypoteesina minulla oli väitteeni siitä, että pelinrakentajan paikalta tulee helpoiten valituksi viikon pelaajaksi. Kevyen tutkimukseni valossa tämä pitää paikkansa. Neljän kauden aikana yhteensä kaikista löytämistäni 40 kierroksen, tai kuukauden pelaajan valinnoista yli puolet, eli 23 kohdistui QB:n paikalle. Täysin vertailukelpoisia vuodet eivät ole keskenään, koska kaudella 2009 valittiin sekä kierroksen puolustus-, että hyökkäyspelaaja. Lisäksi samalla kaudella lipsautettiin markkinoille pari kertaa myös muilta kausilta puuttunut kuukauden pelaajan valinta puolustuksen ja hyökkäyksen osalta. Valintoja dominoivat pelinrakentajat voittavat toiseksi tulleet tukimiehet kaikissa valinnoissa lukemin 23 – 11. Muille pelipaikoille jäi jäljelle vain rippeitä.

Neljän kauden aikana 40 viikon, tai kuukauden pelaajan valinnoista 23 kohdistui QB:n paikalle.

Eniten henkilökohtaisia valintoja saanut pelaaja on luonnollisesti pelinrakentaja. Roostersin (ja Butchersin) Robert Johnson voittaa seitsemällä valinnallaan toiseksi tulleen niin ikään Roostersissa sekä Jaguaareissa pelanneen pelinrakentaja Ryan Rufenerin, jolla valintoja kuusi kappaletta. Kaikki Johnsonin valinnat kohdistuvat hänen Roosters-kausilleen eikä tarkastelussa ole mukana Butchers-kautta 2007. Roostersin suomalaistuvalle pelinrakentajalle tulee mahdollisuus lisätä johtoaan tällä saralla tulevalla kaudella hänen aloittaessaan peräti viidennen kautensa Vaahteraliigassa.

Eniten henkilökohtaisia viikon tai kuukauden pelaajan valintoja puolustuspelaajista on Santtu Äyräväisellä sekä Kalle da Silvalla. Molemmilla tällä kaudella Wolverinesissa pelaavalla tukimiehellä on 3 valintaa. Kahteen valintaan ylsi kaudella 2009 Trojansin Ilkka Koiranen. Muut valitut puolustajat ovat satunaisia onnekantamoisia. Pelipaikkojen osalta mainittakoon vielä se, että tarkasteltujen vuosien aikana linjapelaajan paikalta ei yksikään atleetti yltänyt viikon pelaajan tittelille.

Pääkaupunkiseutu vastaan Muu-Suomi

Joskus on myös esitetty epäilyjä siitä, että viikon pelaajan valinnat kohdistuvat aina pääkaupunkiseudulla pelattuihin otteluihin ja jopa seuroihin. Tähän myyttiin en löydä tukea tilastoista. Esimerkiksi viime kauden kymmenestä valinnasta suurin osa kohdistui akselille Lappeenranta-Seinäjoki yhdellä Jaguaarilla höystettynä.

Samaisella menneellä kaudella 2011 etelän joukkueista Butchersin pelaaja valittiin kahdesti ja mestarijoukkue Wolverinesin vain kerran kierroksen parhaaksi. Roostersin penkin alle mennyt kausi vaikuttaa luonnollisesti tähän maantieteelliseen tasapainoon tilastoissa. Kun vertailupohjana pidetään kaikkia neljän vuoden valintoja, osuu suurin täysosumien määrä kuitenkin Roostersille, 14 kertaa yhteensä

Alun perin keskustelua herättänyt kausi 2008 oli varsin poikkeuksellinen
Vaahteraliigassa. Moni joukkue oli onnistunut lähes täydellisesti jenkki-rekrytoinneissaan ja hyökkäykset takoivat taululle toinen toistaan ennätysmäisempiä scoreja – pääosin heittämällä. Tuolta kaudelta kahdestatoista kierroksen tai kuukauden hyökkäyspelaajan valinnasta kymmenen osui pelinrakentajille. Kaikki tusina hyökäysten palkittua olivat amerikkalaisvahvistuksia. Ne kaksi muuta hyökkäyksestä pelinrakentajien ohella palkittua jenkkiä olivat laitahyökkääjiä (Sonte Wong  ja Tabar Lemarr). Käytännössä siis 100% valinnoista kohdistui heittohyökkäyksille.

Aiemmin ilmestyneessä kirjoituksessa käsittelimme Stephen Stokesin ennätysmäistä kautta 2008. Wolvojen Stokes kipitti kauden aikana rikki 11 liigan ennätystä välttyen kuitenkin heitoista sokaistuneen valintaraadin silmiltä. Itse asiassa eniten liigan juoksuennätyksiä hallussaan pitävällä jenkillä ei ole yhtään valintaa kierroksen tai kuukauden pelaajaksi pelaamaltaan neljältä Vaahteraliigakaudeltaan Suomessa. Balsamia tähän yllättävään löydökseen tuonee se, että mestaruuskaudellaan 2011 Stokes valittiin vuoden liigapelaajaksi, sekä voitokkaan finaalin parhaaksi pelaajaksi.

Robert Johnson vastaan Stephen Stokes

Liigan juoksuennätyksiä hallussaan pitävällä jenkillä ei ole yhtään valintaa viikon tai kuukauden pelaajaksi

Tulevalla kaudella Roostersin Robert Johnson ja Wolverinesin Stephen Stokes aloittavat molemmat viidennen kautensa Vaahteraliigassa. Kilpailu siitä, kumpi on se kaikkien aikojen vaahteraliigavahvistus, käynnistyy jälleen. Johnson johtaa Stokesia liigan voimassa olevien ennätysten lukumäärässä niukasti 11-10. Ennätystehtailussa tilanne oli tasan ennen kautta 2011, mutta Crocodilesin Greg Fountain nipisti yhden Stokesin ennätyksistä itselleen viime kauden kuluessa. Viikon pelaajan valinnoissa tilanne on 7-0 Johnsonille, eikä tuon eron kiriminen kiinni ole helppoa mikäli valintaraatien linja jatkuu samanlaisella pelirakentajia suosivalla linjalla. Viimeisen neljän vuoden aikana yhteensä 40 viikon pelaajan valinnasta ainoastaan neljä on kohdistunut keskushyökkääjään.

Aivan kokonaan ei kannata pelinrakentajien suosimisesta ruveta kuitenkaan tuhkaa päälleen ripottelemaan, ei edes sen Vaahteraliigan palkintoraadin. Kun kurkistaa vaikkapa suureen maailmaan ja NFL:n käytäntöön, on pelinrakentajien huomioiminen lähes liigan tapa. Superbowlin MVP-valinnoissa pelinrakentaja löytyy palkitun pelaajan listalta 25 kertaa kaikista 46 valinnasta. Keskushyökkääjään on päädytty vain seitsemän kertaa. Kuriositeettina mainittakoon, että linjapelaaja on palkittu Superbowlissa vain kerran. Tuolloinkin oli kyseessä jaettu kunnia Dallasin puolustuksen tacklen, Randy Whiten jakaessa MVP-palkinnon yhdessä joukkueen DE:n, Harvey Martinin kanssa vuonna 1978.

Ohessa taulukkoa Vaahteraliigan viikon pelaajan valinnoista kausilta 2008-2011. Kuten esillä olevista vuosista huomaa, taulukko ei ole täydellinen. Me Gridironissa seuraamme tulevalla kaudella viikon valintoja suurella mielenkiinnolla varmasti myös omia mausteitamme sekaan heittäen.

Vaahteraliiga 2012 käynnistyy 26.-28.5. pelattavalla täydellä neljän ottelun kierroksella. Liigakauden avaa kahden kolmikymppisen kohtaaminen Oulussa Castrenin kentällä lauantaina 26.5. klo 18.30 Northern Lightsin isännöidessä Turku Trojansia.

Tähän viittasin:

Lähde:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Johnsonilla ja Ruefenerillä oli kohteena erinomainen WR-kaarti, mm. Sonte Wong 2008 ja Henri Myöhänen. Viime kaudella herättikin ihmetystä miksi Williams ei löytänyt yhteistä säveltä rissujen kanssa. Sandhu sen sijaan pelasi paremmin niissä peleissä mitkä itse näin.
    Mutta kai se on niin että hyökkäys kerää suuremman huomion, jos ottelut päättyvät suurinumeroisesti. 2 – 0 päättyvä peli taitaa olla ainoa missä hyökkäys ei oikeen voi puolustusta ohittaa. (Tai jos kaikki pisteet on tehty safetyillä.)

  • Hra Williams kun ei yksinkertaisesti osannut heittaa, niin ei sita tarvitse ihmetella.
    On saalittavaa, etta tanne raahataan tuollaisia kavereita, joita pitaa alkaa val-
    mentamaan taalla tai tulevat jostain triple option koulusta, missa heitto on
    kikkapeli.